Άκυρη έκρινε την οικοδομική άδεια ανέγερσης του εμπορικού κέντρου The Mall Athens στο Μαρούσι Αττικής η Ολομέλεια του ΣτΕ στις 3 Αυγούστου.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, μετά από μια δικαστική διαδρομή μιας δεκαετίας και πλέον, καθώς η υπόθεση απασχόλησε και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με μεγάλη πλειοψηφία έκριναν ότι ο Ν. 3207/2003 του Ευάγγελου Βενιζέλου, που επέτρεψε την κατασκευή του μεγαλύτερου στη νοτιοανατολική Ευρώπη εμπορικού κέντρου 75.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι αντισυνταγματικός, καθώς δεν προηγήθηκε -όπως απαιτεί το Σύνταγμα- η έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης.

ΣΤΗΝ Ελλάδα ζούμε, συμβαίνουν αυτά. Άλλωστε, ποιος θα μάθει όλη την ιστορία και ποιος έχει τα κότσια να κάνει έρευνα για να πει τα πράματα με το όνομά τους; Ο Πρετεντέρης, ο Τσίμας, ο Πάσχος ή οι "Φάκελοι" του Παπαχελά;
Ας διηγηθούμε λοιπόν την ιστορία. Ο περίφημος δήμαρχος της... Βωβόπολης, Κ. Τζανίκος, εκλεκτός του συστήματος Σημίτη, πολύ πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 αγόρασε το τεράστιο, ακριβώς δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο, εκτός σχεδίου δόμησης οικόπεδο από τον ΟΕΚ, έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ και μετά το πούλησε στον Λάτση. Η μπίζνα προέβλεπε αλλαγή χρήσης γης για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου εμπορικού κέντρου.

ΤOTE ο συντελεστής δόμησης ήταν 0,2%. Γίνεται αλλαγή χρήσης και η σπουδαία σοσιαλίστρια Βάσω Παπανδρέου χαρακτηρίζει τον χώρο εμπορικό, βάζει μέσα στον συντελεστή δόμησης και τα ρέματα (!) για να προκύψει άδεια για ένα τέρας αρχικά 130.000 τετραγωνικών μέτρων πριν καταλήξουν στα 75.000 τετραγωνικά. Αυτή ήταν η συμφωνία με τον Λάτση, που σε ανταπόδοση του χαρακτηρισμού του οικοπέδου ως εμπορικού, ώστε να στήσει το Mall, έπρεπε να κατασκευάσει παραδίπλα το μικρό ολυμπιακό χωρίο. Σας συνιστώ να πάρετε τον Τζανίκο και τη Βάσω για να σας ξεναγήσουν στα "χάρτινα" κτήρια που κατασκευάστηκαν στο πιτς φιτίλι. Για να γίνει αντιληπτή η μπίζνα, ο Κώστας Καραμανλής, που ανέλαβε την διακυβέρνηση την άνοιξη του 2004, χαρακτήρισε την υπόθεση σκάνδαλο και αξιολόγησε το κέρδος του Λάτση στα 300 εκατομμύρια ευρώ!

ΜΕΤΑ την απόφαση της κ. Βάσως, με πρωτοβουλία των κατοίκων του Αμαρουσίου και τη συμπαράσταση της Σοφίας Σακοράφα που τότε ήταν δημοτική σύμβουλος, γίνονται προσφυγές για την κραυγαλέα παρανομία και το έργο μπλοκάρεται με ασφαλιστικά μέτρα. Εδώ έρχεται ο μέγας ταχυδακτυλουργός - καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου -παρακαλώ- και, για να παρακάμψει την απόφαση, περνάει την άδεια του Mall που είχε μπλοκάρει, κατασκευάζοντας ειδικό νόμο δικής του πατέντας, ώστε να μην έχουν οι πολίτες τη νομική δυνατότητα να προσφύγουν. Αυτόν λοιπόν τον νόμο κατάργησε μετά από 11 χρόνια η ολομέλεια του ΣτΕ με τη συγκεκριμένη απόφαση που αποτελεί πλέον νομολογία για εκατοντάδες ακόμα παρόμοιες υποθέσεις. Πάντως, τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι κύκλοι του ΣτΕ δήλωναν ότι θα βρεθεί κάποια νομική λύση για να αποφύγει το Mall την εφαρμογή του νόμου και την κατεδάφιση. Το πλήρες κείμενο της απόφασης θα γίνει γνωστό στα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Από τα τεράστια κέρδη του ομίλου Λάτση ωφελήθηκε οικονομικά ο κ. Τζανίκος στην τελευταία δημοτική του θητεία; Δεν έγινε τίποτα γνωστό. Μήπως ωφελήθηκε η κ. Βάσω; Δύσκολο να το πεις, διότι η Βάσω ήταν βεριτάμπλ σοσιαλίστρια. Μήπως ο Βενιζέλος άξιζε ένα ευχαριστώ από τον κ. Λάτση για την τεράστια βοήθεια που του προσέφερε σε αυτή τη χρυσοφόρα μπίζνα; Το αποκλείω διότι το μάτι του φιλαλήθη καθηγητή, εκτός από τριγλυκερίδια, πετάει και τιμιοτρόνια! Ο κ. Σημίτης, εκσυγχρονιστής, καταλληλότερος και αήττητος πρωθυπουργός που πήδηξε από το σκάφος πριν βουλιάξει, γιατί δεν έκανε τίποτα; Πώς δεν έκανες Όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα, δεν έλεγε; Το έλεγε. Όλα λοιπόν έγιναν για την τιμή της πατρίδος και τη δόξα του αθλητισμού. Μόνο που η τιμή αποδείχθηκε αρκετά αλμυρή και μετά χρεωκοπήσαμε.