Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

"Ανοιχτές σχολές" δίχως ρεύμα...

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ...

Από το Μαρικάκι
Ο … αγώνας για «ανοιχτές σχολές» που έδωσε η Διαμαντοπούλου από τη θέση της υπουργού Παιδείας την προηγούμενη διετία, μαζί με τους "αγανακτισμένους" φοιτητές ενάντια στις καταλήψεις , τώρα δικαιώνεται.
Το κούρεμα τα ταμιακών διαθέσιμων στο οποίο εξαναγκάστηκαν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, και τα προσκόμματα στη χρηματοδότηση που έθεσε ο νόμος 4009/2011, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα απελπισίας και αδιεξόδου. Η ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων έχει διαταραχθεί ακόμη περισσότερο από την ψήφιση του νόμου και μετά οπότε άρχισε η περιπέτεια της ανάδειξης των Συμβουλίων Διοίκησης από τις διορισμένες από το υπουργείο εφορευτικές Επιτροπές. Κανένα ΑΕΙ δεν έχει εκλέξει νέα διοίκηση με βάση το νόμο ύστερα από τη γενικευμένη αντίδραση σημαντικής μερίδας πανεπιστημιακών και πρυτάνεων τόσο στην λογική της χειραγώγησης των ιδρυμάτων δια της σύνδεσης της χρηματοδότησης με όρους όπως τα όργανα διοίκησης , που συνιστά κατάλυση του αυτοδιοίκητου, όσο και στο χαρακτήρα των νέων διοικητικών οργάνων. Στην ουσία ο νόμος προσδιορίζει όπως αποδεικνύεται και στην πράξη ότι τα πανεπιστήμια ή θα διοικηθούν από τους «αρεστούς» ή δεν θα υπάρξουν.
Πλέον κινδυνεύει εν γένει η λειτουργία πολλών από αυτά αφού η χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο (δωδεκατημόρια) και το κούρεμα, με δεδομένες τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις, σε λίγο δεν θα επιτρέπουν να πληρωθούν το ρεύμα και τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα, όπως προειδοποιούν διάφοροι πρυτάνεις.
Μετά και το φιάσκο με την τροπολογία Μπαμπινιώτη για την αποσύνδεση της χρηματοδότησης από το νόμο που αποσύρθηκε ύστερα από τις πιέσεις της Διαμαντοπούλου, όπως καταγγέλλουν οι πρυτάνεις, πλέον οι τελευταίοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν δικαστικώς τα «κουρεμένα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της χθεσινής Έκτακτης Συνόδου των πρυτάνεων στο Λαύριο:
«Η σύνοδος των πρυτάνεων τονίζει εκ νέου το αδιέξοδο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, ύστερα από το κούρεμα των λογαριασμών τους και τη μη έγκριση των προϋπολογισμών τους, με αποτέλεσμα τα Πανεπιστήμια να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως η φοιτητική μέριμνα, καθώς και το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνόδου πρυτάνεων.

«Τα Πανεπιστήμια δεσμεύονται να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα για την επιστροφή των απολεσθέντων χρηματικών διαθεσίμων τους» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
Μέχρι τότε όμως, πώς θα επιβιώσουν; Μήπως έρχονται τα δίδακτρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων