Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Η αρχαία πείνα...

της Μαριαννας Τζιαντζη...
στην μνημη του Καραγκιοζοπαιχτη Γιαννη Μουρελατου...
«Πο πο, βρε Καραγκιόζη, τι πείνα είναι τούτη η σημερινή;»
«Εσύ Χατζηαβάτη, την έχεις σημερινή, τι να πω εγώ που την έχω αρχαία;»

Ο πιο πάνω διάλογος είναι ο τελευταίος αυτοσχεδιασμός του κορυφαίου πατρινού καραγκιοζοπαίχτη Γιάνναρου, όχι όμως στον μπερντέ αλλά μπροστά σε μια ερασιτεχνική κάμερα (πηγή: syllektiko-pazari.blogspot.gr ). Ο Γιάνναρος, κατά κόσμον Γιάννης Μουρελάτος, πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο στα 81 του χρόνια. Ελάχιστα ήταν τα δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο, ενώ κανένα κανάλι εθνικής εμβέλειας δεν ασχολήθηκε,
αλλά μόνο τα τοπικά ΜΜΕ τον τίμησαν όπως του άξιζε.

Ο Γιάνναρος δεν ήταν τηλεοπτική προσωπικότητα, δεν ήταν σελέμπριτι, όμως υπήρξε ένας χαρισματικός και γενναιόδωρος εκπρόσωπος του λαϊκού πολιτισμού, ένας καλλιτέχνης που υπηρέτησε με φαντασία και ευφυϊα την τέχνη του θεάτρου σκιών. Τυχεροί πρέπει να λογίζονται όσοι πρόλαβαν είδαν κάποια από τις παραστάσεις του στην Πάτρα, στο θεατράκι κοντά στην πλατεία Μαρούδα, ή σε κάποια περιοδεία του σε γειτονικούς νομούς.
Όπως συνηθίζεται κάθε Πρωτοχρονιά, αρκετές εφημερίδες έκαναν στις πολιτιστικές σελίδες τους ανασκόπηση στους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων που πέθαναν το 2012. Ο κατάλογος είναι δυστυχώς μακρύς. Κάθε απώλεια είναι βαριά, όμως κάποιοι έφυγαν αθόρυβα και σχετικά απαρατήρητοι  όπως συνέβη, π.χ., με τον ηθοποιό Σοφοκλή Πέππα (τουλάχιστον τον Πριν αποχαιρέτησε με ένα όμορφο ποίημα του Κίμωνα Ρηγόπουλο), αλλά και τον καραγκιοζοπαίχτη Γιάνναρο, τον οποίο δεν αποχαιρετήσαμε καθόλου. Καπνός έγινε το εφήμερο έργο του, δηλ. οι παραστάσεις του, όμως οι αναμνήσεις τους καπνίζουν ακόμα σε πολλές καρδιές. Kαι μόνο η μορφή του Γιάνναρου εκφράζει την ομορφιά, το ήθος της άλλης Ελλάδας, που τη γυρεύουμε μα σπάνια τη βρίσκουμε.

Η αρχαία πείνα του Καραγκιόζη διασταυρώνεται με τη σημερινή. Το μαγκάλι με τις τοξικές αναθυμιάσεις του διοξειδίου του άνθρακα διασταυρώνεται με την αιθαλομίχλη που προκαλείται από τα βρωμο-καυσόξυλα. Ο Καραγκιόζης άστεγος, ο Καραγκιόζης στο συσσίτιο, ο Καραγκιόζης στη λίστα Λανγκάρντ: πολλές είναι οι άγραφες κωμωδίες του σύγχρονου θεάτρου σκιών, όμως οι πολιτικές κωμωδίες που ξετυλίγονται στον τηλεοπτικό μπερντέ δεν φέρνουν γέλιο, αλλά πικρό καγχασμό.

(ΠΡΙΝ, "Το τέλος της αγοράς", 6-1-2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων