Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Μια συντομη ματια στον πρετεντερισμο (μερος Α)...

 noumero11...
Ο Πρετεντερισμός υπάρχει από την εποχή που οι πρώτοι τηλεοπτικοί δέκτες άρχισαν να κοσμούν τα σαλόνια της εργατιάς,των μετέπειτα μικροαστών. Στην αρχή ήταν ασπρόμαυρος με σεμεδάκι προίκα ,στρατιωτικής άποψης, και ύστερα έγινε επίπεδος, υψηλής ευκρίνειας ,χλιδάτος και δημοκρατικός, με ηχεία τριγύρω ώστε το βράδυ η οικογένεια να απολαύσει τη θαλπωρή μιας ακόμα χολιγουντιανής αηδίας σε δολμπυ τιτζιταλ.
Ο Πρετεντερισμός άργησε πολύ να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του. Μπατιράκι των τρεις και εξήντα, με φτωχικό τζιν και φιατάκι πάντα,με ένα κωλόχαρτο ή μια καλή γνωριμία ανά χείρας ,έτρωγε απανωτές καρπαζιές από τις διάφορες Αναστασίες και τα μικρούτσικα τηλεπαιχνίδια επιλογής κουρτίνας.
Το αφεντικό δεν είχε ανάγκη τον πρετεντερισμό για να γεμίσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και τον είχε μόνιμα στην γωνία τιμωρία στο ένα πόδι να λέει σκέτες ειδήσεις χωρίς ένα καλεσμένο της προκοπής ,ή έστω πέντε τηλεαστέρες σε ισάριθμα παράθυρα. Όλη την τηλεθέαση την έκλεβαν κάτι ξανθιές γλάστρες με το χαμόγελο ως τα αυτιά και κάτι πεθαμενατζήδες διασκεδαστές επάνω στις δόξες τους. Ποιος είχε την όρεξη να ασχοληθεί με τους απόφοιτους των ΙΕΚ Γκέμπελς όταν το χρήμα έρεε άφθονο σαν την καλή σαμπάνια; Άσε που μπροστά στην αντρίλα του Πατριάρχη δεν φτουρούσε μια το ξινισμένο μούτρο του πρετεντερισμού. Άνοιγε ο προλετάριος την κίτρινη φυλλάδα και προσπερνούσε τα κομματικοποιημένα του μονόστηλα με την ίδια ευκολία που πετούσε τα λουλούδια στις πίστες. Ο,τι και γίνει τα λαμόγια δεν αλλάζουν, μουρμούριζαν οι (πρώην) προλετάριοι ,καθώς ξεφύλλιζαν τις κοσμικές στήλες . Μόνο οι γραφικοί συνέχιζαν να φωνάζουν χαλώντας το σκηνικό της ευφορίας. Μαζί τους και οι δυσκοίλιες με αξύριστες μασχάλες που δεν είχαν πάρει χαμπάρι πως η ιστορία τελείωσε και στο εξής όλοι θα περνούσαμε καλά σαν μια χαρούμενη οικογένεια.
Φυσικά δεν έλειψαν οι στιγμές δόξας αλλά και τα πρώτα σημάδια της επιβεβαίωσης του ρητού: θα γυρίσει ο τροχός θα πηδήξει και ο πρετεντερισμός. Κάτι με τις εκλογές πανηγύρια,κάτι με τις στημένες στρατιωτικές φιέστες σε απομονωμένες νησίδες και το ενδιαφέρον αναζωπυρώνονταν για λίγο. Τότε ανακαλύφτηκε και η ρουφιάνα ΚGB(AGB),τα διαφημιστικά πακέτα και οι πολύτιμες υπηρεσίες προς ικανοποίηση των αδηφάγων αναγκών. Δεν άργησαν να έρθουν και τα εντατικά μαθήματα ορθής σκηνοθεσίας κατευθείαν από τα αμερικάνικα στούντιο ,ώστε να αναδειχτεί στο προσκήνιο και το άλλο μεγάλο ταλέντο του πρετεντερισμού, η υποκριτική.
Θλιμμένες φάτσες επάνω στα κοντινά πλάνα διαμελισμένων πτωμάτων υπό τους ήχους γερμανικών εμβατηρίων,μικρόφωνα μέσα στα μούτρα των άτυχων θυμάτων,και φυσικά τα τηλεπαράθυρα. Όσο πιο πολλά ανοιγμένα τόσο πιο κλειστές οι πόρτες της πληροφορίας. Όσο πιο μεγάλο το ξεκατίνιασμα της πολιτικής,τόσο μικρότερος και ο απόηχος της. Η δραματοποίηση του πόνου μέσα από την άριστη οπτικοποίηση του εγκλήματος και στη συνέχεια η live καταδίκη των εγληματιών από τον πρετεντερισμό ,δεν άργησε να κάνει τα μηχανάκια της KGB να κελαηδήσουν. Το αίμα στην οθόνη έγινε σύντομα ένα συνηθισμένο θέαμα. Η αξία της ανθρώπινης ζωής μετριόταν πλέον από τις μονάδες τηλεθέασης. Όσο μεγάλωναν τα ποσοστά της, τόσο μίκραινε η ανθρωπιά.
Ήρθε και η πολύκροτη εξάρθρωση της 17Νοεμβρη και απογείωσε της μετοχές του πρετεντερισμού στο χρηματιστήριο του κιτρινισμού. Σήμερα ο Πρετεντερισμός έχει προαχθεί σε διευθυντή από υπαλληλάκος, και οι μίζερες αποδοχές του έχουν εκτοξευθεί στο διάστημα. Το φιατάκι έγινε γερμανικό status symbol και από δευτεράντζα βρέθηκε ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Άρπαξε κυβερνητικά πόστα και έγινε ο καλύτερος φύλακας των συμφερόντων της μεγάλης ιδιοκτησίας .
Οποιοδήποτε μόριο δεοντολογίας υπήρχε ,έχει εξαφανιστεί μέσα σε αυτή την έρημο της δημοσιογραφικής λάσπης. Υπάρχει όμως μια παράμετρος που δεν υπολόγισε σωστά ο πρετεντερισμός. Αυτός ο καταραμένος τροχός δε σταματάει να γυρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων