Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ο απεργός πείνας Κώστας Σακκάς: Όταν η δικαιοσύνη είναι τυφλή...



Καθώς το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην διαφθορά και την ανικανότητα και οι Έλληνες στενάζουν υπό το βάρος των άγριων περικοπών, της φορολογίας και της ανεργίας, ο Κώστας Σακκάς παραμένει παράνομα έγκλειστος στις φυλακές με την υγεία του να χειροτερεύει καθημερινά.

Ο 29χρονος πολιτικός κρατούμενος Κώστας Σακκάς ποτέ δεν έκρυψε τις πολιτικές του θέσεις. Κατηγορείται για οπλοκατοχή και συμμετοχή σε μη συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση, και συνελήφθη σε μια αποθήκη με όπλα στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2010. Ο ίδιος παραδέχθηκε την σχέση του με το οπλοστάσιο που βρέθηκε στην αποθήκη και υποστήριξε ότι σχετίζεται με τις πολιτικές του θέσεις. Τέσσερις μήνες αργότερα και ενώ ήταν ήδη στη φυλακή, κατηγορήθηκε ότι είναι μέλος της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς κάτι το οποίο τόσο ο ίδιος όσο και η οργάνωση έχουν αρνηθεί. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι κατηγορίες άλλαξαν και ο Σακκάς κατηγορήθηκε ως μέλος των Πυρήνων χωρίς επαρκή στοιχεία, προφανώς επειδή οι προηγούμενες κατηγορίες ήταν αρκετά αόριστες και δεν θα μπορούσαν να σταθούν σε κανένα δικαστήριο.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, το όριο προφυλάκισης χωρίς δίκη ορίζεται στους 18 μήνες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον προκύψουν επιπλέον στοιχεία, η προφυλάκιση χωρίς δίκη μπορεί να παραταθεί στους 30 μήνες αλλά σε καμία περίπτωση να τους ξεπεράσει.

Δύο μήνες πριν την συμπλήρωση των 18 μηνών, όπου κανονικά ο Σακκάς θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος, κατηγορήθηκε ξανά για συμμετοχή στη Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, αυτή τη φορά όμως για διαφορετικά περιστατικά. Πάλι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία η δεύτερη περίοδος προφυλάκισης δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 12 μήνες. Παρόλα αυτά και ενάντια στο νόμο, ο Σακκάς παρέμεινε στη φυλακή ακόμα και όταν συμπλήρωσε και τη δεύτερη περίοδο 12 μηνών. Στο μεταξύ δεν έχει οριστεί δίκη για καμία από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Στις 4 Ιουνίου ο Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας είτε να δικαστεί είτε να ελευθερωθεί όπως ορίζει ο νόμος. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας όπου σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς έχει ήδη χάσει το 15% της σωματικής του μάζας και ο κίνδυνος για μη αναστρέψιμη βλάβη στα ζωτικά του όργανα είναι μεγάλος.

Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να δώσει καμία νομότυπη εξήγηση για την παράνομη κράτηση του Κώστα Σακκά. Η Νέα Δημοκρατία, που έχει την πλειοψηφία στην δικομματική κυβέρνηση, αγνοεί όλες τις διαμαρτυρίες, είτε προέρχονται από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε ακόμα και επιφανών νομικών που έχουν ταχθεί κατά της παράνομης κράτησης του Σακκά. Το δεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιεί την υπόθεση ως ευκαιρία να επιτεθεί πολιτικά στην αριστερή αντιπολίτευση, κατηγορώντας το κόμμα της Αριστεράς ότι δεν σέβεται τους θεσμούς και ότι «πρέπει να σταματήσει να υπερασπίζεται όποιον κατηγορείται για αναρχία και τρομοκρατία».

Όμως ο Κώστας Σακκάς δεν κατηγορείται ούτε για αναρχία ούτε για τρομοκρατία. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καν καταδικαστική απόφαση εναντίον του.

Αυτό όμως που κάνει την υπόθεση ακόμα πιο ανησυχητική είναι ότι η παράλογη και χωρίς κανένα νομικό έρεισμα κράτηση του Σακκά, έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητη από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να ξαφνιάζει, καθώς τα ελληνικά ΜΜΕ ανήκουν σε πλούσιους ολιγάρχες που ελέγχουν την οικονομία και τους πολιτικούς της χώρας. Οι περισσότερο δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αυτά, προτιμούν να κρατάνε το στόμα τους κλειστό, αρκεί να λαμβάνουν τον μισθό τους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει το θάνατο ενός νεαρού άνδρα που κρατείται παράνομα.

Πίσω από την παράνομη κράτηση του Κώστα Σακκά, είναι η ιστορία μιας χώρας που βρίσκεται στα νύχια του απολυταρχισμού, ενός κυβερνώντος κόμματος που αποφάσισε μέσα σε λίγες ώρες να κλείσει την Εθνική τηλεόραση, μια κυβέρνησης που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και της οποίας ο δεξιός υπουργός υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επανέφερε μια διάταξη για υποχρεωτικό τεστ για Έιτζ σε όσους η αστυνομία θεωρεί ότι είναι ιερόδουλες, χρήστες ουσιών ή μετανάστες.

Αυτά είναι τα σοβαρά θέματα που θα έπρεπε να μας απασχολήσουν όλους, όμως ως συνήθως πίσω από τις φωνές χάνεται κάθε ουσιώδης συζήτηση.

Πηγή: thepressproject.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων