Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Κάρτα για το φάουλ του άλλου...

Χριστόφορος Κάσδαγλης...
Κίτρινη κάρτα έδειξε, λέει, η τρόικα στην κυβέρνηση για την ολιγωρία της στην πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής.
Σε ένα παράλληλο –ευνομούμενο- σύμπαν, η προειδοποίηση θα ηχούσε θετικά. Να πάψουν να φορτώνουν τα υποζύγια με καινούριους φόρους, με μειώσεις μισθών και συντάξεων και ν’ αρχίσουν να μαζεύουν από τους έχοντες. Στο συγκεκριμένο όμως ελληνικό σύμπαν της συγκυβέρνησης και της τρόικας, τα πράγματα ουδέποτε εξελίσσονται τοιουτοτρόπως…
Η κίτρινη κάρτα υποτίθεται ότι αποτελεί προειδοποίηση. Εφόσον το φάουλ  επαναληφθεί, ακολουθεί κόκκινη κάρτα και αποβολή του παραπτωματία από το γήπεδο. Κοίτα όμως ένα περίεργο πράγμα: Στη δική μας ειδική περίπτωση, όταν ο διαιτητής δείχνει κόκκινη κάρτα ουδέποτε αποβάλλει τον παίκτη που παρεξετράπη. Στρέφεται προς τις κερκίδες και αποβάλλει από το στάδιο τους θεατές.
Θα μου πεις ότι αυτό δεν είναι και τόσο τρομερό. Το έργο το ’χουν ούτως ή άλλως ξαναδεί. Θα γυρίσουν στα σπίτια τους και θα γλυτώσουν το μαρτύριο να παρακολουθούν στημένο παιχνίδι και κακόγουστο θέαμα. Τους παίκτες να σέρνονται στο γήπεδο και τους διαιτητές να μεροληπτούν συνεχώς υπέρ τους και να ξεσπάνε στους θεατές.
Αλλά όχι. Το παιχνίδι στα καθ’ ημάς δεν παίζεται έτσι. Στη συγκεκριμένη μνημονιακή εκδοχή του, άλλος πίνει κι άλλος μεθάει. Οι αποβληθέντες θεατές υποχρεώνονται να επιστρέψουν στο γήπεδο ξαναπληρώνοντας εισιτήριο – και μάλιστα στη διπλή τιμή. Αυτή είναι η έννοια της προειδοποίησης προς τον παίκτη: αν το ξανακάνεις, θα αποβάλω τους φιλάθλους και θα τους ρουφήξω το αίμα με το καλαμάκι για να μάθεις εσύ να μην υποπίπτεις σε παραπτώματα.
Συμβαίνει και κάτι άλλο περίεργο μ’ αυτή τη διαιτησία. Δεν τιμωρεί μόνο τους φιλάθλους της ομάδας που υπέπεσε στο παράπτωμα, αλλά και τους φιλάθλους όλων των άλλων ομάδων. Κάνει η κυβέρνηση ένα παράπτωμα; Θα πληρώσουν και οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, ακόμα κι εκείνοι που δεν προσήλθαν στις κάλπες.
Προ καιρού μάλιστα, σε δηλώσεις του μετά από ένα κρίσιμο ντέρμπι όπου οι φίλαθλοι όλων των ομάδων είχαν φάει μπόλικο ξύλο από τους διαιτητές, παραπτωματίας παίκτης δικαιολόγησε το φαινόμενο με το επιχείρημα ότι «μαζί παρεκτραπήκαμε», έβγαλε μάλιστα και σχετικό βιβλίο προκειμένου να εξηγήσει την άποψή του. (Και κάποια κορόιδα πήγαν και το αγόρασαν – άκου να δεις.)
Πού θα πάει όμως, θα γυρίσει ο τροχός. Η πρόβα τζενεράλε έγινε προσφάτως στον τελικό του κυπέλλου μπάσκετ. Οι φίλαθλοι μπήκαν στο γήπεδο και τα έκαναν μαντάρα, δεν τιμωρήθηκε όμως κανένας. Την πλήρωσαν οι δύο ομάδες, που τιμωρήθηκαν αυστηρότατα.
Ας το ξανασκεφτούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων