Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Νέος κύκλος ανατροπών και ανακατατάξεων...

του Τακη Κατσιμαρδου, απο το Εθνος...
Νέος κύκλος ανατροπών και ανακατατάξεων
Μια από τις πιο μεγάλες σε διάρκεια μέρες του 2012 συγκροτούνταν η τρικομματική κυβέρνηση για «πλήρη θητεία». Την πιο μικρή νύχτα του 2013 τερμάτιζε τον βίο της. Κόλλυβα, λοιπόν, αντί για τούρτα γενεθλίων, με πρωτοβουλία της ΝΔ. Γεννήθηκε , όμως, η δικομματική, με ορίζοντα να «ολοκληρώσει την τετραετία». Σαν τρίμηνη σύμβαση φαντάζει, όμως, η νέα προγραμματική συμφωνία.
Το αδιανόητο στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου -συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- είναι πλέον πραγματικότητα. Προφανώς, οι ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό δεν τελειώνουν εδώ. Τώρα αρχίζει νέος κύκλος ανακατατάξεων. Με άγνωστη ακόμη... περιφέρεια.
Το γνωστό προς το παρόν είναι ότι ο Σαμαράς και η ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει πυροδότησαν μια μη ελεγχόμενη κρίση και εμφανίζονται σαν να μην έχουν επαφή με την καθημερινή πολιτική πραγματικότητα. Αλλιώς αρκούσε ένα «συγνώμη λάθος» για το πραξικόπημα στην ΕΡΤ. Αντί γι' αυτό, έχουμε τις δηλώσεις Κεδίκογλου αμέσως μετά την πτώση της τρικομματικής. Ισως υπήρξαν λάθη στο θέμα της ΕΡΤ, είπε. Το μαύρο στην οθόνη, πρόσθεσε, έχει φύγει. Τώρα υπάρχουν έγχρωμες μπάρες!
Η δήλωση καταγράφεται εδώ ως μνημείο ανευθυνότητας και ανοησίας. Αποκαλύπτει την πολιτική ευήθεια μιας κομματικής ηγετικής που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας. Και η οποία στην προβολή της τρομάζει. Οχυρωμένη πίσω από «τις εκλογές που δεν χρειάζονται», νομίζει ότι μπορεί να εγείρει ευρύτερο ζήτημα δημοκρατίας εν μέσω των κοινωνικο-οικονομικών ερειπίων, και μετά? σφυρίζει, δήθεν, πατριωτικά εμβατήρια... υπευθυνότητας.
Επαιξε με θεσμούς και με το παιχνίδι της έπληξε την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Τα τεκμήρια για «κούρεμα» της δημοκρατικής νομιμότητας και απαξίωση του Κοινοβουλίου περισσεύουν. Με την έννοια αυτή, άνεμος φύσηξε πάλι στα πανιά του αντι-κοινοβουλευτισμού. Ας μην αναζητείται, επομένως, αλλού η πηγή της δεξαμενής απ΄ όπου αντλούν η ακροδεξιά και οι συμμορίες της.
Είτε από λάθος χειρισμούς είτε από άλλα αδιαφανή, προς το παρόν, σενάρια άνοιξε νέο ασκό του Αιόλου. Ευτυχώς, μέσα στη μαυρίλα, με τον αυταρχισμό και την επίδειξη πυγμής, ενεργοποίησε τα ακαταμάχητα δημοκρατικά αισθήματα της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών. Αυτό είναι ένα υπαρκτό success story...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων