Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Όταν ο κ. Πάσχος δεν έμαθε καλά το μάθημά του...

 alterthess ...

Πριν από λίγες ημέρες, ο έγκριτος δημοσιολόγος κ. Πάσχος Μανδραβέλης, στην ακόμα πιο έγκριτη «Καθημερινή», έγραφε σε ένα από τα γνωστά διδακτικά του άρθρα, με το βαρύγδουπο τίτλο «Το άλλο μάθημα από την Ισλανδία»:
«Αν πάει κάποιος στην Ισλανδία θα διαπιστώσει ότι στα ταμεία των περισσότερων καταστημάτων δέχονται σχεδόν όλα τα νομίσματα του κόσμου: ευρώ, δολάριο, σουηδική κορώνα, βρετανική λίρα, καναδικό δολάριο, μέχρι και γιεν Ιαπωνίας. Στο τέλος της λίστας είναι η ισλανδική κορώνα που αποτιμάται με τέσσερα μηδενικά (0,000). ‘Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτε, διότι το ισλανδικό νόμισμα πλέον είναι χωρίς αξία. Κανείς δεν το εμπιστεύεται’, δήλωσε μια Ισλανδή κάτοικος του Ρέκιαβικ».
Με αυτά τα ακλόνητα γεγονότα, ο κ. Πάσχος ήθελε να ταπώσει οριστικά όλους αυτούς τους ημιμαθείς που γράφουν «αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα για την ‘επανάσταση των Βίκινγκς’, για τη διαγραφή του χρέους από τους Ισλανδούς και άλλα αριστερολυρικά». Ο ίδιος αντίθετα, με το κύρος του σοφού παντογνώστη, μας πληροφορεί ότι «οι καταθέσεις των Ισλανδών που είναι αναγκαστικά σε τοπικό νόμισμα μηδενίστηκαν». Φυσικά, όλα αυτά τα έλεγε για να αποδείξει χωρίς δεύτερη κουβέντα ότι «κανείς δεν θα εμπιστεύεται τη μεταμφιεσμένη δραχμή» και να αποκαλύψει έτσι την «αμετροέπεια του κ. Τσίπρα, τα διαρκή ψέματα άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τις φαντασιοκοπίες του κ. Καμμένου».
Χαμένος στη μετάφραση
Κάτω από το άρθρο, όσοι καϋμένοι αναγνώστες γνώριζαν κάτι παραπάνω –και είχαν το κουράγιο να απαντούν στην προπαγάνδα- μάταια προσπαθούσαν να πείσουν ότι ο κ. Πάσχος λέει απλά ψέματα: οι κραυγές των οπαδών του ήταν πολύ πιο ισχυρές. Προς απογοήτευση ωστόσο των τελευταίων, σήμερα ακόμα και ο πολύς κ. Πάσχος αναγκάζεται να ανασκευάσει. Αναφέρει λοιπόν στο σημερινό του άρθρο, με τον ακόμα πιο χαρακτηριστικό τίτλο «Το ορθό μάθημα από την Ισλανδία»:
«Ένα μεταφραστικό λάθος κατά την ακρόαση της εκπομπής του αμερικανικού National Public Radio (13/4/2012) με οδήγησε σε μπέρδεμα μεταξύ της ισλανδικής και της νορβηγικής κορώνας. Συγκεκριμένα, η Ισλανδή που έδωσε συνέντευξη για μηδενική αξία της ισλανδικής κορώνας (και μετέφερα στο άρθρο με τίτλο «Το άλλο μάθημα από την Ισλανδία» 27/5/2012), ζει σε ένα νορβηγικό νησί, βορείως της Ισλανδίας, όπου δέχονται όλα τα νομίσματα πλην του ισλανδικού»· το νησί αυτό λέγεται Σβάλμπαρντ, το οποίο για κάποιο μυστήριο λόγο οι αγράμματοι Αμερικάνοι δημοσιογράφοι μεταφράσανε ως Ρέκιαβικ. «Εντός της Ισλανδίας», παραδέχεται παρακάτω, «οι συναλλαγές γίνονται με το τοπικό νόμισμα, αλλά υποτιμημένο».
Και καλά θα πει κανείς, ο ίδιος του για παράδειγμα, ένα λάθος έκανε το παιδί. Και είχε μάλιστα το θάρρος να το παραδεχθεί. Μπράβο του λοιπόν, αν και δεν εξηγεί πώς ξαφνικά κατάλαβε 10 μέρες μετά ότι είχε ακούσει κάτι λάθος σε μια ραδιοφωνική εκπομπή. Το σοβαρό πρόβλημα είναι ο κ. Πάσχος δεν μπαίνει στον κόπο να αναιρέσει, ή έστω να επανεξετάσει τα συμπεράσματα που έβγαλε από τη λάθος ακρόαση. Επειδή εμείς λοιπόν, κ. Πάσχο μας, οι φτωχοί αναγνώστες σας δεν ξέρουμε από αυτά (και δεν πληρωνόμαστε άλλωστε αδρά από τον κ. Αλαφούζο για να είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε), μήπως μπορείτε να μας διευκρινίσετε, αν, όπως λέγατε, όντως οι καταθέσεις των Ισλανδών έχουν μηδενιστεί; Και αν πράγματι οι Ισλανδοί αναζητούν τώρα ένα νέο νόμισμα; Αυτά ισχύουν, τα ακούσατε κάπου λάθος, ή τα βγάλατε από το μυαλό σας;
Παρά επίσης την πρόδηλη αντιστροφή της πραγματικότητας, ο κ. Πάσχος πασχίζει να βγάλει τα ίδια συμπεράσματα και στο νέο του άρθρο. «Το πρόβλημα της Ισλανδίας είναι ότι χρεοκόπησαν οι τράπεζες και όχι το κράτος», μας πληροφορεί. Παρόλα αυτά, οι σώφρωνες Ισλανδοί μπήκαν στο ΔΝΤ και εφάρμοσαν το δικό τους Μνημόνιο. Πιο προσεκτικός ωστόσο μετά την προηγούμενη απάτη, αυτή τη φορά, αναγκάζεται να ομολογήσει ότι «το ΔΝΤ σχεδίασε μαζί με την ισλανδική κυβέρνηση ένα ‘περίεργο’ πρόγραμμα για τη σωτηρία της οικονομίας. Αύξησαν τις δημόσιες δαπάνες: το έλλειμμα της Ισλανδίας το 2008 ήταν μόλις 0,5% του ΑΕΠ και έφτασε στο 8,5% το 2009».
Παιχνίδι ρόλων
Έτσι, για να μας βγει το άχτι που τόσα χρόνια τους βλέπουμε να μας κουνάν το δάχτυλο, ας μιλήσουμε για λίγο και εμείς με τη νεοφιλελεύθερη γλώσσα του κ. Πάσχου: όταν ένας από τους βασικούς δημοσιογράφους μίας εφημερίδας στο κεντρικό άρθρο σχολιασμού μπερδεύει την Ισλανδία, με τη Νορβηγία «εξαιτίας ενός μεταφραστικού άρθρου», τότε απλά δεν κάνει για τη δουλειά του και το αφεντικό του πρέπει να τον πετάξει στο δρόμο και να πάρει έναν καλύτερο – έτσι δεν είναι κ. Πάσχο;
Αν τώρα πάει στο αφεντικό του και κλαφτεί για να τον κρατήσει γιατί φταίνε αυτοί οι κακοί Αμερικάνοι που τα μπερδεύουν όλα, το αφεντικό του πρέπει να απαντήσει ότι ένας σωστός δημοσιογράφος δεν μπορεί να γράφει ένα ολόκληρο κεντρικό άρθρο με βάση κάτι που άκουσε κάπου, αλλά πρέπει να κάνει μία στοιχειώδη έρευνα, ένα γκουκλάρισμα έστω: αυτή είναι η δουλειά του άλλωστε και στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν κάνει τη δουλειά του – έτσι δεν είναι κ. Πάσχο;
Όμως, πώς γίνεται αλήθεια κ. Πάσχο η «λάθος μετάφραση» να απέδωσε το Σβάλμπαρντ ως Ρέκιαβικ; Η λάθος μετάφραση επίσης σας πληροφόρησε ότι «οι καταθέσεις των Ισλανδών μηδενίστηκαν»; Μήπως τη διανθίσατε και εσείς τη λάθος μετάφραση με νέα «λάθη», πάνω στον ενθουσιασμό σας που βρήκατε επιτέλους τρόπο να μηδενίσετε τα «αριστερολυρικά» επιχειρήματα των αντιπάλων σας; Και τελικά κ. Πάσχο, μιας και μπήκατε στο κόπο να ανασκευάσετε, τι έγιναν οι καταθέσεις των Ισλανδών; Όντως μηδενίστηκαν ή όχι;
Τι θα λέγατε τελικά εσείς, ο τόσο άτεγκτος και υπεύθυνος, για έναν εργαζόμενο που τα έχει κάνει τόσο θάλασσα σε τόσο κρίσιμα ζητήματα; Και –κυρίως- αν όλα αυτά που γράφατε στις 27 Μάη ήταν μπούρδες και ψέματα που βγάλατε από το μυαλό σας για να στηρίξετε τις πολιτικές απόψεις σας, γιατί να μην υποψιαστεί κανείς ότι είναι εξίσου μπούρδες και αυτά που γράψατε στις 26 ή στις 28, ή –ακόμα περισσότερο- αυτά που γράφουν οι υπόλοιποι έγκριτοι συνάδελφοί σας; Πόση ζημιά εν τέλει κάνατε έτσι στο κύρος της εφημερίδας σας και τι θα κάνατε εσείς αν ήσασταν στη θέση του αφεντικού σας;
Εμείς, πάντως κ. Πάσχο, οι αριστερολυρικοί, αν ήμασταν (ο θεός να μας φυλάει) στη θέση του αφεντικού σας, θα σας συγχωρούσαμε και δεν θα σας απολύαμε: έτσι είμαστε εμείς οι αριστεροί, λίγο μαλάκες. Θα ζητούσαμε συγγνώμη από το κοινό και θα σας προτείναμε να μη γράφετε -για λίγο έστω- τέτοια άρθρα γνώμης: λίγο ρεπορτάζ στο δρόμο, ή έστω στο διαδίκτυο βρε αδερφέ, δεν θα σας έκανε κακό, έτσι για να θυμηθείτε πώς ζουν οι κανονικοί άνθρωποι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, μη φοβάστε, ούτε το κανονικό σας αφεντικό θα σας απολύσει. Άλλωστε, δεν σας πληρώνει για να κάνετε σωστό ρεπορτάζ, αλλά για να κάνετε αποτελεσματική προπαγάνδα: και σε αυτό είστε, υποτίθεται, καλός (τώρα, αν τελικά τα σκατώσετε και εδώ και βγάλετε πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί). Και σε αντίθεση με το ρεπορτάζ, η προπαγάνδα γίνεται πάντα με την αλάνθαστη μέθοδο του Γκέμπελς: λέγε συνέχεια ψέματα, κάτι θα μείνει στο τέλος.

ΥΓ. Μήπως γνωρίζετε επίσης κ. Πάσχο, εσείς που όλα τα ξέρετε, αν τα παιδάκια στο Ρέκιαβικ, ή έστω σε αυτό το νησάκι που λέτε, κλαίνε στο σχολείο όταν ο δάσκαλός τους λέει ότι αυτοί δεν είναι στο ευρώ, όπως οι Έλληνες;
(Το διορθωτικό άρθρο στο σημερινό φύλλο της Καθημερινής http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_06/06/2012_484482 και το προηγούμενο από το προσωπικό μπλογκ του κ. Πάσχου http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4206:1&catid=61:k&Itemid=83 ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων