του Χαραλαμπου Γεωργουλα, απο την Εποχη...
Ο ΣΥΡΙΖΑ, και να ήθελε, δεν είναι σε θέση να επαναλάβει το στρατήγημα του ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει ούτε ένα μεγάλο κανάλι, ούτε ένα συγκρότημα, ούτε ένας πολιτικά φιλόδοξος μεγαλοεπιχειρηματίας. που να είναι διατεθειμένος να «παίξει» το χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάποιοι από την πρώτη στιγμή έπαιξαν το χαρτί του ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ –εγκαταλείποντας στην τύχη του το παραδοσιακό κέντρο.
Και πολύ σωστά πράττουν από τη σκοπιά τους. Ο δικομματισμός που θέλουν να ανασυστήσουν, έστω με παραλλαγμένη μορφή, προϋποθέτει ουσιαστική ταύτιση των κομμάτων που συμμετέχουν στη βάση της αποδοχής των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού. Γι’ αυτό η προσπάθειά τους κατευθύνεται στο να ανασυγκροτήσουν το παραδομένο στο νεοφιλελευθερισμό σοσιαλδημοκρατικό κέντρο, το οποίο, καθ’ ομολογίαν των ανασυγκροτητών του, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη ΝΔ, παρά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Προϋπόθεση για την ευόδωση του σχεδίου τους είναι να χτυπούν αλύπητα και να υπονομεύουν καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και οι πρωτοφανείς για τα μεταπολιτευτικά ήθη τακτικές τής μονταζιέρας, ή τα εξόφθαλμα και μέχρι εκχυδαϊσμού προπαγανδιστικά πρωτοσέλιδα του Συγκροτήματος, το χυδαίο και φτηνό «χιούμορ», οι κατευθυνόμενοι και ευθυγραμμισμένοι γραμμητζήδικοι σχολιασμοί, το μέγα πάθος στην πολεμική εναντίον του.
Και δεν τα έχουμε δει ακόμη όλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει ήσυχος ούτε για μια στιγμή. Είναι ο αστάθμητος παράγοντας, που υπάρχει ο κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει μονιμότερα το σύστημα. Οι κοινωνικές δυνάμεις, οι λαϊκές τάξεις που βρίσκουν σ’ αυτόν την έκφρασή τους, δεν μπορούν σε συνθήκες κρίσης και νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, να ελπίσουν ότι θα τους επιτραπεί μια ομαλή και απρόσκοπτη κοινωνική άνοδος –μαζί με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση– κατά το πρότυπο της προνομιακής ανάδειξης των «μη προνομιούχων». Η δική τους ανάδυση θα σημάνει πολύ μεγάλες ανατροπές.
Η διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος γι’ αυτές, είτε το συνειδητοποιούν πλήρως είτε όχι ακόμα, σημαίνει αποσταθεροποίηση της ισχύουσας (και στην Ευρώπη) τάξης πραγμάτων, επιλογή μιας άλλης στρατηγικής πέραν της λιτότητας, της δημοσιονομικής αυστηρότητας και της εσωτερικής υποτίμησης. Και αυτό είναι που απεχθάνονται βαθύτατα οι κυρίαρχες σήμερα πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.
Τι ζητάει ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, η μέχρι σήμερα τακτική τού ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίζει τα καθημερινά αλλά και ουσιωδέστερα ζητήματα κυρίως με μια τρέχουσα επικοινωνιακή αντίληψη, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αστοχία. Γιατί βασίζεται στην εκτίμηση ότι με μια σειρά επιτυχείς χειρισμούς μπορεί εύκολα να ανοίξει ο δρόμος προς την κυβέρνηση της αριστεράς.
Όμως η μάχη στο πεδίο αυτό δεν μπορεί να δοθεί με ευνοϊκούς για τον ΣΥΡΙΖΑ όρους για δύο τουλάχιστον λόγους. Ο πρώτος, και πιο σημαντικός, είναι ότι δεν αρκεί να κερδίσεις τις εντυπώσεις, ούτε καν τις προτιμήσεις των «τηλεθεατών». Χρειάζεται, εκτός από την ψήφο τους, που δεν αρκεί να είναι απελπισμένη, να κερδίσεις και την ψυχή τους ή, έστω, την εμπιστοσύνη τους. Χρειάζεται η κινητοποίησή τους και η συμβολή τού ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτήν. Κι αυτό απαιτεί τη μέγιστη δυνατή ενσώματη παρουσία του μέσα στον κόσμο.
Χωρίς αυτή, όσες «έξυπνες» ατάκες κι αν επινοήσουμε, όσες «αποστομωτικές» απαντήσεις, κι αν δώσουμε σε υψηλούς τόνους, όσο κι αν κραυγάσουμε κι εμείς, στη βουλή ή στο τηλεκοινοβούλιο (ή και από τον τύπο μας) απαντώντας στις τεχνητές δικές τους κραυγές, δεν πρόκειται να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα. Ούτε πιο πειστικοί θα γίνουμε, ούτε ηγεμονικό προφίλ θα διαμορφώσουμε. Αυτό που ζητάει ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι:
• σταθερές και επεξεργασμένες ριζοσπαστικές θέσεις (όχι ανεδαφικές, ριζοσπαστικές) έγκαιρα και πειστικά διατυπωμένες
• χαμηλούς τόνους, που δείχνουν σιγουριά για τις απόψεις μας και αποφασιστικότητα ως προς τις προθέσεις και τις προοπτικές
• ετοιμότητα ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των λαϊκών τάξεων με τις πρωτοβουλίες μας και όχι απαντώντας στις πρωτοβουλίες των καταστροφέων τους
• ένα νέο, αριστερό δημοκρατικό ήθος τόσο στην προβολή των θέσεών μας, όσο και στην απόκρουση των αντίπαλων θέσεων και επιθέσεων.
Το πεδίο της αριστεράς δεν είναι τα μίντια
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στο πεδίο της επικοινωνιακής πρακτικής όλα σχεδόν τα χαρτιά είναι σημαδεμένα. Και είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι οι μεγιστάνες των μίντια θα αποδεχτούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως ισότιμο, επειδή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Ή επειδή θα είναι η μελλοντική κυβέρνηση. Μα αυτό ακριβώς θέλουν να αποκλείσουν!
Ο καλύτερος τρόπος να τους αντιμετωπίσει κανείς, είναι να πείθει με τη στάση του και την πρακτική του ότι τα μέσα τους είναι πολύ περισσότερο αφερέγγυα απ’ ό,τι καταγράφεται ήδη στη συνείδηση πλατιών στρωμάτων του λαού. Ο προσεταιρισμός τους είναι ουτοπική επιδίωξη. Μόνο η αποκάλυψη και το αντιπάλεμα της προκατάληψής τους είναι δυνατά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκ του ΣΥΡΙΖΑ μετέχοντες πρέπει να αντιγράφουν τις συνήθειες των κατ’ επάγγελμα παραθυράτων. Αντίθετα, οφείλουν να εισάγουν νέο ήθος, με τη σιγουριά τους, την αποφασιστικότητά τους, τα πειστικά τους επιχειρήματα, χωρίς να παρασύρονται στο γνωστό, καλλιεργούμενο και συντηρούμενο κουλουβάχατο, απ’ όπου ένα μόνο συμπέρασμα βγαίνει: ότι όλοι είναι ίδιοι… Μερικές φορές, θα χρειαστεί να επιλεγεί ακόμα και η ηχηρή απουσία ως πιο έντιμη και ορθή στάση.
Τα προβλήματα στην αφομοίωση μιας τέτοιας στάσης απέναντι στα πράγματα αναδείχθηκαν πρόσφατα με τα ελλείμματα που παρουσιάστηκαν στην αντιμετώπιση επίκαιρων ζητημάτων. Ποιος μπορεί να νιώθει ικανοποιήμενος από το πώς χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα Τατσόπουλου ή την κακεντρέχεια Χαντζόπουλου, τις μεθοδικές επικοινωνιακές προκλήσεις Γεωργιάδη ή την επιχείρηση παραπλάνησης περί φθηνού φάρμακου;
Η πρόσφατη αρνητική εμπειρία
Στην πρώτη περίπτωση, παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν αμέσως να ρίξουν τους τόνους, η εικόνα της φοβερής εσωτερικής διένεξης που ευνοούσαν κανάλια και συγκροτήματα, τροφοδοτήθηκε και με συριζική ευθύνη, όχι μόνο με ευθύνη του Πέτρου Τατσόπουλου. Ίσως από μια ξένη προς τη δική μας αντίληψη εκκαθάρισης του πεδίου και επίδειξη πυγμής ενόψει της επικείμενης… ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών. Μ’ αυτό τον τρόπο, όμως, υποτιμήθηκε μια ουσιώδη πλευρά του προβλήματος, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή από ορισμένες πλευρές η επέκταση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ: θύοντας στην κοινωνία του θεάματος. Αν πρέπει να επιπλήξει κάποιος τον Π. Τατσόπουλο για μια ορισμένη συμπεριφορά του, τι πρέπει να γίνει με όποιους του έδωσαν με τόση ευκολία τη δυνατότητα να αναδειχθεί στο βουλευτικό αξίωμα;
Στην περίπτωση των σκίτσων Χαντζόπουλου, μερίδα των συριζικών μέσων, αλλά και το γραφείο τύπου, παρασύρθηκαν από τις ανοιχτές και μεθοδικές προκλήσεις του Συγκροτήματος σε μια διένεξη που απείλησε να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που είχε όλα τα δίκαια με το μέρος του. Λες και δεν θα μπορούσε με μια νηφάλια αλλά καταλυτική κριτική ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, να αναδειχθεί η εξόφθαλμη πια έκπτωση του άλλοτε ριζοσπαστικού χιούμορ του γνωστού σκιτσογράφου και των «Νέων».
Κάλλιον το προλαμβάνειν…
Η πιο θεαματική ίσως αποτυχία ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τη μεθοδευμένη πρόκληση Γεωργιάδη στην τροπολογία για τα φάρμακα. Σε μια υπόθεση που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα πριν από κάθε Άδωνη να αναδείξει με ολοκληρωμένο τρόπο και όχι με διαλυτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποχρεώθηκε να υποβαθμίσει και ο ίδιος την ουσία της συζήτησης και τις πιο πολλές φορές να διαπληκτίζεται με έναν γκεμπελίσκο, για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντα! Λες και θα πίστευε ποτέ κανείς –πέρα ίσως από αυτούς που είναι πεπεισμένοι ότι μας… ψεκάζουν– ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα παίρνει απ’ τους φαρμακοβιομήχανους, ενώ ο Γεωργιάδης είναι ο υπηρέτης των φτωχών!
Αυτές οι λίγες παρατηρήσεις ίσως φανούν χρήσιμες στις πολιτικές μάχες που επίκεινται. Οι οποίες, επειδή ακριβώς είναι κρίσιμες (φόρος ακινήτων, πλειστηριασμοί, εξεταστική επιτροπή…), θα αποδειχθούν ιδιαίτερα σκληρές και θα δοθούν με όλα τα μέσα από την πλευρά της μνημονιακής κυβέρνησης. Θεμιτά κι αθέμιτα.
Χ. Γεωργούλας
Αντί να αγανακτεί γι’ αυτό, καλύτερα να ετοιμάζεται πιο σωστά για τις πολιτικές μάχες
Κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει ότι η πορεία προς την κυβέρνηση της αριστεράς θα είναι περίπατος.
Υπάρχουν, όμως, πολλοί άλλοι που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι θα είναι ένας ανηφορικός μεν, αλλά σχετικά ομαλός δρόμος. Καθώς θα προσεγγίζει την πιθανότητα να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο ίδιος θα εξελίσσεται προς το ρεαλιστικότερο, οι δε κοινωνικά και πολιτικά αντίπαλοί του θα τον αποδέχονται όλο και περισσότερο, καθώς θα τον νιώθουν όλο και πιο κοντά τους...Ο ΣΥΡΙΖΑ, και να ήθελε, δεν είναι σε θέση να επαναλάβει το στρατήγημα του ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει ούτε ένα μεγάλο κανάλι, ούτε ένα συγκρότημα, ούτε ένας πολιτικά φιλόδοξος μεγαλοεπιχειρηματίας. που να είναι διατεθειμένος να «παίξει» το χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάποιοι από την πρώτη στιγμή έπαιξαν το χαρτί του ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ –εγκαταλείποντας στην τύχη του το παραδοσιακό κέντρο.
Και πολύ σωστά πράττουν από τη σκοπιά τους. Ο δικομματισμός που θέλουν να ανασυστήσουν, έστω με παραλλαγμένη μορφή, προϋποθέτει ουσιαστική ταύτιση των κομμάτων που συμμετέχουν στη βάση της αποδοχής των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού. Γι’ αυτό η προσπάθειά τους κατευθύνεται στο να ανασυγκροτήσουν το παραδομένο στο νεοφιλελευθερισμό σοσιαλδημοκρατικό κέντρο, το οποίο, καθ’ ομολογίαν των ανασυγκροτητών του, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη ΝΔ, παρά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Προϋπόθεση για την ευόδωση του σχεδίου τους είναι να χτυπούν αλύπητα και να υπονομεύουν καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και οι πρωτοφανείς για τα μεταπολιτευτικά ήθη τακτικές τής μονταζιέρας, ή τα εξόφθαλμα και μέχρι εκχυδαϊσμού προπαγανδιστικά πρωτοσέλιδα του Συγκροτήματος, το χυδαίο και φτηνό «χιούμορ», οι κατευθυνόμενοι και ευθυγραμμισμένοι γραμμητζήδικοι σχολιασμοί, το μέγα πάθος στην πολεμική εναντίον του.
Και δεν τα έχουμε δει ακόμη όλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει ήσυχος ούτε για μια στιγμή. Είναι ο αστάθμητος παράγοντας, που υπάρχει ο κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει μονιμότερα το σύστημα. Οι κοινωνικές δυνάμεις, οι λαϊκές τάξεις που βρίσκουν σ’ αυτόν την έκφρασή τους, δεν μπορούν σε συνθήκες κρίσης και νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, να ελπίσουν ότι θα τους επιτραπεί μια ομαλή και απρόσκοπτη κοινωνική άνοδος –μαζί με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση– κατά το πρότυπο της προνομιακής ανάδειξης των «μη προνομιούχων». Η δική τους ανάδυση θα σημάνει πολύ μεγάλες ανατροπές.
Η διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος γι’ αυτές, είτε το συνειδητοποιούν πλήρως είτε όχι ακόμα, σημαίνει αποσταθεροποίηση της ισχύουσας (και στην Ευρώπη) τάξης πραγμάτων, επιλογή μιας άλλης στρατηγικής πέραν της λιτότητας, της δημοσιονομικής αυστηρότητας και της εσωτερικής υποτίμησης. Και αυτό είναι που απεχθάνονται βαθύτατα οι κυρίαρχες σήμερα πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.
Τι ζητάει ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, η μέχρι σήμερα τακτική τού ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίζει τα καθημερινά αλλά και ουσιωδέστερα ζητήματα κυρίως με μια τρέχουσα επικοινωνιακή αντίληψη, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αστοχία. Γιατί βασίζεται στην εκτίμηση ότι με μια σειρά επιτυχείς χειρισμούς μπορεί εύκολα να ανοίξει ο δρόμος προς την κυβέρνηση της αριστεράς.
Όμως η μάχη στο πεδίο αυτό δεν μπορεί να δοθεί με ευνοϊκούς για τον ΣΥΡΙΖΑ όρους για δύο τουλάχιστον λόγους. Ο πρώτος, και πιο σημαντικός, είναι ότι δεν αρκεί να κερδίσεις τις εντυπώσεις, ούτε καν τις προτιμήσεις των «τηλεθεατών». Χρειάζεται, εκτός από την ψήφο τους, που δεν αρκεί να είναι απελπισμένη, να κερδίσεις και την ψυχή τους ή, έστω, την εμπιστοσύνη τους. Χρειάζεται η κινητοποίησή τους και η συμβολή τού ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτήν. Κι αυτό απαιτεί τη μέγιστη δυνατή ενσώματη παρουσία του μέσα στον κόσμο.
Χωρίς αυτή, όσες «έξυπνες» ατάκες κι αν επινοήσουμε, όσες «αποστομωτικές» απαντήσεις, κι αν δώσουμε σε υψηλούς τόνους, όσο κι αν κραυγάσουμε κι εμείς, στη βουλή ή στο τηλεκοινοβούλιο (ή και από τον τύπο μας) απαντώντας στις τεχνητές δικές τους κραυγές, δεν πρόκειται να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα. Ούτε πιο πειστικοί θα γίνουμε, ούτε ηγεμονικό προφίλ θα διαμορφώσουμε. Αυτό που ζητάει ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι:
• σταθερές και επεξεργασμένες ριζοσπαστικές θέσεις (όχι ανεδαφικές, ριζοσπαστικές) έγκαιρα και πειστικά διατυπωμένες
• χαμηλούς τόνους, που δείχνουν σιγουριά για τις απόψεις μας και αποφασιστικότητα ως προς τις προθέσεις και τις προοπτικές
• ετοιμότητα ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των λαϊκών τάξεων με τις πρωτοβουλίες μας και όχι απαντώντας στις πρωτοβουλίες των καταστροφέων τους
• ένα νέο, αριστερό δημοκρατικό ήθος τόσο στην προβολή των θέσεών μας, όσο και στην απόκρουση των αντίπαλων θέσεων και επιθέσεων.
Το πεδίο της αριστεράς δεν είναι τα μίντια
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στο πεδίο της επικοινωνιακής πρακτικής όλα σχεδόν τα χαρτιά είναι σημαδεμένα. Και είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι οι μεγιστάνες των μίντια θα αποδεχτούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως ισότιμο, επειδή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Ή επειδή θα είναι η μελλοντική κυβέρνηση. Μα αυτό ακριβώς θέλουν να αποκλείσουν!
Ο καλύτερος τρόπος να τους αντιμετωπίσει κανείς, είναι να πείθει με τη στάση του και την πρακτική του ότι τα μέσα τους είναι πολύ περισσότερο αφερέγγυα απ’ ό,τι καταγράφεται ήδη στη συνείδηση πλατιών στρωμάτων του λαού. Ο προσεταιρισμός τους είναι ουτοπική επιδίωξη. Μόνο η αποκάλυψη και το αντιπάλεμα της προκατάληψής τους είναι δυνατά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκ του ΣΥΡΙΖΑ μετέχοντες πρέπει να αντιγράφουν τις συνήθειες των κατ’ επάγγελμα παραθυράτων. Αντίθετα, οφείλουν να εισάγουν νέο ήθος, με τη σιγουριά τους, την αποφασιστικότητά τους, τα πειστικά τους επιχειρήματα, χωρίς να παρασύρονται στο γνωστό, καλλιεργούμενο και συντηρούμενο κουλουβάχατο, απ’ όπου ένα μόνο συμπέρασμα βγαίνει: ότι όλοι είναι ίδιοι… Μερικές φορές, θα χρειαστεί να επιλεγεί ακόμα και η ηχηρή απουσία ως πιο έντιμη και ορθή στάση.
Τα προβλήματα στην αφομοίωση μιας τέτοιας στάσης απέναντι στα πράγματα αναδείχθηκαν πρόσφατα με τα ελλείμματα που παρουσιάστηκαν στην αντιμετώπιση επίκαιρων ζητημάτων. Ποιος μπορεί να νιώθει ικανοποιήμενος από το πώς χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα Τατσόπουλου ή την κακεντρέχεια Χαντζόπουλου, τις μεθοδικές επικοινωνιακές προκλήσεις Γεωργιάδη ή την επιχείρηση παραπλάνησης περί φθηνού φάρμακου;
Η πρόσφατη αρνητική εμπειρία
Στην πρώτη περίπτωση, παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν αμέσως να ρίξουν τους τόνους, η εικόνα της φοβερής εσωτερικής διένεξης που ευνοούσαν κανάλια και συγκροτήματα, τροφοδοτήθηκε και με συριζική ευθύνη, όχι μόνο με ευθύνη του Πέτρου Τατσόπουλου. Ίσως από μια ξένη προς τη δική μας αντίληψη εκκαθάρισης του πεδίου και επίδειξη πυγμής ενόψει της επικείμενης… ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών. Μ’ αυτό τον τρόπο, όμως, υποτιμήθηκε μια ουσιώδη πλευρά του προβλήματος, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή από ορισμένες πλευρές η επέκταση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ: θύοντας στην κοινωνία του θεάματος. Αν πρέπει να επιπλήξει κάποιος τον Π. Τατσόπουλο για μια ορισμένη συμπεριφορά του, τι πρέπει να γίνει με όποιους του έδωσαν με τόση ευκολία τη δυνατότητα να αναδειχθεί στο βουλευτικό αξίωμα;
Στην περίπτωση των σκίτσων Χαντζόπουλου, μερίδα των συριζικών μέσων, αλλά και το γραφείο τύπου, παρασύρθηκαν από τις ανοιχτές και μεθοδικές προκλήσεις του Συγκροτήματος σε μια διένεξη που απείλησε να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που είχε όλα τα δίκαια με το μέρος του. Λες και δεν θα μπορούσε με μια νηφάλια αλλά καταλυτική κριτική ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, να αναδειχθεί η εξόφθαλμη πια έκπτωση του άλλοτε ριζοσπαστικού χιούμορ του γνωστού σκιτσογράφου και των «Νέων».
Κάλλιον το προλαμβάνειν…
Η πιο θεαματική ίσως αποτυχία ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τη μεθοδευμένη πρόκληση Γεωργιάδη στην τροπολογία για τα φάρμακα. Σε μια υπόθεση που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα πριν από κάθε Άδωνη να αναδείξει με ολοκληρωμένο τρόπο και όχι με διαλυτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποχρεώθηκε να υποβαθμίσει και ο ίδιος την ουσία της συζήτησης και τις πιο πολλές φορές να διαπληκτίζεται με έναν γκεμπελίσκο, για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντα! Λες και θα πίστευε ποτέ κανείς –πέρα ίσως από αυτούς που είναι πεπεισμένοι ότι μας… ψεκάζουν– ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα παίρνει απ’ τους φαρμακοβιομήχανους, ενώ ο Γεωργιάδης είναι ο υπηρέτης των φτωχών!
Αυτές οι λίγες παρατηρήσεις ίσως φανούν χρήσιμες στις πολιτικές μάχες που επίκεινται. Οι οποίες, επειδή ακριβώς είναι κρίσιμες (φόρος ακινήτων, πλειστηριασμοί, εξεταστική επιτροπή…), θα αποδειχθούν ιδιαίτερα σκληρές και θα δοθούν με όλα τα μέσα από την πλευρά της μνημονιακής κυβέρνησης. Θεμιτά κι αθέμιτα.
Χ. Γεωργούλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου