Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Μαθήματα νοοτροπίας από τον έφιππο Σαχινίδη...

 Η Αυγή online...

Θανάσης   Καρτερός 
 
Αν και σχετικά νέος σε ηλικία και στην πολιτική, ο φρεσκότατος υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης το έπιασε από τα μαλλιά το θέμα. Και όχι μόνο βρήκε τι φταίει για το σημερινό χάλι της χώρας, αλλά και το κοπάνησε στα μούτρα όσων περί άλλα ετύρβαζαν στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της δανειακής σύμβασης: Η νοοτροπία ότι η Ελλάδα πληρώνει μόνο άμα θέλει είναι που μας οδήγησε στο υπέρογκο χρέος, την ύφεση και την ανυποληψία, είπε ο νέος. Κι επειδή ως γνωστό ο παλιός είναι αλλιώς αλλά ο νέος είναι ωραίος, πρέπει όλοι μας, παλιοί και νέοι, να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα λόγια του ανδρός.
ΠΟΛΕΜΩ αυτή τη νοοτροπία, ήταν η μαχητική κατακλείδα του, που δεν άφησε καμιά αμφιβολία για τις νέες θέσεις του νέου υπουργού και τις νέες προθέσεις του φυσικά. Διότι, όσο και να πεις, δεν είναι λίγο κοτζάμ υπουργός Οικονομικών όχι μόνο να σου λέει ότι όλα είναι θέμα νοοτροπίας, ότι φταίμε εμείς για όσα τραβάμε, επειδή είμαστε μπαταχτσήδες, αλλά και να δηλώνει μάχιμος εναντίον αυτής της νοοτροπίας. Έτοιμος συνεπώς να κόψει όχι μόνο μισθούς και συντάξεις, δουλειές και επιδόματα, κοινωνικές παροχές και εφάπαξ, αλλά και να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για να πάει το χρήμα που έτσι θα εξοικονομήσει στους δανειστές. Είναι θέμα νοοτροπίας, βλέπετε.
ΚΙ ΑΝ του πεις ότι λέει ανοησίες, λέτε να παρεξηγηθεί; Αν τον περιλάβεις ότι η χώρα οδηγήθηκε εκεί που οδηγήθηκε και οι πολίτες παγιδεύτηκαν εκεί που παγιδεύτηκαν από νοοτροπίες σαν τη δική του, θα θυμώσει; Όπως θύμωσε και στη Βουλή με την Αριστερά, την οποία στο πρώτο μέρος της ομιλίας του κατηγόρησε ότι δεν έχει προτάσεις και στο δεύτερο ότι οι προτάσεις της οδηγούν στην καταστροφή; Πεπεισμένος προφανώς ότι δεν είναι καταστροφή αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι ίσα-ίσα μονόδρομος σωτηρίας, όπως μας έπρηξαν όλοι τελευταία να επαναλαμβάνουν;
ΑΥΤΗ η... φίλιππος νοοτροπία του Σαχινίδη όμως θα πρέπει να μας απασχολήσει και από άλλες απόψεις. Να αναγνωρίσουμε πρώτα-πρώτα ότι στη σημερινή Ελλάδα, ενώ από τη μια μεριά αναπτύσσεται η κατά Βενιζέλο ετερόκλητη και ανεύθυνη αντιπολίτευση στα Μνημόνια, από την άλλη συγκροτείται μια παράκλητη συμπολίτευση στα Μνημόνια, η οποία σιγά-σιγά αφήνει τους παλιούς επιτάφιους περί λύσεων άδικων, αντικοινωνικών, αντιλαϊκών, αλλά αναγκαίων και βγάζει γλώσσα ότι η λύση που ζούμε -και που δεν είναι ακόμα η γνωστή τελική λύση, απλώς προς αυτή βαδίζουμε- και δίκαιη είναι, και κοινωνικά απαραίτητη, και στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου θα μας οδηγήσει.
ΑΞΙΟΣ εκπρόσωπος αυτής της μνημονιακής συμπολίτευσης, ο Φίλιππος δεν μασάει τα λόγια του, δεν κλαίγεται για το πικρό χάπι των Μνημονίων, δεν χτυπιέται για όσα υποχρεώνεται να κάνει, τα παίρνει πάνω του, επιτίθεται στους διαφωνούντες, επιτίθεται ακόμα γερμανικότατα και στη νοοτροπία μας - θα πληρώσουμε για όσα πήραμε και όσα κάναμε επιμένει και ανακηρύσσει τον εαυτό του μαχητή για να επιβληθεί αυτού του είδους η δικαιοσύνη. Κι αν του πει κανείς ότι αυτή είναι η δικαιοσύνη του δανειστή, το δίκαιο του τοκογλύφου, ότι δεν είναι και τόσο καλή νοοτροπία να απαιτεί να πληρώσουν άλλοι για όσα δανείστηκαν άλλοι, ούτε είναι καλή νοοτροπία να επιβάλλεις σε ένα λαό καθεστώς αποικίας εν ονόματι των χρεών, μάλλον θα σε κοιτάξει σαν ούφο. Ή σαν αριστερό που δεν έχει προτάσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ συνεργάτης της τρόικας με τα όλα του συνεπώς ο Σαχινίδης. Ο οποίος μπορεί να ακούει στο όνομα Φίλιππος, αλλά έφιππος, καβάλα, πώς το λένε, εποπτεύει για να πάρουν οι δανειστές τα λεφτά τους - τα λεφτά μας δηλαδή. Διδάσκων από το ύψος του ίππου του ως σύγχρονος Κολοκοτρώνης τους λαούς όχι πώς οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι, όπως λέει η επιγραφή στο άγαλμα της Κλαυθμώνος, αλλά πώς οι ελεύθεροι γίνονται δούλοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων