Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Για την ποινική δίωξη μιας εγκληματικής οργάνωσης...

Του Βασίλη Παπαστεργίου, απο το Red NoteBook...
1. Στη συζήτηση μεταξύ αριστερών νομικών για τον τρόπο αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, ήταν σχεδόν κοινός τόπος ότι δεν είναι δυνατή η απαγόρευση λειτουργίας της ΧΑ ως κόμματος, αλλά η ποινική δίωξη της ηγεσίας και των μελών της για τις επιμέρους εγκληματικές πράξεις και τη λειτουργία της ως εγκληματική οργάνωση. Από αυτή την αποψη, οι σημερινές εξελίξεις είναι απολύτως θετικές.

2. Η κριτική που πρέπει να γίνεται στην κυβέρνηση είναι ότι όλα αυτά γίνονται πολύ καθυστερημένα. Ο φόρος του αίματος έως σήμερα ήταν βαρύς (ιδίως μεταξύ των μεταναστών) και η αδράνεια των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών απαράδεκτη.

3. Δε βλέπω κάποιο κίνδυνο για τη δημοκρατία από το γεγονός ότι συλλαμβάνονται βουλευτές που μιλούν στο τηλέφωνο με φονιάδες, οπλοφορούν και πρωταγωνιστούν σε ξυλοδαρμούς μεταναστών. Είναι άλλο ζήτημα -και αυτό θέλει προσοχή- αν υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες στη συλλογή του αποδεικτικού υλικού (παράνομες υποκλοπές κλπ). Αλλά αυτό δεν είναι ακόμα σαφές. Και σίγουρα το αποδεικτικό υλικό για τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας σαφώς υπάρχει και είναι επαρκές.

4. Αφού κάνουμε κριτική στο κράτος (και σωστά) για το τέρας που ανέθρεψε και ανέχτηκε, ας κάνουμε και λίγο την αυτοκριτική μας για το πόσο αναποτελεσματικοί υπήρξαμε στο να συγκροτήσουμε ένα σοβαρό αντιφασιστικό μέτωπο βάζοντας συνεχώς προαπαιτούμενα, αποκλεισμούς κλπ κλπ.


5. Προφανώς ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται. Έχουμε μια αστυνομία διαβρωμένη από το φασισμό, μια κυβέρνηση που συνεχίζει να διακινεί τη θεωρία των δύο άκρων, ένα φανατικό ακροδεξιό πρωθυπουργό που περιστοιχίζεται από μισότρελους συμβούλους, αλλά και μια κοινωνία που πριν δύο βδομάδες ήταν έτοιμη να δώσει στη ΧΑ 15%.

6. Ο χειρισμός των τελευταίων ημερών δείχνει να δίνει ένα πλεονέκτημα στη ΝΔ, καθώς αξιοποιεί το πλεονέκτημα του "μονοπώλιου της βίας" και είναι πιθανό στην πρώτη φάση να επαναπατρίσει ένα τμήμα της εκλογικής της βάσης, που είχε βρει στέγη στους ναζί. Αυτό δεν είναι λόγος για να μεμψιμοιρούμε ως Αριστερά. Η αντιπαράθεση με τη ΝΔ και τους μνημονιακούς είναι πολύ καλύτερο να γίνεται με καθαρούς όρους, χωρίς την απειλητική παρουσία ενός ναζιστικού κομματος στο 15%. Δε θα χάσει η Αριστερά από αυτή την εξέλιξη.

(aπό σχόλιο στο facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων