Το κτήνος λαβώθηκε αλλά δεν πέθανε. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τις τρεις δημοσκοπήσεις, της VPRC, της Palmos και της Alco, που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο και συμπεριλαμβάνουν όλα τα πρόσφατα γεγονότα, τις συλλήψεις, τις αποκαλύψεις, την μη προφυλάκιση των τριών, την προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου και του Παππά. Το ευχάριστο είναι ότι η ξέφρενη προέλαση των ναζί ανακόπηκε, εκεί που πήγαιναν για το 15%, ίσως και παραπάνω, τώρα έχουν πέσει κάτω από το 10%. Το δυσάρεστο είναι ότι η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα και μάλιστα με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που κυμαίνονται από το 8% έως το 9,7%.
Κι όμως, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μετά τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Χ.Α. λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση, ότι είναι ένας εσμός δολοφόνων, μπράβων, εκβιαστών, νταβατζήδων, μετά απ' όλα αυτά, υπάρχουν 600.000 συμπολίτες μας που δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν το ναζιστικό κτήνος. Κι όταν φτάνουμε στα ποιοτικά ευρήματα, η κατάσταση γίνεται πιο μαύρη και από το μακό του Μιχαλολιάκου: Στη δημοσκόπηση της VPRC, το 16% δηλώνει ότι η Χ.Α. δεν είναι εγκληματική οργάνωση, ενώ ένα επιπλέον 14% δεν εκφέρει γνώμη. Στη δημοσκόπηση της Alco το 22% απαντά ότι η Χ.Α. δεν είναι εγκληματική οργάνωση και το 7% ότι δεν γνωρίζει, το 26% δεν τη θεωρεί επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και το 8% δεν γνωρίζει και, τέλος, το 24% ζητά να μην της κοπεί η κρατική χρηματοδότηση. Στη δημοσκόπηση της Palmos το 21% δεν συμφωνεί με τη σύλληψη των στελεχών της Χ.Α., το 20% δεν τη θεωρεί εγκληματική οργάνωση και το 10% δεν έχει γνώμη.

Τα ευρήματα είναι σχεδόν πανομοιότυπα και αποκαλύπτουν ότι ένας σκληρός πυρήνας του 20%-25% δεν έχει πειστεί ότι η Χ.Α. είναι εγκληματική συμμορία που πρέπει να εξαρθρωθεί. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι δυστυχώς η Χ.Α. έχει διεισδύσει στην ελληνική κοινωνία και γι ΄ αυτό φταίει η κυβέρνηση που την άφησε να δρα ανενόχλητη για ενάμιση χρόνο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι δύσπιστα απέναντι σε οτιδήποτε τους λέει το καθεστώς και τα ΜΜΕ του. Έχοντας καεί στο χυλό, φυσάει ακόμη και το γιαούρτι του οφθαλμοφανούς.
Οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου δείχνουν και άλλα, πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Με το που άρχισε η εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, η ακροδεξιά παρεούλα της Πολιτικής Άνοιξης που διευθύνει σήμερα τη Ν.Δ. ενεργοποίησε τη θεωρία των δύο άκρων, προκειμένου να επιτύχει αυτό που εν τη απέραντη ανοησία του αποκάλυψε ο Φαήλος Κρανιδιώτης: Να πάρει ψήφους και από την άκρα Δεξιά και από την άκρα, όπως την αποκαλεί, Αριστερά. Ε λοιπόν, η βρώμικη επιχείρηση κατέρρευσε εν τη γεννέση της. Η δημοσκόπηση της Palmos έδειξε ότι τη θεωρία των δύο άκρων την ασπάζεται μόνο το 13% του συνόλου των ψηφοφόρων και λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. Το οποίον σημαίνει ότι η δημοσίως εκπεφρασμένη αντίρρηση κεντροδεξιών στελεχών, Γιαννάκου, Παυλόπουλος, Ντόρα, Σπηλιωτόπουλος, για την ακροδεξιά κατρακύλα του Σαμαρά, έχει σοβαρά, ίσως και πλειοψηφικά, ερείσματα και στη βάση της Ν.Δ.
Όσο για τη λεηλασία των δεξιών και αριστερών ψήφων που θα έφερνε τη Ν.Δ. μια ανάσα από την αυτοδυναμία, αυτή μάλλον παραπέμπεται για τις Ελληνικές Καλένδες. Η δημοσκόπηση της VPRC δείχνει ότι από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα η Ν.Δ. κέρδισε 1%, όσο ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προηγείται με 29,5%-28,5%. Στη δημοσκόπηση της Alco, που παραδοσιακά δίνει χαμηλά ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ κέρδισε την τελευταία εβδομάδα 1,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 1,6%, με αποτέλεσμα η υπέρ της ΝΔ διαφορά να πέσει από το 1,2% στο 0,9%. Στην δημοσκόπηση της Palmos δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως προηγείται με 2,2%, δηλαδή με 30% έναντι 27,8% της Ν.Δ.
Τι θα κάνει η Ν.Δ. μετά από το δημοσκοπικό φιάσκο; Θα επιμείνει στην ακροδεξιά στροφή και στη θεωρία των δύο άκρων; Η εκτίμησή μας είναι ότι θα επιμείνει και γιατί αυτή είναι η πάστα της ηγετικής της ομάδας, αλλά και γιατί δεν έχει άλλο όπλο εκτός από τον ιδεολογικό τρόμο. Διαβάστε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 που δημοσιοποιείται σήμερα και θα καταλάβετε.