Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ:Μια «ενημέρωση» στην Ελληνική Βουλή...

Nάντια Βαλαβάνη, μεσω  contramee...
greece-cyprus-financial-crisis-390x285
εφημερίδα “Δρόμος”21.3.2013
Την επαύριο του ιστορικού ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής και προκειμένου να παρακαμφθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη Ολομέλεια, ο Υπουργός Οικονομικών «ενημέρωσε» σε κοινή συνεδρίαση τις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Κάποια ερεθίσματα για σκέψη από την – τυπική εισαγωγικά, με αυξανόμενο ενδιαφέρον στις απαντήσεις του στους βουλευτές – «ενημέρωση» του κ. Στουρνάρα:
-        Η απόφαση του Eurogroup υπήρξε «συναινετική». Η Ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ό,τι αποφάσεις παίρνει η Κυπριακή.
-        Είναι λάθος να ψηφίζεις «όχι», αν δεν έχεις Plan B.
-        Αποκλείεται οποιοδήποτε δάνειο μεγαλύτερο από 10 δις – από Τρόικα, Ρωσία, εσωτερικό κλπ: Προκειμένου ο συνολικός δανεισμός της Κύπρου να μην ξεπεράσει το 130%, οπότε το χρέος θα γίνει μη βιώσιμο. Η μόνη επιτρεπτή λύση αφορά ό,τι «δεν επιστρέφεται». Άρα «όχι δάνεια ή ομόλογα, μόνο μετοχές.» Απαγορεύεται εσωτερικό ομολογιακό δάνειο των Ταμείων κλπ. Η Κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί να δεχτεί μόνο παραχώρηση των αποθεματικών τους ή να τα δημεύσει. Από τη Ρωσία δε μπορεί να δεχτεί δάνειο, μόνο αγορά τραπεζικών μετοχών.
-        Με 18 δις ΑΕΠ, δεν ωφελεί να επιβάλλει η Τρόικα μεγαλύτερη λιτότητα και φορολογία (δεύτερο  μνημόνιο): Τα αποδιδόμενα μεγέθη θα είναι πολύ μικρά. Μόνο το «κούρεμα» των 60 δις καταθέσεων μπορεί ν’  αποδώσει τ’  απαιτούμενα σχεδόν 6 δις.
-        Η Κύπρος έπεσε θύμα της κατεύθυνσης μεγάλων κεφαλαίων «σε κερδοσκοπικές κι όχι παραγωγικές» επενδύσεις. Σήμερα  είναι υποχρεωμένη  «ν’  αλλάξει επιχειρηματικό μοντέλο».
-        Αν δε βρεθεί λύση μέσα στις «λίγες επόμενες ώρες, όχι μέρες”, η υπόθεση έχει τελειώσει.
Μερικές σκέψεις σχετικά:
-        Πως χαρακτηρίζεται «συναινετική» η απόφαση του Eurogroup, όταν ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε «εκβιασμό»; Κύπριοι υπουργοί σε ελληνικά «κανάλια» μίλησαν για συμφωνία υποστήριξης με χώρες του Νότου, οι οποίες όμως στο Eurogroup «έπαθαν αφωνία». Στις «άφωνες» συγκαταλέγεται και η Ελλάδα;
-        H χώρα μας κρύβεται πίσω από μια «θέση αρχής»: «Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα υποστηρίζει» – το «ναι» στο Eurogroup όσο και το «όχι» στη Βουλή. Στην Ελληνική Βουλή όμως οι κυβερνητικοί βουλευτές δε βρήκαν έναν καλό λόγο για τους Κυπρίους…
-        Γιατί να μην ψηφίζεις «όχι» χωρίς διαμορφωμένο «Σχέδιο Β»; Αν το «Σχέδιο Α» προμηνύει σίγουρη καταστροφή, γιατί να μην το απορρίψεις παλεύοντας να διαμορφώσεις ένα εναλλακτικό, με περιθώρια στην ελπίδα; Ο υπουργικός ισχυρισμός εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και οδήγησε τη χώρα στα γόνατα…
-        Την Ελλάδα με ένα μη βιώσιμο χρέος 170% μετά από ένα κούρεμα κι ένα buy out, συνεχίζουν να τη δανείζουν. Στην περίπτωση της Κύπρου τι είναι καταστροφικότερο, ένα μη βιώσιμο χρέος ή μια μη βιώσιμη οικονομία; (H δική μας χώρα διαθέτει πλέον και τα δυο.)
-        Το ένα πρόβλημα με την απόφαση του Eurogroup είναι οι μικροκαταθέτες. Το άλλο, όσον αφορά τις ρώσικες εταιρείες, είναι ο σχεδιασμός της απόφασης έτσι ώστε να εξουδετερώνει την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο, «διαλύοντας» την οικονομικά και άρα επίσης πολιτικά, καθιστώντας την «έρμαιο» των άγριων γεωπολιτικών παιχνιδιών. Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό Συγκοινωνιών, στο Eurogroup προτάθηκε και απορρίφθηκε από την Κύπρο «σχέδιο-πακέτο»: «Κουρέματος» καταθέσεων αποκλειστικά πάνω από τα 100.000 ευρώ με ταυτόχρονο κλείσιμο μιας τράπεζας και άμεση ανάληψη όλου του χρηματοπιστωτικού τομέα από ξένο οίκο… Στην Ελλάδα η «αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου» οδήγησε στη σημερινή καταστροφή. Στην Κύπρο το «κουτσούρεμα» του χρηματοπιστωτικού της τομέα είτε μέσω bank-run μόλις ανοίξουν οι τράπεζες είτε μέσω επιβολής, οδηγεί την οικονομία της στο ναδίρ. Από το 2004 μέσω των μηχανισμών του MIFID, οι κεφαλαιακές ροές στην ΕΕ συγκεντρώνονται και διοχετεύονται προς ελάχιστες τεράστιες τράπεζες και χρηματιστήρια, ενώ «απογυμνώνονται» οι μικρές εθνικές κεφαλαιαγορές. Όταν το MIFID δε λειτουργεί αποτελεσματικά, όπως στην Κύπρο, προφανώς παίρνονται δραστικότερα μέτρα.
-        Διαβάζετε αυτές τις γραμμές «λίγες μέρες, όχι λίγες ώρες» αργότερα: Τίποτα, πέρα από τη δικτατορία του «μονόδρομου» και του «ναι σε όλα», δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων