Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Δεν είναι πακετάκι ...

Λωρη Κεζα, απο ΤΟ ΒΗΜΑ,... 
 Δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάποση των αποτελεσμάτων: το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έχει καθίσει στον λαιμό πολιτικών, αναλυτών και ατόμων που ένιωθαν ασφαλείς από τη σταθερότητα του συστήματος. Ετσι η συζήτηση συνεχίζεται με τον βασικό διαχωρισμό, Μνημόνιο/ Αντιμνημόνιο, με τσουβάλιασμα των κομμάτων που αντιτίθενται στην πρόσφατη εφαρμοσμένη πολιτική. Χρησιμοποιείται ακόμη ο ατυχής όρος «ψήφος διαμαρτυρίας» για όλα τα κόμματα πλην των δύο που κυβέρνησαν εναλλάξ στη Μεταπολίτευση. Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Πάνος Καμμένος αποτελούν ένα αντιπολιτευτικό ντουετάκι. Η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ειδοποιός διαφορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πίσω του πολυετή πολιτική ιστορία και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι προσώρας ένα ευκαιριακό, εκλογικό σχήμα. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο οι εκλεγμένοι του είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην καινούργια παράταξη ή θα αναζητήσουν ευκαιρία επιστροφής. Πιθανώς να νοσταλγήσουν το «μαντρί» εάν κι εφόσον το μαντρί εξακολουθήσει να έχει βοσκό και να λειτουργεί. Σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσουν ένα όραμα δεξιάς – πατριωτικής, λαϊκής, ακραίας ή άλλης που δεν θα ταιριάξει ποτέ με τις αριστερές συνιστώσεις.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε έγκαιρα για το επαχθές χρέος και έθεσε τα ερωτήματα για μια νέα διαπραγμάτευση. Σε αντίθεση με τα «ναι, ναι, ναι» του κ. Γ. Παπανδρέου, σε αντίθεση με την ύποπτη μοιρολατρία του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον έλεγχο των χρωστούμενων. Τούτο είναι κάτι που προσπεράστηκε με ελαφρότητα: ενώ δηλαδή η τρόικα υπήρξε υπερβολικά σαφής με τα μέτρα λιτότητας, υποδεικνύοντας μέχρι και το τελευταίο σεντ περικοπής, σε ό,τι αφορά το χρέος, το παρουσίασε με τη θεολογική αρχή του «πίστευε και μη ερεύνα». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την έρευνα. Αυτό είναι το νόημα της ζητούμενης νέας διαπραγμάτευσης.

Η πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περιέχει τη στήριξη του μικρού επιχειρηματία, την έμφαση στην αγροτική παραγωγή, την καταπολέμηση της ακρίβειας. Είναι ένα κόμμα αριστερό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό. Υπάρχει τεράστια απόσταση από τους Ανεξάρτητους Ελληνες οπότε εκείνοι που καλούν τα 2 κόμματα προ των ευθυνών τους ωσάν να απευθύνονται σε κοινό μέτωπο αντιμετωπίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα κάπως ποδοσφαιρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων