Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Περιστατικά δημοσιογραφικής «αλητείας»

AlterThess...
1.jpg
Μεσημεριανή εκπομπή. Δύο παρουσιαστές. Καλεσμένοι 3 Βουλευτές και ένας «έγκριτος» νομικός. Ο «επιστήμων» του πάνελ, με το κύρος που του αποδίδει η ιδιότητα του, βάζει τα πράγματα στην θέση τους. Στην σφαίρα της πολιτικής η εν λόγω θέση.
Πρωινή εκπομπή. Δύο παρουσιαστές. Καλεσμένος Βουλευτής και μια «αγανακτισμένη» και πολιτικά συγκροτημένη κάτοικος. Το επιχείρημα της «εντοπιότητας» κερδίζει την παράσταση.
Παρεμπιπτόντως θέμα συζήτησης η Villa Amalias και η ΑΣΟΕΕ.
Το σκηνικό στημένο και η ενέδρα σε εξέλιξη. Όσο για την δημοσιογραφική δεοντολογία έχει μετατραπεί σε δημοσιογραφική αλητεία.
Ας πάρουμε το δεύτερο περιστατικό. Σάλος έχει γίνει τις δύο προηγούμενες ημέρες στις ενημερωτικές ζώνες και στο διαδίκτυο για ειρωνική δήλωση Βουλευτή πως έχει αντιασφυξιογόνες μάσκες και ξύλα στο σπίτι του και καλεί τον Δένδια να τον συλλάβει αν τα εν λόγω αντικείμενα είναι παράνομα. Καλεσμένος στην εκπομπή ο εν λόγω Βουλευτής. Καλεσμένη και μια κάτοικος της περιοχής. Η αντικειμενικότητά της δεν επιτρέπεται να αμφισβητηθεί. Το τεκμήριο της εντοπιότητας είναι αρκετό. Βέβαια με ένα απλό ηλεκτρονικό ψαχτήρι διακρίνει κανείς πως η εν λόγω απλή κάτοικος έχει προνομιακή πρόσβαση στα Μέσα αφού δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάει σε δημοσιογράφους τον τελευταίο χρόνο. Ούτε καν η δεύτερη.  Μια νέα επαγγελματίας αγανακτισμένη κάτοικος εμφανίζεται στο προσκήνιο και μιλά κατά περιόδους για τους «λαθρομετανάστες», την εγκληματικότητα και πλέον και τις καταλήψεις. Προηγούμενη; Η Θέμις Σκορδέλη. Ξεκίνησε ως αγανακτισμένη κάτοικος με προνομιακή πρόσβαση στα ΜΜΕ, έγινε υποψήφια της Χρυσής Αυγής και κατέληξε πρώην μαϊντανός και υπόδικη. Ναι, αυτή η τίμια και νομιμόφρων κάτοικος που κατηγορείται για βαριά και επικίνδυνη σωματική βλάβη και επίθεση σε τρεις μετανάστες.
Ας δούμε όμως και το ρεπορτάζ
Όπως υποστήριξαν οι παρουσιαστές η κ. Παπαδοπούλου είναι μια απλή κάτοικος της περιοχής η οποία δεν φοβάται να μιλήσει.
Άντρο ανομίας από το οποίο έμπαιναν και έβγαιναν στρατοί, τρομοκρατούνταν η γειτονιά και λεηλατούνταν ολάκερη η πόλη, η περιγραφή της κατοίκου, κ. Ε. Παπαδοπούλου για την κατάληψη Villa Amalias. Βασικό επιχείρημα απέναντι στον συνομιλητή της η εντοπιότητα της. Έξτρα μπόνους η μη εντοπιότητα του συνομιλητή. Βέβαια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους επίσης «περιθωριακούς» από τις υπόλοιπες καταλήψεις, όπως και στην εκκένωση της Αγοράς Κυψέλης. Στην ατζέντα της και η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τα δεκάδες μαχαιρώματα και τους εκατοντάδες ξυλοδαρμούς μεταναστών στην γειτονιά της; Δεν βαριέσαι… Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου αφορούν μια μικρή περιορισμένη περιοχή.
Πάμε πάλι από την αρχή
Το γεγονός: Εισβολή της αστυνομίας και εκκένωση της κατάληψης Villa Amalias.
Ευρήματα: Άδεια γυάλινα μπουκάλια, ξύλα, πιάτα, ποτήρια, μαχαίρια, πιρούνια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, μαξιλάρια, κουβέρτες, βιβλία.
Συλληφθέντες: Ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης με απόφαση του εισαγγελέα
Γνωστή τακτική των δημοσιογραφικών επιτελείων των τηλεοπτικών εκπομπών το «στήσιμο» των πάνελ προκειμένου η συζήτηση να κατευθυνθεί προς την σωστή (για τα αφεντικά) πλευρά. Επιστράτευση «απλών και αγανακτισμένων κατοίκων», έγκριτων και ανεξάρτητων επιστημόνων, χαμήλωμα του μικροφώνου ή του ακουστικού και διακοπή της ροής του λόγου του καλεσμένου είναι τακτικές που έχουν καταγγείλει επανειλημμένα εκπρόσωποι της Αριστεράς, συνδικάτων και φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων