Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Απομονωμένοι, γραφικοί και φοβισμένοι ...

Με τον «μαγικό» αριθμό 153, ο οποίος είναι και ο αριθμός «κλειδί» για το «πέρασμα» των Μνημονίων, καταψηφίστηκε τελικά, όπως αναμενόταν, παρά τις αμυδρές ελπίδες του ελληνικού λαού για το αντίθετο, η πρόταση δυσπιστίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της επικίνδυνης πλέον για τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Οι δύο θλιβερές φιγούρες, οι οποίοι παριστάνουν τους ηγέτες των κομμάτων τους, «κατάφεραν» να... πείσουν την πλειονότητα των κοινοβουλευτικών τους ομάδων να τους στηρίξουν για μια ακόμα φορά, επαναφέροντας λογικές και πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές. «Όπλο» τους η κατασυκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και οποιουδήποτε άλλου τολμά να αμφισβητεί την καταστροφική κυβερνητική πολιτική.

Το απύθμενο θράσος των δύο πολιτικών ανδρών, οι οποίοι έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τους ίδιους στην ηγεσία των κομμάτων τους, περίσσεψε για άλλη μια φορά. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα όχι για αυτούς, αλλά για τον ελληνικό λαό και την ίδια την χώρα. Ενώ, η τριήμερη συζήτηση πρότασης μομφής, ήταν η απόλυτη ευκαιρία για την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να απαντήσουν όχι στην αντιπολίτευση, αλλά στην ελληνική κοινωνία για την πορεία καταστροφής της χώρας, εκείνοι προτίμησαν να υποδείξουν στους βουλευτές της συμπολίτευσης το μήνυμα «Η κυβέρνηση τα κάνει όλα καλά και σώζει την χώρα».



Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε μια εκτός τόπου και χρόνου παρουσία του στη Βουλή, λίγο πριν τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, προτίμησε να χαμογελά και να χειροκροτεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και δεν καταλαβαίνει, και δεν θέλει να καταλάβει, αλλά κυρίως δεν ενδιαφέρεται για τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί πιστά και στην οποία πιστεύει μόνο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε. Η στάση του σώματός του, οι κινήσεις του, η απαξιωτική και αλαζονική του συμπεριφορά είναι ένας μανδύας, ένας τρόπος να κρύψει τον πανικό και τον φόβο του, μετά την εγκατάλειψή του ως έρμαιο στην τύχη, ακόμα και από τους ίδιους τους ελάχιστους συμμάχους του στην Ευρώπη, οι οποίοι μάλιστα πλέον του γυρνούν την πλάτη.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και αυτό είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Γνωρίζει πολύ καλά ότι στηρίζεται μόνο στον αντιπρόεδρό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος όμως αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, τα οποία αναμένεται να φουντώσουν σύντομα, καθώς το ενδεχόμενο αμφισβήτησής του στο εσωτερικό του κόμματός του, έχει οδηγήσει και τον ίδιο στην απώλεια της ψυχραιμίας. Το μόρφωμα του «ΠΑΣΟΚ», μετρά έναν ακόμα βουλευτή λιγότερο, καθώς η βουλευτίνα, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είχε πει πριν λίγα 24ωρα ότι «Η χώρα κυβερνάται με e – mails της τρόικα», καταψήφισε τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Αυτό δε μπόρεσε να το αντέξει με τίποτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος με αστραπιαία ταχύτητα, πιθανότατα και μέσα στην ίδια την Βουλή, έδωσε εντολή διαγραφής της Θεοδώρας Τζάκρη από την Κ.Ο του «ΠΑΣΟΚ». Η κίνηση αυτή, είναι πιθανό να λειτουργήσει διαλυτικά στην ήδη διαλυμένη και ολιγομελή πλέον Κ.Ο, καθώς η ύπαρξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του «ΠΑΣΟΚ» είναι και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ υφίσταται ακόμα ως πολιτικό κόμμα, αφού πλέον δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης και αξιοπιστίας στην ελληνική κοινωνία.

Οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, πιθανότατα θα είναι και το επίσημο πολιτικό τέλος για ένα κόμμα, το οποίο αλλιώς ξεκίνησε την πορεία του στον πολιτικό στίβο της χώρας το 1974, και σήμερα, από ότι όλα δείχνουν, οι βουλευτές και τα ελάχιστα στελέχη που το απαρτίζουν θα απορροφηθούν από την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, αν βέβαια ο τελευταίος εξακολουθήσει να είναι πρόεδρος της ΝΔ και δεν ανατραπεί από το κόμμα του, μετά τη διαφαινόμενη πορεία εκλογικής συντριβής της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές. Άλλωστε η δήλωση του πρωθυπουργού μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του ότι «Εκλογές θα γίνουν το 2016», δε σημαίνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς, έχει την δυνατότητα να ακυρώσει τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις Ευρωεκλογές.

Οι ελάχιστοι πια και γνωστοί βουλευτές και σύμβουλοι, οι οποίοι περιστοιχίζουν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έδωσαν ένα πραγματικό ρεσιτάλ μίσους, μέσα και έξω από την Βουλή τα τελευταία 24ωρα. Οι ομιλίες τους, αλλά και οι μορφασμοί στη Βουλή ήταν έμπλεες πανικού και αποδοχής της ήττας που πλησιάζει ταχύτατα. Οι δύο αυτοί πολιτικοί άνδρες, καθυστερώντας την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, πέρα από το ότι πιστοποιούν την εκλογική τους κατάρρευση, κάνουν και κάτι άλλο το οποίο είναι ακόμα χειρότερο και λίαν επικίνδυνο. Παίζουν με τις τύχες της χώρας σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία οι περιστάσεις απαιτούν την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θα εκπροσωπήσει επάξια και χωρίς φόβο την Ελλάδα σε μια έντιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εταίρους της για την πορεία και το μέλλον για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. 

Το κυριότερο όμως είναι ότι η νέα κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, δείχνει ότι έχει την πολιτική βούληση να υπερασπιστεί την ίδια την Δημοκρατία στη χώρα, αλλά και να κάνει τον λαό να μη φοβάται πια την βίαιη κρατική καταστολή, τα σκάνδαλα και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο Τόμας Τζέφερσον, πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε πει κάποτε ότι «Όταν ο λαός φοβάται την κυβέρνηση, υπάρχει τυραννία. Όταν η κυβέρνηση φοβάται το λαό, υπάρχει ελευθερία»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων