Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

"Αν ο λαός δεν έχει ψωμί ας φάει παντεσπάνι”...

του Κώστα Ζαχαριάδη...

δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Hellenic Mail
Η γνώστη φράση αποδίδεται στην τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας την Μαρία Αντουανέτα και καταδεικνύει την παντελή άγνοιά της για τις οικτρές συνθήκες διαβίωσης του λαού της Γαλλίας, την ανέχεια και την εξαθλίωσή του! Αυτά συνέβησαν σχεδόν δυόμιση αιώνες πριν…
Μέσα στη βδομάδα ακούσαμε το “ο λαός ΘΑ πεινάσει” του Γιάννη Στουρνάρα αν δεν κλείσει το νέο πακέτο μέτρων για να πάρουμε την πολυπόθητη δόση! Μα σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται; Η κρίση στην Ελλάδα από οικονομική έχει μετατραπεί σε κοινωνική και ανθρωπιστική. Τα νέα μέτρα θα αυξήσουν τον αριθμό των ανέργων, των αστέγων, των νοικοκυριών που δεν δουλεύει κανένα μέλος τους, συνολικά των ατόμων χωρίς δουλειά και εισόδημα. Δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας ότι μπορεί να συμβεί κάτι διαφορετικό! Η συνταγή των δύο πρώτων μνημονίων επαναλαμβάνεται με ένα ευχολόγιο ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία! Τα νέα μέτρα θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κοινωνίας και θα οδηγήσουν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση, η οποία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (ΚΕΠΕ) θα προσεγγίσει το 5% το 2013. Την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος, όπως αναφέρει και το ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα φτάσει στο 180% του ΑΕΠ!
Θερίζει η κατάθλιψη και η παιδική φτώχεια!
Η έκθεση με τίτλο «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2012», που παρουσιάστηκε απο την UNICEF  ισχυρίζεται ότι 439.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με το αβέβαιο μέλλον και τη γενικευμένη ανασφάλεια, αυξάνει αλματωδώς τους δείκτες κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη. Αυτά δεν είναι διαπιστώσεις ή ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αλλά κυκλοφορούν καθημερινά στις εφημερίδες και το ιντερνέτ!
Το μνημόνιο πέτυχε;
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει τον έλεγχο στις εξελίξεις. Πολλές βασικές παράμετροι των εξελίξεων παραμένουν ακόμη άγνωστες. Πληρώνουμε και θα πληρώσουμε ακόμα περισσότερο τις ιδεοληψίες ενός χρεοκοπημένου συστήματος ανάγνωσης του τι σημαίνει πρόοδος, τι σημαίνει οπισθοδρόμηση και ποιο το τίμημα! Μετά απο 5 συνεχή χρόνια ύφεσης ένα είναι πλέον σίγουρο, ότι το μνημόνιο δεν ήρθε για να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά αλλά για να απορυθμίσει το κοινωνικό κράτος, τις εργασιακές σχέσεις και να πετύχει την εσωτερική υποτίμηση! Το μνημόνιο δεν απέτυχε, πέτυχε τους μη διακηρυγμένους στόχους του!
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ακύρωση του Μνημονίου, αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, με αντικείμενο το μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τη διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με «ρήτρα ανάπτυξης» και η ταυτόχρονη ανασυγκρότηση της χώρας, σε αναπτυξιακή και παραγωγική κατεύθυνση είναι η μόνη ελπίδα για να σταματήσουμε την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Το πάρτυ της φοροδιαφυγής συνεχίζεται
Την ίδια στιγμή που σώζουν την χώρα κόβοντας μισθούς και συντάξεις απο τους μη έχοντες τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο. Η αντιμετώπιση που είχε η ‘λίστα Λαγκάρντ’ επιβεβαιώνει ότι στη χώρα μας κυριαρχεί ακόμη η πολιτική συγκάλυψης της φοροδιαφυγής και όχι της καταπολέμησής της.
Αν οι κυβερνήσεις ήθελαν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και την ακόμη πιο σκανδαλώδη φοροαποφυγή, θα είχαν ήδη δημιουργήσει ένα πλήρες και καθολικό περιουσιολογίου, θα είχαν καταργήσει τα σκανδαλώδη ειδικά φορολογικά καθεστώτα και θα είχαν δημιουργήσει έναν αξιόπιστο φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν έχει συμβεί, γιατί οι πολιτικές ελίτ δεν ήθελαν να συμβεί!
Ενώ η Ελλάδα της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής συνεχίζει το πάρτυ και ενώ  προεκλογικά σε πολλά χωριά αλλά και σε πόλεις ιδίως σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους ένα απο τα επιχειρήματα για να ψηφίσουν ΝΔ και όχι ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν “αν έρθουν οι αριστεροί στην εξουσία θα σας πάρουνε τα σπίτια”, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ δήλωσε θετικός στον πλειστηριασμό ακόμα και των πρώτων κατοικιών για την αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες! Πόσο μπορεί να αντέξει ένα σύστημα εξουσίας που βασίζεται στο ψέμα και στην τρομοκράτηση ενός λαού; Η άμμος στην κλεψύδρα τους αδειάζει!
Η διαγραφή Σταυρογιάννη (βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ) απο τον Αντώνη Σαμαρά, η ανεξαρτητοποίηση Μιχελογιαννάκη απο την ΔΗΜ.ΑΡ. , το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε δημοσκοπική κατάρρευση δείχνει ότι το Jenga αρχίζει να τρέμει επικίνδυνα! Η κρίση που ζούμε ρευστοποιεί όλες τις υφιστάμενες σχέσεις εκπροσώπησης, κοινωνικές συμμαχίες, και πολιτικούς σχηματισμούς του παρελθόντος. Το ζητούμενο είναι να οικοδομηθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα τον κόσμο της εργασίας και τις δυνάμεις της αριστεράς, και με τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας, θα αναλάβει έργο να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά κρίση στην οποία μας έχουν οδηγήσει οι δυνάμεις του παρελθόντος, της διαπλοκής και της συνδιαλλαγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων