Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Το γκρίζο χρώμα της γαλάζιας παράταξης...

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ, απο την Ελευθεροτυπια...
Το πολιτικό σκηνικό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι μια κινούμενη άμμος.
Ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί. Ωστόσο φαίνεται ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ οι δύο μεγάλοι πόλοι του πολιτικού φάσματος (Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ) ταυτίζονται με τον παραδοσιακό διαχωρισμό Αριστερά - Δεξιά, με περιορισμένες δυνατότητες διεύρυνσης στη βάση ιδεολογικοπολιτικών κριτηρίων, κυρίως γιατί και στην Αριστερά και στη Δεξιά το Μνημόνιο έχει επιβάλει τους δικούς του κανόνες (π.χ. η αριστερή ΔΗΜΑΡ εφαρμόζει το Μνημόνιο, οι δεξιοί Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι αντιμνημονιακοι και φλερτάρουν ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ).
Στο πλαίσιο αυτό, με σταθερό και προσανατολισμένο βήμα, η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγονται κάθε μέρα και πιο πολύ προς τον ακροδεξιό χώρο, που καλύπτεται αυτή τη στιγμή από τη Χρυσή Αυγή.
Οι πολιτικοί και επικοινωνιακοί επιτελείς της σημερινής Ν.Δ. εκτιμούν ότι η ανίχνευση νέων ψηφοφόρων στο αντιμνημονιακό κομμάτι της Δεξιάς, που εκφράζεται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου, και στον πάλαι ποτέ μεσαίο χώρο, τον οποίο είχε ανακαλύψει ο Κώστας Καραμανλής το 2004, ή ακόμα και στον παραδοσιακό κεντρώο χώρο, δεν αποδίδει. Για το λόγο αυτό θεωρούν ότι στρατηγική τους επιλογή και μοναδική διέξοδος είναι η δεξαμενή εκείνη που έλκεται από τη Χρυσή Αυγή και της δίνει τούτη τη στιγμή ένα δημοσκοπικό ποσοστό της τάξης του 12%-15%.
Κι αυτή η δεξαμενή δεν έχει μέσα της μόνο παλιούς δεξιούς ή ακροδεξιούς, αλλά έχει και... νεοακροδεξιούς, αφού όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι στη Χρυσή Αυγή πηγαίνουν ακόμα και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, όπως π.χ. του παλιού ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι μόνο επικοινωνιακή επιλογή διεύρυνσης αυτός ο προσανατολισμός της Ν.Δ. Είναι μια συνειδητή επιλογή ενός δεξιού κόμματος, που επανέρχεται στις παραδοσιακές ρίζες του. Κι αυτό είναι το περισσότερο ανησυχητικό απ' όλα.
Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα από το κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας μια εκκωφαντική σιωπή απέναντι σε φιλοναζιστικές πρακτικές και δηλώσεις, εμμονή στην ακραία θεωρία των δύο άκρων (άκρα Δεξιά και άκρα Αριστερά), που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «τροφοδοτεί η μία την άλλη και διαλύουν την κοινωνία», και πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες, που ενισχύουν τη θεωρία της... καθαρής ελληνικής φυλής (αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» στη χθεσινή της έκδοση).
Αν ρωτήσει κάποιος τους γαλάζιους επικοινωνιακούς και πολιτικούς εγκεφάλους γιατί αυτή η επιλογή, θα πάρει την απάντηση ότι η Ν.Δ. προσφέρει στη Δημοκρατία και στην Ελευθερία με αυτή τη στρατηγική της επιλογή, γιατί λειτουργεί ανασχετικά προς τη Χρυσή Αυγή, γιατί μόνο έτσι αυτοί οι ψηφοφόροι δεν θα βρουν καταφύγιο στη Χρυσή Αυγή.
Πρωτότυπη η θεωρία τους, που θα μπορούσε να συνοψιστεί στο εξής: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, επομένως για να μην ενισχυθεί περαιτέρω η Χρυσή Αυγή, η μόνη λύση είναι να γίνει η Ν.Δ. ένα ακροδεξιό κόμμα. Με άλλα λόγια, «αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, φρόντισε να τους μοιάσεις...».
Μια άκρως επικίνδυνη προσέγγιση για την ίδια τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, αρχές τις οποίες, όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς την Τετάρτη στην ΟΝΝΕΔ, υπηρετεί η Ν.Δ. Και είναι άκρως επικίνδυνη, γιατί στο κόμμα, που αποτελεί το μεγάλο κορμό της τρικομματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας, φαίνεται να αγνοούν ότι οι ακροδεξιές, ρατσιστικές, ναζιστικές, φασιστικές αντιλήψεις αντιμετωπίζονται στη σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία όχι με επιλογές που απαξιώνουν την πολιτική και εξαθλιώνουν τη ζωή των πολιτών, αλλά με πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, με εφαρμογή και βελτίωση του κράτους και των κανόνων δικαίου, με πολιτικές που δεν εξαγριώνουν συνειδήσεις και δεν πυροδοτούν τις κοινωνικές διακρίσεις, αλλά εκτονώνουν την ένταση, με πολιτικές που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής, γεφυρώνουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, πολιτικές που δεν δημιουργούν πιο πολλούς και πιο πολύ πλούσιους, πιο πολλούς και πιο πολύ φτωχούς. Με πολιτικές που υπηρετούν το λαό και δεν εξυπηρετούν τους δανειστές, με πολιτικές που εξαφανίζουν τη διαφθορά και τιμωρούν τους διεφθαρμένους πολιτικούς ή δημόσιους λειτουργούς.
Η άνοδος της Χρυσής Αυγής μόνο με τέτοιες πολιτικές θα ανακοπεί και όχι με το να γίνεις ίδιος με αυτήν.
p.sokos@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων