Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Δημοσιογράφος σε ρόλο διαφημιστή...

Garage Blog...

Έχω γράψει και στο παρελθόν  ότι είναι εντελώς αντιδεοντολογικό να εκφωνούν ή να συμμετέχουν σε διαφημίσεις οι δημοσιογράφοι. Δεν το λέω εγώ, ο ίδιος ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ το λέει. Ο λόγος είναι προφανής. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει τις επιχειρήσεις κι όχι να τις διαφημίζει. Αν ερευνήσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και καταλήξει σε κάποια κολακευτικά συμπεράσματα που διαφημίζουν την υπό έρευνα εταιρεία, φυσικά και πρέπει να το πει. Αλλά σε καμία περίπτωση ο δημοσιογράφος δε μπορεί να αμοίβεται από επιχειρήσεις για να τις εκθειάζει. Αυτός είναι ο ρόλος του διαφημιστή, όχι του δημοσιογράφου.
Στη συνείδηση των πολιτών οι δημοσιογράφοι είναι αναξιόπτιστοι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο: γιατί δεν είναι με το μέρος των πολιτών. Αντί να ελέγχουν, προστατεύουν, αντί να ερευνούν, διαφημίζουν.
Στις ραδιοφωνικές εκπομπές είναι πλέον κανόνας. Σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι εκφωνούν διαφημίσεις εταιρειών. Η ΕΣΗΕΑ σφυρίζει αδιάφορα. Ένας πολύ γνωστός δημοσιογράφος, όταν του έγραψα στο Twitter ότι είναι αντιδεοντολογικό αυτό που κάνει, μου είπε ότι είναι “θέμα αγοράς” κι ότι κάποια στιγμή ίσως να το συζητήσουμε το θέμα. Ακόμα περιμένω…
Άκουγα προχθες οδηγώντας το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, την εκπομπή της κυρίας Σίας Κοσσιώνη. Κάποια στιγμή η δημοσιογράφος λέει “Και μην ξεχνάτε να πίνετε νερό Τάδε. Πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό την ημέρα”. Η φράση, επαναλήφθηκε στη διάρκεια που άκουσα την εκπομπή, άλλες 2 φορές. Η δημοσιογράφος, όχι μόνο παρότρυνε να πίνουμε τη συγκεκριμένη μάρκα εμφιαλωμένου νερού, αλλά παρότρυνε τον κόσμο να πίνει συγκεκριμένα “πάνω από 10 ποτήρια νερό την ημέρα”.
Όποιον σοβαρό γιατρό κι αν ρωτήσετε θα σας πει ότι το μήνυμα είναι όχι μόνο λάθος, αλλά κι επικίνδυνο. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες. Σε μερικούς οργανισμούς τα 10 ποτήρια μπορούν να είναι πραγματικά επιβλαβή, διότι θα βάλουν τους νεφρούς να υπερλειτουργούν. Η σωστή συμβουλή είναι να πίνουμε νερό, όσο νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε, κι ανάλογα με τις συνθήκες, την εργασία και τη δραστηριότητά μας. Η παρότρυνση του γενικού πληθυσμού να πίνει πάνω από 10 ποτήρια νερό την ημέρα είναι εξαιρετικά προβληματική. Ποιός θα ελέγξει τη δημοσιογράφο για την ενδεχόμενη μπούρδα που λέει; Ποιός θα ελέγξει τον ελεγκτή; Δε μένει κανένας. Αυτός που θα έπρεπε να ελέγξει ακόμα και τα μηνύματα της εταιρείας, διαλέγει επί πληρωμή, να τα μεταδώσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων