Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Φοροφυγάδες και ευθύνες πρωθυπουργών...

Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη* απο την εφημεριδα των Συντακτων...
Εδώ και πάνω από δύο χρόνια «σέρνεται», κατά απίθανο τρόπο, η λίστα Λαγκάρντ. Τους τελευταίους, όμως, μήνες, αυτά που συμβαίνουν ακούγονται και υπονοούνται είναι πραγματικά πρωτοφανή.
Τα γεγονότα είναι γνωστά: Τη διαβόητη λίστα παραλαμβάνει ο τότε Υπουργός Οικονομικών από τη Γαλλίδα συνάδελφό του, χάνει το πρωτότυπο (!), αφού έχει βγάλει ένα αντίγραφο, το οποίο και παραδίδει στον διάδοχό του, ο οποίος, αντί να το αξιοποιήσει, το «καταχωνιάζει» σε ένα συρτάρι του ως ιδιοκτησία του (!!!) επί πάνω από έναν χρόνο και αναγκάζεται να το παραδώσει στον σημερινό Πρωθυπουργό πριν από λίγους μήνες. Δεν αξιοποιείται αμέσως αλλά μόνο πριν από λίγες μέρες αρχίζει η πλήρης διερεύνησή του από το ΣΔΟΕ. Από το αντίγραφο, όμως, λείπουν τρία ονόματα, συγγενικά πρόσωπα του πρώτου υπουργού.

Είναι σαφές ότι η απώλεια του πρωτοτύπου της λίστας βαρύνει τον υπουργό που το παρέλαβε. Το πότε, όμως, έχει γίνει η διαγραφή των τριών ονομάτων και ποιος διέγραψε τα τρία ονόματα, είναι προς διερεύνηση. Τα θέματα αυτά θα εξετάσει η αρμόδια επιτροπή στην οποία παρέπεμψε τον υπουργό που παρέλαβε το πρωτότυπο η τρικομματική κυβέρνηση. Είναι, όμως, προφανές ότι σχετικά με το θέμα της διαγραφής των τριών ονομάτων πρέπει να εξετασθεί και ο διάδοχός του, αν διαπιστωθεί ότι η διαγραφή έγινε αφότου εκείνος παρέλαβε τη λίστα.

Τα παραπάνω είναι πολύ σοβαρά. Δεν είναι, όμως, το κύριο πρόβλημα με τη διαβόητη λίστα; Η λίστα παραδόθηκε από την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας στον Ελληνα συνάδελφό της προκειμένου να τον βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, για την οποία μέχρι τότε κανένας φοροφυγάς δεν είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί. Αυτός, όμως, συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο που στέρησε το Δημόσιο από έσοδα που θα εισπράττονταν από όσους στη λίστα θα αποδεικνυόταν ότι ήταν φοροφυγάδες. Είναι, επομένως, προφανές ότι έχει τεράστια ευθύνη για την απώλεια των εσόδων αυτών. Και η ευθύνη αυτή δεν είναι, φυσικά, μόνο πολιτική. Την ίδια ακριβώς ευθύνη έχει και ο διάδοχός του, και μάλιστα αυξημένη, διότι απέκρυψε τη λίστα επί πάνω από έναν χρόνο.

Τι ισχυρίζονται τώρα οι δύο υπουργοί για όλα αυτά;

Ο μεν υπουργός που παρέλαβε την πρωτότυπη λίστα προβάλλει αστείες δικαιολογίες για την ανεύθυνη και επιζήμια για το Δημόσιο συμπεριφορά του, ο δε διάδοχός του, που παρέλαβε το αντίγραφο, προσπαθεί να απενοχοποιήσει τον εαυτό του, προβάλλοντας έωλα επιχειρήματα. Ενα από τα επιχειρήματά του είναι ότι η λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να σταθεί, δεδομένου ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών πήραν λίστες με ονόματα συμπατριωτών τους από τον ίδιο από τον οποίο προερχόταν και η λίστα Λαγκάρντ, τις αξιοποίησαν και εισέπραξαν δισ. ευρώ από τους φοροφυγάδες που περιέχονταν στις λίστες αυτές. Και αυτός, όπως και ο προκάτοχός του, δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ από τους φοροφυγάδες της λίστας.

Από τα όσα προαναφέρθηκαν είναι προφανές ότι οι δύο υπουργοί (και όχι μόνο ο ένας) οφείλουν να απολογηθούν για την κάλυψη φοροφυγάδων και την απώλεια πολύτιμων δημόσιων εσόδων. Πολύ περισσότερο οφείλουν να λογοδοτήσουν όταν στο διάστημα που υπηρέτησαν, στο υπουργείο Οικονομικών, υπέγραψαν τα Μνημόνια, η εφαρμογή των οποίων από τους ίδιους έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάντια και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της στα όρια της εξαθλίωσης.

Σε όλο αυτό το διάστημα των τριών τελευταίων ετών όλοι οι πρωθυπουργοί, ακολουθώντας το «παράδειγμα» των προκατόχων τους, είτε σιωπούν είτε δηλώνουν ότι «όλοι όσοι έχουν ευθύνες πρέπει να τιμωρηθούν», εξαιρώντας τους εαυτούς τους. Σύμφωνα, όμως, με το Σύνταγμα, έχουν την κύρια ευθύνη των πεπραγμένων των κυβερνήσεών τους, των οποίων μέλη ήταν οι δύο υπουργοί Οικονομικών.

Θα είναι τραγικό, η τρικομματική κυβέρνηση, που κόπτεται για τη διαφάνεια, να συγκαλύψει την ευθύνη του υπουργού που παρέλαβε το αντίγραφο της λίστας. Και τα μεν δύο κόμματα, που κυβέρνησαν και εξακολουθούν να κυβερνούν και ευθύνονται για το σημερινό κατάντημα της χώρας, έχουν κάθε λόγο να συμπεριφέρονται με τον τρόπο αυτό, όπως, άλλωστε, το έπραξαν για όλα τα προηγούμενα σκάνδαλα, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. Η ΔΗΜΑΡ όμως;

Αν τελικά η πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή η τρικομματική κυβέρνηση προχωρήσει στη συγκάλυψη της τεράστιας ευθύνης του πρώην υπουργού Οικονομικών και σημερινού αρχηγού τού ενός από τα κόμματα που τη στηρίζουν, τότε, τόσο ο υπουργός που δεν θα παραπεμφθεί όσο και η κυβέρνηση στο σύνολό της θα είναι συνένοχοι για τη συνέχιση της πολιτικής «κουκουλώματος» όλων των σκανδάλων που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή, όμως, η προκλητική τους συμπεριφορά εξοργίζει περισσότερο τη ήδη εξοργισμένη και δεινοπαθούσα πλειονότητα του λαού. Θα έρθει η ώρα –και δεν αποκλείεται να έρθει σύντομα– που ο εξοργισμένος αυτός λαός θα ανατρέψει με την ψήφο του το σάπιο αυτό σύστημα.

________

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων