Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Η μυθολογία για το Ευρώ και την ΕΕ καταρρέει μπροστά στα μάτια μας!

Stop euro – E.E.
Ειδική έκδοσης της Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε μια προσπάθεια η χούντα συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ να κάμψει την αντίσταση της κοινωνίας στο σχέδιο καταστροφής και πτώχευσης του λαού μας, επιχείρησε, παίζοντας με τη φωτιά, να κινδυνολογήσει πάνω στο ζήτημα της παραμονής ή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φυσικά, δεν τόλμησαν να θέσουν το ζήτημα σε δημοψήφισμα. Ήταν μόνο ένα πυροτέχνημα, επιστρατευμένο στη στημένη επιχείρηση επιβολής της κυβέρνησης αστικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Η ‘’Πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της ΕΕ’’, αποδέχεται τη πρόκληση, σε ένα θέμα που κάθε άλλο παρά έχει πει τη τελευταία του λέξη ο λαός. Από την ίδρυση μας δεσμευτήκαμε να συμβάλλουμε σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Ας συζητήσουμε λοιπόν για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένα και με σαφή επιχειρήματα.
Το ξεκίνημα: ‘’πάρε πέντε τώρα και κλείσε τα μάτια, για να σου πάρω εγώ δέκα’’
Όταν πριν από 30 περίπου χρόνια ολοκληρωνόταν η σύνδεση της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ, είχαμε βομβαρδιστεί με πληθώρα επιχειρημάτων:
  • ‘’Τα προϊόντα μας θα βρεθούν σε μια απέραντη αγορά 300 εκατομμυρίων’’. Η πραγματικότητα: Δε βρήκαμε ‘’πελάτες’’, γίναμε.
  • ‘’Θα διασφαλιστούμε έναντι του κινδύνου από Τουρκία και άλλους εθνικούς κινδύνους’’. Η αλήθεια: Συντηρήθηκε ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών που μας έχει γονατίσει. Ο κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης, με αφορμή και τις ΑΟΖ και τη συμμαχία πολέμου με το Ισραήλ είναι πάντα παρών.
  • ‘’Θα θωρακιστεί η δημοκρατία’’. Η πραγματικότητα: οι ελευθερίες περιορίζονται όλο και περισσότερο, με τρομονόμους και ευρω-τρομονόμο. Σύμβολο της αντιδραστικής μετάλλαξης η είσοδος των ακροδεξιών του ΛΑΟΣ στη κυβέρνηση.
  • ‘’Θα έχουμε νομισματική σταθερότητα και προστασία από κρίσεις’’. Εδώ γελάνε…
  • ‘’Τζάμπα επιδοτήσεις στους αγρότες’’. Ήταν το αντίτιμο του ξεκληρίσματος και της φτώχειας χιλιάδων αγροτών, της διάλυσης μεγάλου τμήματος της αγροτικής παραγωγής και της αναδιάρθρωσής της υπέρ των μεγαλοαγροτών, των εμπόρων και των βιομηχανιών του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος.
  • ‘’Θα πάρουμε λεφτά για σεμινάρια κατάρτισης ανέργων’’. Πράγματι, αντί για δουλειά, μας τάισαν ασπιρίνες για την ανεργία και αυταπάτες.
30 χρόνια στην ΕΕ-10 χρόνια στο ευρώ: ‘’ Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό..’’
Κάποτε έρχεται η στιγμή της αλήθειας, που συνήθως δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο νομίζουμε αρχικά. Τι μετράμε σαν αποτελέσματα έως τώρα;
  • Καθίζηση της αγροτικής παραγωγής. Από αυτάρκεις σε αγροτικά προϊόντα, αγοράζουμε λεμόνια Αργεντινής.
  • Αντιδραστική αναδιάρθρωση της βιομηχανίας. Κλείνουν βασικές βιομηχανίες που καλύπτουν ντόπιες ανάγκες, αύξηση εισαγωγών-μείωση εξαγωγών που ωθεί σε παραγωγική συρρίκνωση, μεταφορά μονάδων στο εξωτερικό, ανάπτυξη συμπληρωματική πολυεθνικών μονοπωλίων, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.
  • Αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας-διάλυση των δημόσιων οικονομικών. Εκτίναξη δημόσιου χρέους, εμπορικού ελλείμματος, ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.
  • Γιγάντωση κοινωνικών ανισοτήτων. Ακόμη και στις ανοδικές φάσεις τις οικονομίας, ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ διευρύνονται οι ζώνες της φτώχειας και της ανεργίας, παγώνουν ή μειώνονται οι μισθοί και μάλιστα στις συνθήκες της κρίσης, βίαια, απόλυτα και ονομαστικά.
  • Ιδιωτικοποίηση κοινωνικών τομέων. Με τις οδηγίες της ΕΕ για την ‘’απελευθέρωση της αγοράς’’, επιβλήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσει σε μεταφορές, ενέργεια, επικοινωνίες και αλλού.
  • Παράδοση της Παιδείας στην αγορά και τις εταιρείες. Από τη Λισαβόνα και την Μπολώνια, από το Νέο Λύκειο ως το νόμο για τα ΑΕΙ της Διαμαντοπούλου, από την έλλειψη βιβλίων ως τις συγχωνεύσεις των σχολείων, οι επιλογές της ΕΕ και της τρόικας είναι πανταχού παρούσες.
  • Κατεδάφιση ασφαλιστικών συστημάτων. Αύξηση ηλικίας εξόδου στη σύνταξη, αύξηση εισφορών με μείωση καλύψεων, καταλήστευση αποθεματικών των ταμείων, τζογάρισμά τους στο χρηματιστήριο ή και εξωχρηματιστηριακά με τα δομημένα ομόλογα (όπως π.χ. στην περίπτωση του ΤΕΑΔΥ), «κούρεμα» των αποθεματικών τους κατά 50% με το «κούρεμα» της 26ης Οκτωβρίου.
  • Αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων. Γενίκευση μερικής απασχόλησης, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων.
  • Η Ελλάδα στρατόπεδο συγκέντρωσης οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων. Με τη συμφωνία Δουβλίνο-2 , τη Σένγκεν και τη λογική της Ευρώπης-φρούριο, απαγορεύεται η διέλευση των μεταναστών και των προσφύγων προς τις χώρες προορισμού. Εύκολη βορά στους εργοδότες οι ‘’άνθρωποι χωρίς χαρτιά’’. Εύκαιρα θύματα ρατσιστικής βίας και δημαγωγίας. Εξιλαστήρια θύματα οι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα.
  • Στη τανάλια των ευρω-τρομονόμων και της καταστολής, στη φρίκη των πολέμων. Ο ‘’μεγάλος αδερφός’’ παντού. Πόλεμοι με συμμετοχή Ελλάδας και ΕΕ σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη.
  • Καταστροφή της φύσης και του περιβάλλοντος. Θυσία στο βωμό του κέρδους και των επιχειρηματικών συμφερόντων και η φύση. Με τα μεγάλα έργα, τους αυτοκινητόδρομους-πληγή, τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
  • Τσαλαπάτημα κάθε έννοιας εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, κάθε δικαιώματος του λαού, του «έθνους των εργαζομένων» να ορίζει τις τύχες του. Οι ουσιαστικότερες αποφάσεις λαμβάνονται σε κέντρα που είναι μακριά από τη λαϊκή διεκδίκηση και πάλη, με αποτέλεσμα να καταργούνται ακόμη και τυπικά χαρακτηριστικά της αστικής δημοκρατίας και της αυτοτέλειας κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ. Σε κέντρα ελεγχόμενα από τις πολυεθνικές, τις τράπεζες και τις ηγεμονικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που επιβάλουν τους «κανόνες του παιχνιδιού» -ακόμη και τους αρεστούς σε αυτούς πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις- με μηχανισμούς «εποπτείας-επιτροπείας» και με τους εκβιασμούς της «επόμενης δόσης».
Το μέλλον, μέσα στην Ευρωζώνη: ‘’τα χειρότερα είναι μπροστά’’ για το λαό
  1. Ο ζυγός των μνημονίων δεν είναι προσωρινός. Μιλούν πλέον ανοιχτά για υπερδεκαετή ορίζοντα μέτρων, χωρίς μείωση του χρέους στο τέλος, που σημαίνει ατέρμων κύκλος αντεργατικών πολιτικών. Ζωντανό παράδειγμα η Ιταλία, που μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης με τα χαρακτηριστικά που το καλύτερο σενάριο για τη χώρα μας προβλέπει στο τέλος της δεκαετίας.
  2. Καθίζηση μισθών, σε επίπεδα 300-600 ευρώ και με απαγόρευση διεκδίκησης συμβάσεων.
  3. Οι εργαζόμενοι δούλοι του κεφαλαίου, με τη πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εργοδοτών.
  4. Έξαρση της ανεργίας, ειδικά στη νεολαία (ως και 50%), που οδηγεί στην απαξίωση και τη μαζική μετανάστευση.
  5. Διάλυση δημόσιων κοινωνικών οργανισμών. Τα δημόσια νοσοκομεία και η δημόσια παιδεία, αντί για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, οδηγούνται σε πλήρη επιχειρηματοποίηση ή διάλυση. Ίδια κατεύθυνση σε όλους τους τομείς.
  6. Περιστολή – κατάργηση προνοιακών παροχών και θεσμών υποστήριξης των ανήμπορων και κοινωνικά ασθενέστερων
  7. Ξεπούλημα ή υποθήκευση δημόσιας περιουσίας. Ότι έχτισε ο λαός με τον ιδρώτα του, έστω κι αν μόνο ένα μικρό κλάσμα από αυτά απολάμβανε ή έλεγχε ο ίδιος, ξεπουλιέται μέσω ιδιωτικοποίησης ή υποθήκευσης στους δανειστές.
  8. Η δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία στο απόσπασμα. Μέσω των διαδοχικών συμβάσεων, Μάαστριχτ, Λισσαβόνα κλπ., μεγάλο μέρος της εθνικής νομοθεσίας καθορίζεται από κέντρα αποφάσεων που δεν έχουν εκλεγεί ούτε λογοδοτούν στους λαούς. Με αφορμή την κρίση η αντιδημοκρατική εκτροπή της ΕΕ έχει παροξυνθεί. Αποφάσεις Βρυξελλών, Βερολίνου και Παρισιού. Κλειστά επιχειρηματικά λόμπι. Κυβερνήσεις μαριονέτες του κεφαλαίου. Ο λαός στο περιθώριο.
  9. Η Ελλάδα στη σιδερένια κηδεμονία ΕΕ, ΔΝΤ, διεθνούς κεφαλαίου. Επιβολή καθεστώτος επιτροπείας, ελέγχου της οικονομικής και πολιτικής ζωής. Εξευτελισμός της λαϊκής αξιοπρέπειας. Τριάκοντα αργύρια στους έλληνες ‘’πατριώτες του χρήματος’’ και τις κυβερνήσεις κοινωνικού πολέμου, που ‘’δείχνουν’’ και ‘’δίνουν’’ τον εχθρό λαό στην πυρά που ανάβουν μαζί το ελληνικό κεφάλαιο με τις δυτικοευρωπαϊκές και πλανητικές πολυεθνικές και τράπεζες (την ίδια στιγμή που τσακώνονται άγρια για το ποιος θα πάρει τα πιο πολλά από τη λεηλασία των εργαζομένων).
Να ανατρέψουμε την χούντα συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ!
Υπάρχει άλλος δρόμος!
Mε τους εργαζόμενους στο τιμόνι, με το λαό αξιοπρεπή και νοικοκύρη στο τόπο του!
  • Έξω από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Στάση πληρωμών , άρνηση, μη αναγνώριση και διαγραφή του ληστρικού χρέους
  • Εθνικοποίηση τραπεζικού συστήματος, χωρίς αποζημίωση.
  • Πέρασμα στο δημόσιο όλων των ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιήθηκαν. Αποκλειστικά δημόσια παιδεία, υγεία, ασφάλιση.
  • Ανασχεδιασμός της παραγωγικής διάρθρωσης και του προσανατολισμού της οικονομίας με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, με εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και στους τρεις τομείς της οικονομίας (αγροτική παραγωγή, βιομηχανία, υπηρεσίες) και επιβολή εργατικού ελέγχου με προοπτική την κοινωνικοποίησή τους.
  • Ανάπτυξη εργατικών-λαϊκών θεσμών πραγματικής δημοκρατίας στους χώρους εργασίας, στις συνοικίες και γειτονιές, στη δημόσια πολιτική δραστηριότητα
  • Ανατροπή όλων των αντεργατικών και αντι-ασφαλιστικών νόμων
  • Ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου, με φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, αύξηση μισθών, μείωση χρόνου εργασίας, δουλειά για όλους, αύξηση δαπανών για υγεία και παιδεία, κατάργηση ληστρικών δανείων, φόρων, τελών και χαρατσιών κάθε είδους. Μείωση των στρατιωτικών δαπανών, δήμευση της εκκλησιαστικής-μοναστηριακής περιουσίας.
Είναι εφικτός αυτός ο δρόμος ή μας περιμένει μεγαλύτερη καταστροφή έξω από το ευρώ και την ΕΕ;
Η καταστροφολογική επιχειρηματολογία του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ακροδεξιού ΛΑΟΣ , συνήθως απομονώνει τη μία ή την άλλη πλευρά των παραπάνω στόχων και προσπαθεί να τρομοκρατήσει το λαό.
Δεν θα πούμε ψέματα, όπως κάνουν αυτοί! Η επιλογή της σύγκρουσης με την ΕΕ θα έχει κόστος. Είναι όμως αναγκαία γιατί η παραμονή σε αυτήν έχει ακόμη μεγαλύτερο κόστος, «αίμα, πόνο και δάκρυα» για την κοινωνική πλειοψηφία.
Το δίλημμα ‘’ευρώ ή δραχμή’’ είναι παραπλανητικό. Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ, δεν είναι για εμάς απλά ένα τεχνικό ζήτημα, δε σημαίνει ένα άλλο νόμισμα με συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Αντίθετα: Η Έξοδος από το ευρώ και η συνολική ρήξη με την ΕΕ, καθώς και η ανατροπή των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών για να εξασφαλιστεί μια αξιοπρεπής ζωή των εργαζομένων και μια άλλη πορεία της χώρας, είναι δύο παράλληλες αλληλοσυμπληρούμενες και αξεχώριστες επιλογές.
Με αυτό το κριτήριο αντιμετωπίζουμε τα επιχειρήματά τους:
  • ‘’Ευρώ ή πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή;’’ Η νομισματική πολιτική αποτελεί ειδική μορφή, μέρος της γενικότερης οικονομικής πολιτικής που ασκείται κάθε φορά. Η παραμονή στο ευρώ, στην ΟΝΕ και την ΕΕ, η νέα δανειακή σύμβαση, τα νέα μνημόνια, τα “Σύμφωνα Σταθερότητας”, τα “Σύμφωνα για το ευρώ”, οδηγούν στην εξαθλίωση του λαού και με μαθηματική ακρίβεια στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Άρα έξω για πάντα από το ευρώ και την ΕΕ! Υποστηρίζουμε την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, ανεξαρτήτως ονομασίας (δραχμή, μνα, τάλαντο, φοίνικας ή όπως αλλιώς και αν λέγεται) σαν μέρος μιας γενικότερης οικονομικής πολιτικής προς όφελος των εργαζόμενων και σε βάρος του κεφαλαίου.
  • ‘’Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης με επικίνδυνες διεθνείς συνέπειες’’. Αυτό ούτε απαραίτητο είναι, αλλά ούτε και ζημιογόνο για τα λαϊκά συμφέροντα. Τέλειωσε η εποχή που η αστική τάξη παρουσίαζε τα δικά της συμφέροντα, ως συμφέροντα της κοινωνίας.
  • ‘’Η εισαγωγή νέου νομίσματος, θα οδηγήσει σε άμεση μεγάλη υποτίμηση έναντι του ευρώ’’. Οι εκτιμήσει για την έκταση της υποτίμησης είναι αστήριχτες. Η θεωρία ότι το ευρώ θα παραμένει σταθερό είναι αυθαίρετη. Η εμπειρία της Αργεντινής ή/και της Ισλανδίας, δεν συνηγορεί σε αυτή τη κινδυνολογία. ‘Άλλωστε, στο όνομα της μη αποχώρησης από το ευρώ ήδη υποτιμήθηκε κατά 40-50% το βιοτικό μας επίπεδο – πράγμα που δεν θα είχε γίνει αν είχαμε βγει από το ευρώ και κηρύξει στάση πληρωμών ήδη από το 2009.
  • ‘’Θα υπάρξει εκτίναξη πληθωρισμού, που θα εξανεμίσει το λαϊκό εισόδημα’’. Καμία σοβαρή μελέτη οικονομολόγων δεν υποστηρίζει παρατεταμένη ύπαρξη υψηλού πληθωρισμού για μεγάλο διάστημα. Αντίθετα, όλες οι δημοσιευμένες μελέτες, κάνουν λόγο για άνοδο του πληθωρισμού, αλλά πτώση σε ένα χρόνο σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Αυτή άλλωστε είναι η εμπειρία Αργεντινής και Ισλανδίας.
  • ‘’Η ωφέλεια των εξαγωγών από την έξοδο του ευρώ και την υποτίμηση του νέου νομίσματος θα είναι προσωρινή και επισφαλής, λόγω και της εξάρτησης των εξαγώγιμων προϊόντων από εισαγώγιμες πρώτες ύλες κλπ’’. Στο πλαίσιο μιας αντικαπιταλιστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανασχεδιασμού της οικονομίας, μπορούν να αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές, αλλά και να μειωθεί η ανάγκη πολλών εισαγωγών. Αναφερόμαστε φυσικά σε ένα άλλο πλαίσιο οικονομικής οργάνωσης με βάση τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου, που στις σημερινές συνθήκες προϋποθέτουν κυριολεκτικά την εξαθλίωση και συντριβή του κόσμου της εργασίας.
  • ‘’ Θα υπάρξει αύξηση του δημόσιου χρέους, μιας και αυτό θα είναι σε ευρώ το οποίο θα υπερτιμηθεί έναντι του νέου νομίσματος’’. Αυτό δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό, μιας και μεγάλο μέρος του χρέους υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο. Αλλά, το βασικότερο, η επιλογή πρέπει να είναι η άρνηση και όχι η πληρωμή του χρέους.
  • ‘’Οι προτεινόμενες λύσεις εκτός ευρώ, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του πρωτογενούς ελλείμματος’’. Το ερώτημα είναι πλαστό. Ως πρωτογενές έλλειμμα ορίζεται η διαφορά ανάμεσα στις τρέχουσες δαπάνες και τα τρέχοντα έσοδα μέσα σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Το πρωτογενές έλλειμμα προκύπτει αν από το έλλειμμα του γενικού κρατικού προϋπολογισμού, αφαιρεθούν οι τόκοι και τα χρεολύσια των δανείων του δημοσίου. Επομένως το πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα έχει άμεση σχέση με την γενικότερη οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται και όχι μόνο ή κυρίως με το νόμισμα της χώρας. Το πρωτογενές έλλειμμα προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις επιδοτήσεις προς το μεγάλο ελληνικό και ξένο κεφάλαιο. Προέρχεται από το τζάμπα χρήμα που παίρνουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές για να δημιουργήσουν δήθεν θέσεις εργασίας. Αλήθεια, πόσα δις εκατ. ευρώ έχουν χαθεί από τα δημόσια έσοδα λόγω της συνεχούς μείωσης των φορολογικών συντελεστών των ΑΕ και των ΕΠΕ; Πόσα δις ευρώ έχουν χαριστεί με τα κάθε είδους “αφορολόγητα αποθεματικά” και τους “αναπτυξιακούς νόμους” που απαλλάσσουν το κεφάλαιο από τη φορολογία; Πόσα δις έχουν δοθεί για τη συμμετοχή των ελληνικών στρατευμάτων στις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές εκστρατείες του ΝΑΤΟ κατά των λαών όλου του κόσμου (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν κτλ); Πόσα δις είναι οι υπερτιμολογήσεις των κάθε είδους δημόσιων προμηθειών που καλείται να πληρώσει ο λαός;
  • ‘’Θα υπάρξει πρόβλημα με βασικά εισαγόμενα προϊόντα (καύσιμα, φάρμακα κλπ), των οποίων οι τιμές θα απογειωθούν’’. Πρόκειται για σκόπιμη διόγκωση του προβλήματος. Η τιμή των καυσίμων μπορεί να συγκρατηθεί με δραστική μείωση της κρατικής φορολογίας που επιβάλλεται επί της τιμής πώλησής τους. Βασικά προϊόντα μπορούν να επιδοτηθούν από το κράτος με τον ταυτόχρονο έλεγχο των τιμών. Η αντικαπιταλιστική παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς όφελος της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών και όχι του μέγιστου κέρδους, θα διευκολύνει τη βιομηχανική και παραγωγική αναγέννηση της οικονομίας. Θα στηρίξει τους υπάρχοντες κλάδους, θα προχωρήσει στην αναγέννηση παλαιών και θα δημιουργήσει νέους κλάδους παραγωγής. Θα αντιστρέψει τη σχέση εισαγωγών- εξαγωγών θα μειώσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών και θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΑΒΟΛΗ!
Να φύγουμε τώρα από τη φυλακή του ευρώ και της ΟΝΕ. Για λαϊκή απειθαρχία και συνολική ρήξη με την ΕΕ του κεφαλαίου. Συμπορευόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιστές με διαφορετική πολιτική καταγωγή και οπτική. Αγωνιστές που παλεύουν για την αποδέσμευση πριν απ’ όλα της χώρας μας, αλλά και των άλλων χωρών στην πορεία μιας τέτοιας ρήξης. Αγωνιστές που παλεύουν για τη συνολική διάλυση της ΕΕ ως ολοκληρωτικού μορφώματος του κεφαλαίου και αγωνιστές που παλεύουν ενάντια στις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ. Κοινός μας στόχος είναι μια άλλη διεθνιστική συνεργασία των λαών και των χωρών, με αλληλεγγύη, ισοτιμία και δικαιοσύνη, στη βάση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, στην προοπτική της καθολικής κοινωνικής απελευθέρωσης!
Σ’ αυτό τον αγώνα δε θα ‘μαστε μόνοι μας. Το οικοδόμημα της ευρωζώνης τρίζει και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακόμα και στις χώρες του «σταθερού» βορρά δείχνουν το πιο απεχθές τους πρόσωπο ενάντια σε εργατικές κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα.
Οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ευρώπης είναι υποχρεωμένοι να καταστρέψουν την μαύρη συμμαχία της ευρωπαϊκής αστικής τάξης για να μπορέσουν να οικοδομήσουν τη δική τους διεθνιστική ενότητα για την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, για την πολιτική χειραφέτηση και τελικά για την κοινωνική απελευθέρωση. Αυτός ο δρόμος δεν είναι απλά εφικτός, είναι ο μόνος δρόμος επιβίωσης για τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά και για μια προοπτική αξιοβίωτης ζωής.
Αθήνα 15 Νοέμβρη 2011

ΛΑ.Ο.Σ. & ΣΚΑΪ - Ένας έρωτας ρουμάνικης προελεύσεως

JUNGLE-Report...

Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε επί καθημερινής βάσεως μια ασύμμετρη ασυλία, νομιμοποίηση και υπερπροβολή -ενίοτε διανθισμένης και με επαίνους- του ακροδεξιού κόμματος του 5% και του αρχηγίσκου του από το μιντιακό συγκρότημα της οικογένειας Αλαφούζου, δηλαδή τον ΣΚΑΪ, τον ΣΚΑΪ 100,3, και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις είναι τόσο κραυγαλέες, όπως για παράδειγμα η πλήρης αποσιώπηση της ευρωπαϊκής δυσφορίας των τελευταίων ημερών για τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην ελληνική κυβέρνηση, που εύλογα αναρωτιέται κανείς αν πίσω από αυτόν τον κεραυνοβόλο έρωτα μεταξύ του κόμματος και των Αλαφούζων κρύβεται κάποιο πολύ χοντρό συνοικέσιο.

Θα προχωρήσουμε σε μια σταχυολόγηση αξιοσημείωτων γεγονότων, σε χρονολογική σειρά, όπου στο τέλος θα μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ορισμένα από αυτά έχουν αναφερθεί τους τελευταίους μήνες και σε άλλα μπλογκς, χωρίς όμως τις λεπτομέρειες των δικών μας πληροφοριών.


_____________________


Τα προηγούμενα χρόνια, από την αρχή της κοινοβουλευτικής σταδιοδρομίας του Λά.Ο.Σ., εώς και τις αρχές του 2011, είχαμε μια γενική δυσαρέσκεια από το κόμμα, κυρίως μέσω των τσιρίδων του "Υπουργού" Άδωνη Γεωργιάδη, για την μηδαμινή προβολή του από τον ΣΚΑΪ, αλλά και από το συνεχές σφυροκόπημά του από την καυστική σάτιρα της εκπομπής "Ελληνοφρένεια".

Η δυσαρέσκεια αυτή κλιμακώθηκε με (πρόσχημα;) την προβολή της σειράς ντοκιμαντέρ του καναλιού "1821", επειδή αυτή απομυθοποιούσε με χειροπιαστά ντοκουμέντα τους διάφορους αστικούς μύθους που έχουν εξυφανθεί γύρω από αυτή την ιστορική περίοδο.

Έτσι, στη 1 Φεβρουαρίου 2011, γινόμαστε μάρτυρες μιας δριμείας επίθεση από τον Καρατζαφέρη στον ΣΚΑΪ, και προσωπικά στους Αλαφουζαίους, με υπονοούμενα για τις μεγαλοαπατεωνιές που έχει διαπράξει η οικογένεια τις προηγούμενες δεκαετίες και απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς πως θα τα βγάλει όλα στη φόρα.

Βλέποντας το βίντεο, κρατήστε για τη συνέχεια τα περί "πολλών ιχνών που έχουν αφήσει οι Αλαφουζαίοι" και "τα ρουμάνικα καράβια που έγιναν ελληνικά":


Τους τελευταίους μήνες της χρονιάς του 2010 είχαμε εκείνη την υπόθεση με την απόπειρα του κλεισίματος του καναλιού "ΚΟΝΤΡΑ", ιδιοκτησίας του ιστορικού εδραιωτή της διαπλοκής Γίωργου Κουρή.
Το ΕΣΡ, προφανώς μετά από κυβερνητική εντολή, αποφασίζει να βάλει λουκέτο στο ΚΟΝΤΡΑ, επειδή στην άδεια λειτουργίας του δεν καταγράφεται ως ενημερωτικό κανάλι και άρα δεν μπορεί να έχει δελτίο ειδήσεων κ.λπ..
Ο Αλαφούζος, λόγω της παλιάς του κόντρας με τον Κουρή, βάζει τις δημοσιογραφικές του μαριονέτες, με άρθρα στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και με ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων του ΣΚΑΪ, να υποστηρίζουν καθημερινά, και με πρόσχημα την νομιμότητα, την απόφαση του ΕΣΡ για το κλείσιμο του "ΚΟΝΤΡΑ".
Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν να ακολουθήσει μια περίοδος ξεκαρδιστικών ξεκατινιασμάτων από τα στρατευμένα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, ένθεν κακείθεν, που έβγαλε στην επιφάνεια πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες - σ.σ. μόνο έτσι βγαίνουν οι βρωμιές στη φόρα, αλλιώς μεταξύ μεγαλοκαναλαρχών ισχύει πάντα η συντεχνιακή σιωπή.

Κρατήστε και από αυτό το βίντεο τα περί του "ρουμανικού στόλου που άρπαξε ο Αλαφούζος".



Δικές μας πληροφορίες, όσον αφορά τη "ρουμάνικη υπόθεση", μιλάνε σε γενικές γραμμές για ένα σκάνδαλο στις αρχές της δεκαετίας του '90, που έχει να κάνει με 30 καράβια της ρουμάνικης κρατικής εταιρίας Petromin.
Εφτά από αυτά τα καράβια (δεξαμενόπλοια) ανέλαβε να συντηρήσει ο συνεργαζόμενος Αλαφούζος μέσω της ναυτιλιακής του εταιρίας Ermis (λιβερικής σημαίας) παίρνοντας ένα υπέρογκο και, εντέλει, ανεξόφλητο δάνειο.
Στο τέλος κατάφερε παρανόμως, και με την αγαστή συνεργασία αξιωματούχων, να αρπάξει τα πλοία σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή, ζημιώνοντας έτσι το ρουμάνικο κράτος κατά 105 εκατομμύρια δολάρια.

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται ο τωρινός πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου, που τότε ήταν -καλή ώρα σαν τον Βορίδη- Υπουργός Μεταφορών (ο Μπασέσκου επισκέφθηκε μάλιστα τον Φεβρουάριο του 1994 τον Αλαφούζο στην Αθήνα), το δεξί του χέρι Κάλιν Μαρινέσκου (υφυπουργός), μια εταιρεία Minerva που μεταμορφώθηκε σε "Ποσειδώνας" και πλήθος άλλων ονομάτων διευθυντών, αξιωματικών, καπεταναίων κ.ο.κ..
79 κατηγορούμενοι στο σύνολο.
Ακολούθησαν συλλήψεις και δίκες επί δικών για 17 ολόκληρα χρόνια, με τον Μπασέσκου να ξεγλιστράει και τον Μαρινέσκου να καταδικάζεται σε 12 χρόνια φυλακή.
Οι κατηγορίες που εκδικάζονταν στο δικαστήριο της Κωνστάντσα ήταν η κατάχρηση εξουσίας, απάτη, παραποίηση στοιχείων/πλαστογραφία και παραβιάσεις της ρουμάνικης νομοθεσίας σχετικά με τις εξαγωγές (στην προκειμένη, η παράνομη πώληση και αλλαγή σημαίας των πλοίων).
Η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα και διαιωνίζεται εσκεμμένα, με τον φάκελο του Αλαφούζου να παραμένει κλειστός (Μπασέσκου στην προεδρία γαρ) και τα κόμματα στη Ρουμανία να πιέζουν να ανοίξει.

[Τι κάνει αλήθεια το λαγωνικό τον σκανδάλων Τάσος Τέλογλου; Δεν θα ξεδιαλύνει κι αυτό το σκάνδαλο; (αστειευόμεθα βέβαια)]



Μετά, λοιπόν, τις εκβιαστικές απειλές του Καρατζαφέρη από την εκπομπή του στο ΤηλεΆστυ, στη 1/2/2011 και ημέρα Τρίτη, βλέπουμε τον πρόεδρο, μετά από 4 ημέρες (Σάββατο, 5/2/2011) να ταξιδεύει στη Ρουμανία.
3 μέρες αργότερα, 8/2/2011, ακολουθούν δύο δημοσιεύματα στην Αυριανή και το ΕΘΝΟΣ:





Δεν αποκλείουμε βέβαια το ενδεχόμενο, όλο αυτό να πρόκειται και περί μπλόφας του Καρατζαφέρη για να εκβιάσει τις καταστάσεις που θέλει, χωρίς να έχει τίποτα στα χέρια του. Γιατί τέτοιου είδους διαρροές, και με τόσες λεπτομέρειες, είναι λίγο δύσκολο να συμβούν χωρίς τη θέληση του πρωταγωνιστή.
Από την άλλη βέβαια, μπορεί να έχει όντως τα ντοκουμέντα και να επέλεξε να το γνωστοποιήσει μέσω αυτής της διαρροής ούτως ώστε να αποφύγει τον άμεσο εκβιασμό, δηλαδή την ιδιωτική γνωστοποίηση στον ίδιο τον Αλαφούζο ότι έχει στα χέρια του τα ντοκουμέντα για τις απατεωνιές του, πράγμα για το οποίο θα μπορούσε να κατηγορηθεί και ποινικά για εκβιασμό.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι, ότι τα άρθρα αυτά ουδέποτε διαψεύστηκαν από τον Καρατζαφέρη ή το κόμμα του.


Στη συνέχεια, στις 10 Μάρτιου 2011, και προφανώς σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, ακολουθεί μια στημένη δημοσκόπηση στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, που παρουσιάζει "εκρηκτική άνοδο" του Λά.Ο.Σ. με το ποσοστό του 9% , δημοφιλέστερο πολιτικό αρχηγό τον Καρατζαφέρη και καλύτερο κόμμα αντιπολίτευσης το φιλομνημονιακό Λά.Ο.Σ..
Ενώ μόλις πριν τρεις εβδομάδες, μια άλλη δημοσκόπηση, της VPRC, έδειχνε πτώση του Λά.Ο.Σ. με ποσοστό μόλις 5%.

Την επόμενη μέρα, 11 Μαρτίου 2011, δημοσιεύεται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ένα κατά παραγγελίαν εγκωμιαστικό άρθρο για τον Καρατζαφέρη και την επίπλαστη άνοδο του κόμματός του, με τίτλο "Γιατί ανεβαίνει ο ΛΑΟΣ;".
Συντάκτης του, ο πλέον ειδικός σε θέματα επαγγελματικών πλυντηρίων, Αλέξης Παπαχελάς, που μάλιστα, στην αστεία ουτοπική ανάλυσή του, προσέδιδε την "αύξηση" των ποσοστών του τηλεκόμματος στην υπεύθυνη υπερψήφιση του Μνημονίου (!).. (βλ. σχετικό αρθρο του JR)

Δύο μέρες αργότερα, στις 13 Μαρτίου 2011, η εφημερίδα ΠΑΡΟΝ, ισχυρίζεται με άρθρο της ότι μετά τα ευχάριστα δημοσκοπικά μαντάτα έλαβε χώρα γεύμα μεταξύ Καρατζαφέρη και Αλαφούζου:


Ο άτυπος νεροκουβαλητής του Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, αντέδρασε σε όλα αυτά και με άρθρο του, στις 15 Μαρτίου 2011, κατήγγειλε αυτή την παραμύθα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα φυλλάδα την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και παπαγαλάκια τον ΣΚΑΪ.

Η απάντηση ήρθε την αμέσως επόμενη μέρα (16 Μαρτίου 2011). Όχι όμως από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ή τον ΣΚΑΪ, αλλά από τον Καρατζαφέρη και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, βάζοντας έτσι φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στο συμβόλαιο που είχε συνάψει με τον μέχρι προ μερικών εβδομάδων "ύποπτο και επικίνδυνο" Αλαφούζο και εξαγγέλλοντας έτσι, εμμέσως και με προκλητικό τρόπο, την έναρξη του αλισβερισίου και της διαπλοκής του τηλεκόμματός του με ολόκληρο τον μιντιακό όμιλο.

Απολαύστε αυτό το ασυναγώνιστο ταλέντο της υποκριτικής, πόσο κατηγορηματικά και με τι ευθιξία, απέναντι στην απαράδεκτη καταπάτηση των κανόνων του πολιτικού πολιτισμού, καταγγέλλει τον αδιανόητο γι αυτόν χαρακτηρισμό "φυλλάδα" για μια ιστορική εφημερίδα σαν τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, όπως και το "παπαγαλάκια" για έναν μεγάλο σταθμό σαν τον ΣΚΑΪ...
Καλεί δε μάλιστα τον Σαμαρά να καταδικάσει από το βήμα της βουλής το αναίσχυντο άρθρο του Κρανιδιώτη.
(χάριν ευθυμίας, προσθέσαμε στο τέλος του βίντεο, και αποσπάσματα από αυτά που έλεγε μόλις πριν μερικές εβδομάδες)


Ο έρως αυτός συνεχίζεται φυσικά μέχρι σήμερα με συνεχή προβολή και θετικά σχόλια σε όλα τα πεδία του μιντιακού συγκροτήματος Αλαφούζου.
Το πρόσφατο αποκορύφωμα ήταν στην τελευταία εκπομπή του Παπαχελά με καλεσμένο τον Καρατζαφέρη, που μας χάρισε το εξής κωμικοτραγικό θέαμα: από τη μία πλευρά έναν πολιτικό αρχηγίσκο του 5-6% που παρίστανε τον πλανητάρχη άνευ χαρτοφυλακίου και ρυθμιστή όλης της πολιτικής ζωής του τόπου, και από την άλλη έναν "έγκριτο" δημοσιογράφο στον δύσκολο ρόλο του "αδέκαστου" συναινούντος που έπρεπε παράλληλα να κάνει και μπουγάδα.
Περισσότερη ανάλυση και λεπτομέρειες για αυτήν την εκπομπή θα έχουμε σίγουρα σε επόμενο άρθρο.

Κλείνοντας θα κάνουμε την παράκληση, να μη διανοηθεί κανείς να σκεφτεί ότι ο Καρατζαφέρης εκβίασε τον Αλαφούζο, με αντάλλαγμα την υπερπροβολή του, απειλώντας πως θα του βγάλει τον ρουμάνικο φάκελο στη φόρα, γιατί οι Έλληνες πολιτικοί έχουν φιλότιμο και μπέσα. Ιδίως ο Καρατζαφέρης, που σε κάθε του βήμα φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι δύο αυτές ιδιότητες του τρέχουν από τα μπατζάκια.







____________


Διαβάστε επίσης:
Εργολάβοι συνειδήσεων-ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΛΑΦΟΥΖΙΣΜΟ
Ο "Βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας" του Αλέξη Παπαχελά

ΣΟΚ: Η κυβέρνηση Παπανδρέου ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων στο PSI του 21%....

XrimaNews.gr ...
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το PSI+ βρίσκονται σε εξέλιξη με μία επίκαιρη ερώτηση στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ για το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων να παραμένει αναπάντητη, το XrimaNews.gr αποκαλύπτει πως στο PSI του 21% υπήρχε όρος για παραχώρηση του μεγαλύτερου διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας στους τραπεζίτες, δηλαδή τη μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό. Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times που δημοσιεύτηκαν την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στη μετατροπή του δικαίου των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να συμμετάσχει στο PSI του 21%, χωρίς ποτέ να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες για το ποιο ακριβώς δικαίωμα παραχωρούσε και τί θα μπορούσε να σήμαινε αυτό για την ιστορία της Ελλάδας στην περίπτωση που στα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα δεν πετύχαινε και η χώρα αναγκαζόταν να πτωχεύσει.
Η Anna Gelpern, ειδικός στο δίκαιο κρατικών ομολόγων στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την πληροφορία στους New York Times. Η εφημερίδα στο άρθρο της αναλύει το μοναδικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα και εξηγεί ότι με τη συμφωνία για το PSI αποδέχτηκε να το χάσει κάτι που μπορεί να της κοστίσει αν χρειαστεί να προχωρήσει σε επόμενη διαπραγμάτευση στο μέλλον. Καθώς το PSI ακυρώθηκε η Ελλάδα κράτησε το πλεονέκτημα της και εξακολουθεί να αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί για το PSI+.
Το δημοσίευμα αυτό αποτελεί, ωστόσο, μία ένδειξη του ότι η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει το δρόμο της μυστικότητας και στο PSI+ και χωρίς να ενημερώσει κανέναν θα παραχωρήσει αυτή τη φορά οριστικά το μεγαλύτερο νομικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της επίκαιρη ερώτηση για το θέμα από τις 7 Νοεμβρίου από τον ανεξάρτητο βουλευτή κύριο Κουρουμπλή αλλά αποφεύγει να απαντήσει.
Το πιθανότερο είναι ότι απλά θα αγνοήσει την ερώτηση ώστε να παραχωρήσει στους δανειστές αυτό που επιθυμούν περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο αν η Ελλάδα εγκαταλειφθεί από τους εταίρους της κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια (ή μήνες), τότε ακόμη και αν επιστρέψει στη δραχμή το χρέος της θα πρέπει να πληρωθεί σε ευρώ ενώ ακόμη και αν πτωχεύσει οι δανειστές θα μπορούν να διεκδικήσουν ελληνική περιουσία.
Η παραχώρηση αυτή είναι δραματική αρκεί να σκεφτεί κανείς το εξής: Αν η χώρα γυρίσει στη δραχμή, με το υπάρχον δίκαιο μπορεί να αποπληρώσει το χρέος σε δραχμές. Έστω πως σε μία τέτοια περίπτωση το χρέος της αποτιμηθεί 100 τρις δραχμές (το ποσό χρησιμοποιείται για το παράδειγμα) και έστω πως ο πληθωρισμός, ιδιαίτερα στην αρχή, ανέλθει στην Ελλάδα μεταξύ 10-20% για μερικά χρόνια. Αυτό σημαίνει πως σε βάθος 5-10 ετών η πραγματική αξία του χρέους θα έχει μηδενιστεί ακριβώς εξαιτίας του πληθωρισμού. Αυτό είναι κάτι το οποίο τρέμουν οι δανειστές της χώρας καθώς η Ελλάδα και δε θα πτωχεύσει και θα πληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά και θα βρεθεί να μην της έχει κοστίσει το χρέος τίποτα με τους δανειστές να έχουν χάσει τα χρήματα τους.
Αντίθετα, αν το δίκαιο είναι το αγγλικό όπως στο PSI+ τότε στην περίπτωση που η χώρα γυρίσει στη δραχμή το χρέος θα πρέπει να πληρωθεί στο ευρώ με τον πληθωρισμό να παραμένει χαμηλός και τη χώρα να τινάζεται στον αέρα.
Επιπλέον, ακόμη και με την Ελλάδα στο ευρώ με βάση το ισχύον δίκαιο η χώρα μπορεί να ψηφίσει νόμο στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο αν το 51% των ομολογιούχων συμφωνήσει να δεσμεύεται και το υπόλοιπο 49% να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Καθώς ομόλογα ύψους περίπου 120 δις ευρώ κατέχονται από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και φορείς, η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει αναδιάρθρωση σε ομόλογα ύψους 240 δις ευρώ, δηλαδή περίπου στα 2/3 του χρέους.
Αυτό το δικαίωμα η χώρα μπορούσε να το έχει ασκήσει εξ αρχής ακόμη και σε μεγαλύτερο τμήμα του χρέους αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν το έκανε προκειμένου να στηρίξει το ευρώ και να μην προκαλέσει αναστάτωση στο ευρωπαϊκό και διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και για να αποφύγει τις σημαντικές συνέπειες που θα προκαλέσει στη χώρα (αποκλεισμό από τις αγορές κεφαλαίων για χρόνια, μείωση της αξιοπιστίας της κλπ). Ωστόσο, καθώς η χώρα απέχει από τη χρήση ενός τόσο σημαντικού της δικαιώματος θα έπρεπε η βοήθεια να είναι πολύ ουσιαστικότερη και όχι να έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών και της Γερμανίας.
Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, που η Ελλάδα εκβιάζεται και εμπαίζεται εδώ και μήνες για τη εκταμίευσης της 6ης δόσης (Ελλάδα είναι οι πολίτες και όχι οι πολιτικοί της) θα έπρεπε επιτέλους κάποιος να ενημερώσει τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες ότι είχαν ένα εξαιρετικό διαπραγματευτικό χαρτί απ' την αρχή και υπέφεραν όσα δεινά έχουν υποστεί εδώ και 1,5 χρόνο προκειμένου να σώσουν την Ευρώπη και τους δανειστές τους. Γι' αυτό τους αξίζει άμεσα μία ουσιαστική λύση η οποία προφανώς δεν είναι 10 χρόνια οικονομικού πόνου με παραχώρηση του δικαίου των ελληνικών ομολόγων στους δανειστές τους ώστε να μείνουν νομικά άοπλοι.
Διαδώστε το μήνυμα στους βουλευτές που ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές και ζητήστε τους να καταθέσουν και αυτοί επερωτήσεις στη Βουλή και να ζητήσουν ενημέρωση απ' την κυβέρνηση. Στην περίπτωση που κάποιος βουλευτής χρειαστεί τις ειδικές μελέτες αμερικανικών και αγγλικών πανεπιστημίων για το πλεονέκτημα της Ελλάδας, καθώς τα σχετικά δημοσιεύματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο info@xrimanews.gr για να του κοινοποιήσουμε ολόκληρο το σχετικό φάκελλο. Η Ελλάδα χρειάζεται τους βουλευτές και τους πολίτες της περισσότερο από ποτέ. Ενημερωθείτε για το θέμα και ενεργοποιηθείτε πριν να είναι αργά. Ήδη οι διαπραγματεύσεις το PSI+ έχουν ξεκινήσει και η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις οριστικές της προτάσεις στα τέλη του Νοεμβρίου.
Μη μένετε θεατής των γεγονότων. Βοηθήστε τη χώρα μας και τους βουλευτές μας να κατανοήσουν τί διακυβεύεται.

Καταρρέουν...

Mediasoup...
 Θωμάς Σίδερης
Καταρρέουν!
Θυμάστε την πίστα των PACMAN; Τα τερατάκια που ανοιγόκλειναν τα στόματά τους και καταβρόχθιζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους;
Θυμάστε το φόντο της πίστας; Μαύρο! Κατάμαυρο!
Τα τερατάκια του ΠΑΣΟΚ πάγωσαν πάνω στην στημένη πίστα τους, στην στημένη παρτίδα τους, με τους στημένους παίχτες τους.
Σα να τους πρόδωσε η RAM ή σα να απορρυθμίστηκε το λειτουργικό που τους εγκατέστησαν για να εκτελέσουν μία και μόνη εργασία: ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη σε μια συνέντευξή της στο πρόσφατο φύλλο της «Κυριακάτικης» αναφέρει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μάς ξεπούλησε στο ΔΝΤ με αντάλαλγμα τη θέση του Γ.Γ. στον ΟΗΕ.
Δεν ξέρω αν το αντάλλαγμα ήταν αυτό ή μόνο αυτό ή κάτι άλλο ή αν υπήρχαν από πίσω και άλλα περισσότερα ανταλλάγματα. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήρθε στην Ελλάδα για να τελειώσει μια στημένη παρτίδα.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θυσίασε την τελευταία ζωή του με το δημοψήφισμα. Ήταν ένας στημένος γύρος με πολλούς λαβυρίνθους. Από εκεί τον έβριζε σύσσωμη η αντιπολίτευση για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ξαφνικά όλοι μιλούσαν για διάσωση της Ελλάδας, της Ευρώπης και του ευρώ. Ως εκ τούτου, ο τρόπος που περιπλανήθηκε τις τελευταίες ώρες μέσα στους λαβυρίνθoυς του, δεν είναι μία ηρωική έξοδος αλλά μία τελευταία κίνηση απελπισίας για να τελειώσει –όχι να σώσει- την παρτίδα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πάσχει από το «σύνδρομο του Πεταλούδα». Δεν είναι ούτε ήρωας, ούτε τον ήρωα θέλει να παίξει. Δε βιάζεται επίσης να φύγει. Το λογισμικό που του εγκατέστησαν, του έλεγε μέχρι τελευταία στιγμή τις κινήσεις που πρέπει να κάνει. Και επειδή ο χρόνος πίεζε, έπρεπε να εξάπαντος να την τελειώσει.
Τώρα που στην οθόνη γράφει GAME OVER, σκέφτομαι τα χιλιάδες σκουλήκια που εξέθρεψε αυτό το πολιτικό σύστημα και τα ξαμόλησε με μοναδικό σκοπό να βοηθάνε στη σήψη της Ελλάδας: με τις εξυπηρετήσεις τους, τις διαμεσολαβήσεις τους, τις εργολαβίες τους.
Είμαστε έτομοι να πούμε όλοι μαζί ένα GAME OVER και να πάμε το πράγμα από την αρχή; Κι ας ελπίσουμε πως σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, δε θ’ αφήσουμε τα σκουλήκια να επιβιώσουν!

Τέλος μόρτες ...

Mediasoup...
Ηλίας Κορδάς


Photo for this article
Δεν θα αφιερώσω χρόνο στο να περιγράψω τα ξεσαλώματα των προσώπων της εξουσίας. Είναι πλέον γνωστά σε μεγάλο κοινό, ιδίως σε άτομα που ενημερώνονται από το διαδίκτυο. Οι πράξεις τους αλλά και τα ασύστολα ψέματά τους πρωταγωνιστούν καθημερινά στα άρθρα έντιμων δημοσιογράφων κ μπλόγκερς.

Θέλω λοιπόν να ασχοληθώ λίγο με εμάς... με το δικό μας χαρακίρι... ναι χαρακίρι. Απλά προσπάθησε να δεις τα γεγονότα σαν παρατηρητής κ όχι σαν κάποιον που τα ζει ή συμμετέχει ενεργά σε αυτά με διάφορους τρόπους. Πώς χαρακτηρίζεις τις πράξεις μας και πως την απραξία μας;

Μιλώντας λοιπόν συχνά με διάφορα άτομα για όλα αυτά που διαδραματίζονται στον πολιτικό χώρο, έχω απολαύσει στην κυριολεξία όμορφες συζητήσεις αλλά έχω έρθει και στα όριά μου με κάποιους οι οποίοι σαν μόρτες γνωρίζουν ή αφορίζουν τα πάντα πανεύκολα. Οι μόρτες αυτοί λοιπόν δεν είναι λίγοι και είναι δίπλα μας... θα πρέπει λοιπόν να τους εξηγήσουμε ότι με το να υπερασπίζονται τυφλά ή να αφορίζουν ασυζητητί κάποιες ιδέες ή κάποιες θέσεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν σύγχυση και διάσπαση.


για αυτό... τέλος μόρτες...

..κ εσύ μόρτη... εσύ που κάθε φορά τσίμπαγες όταν σου έλεγαν... ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, πρέπει να "πληρώσουν"... ότι φταίνε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, πρέπει να "πληρώσουν"... ότι φταίνε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πρέπει να "πληρώσουν"... οι συνταξιούχοι... οι ταξιτζήδες... οι... οι... οι... πως ένιωσες όταν ήρθε η σειρά σου;

..κ εσύ μόρτη... εσύ που είσαι μόνο "αχαχούχα κ τραγουδάκια"... κ δυσανασχετείς με αυτούς που τα "χώνουν"... τους λες "γραφικούς" αλλά έκατσες ποτέ να αναρωτηθείς; γιατί γέμισε ο κόσμος "γραφικούς"; κ τελικά ποιοι είναι πλέον οι "γραφικοί";

..κ εσύ μόρτη... εσύ που ακόμα περιμένεις καλέσματα για να βγεις έξω να αντιδράσεις... μήπως είσαι από τους παραμυθιασμένους ή έχεις "λίπος" ακόμα; δεν το κατάλαβες ακόμα ότι οι επαναστάσεις δε γίνονται με ραντεβού;

..κ εσύ μόρτη... εσύ που λες ότι απλά είναι τα πράγματα... λες ότι είναι απλά μαθηματικά κ δε θα μας αφήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταρρεύσουμε. Να ξέρεις ότι ΕΣΥ θα την κάνεις την επανάσταση.

..κ εσύ μόρτη... εσύ που λες "τι έκανε μωρέ η πλατεία;" κ βγήκες 2-3 φορές όλες κ όλες στην πλατεία ή στους δρόμους... θα σου θυμίσω ότι αυτές τις φορές ταρακούνησες τα λαμόγια που κυβερνούν, αλλά στο καπάκι λούφαξες στον καναπέ σου, να δεις την επανάσταση από την TV σου... τι περίμενες λοιπόν να κάνουν τα λαμόγια;

..κ εσύ μόρτη... εσύ που δεν μπορείς να παραμερίσεις για λίγο την όποια ιδεολογία σου κ να τους δεχτείς όλους δίπλα σου για τον κοινό σκοπό χωρίς να τους πιπιλίζεις το μυαλό... είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για να δούμε ποιο -ism "την έχει μεγαλύτερη" σε βαθμό διασπαστικό;

..κ εσύ μόρτη... εσύ που βρήκες τις πλατείες και τους δρόμους για να κάνεις προσηλυτισμό... προσηλυτισμό για την πάρτη σου, για το κόμμα σου ή την παράταξή σου... θυμίζεις τηλεπωλητή... κ αυτό αν θυμάσαι δε συνάδει στην ιδεολογία σου... ή κάνω λάθος;

..λοιπόν μόρτες... όλα αυτά είναι πολύ ωραία μόνο για να γκρινιάζουμε μεταξύ μας. Όλα αυτά ευνοούν τα λαμόγια που μας κυβερνούν κ κάνουν όλους εμάς τους μόρτες να το παίζουμε δήθεν γνώστες κ δήθεν επαναστάτες.

..λοιπόν μόρτες... πρέπει να καταλάβουμε ότι η κοινωνία που μας πλάσαραν (κ εμείς συντηρούμε με το παραπάνω) κάθε φορά που κάνει ένα βήμα μπροστά, αναγκάζει την ανθρωπότητα να κάνει πολλά μέτρα προς τα πίσω.

..λοιπόν μόρτη... εσύ που διαβάζεις αλλά κι εγώ που γράφω... βάζω στοίχημα οτι αν πάμε στον καθρέφτη και κοιτάξουμε τον εαυτό μας κατάματα, κι αναρωτηθούμε αν πραγματικά είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά που έχουμε πράξει, σύντομα θα σκύψουμε το κεφάλι για τις δικαιολογίες που βρήκαμε κάποιες φορές να κάνουμε πίσω.

Αυτό θέλουμε λοιπόν;
(Πηγή φωτογραφίας: eurokinissi)

Η διάψευση της διαρκούς ευημερίας...

kathimerini.gr...
Του Νικου Γ. Ξυδακη
Η κρίση που πλήττει την Ευρώπη δεν θα ξεπεραστεί μόνο με οικονομική διαχείριση. Η παραγωγή χρήματος από την ΕΚΤ και η έκδοση ευρωομολόγου θα ανακουφίσουν οπωσδήποτε τις δοκιμαζόμενες χώρες, αλλά δεν θα επιλύσουν την ασυμμετρία εντός της Ευρωζώνης ούτε, πολύ περισσότερο, θα προσφέρουν μακροπρόθεσμη θωράκιση της Ε.Ε. έναντι των αναδυόμενων υπερδυνάμεων BRIC. Η κρίση της Ευρώπης δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και πολιτική και ηθική, είναι κρίση στρατηγικού μοντέλου. Το θαυμαστό κράτος πρόνοιας του μεταπολέμου οικοδομήθηκε βάσει κοινωνικού συμβολαίου, αλλά και διότι η Ευρώπη απορροφούσε πλούτο από την περιφέρεια για να στηρίξει την ευημερία του προνομιούχου λευκού ανθρώπου. Η υπόσχεση της διαρκούς ευημερίας έχει διαψευσθεί, διότι συν τοις άλλοις η ευημερία εξετράπη σε καταναλωτική βουλιμία, σε απληστία και κατασπατάληση. Το καταναλωτικό τέρας της Δύσεως εξαντλεί όχι μόνο φυσικούς πόρους, όχι μόνο τον ανυπεράσπιστο πλούτο του Τρίτου Κόσμου, αλλά τώρα πλέον εξαντλεί τις ίδιες τις κοινωνίες, πλήττει τον δυτικό άνθρωπο. Ο άφρων δανεισμός δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτήσει την άφρονα κατανάλωση, όταν οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται και, ακόμη χειρότερα, όταν χάνονται εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η φτώχεια κατατρώει τα μεσοστρώματα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, καναρινιού στο ανθρακωρυχείο της Ευρώπης, γνωρίζουμε πλέον ότι η χρηματοοικονομική βοήθεια είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί. Χρειάζονται επειγόντως ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και μαζί ένας ριζικά νέος τρόπος διαβίωσης, που θα διακρίνει σαφώς την ευημερία από τη σπατάλη, την αξιοπρέπεια από τη χλιδή, που θα προκρίνει τον γενναιόδωρο δημόσιο χώρο έναντι του κανιβαλικού πλουτισμού της αγέλης. Μιλάμε για ηθική και πνευματική ανασυγκρότηση. Μα πώς αλλιώς; Η κρίση, το βλέπουμε, δεν αφορά μόνο οικονομικά μεγέθη, αφορά ανθρώπους, ψυχές, αφορά τη βιόσφαιρα. Η αλλαγή παραδείγματος βίου είναι προαπαιτούμενο της βιώσιμης ανάπτυξης: αυτό πρέπει να κατανοήσουμε, αυτό να απαιτήσουμε, από τους εαυτούς μας, την πολιτική, τον πνευματικό κόσμο.

Η χούντα τής υπερεθνικής ελίτ...

Από την Ελευθεροτυπία...

Οπως έγραφε προχθές ένα έγκυρο όργανο της υπερεθνικής ελίτ, οι «Financial Times», «η ευρωζώνη, όντας αντιμέτωπη με αναταραχή στις επαρχίες, απέστειλε σε αυτές δύο νέους κυβερνήτες: στη θέση του αλλοπρόσαλλου Παπανδρέου τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και στη θέση του απείθαρχου Μπερλουσκόνι τον Μόντι, πρώην επικεφαλής της πολιτικής ανταγωνισμού στην Κομισιόν».1 Εκείνο που παρέλειψε η εφημερίδα να αναφέρει είναι ότι και οι δύο, μαζί με στελέχη πολυεθνικών κ.λπ., είναι μέλη της Τριμερούς Επιτροπής (Trilateral Commission),2 δηλαδή της επιτροπής που ίδρυσε ο Ροκφέλερ το 1973, όταν οι πολυεθνικές μορφοποιούσαν την άτυπη υπερεθνική ελίτ που θα διαχειριζόταν την τότε αναδυόμενη διεθνοποιημένη καπιταλιστική οικονομία της αγοράς.
Η επιτροπή αυτή, υποτίθεται, είχε στόχο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των τριών κύριων συνιστωσών της υπερεθνικής ελίτ (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία) αλλά, στην πραγματικότητα, αποτελούσε βασικό όργανο για την προώθηση μελών της στη διαχείριση της Νέας Τάξης που καθιέρωνε η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Επιπρόσθετα, και οι δύο (μαζί με τον Ντράγκι, τον νέο πρόεδρο της ΕΚΤ) ανήκουν, «σε διάφορους βαθμούς», όπως σημειώνει η έγκυρη «Le Monde»3, στο ευρωπαϊκό τμήμα της γνωστής Goldman Sachs, κύριου «στελέχους» της υπερεθνικής ελίτ!
Σήμερα, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ιστορία της, η Ελλάδα κυβερνάται από έναν μη εκλεγμένο από το Λαό τεχνοκράτη που, τυπικά, τον διόρισαν κόμματα χωρίς την παραμικρή λαϊκή εντολή για την καταστροφική πολιτική τους και, ουσιαστικά, η ίδια η υπερεθνική ελίτ. Και όλα αυτά, με τη σύμπραξη ενός εθνικιστικού κόμματος-μαϊμού (το μοναδικό σημαντικό ευρωπαϊκό «εθνικιστικό» κόμμα -στην πραγματικότητα, απλά ακροδεξιό και ρατσιστικό- υπέρ της Ε.Ε.!).
Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι η νέα αυτή διακομματική χούντα, που διαδέχθηκε την προηγούμενη μονοκομματική χούντα, η οποία χωρίς την παραμικρή λαϊκή νομιμοποίηση εισήγαγε τα πιο κτηνώδη μέτρα κατά των λαϊκών στρωμάτων στην Ιστορία μας (μέχρι την εγκληματική διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενός βασικού για την επιβίωση αγαθού, σε όποιον δεν πληρώνει το χαράτσι υπέρ των ελίτ!), δεν έχει βέβαια στόχο τη «σωτηρία της Πατρίδας» όπως ισχυρίζεται. Απλά έχει στόχο να σώσει τις τσέπες των τραπεζιτών δανειστών μας στο εξωτερικό, μέσα από την ελαχιστοποίηση των ζημιών τους, καθώς και να προωθήσει γενικότερα τα συμφέροντα της «απάτριδος» υπερεθνικής ελίτ του κεφαλαίου και των ντόπιων ελίτ και προνομιούχων στρωμάτων, δηλαδή μιας μικρής μειοψηφίας του ελληνικού λαού, σε βάρος βέβαια των λαϊκών στρωμάτων.
Ετσι ο «διαπρεπής τεχνοκράτης και ακαδημαϊκός πρωθυπουργός»,4 που καλείται να μας «σώσει», στην πραγματικότητα ψεύδεται ασύστολα όταν καταστροφολογεί για τις συνέπειες της εξόδου από την Ε.Ε., τη στιγμή που άλλοι, απείρως σημαντικότεροι από αυτόν (αλλά και από παρόμοια με αυτόν πανεπιστημιακά παπαγαλάκια στην Ελλάδα) διεθνείς οικονομολόγοι, που δεν λειτουργούν όμως ως «άνθρωποι της υπερεθνικής ελίτ στην Αθήνα», δείχνουν ότι δεν υπάρχει διέξοδος από την καταστροφική κρίση της Ελλάδος μέσα στην ευρωζώνη - ή θα έλεγα σωστότερα μέσα στην Ε.Ε., εφ'όσον η ένταξή μας σε αυτή είναι η απώτερη αιτία της έντασης της χρόνιας κρίσης μας.5
Και όλα αυτά, βέβαια, με προφανή στόχο να τρομοκρατήσει την «πλειοψηφία των νοικοκυραίων», οι οποίοι φτωχοποιούνται ραγδαία, ότι δήθεν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση που μας καταδικάζει σε θέση τυπικού προτεκτοράτου της υπερεθνικής ελίτ, με μόνιμη ανεργία πάνω από 20% του πληθυσμού και διπλάσια ανεργία ανάμεσα στους νέους. Δηλαδή, από τα Μνημόνια που μας καταδικάζουν να γίνουμε ένα Μεξικό της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συνεχώς χρεωμένο και απόλυτα εξαρτημένο, το οποίο θα έχει στο μεταξύ ξεπουλήσει και κάθε κοινωνικό πλούτο στις εξευτελιστικές τιμές που επιβάλλουν οι «αγορές».
Τώρα, που σύσσωμη η πολιτική και οικονομική ελίτ, καθώς και η πανεπιστημιακή και η μιντιακή ελίτ και οι περισσότεροι από την ελληνική «κουλτούρα», ρητά ή σιωπηρά επιδοκιμάζουν τη χούντα της υπερεθνικής ελίτ («για να μην καταστραφούμε»!) και συμπαρατάσσονται σε ένα Μαύρο Μέτωπο, η διάκριση «αυτοί» ή «εμείς» γίνεται περισσότερο φανερή παρά ποτέ. «Αυτοί», οι ελίτ και τα προνομιούχα κοινωνικά στρώματα, και «εμείς», η μεγάλη πλειονότητα του λαού, κυρίως στα λαϊκά στρώματα, που θα πληρώσουν πολύ ακριβά τη μετατροπή της χώρας και σε τυπικό προτεκτοράτο. Αυτονόητη, επομένως, και η μοναδική διέξοδος από τον ολοκληρωτικό εξανδραποδισμό μας ως λαού στα χέρια της υπερεθνικής ελίτ και των «ανθρώπων της» στην Ελλάδα: η δημιουργία ενός παλλαϊκού Μετώπου Εθνικής και Κοινωνικής Απελευθέρωσης που θα ενώσει όλους, ανένταχτους ή οργανωμένους, κάτω από ένα ελάχιστο πρόγραμμα με κοινούς στόχους τη μονομερή έξοδο από την Ε.Ε. (όχι απλά το ευρώ), την άρνηση πληρωμής του Χρέους και την άμεση απαλλοτρίωση του ιδιωτικοποιημένου κοινωνικού πλούτου, μαζί με τα απαραίτητα συμπληρωματικά μέτρα. Αλλά θα επανέλθω.
http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos
1. Martin Wolf, «Europe must not allow Rome to burn», «Financial Times», 15/11/2011.
2. Α. Μπουγάτσου, «Ε», 11/11/2011.
3. Βλ. «Goldman Sachs, le trait d'union entre Mario Draghi, Mario Monti et Lucas Papademos», «Le Monde», 14/11/2011.
4. Κ. Μπέης, «Ε», 15/11/2011.
5. Βλ. Τ. Φωτόπουλος, «Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο της υπερεθνικής ελίτ» (Γόρδιος, Νοέμβρης 2010), Μέρος Γ'.

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Ο «ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΩ!

απο την Ισκρα ...

Η «ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ» ΕΥΡΩ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ!
Ο Λ. Παπαδήμος πίσω από τη «μειλίχια», «τεχνοκρατική», δήθεν, γλώσσα και το «ήπιο» ύφος του, υποκρύπτει επιμελώς ένα φροντισμένο αλλά αδίστακτα σκληρό και άτεγκτο πολιτικό πρόσωπο!
Ο Λ. Παπαδήμος, με τις παρεμβάσεις του στη Βουλή, πίσω από το τεχνοκρατικό ύφος, ελάχιστα συγκάλυπτε ένα άκρως διλημματικό και τρομοκρατικό πολιτικό λόγο!
Ο τραπεζίτης πρωθυπουργός, επί της ουσίας, ακραία και ωμά πολιτικός, έθεσε φορτικά και χωρίς κανένα εξωραϊσμό, το πραγματικό δίλημμα που επικρέμαται στη χώρα και το οποίο δεν θέλει να κατανοήσει η Αριστερά: Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, τρόικα, νέο μνημόνιο και νέα δανειακή σύμβαση Ή έξοδος από την ευρωζώνη (και στάση πληρωμών επί του χρέους).
Ο «Καισαρίσκος» του διεθνούς και εγχώριου χρηματιστικού κεφαλαίου, ο οποίος έλαβε «εμπιστοσύνη» από μια τερατώδη πλειοψηφία στη Βουλή, με τις ομιλίες του στην εθνική αντιπροσωπεία, άνοιξε ένα (και μοναδικό !) σκληρό μέτωπο: το μέτωπο κατά της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, την οποία έξοδο, κατά «περίεργο» τρόπο, ουδείς υποστηρίζει στη Βουλή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ (πλην «αριστερού ρεύματος» του ΣΥΝ) δεν θέτει καθόλου θέμα ευρώ, ενώ το ΚΚΕ θεωρεί το θέμα του ευρώ «αποπροσανατολιστικό» και παραπέμπει στο ευρύτερο πλαίσιο της αποδέσμευσης από την ΕΕ, την οποία συνδέει με τη «λαϊκή εξουσία»...
O Λ. Παπαδήμος αφού ζήτησε (και τελικά πήρε) στη Βουλή ψήφο «ευθύνης για να μη φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη», συνέχισε με μια άνευ προηγουμένου ευτελή κινδυνολογία για την έξοδο από το ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο Λ. Παπαδήμος αναφέρθηκε αναλυτικά (ήταν το μόνο θέμα στο οποίο επιχειρηματολόγησε διεξοδικά) στους «κινδύνους» της εξόδου από το ευρώ, τονίζοντας ότι η απομάκρυνση από την ευρωζώνη και η υιοθέτηση ενός υποτιμημένου εθνικού νομίσματος θα επέφερε πληθωρισμό, θα δυσχέραινε την αποπληρωμή του χρέους που είναι εκφρασμένο σε ευρώ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να αποκτηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές από κεφάλαια του εξωτερικού σε ευρώ ή άλλα ισχυρά νομίσματα!
Ο Λ. Παπαδήμος δεν προσέθεσε τίποτα περισσότερο σε «τεκμηρίωση», πέρα από την ευτελή «οικονομολογική» κινδυνολογία όσων στηρίζουν τη ΜΕΓΑΛΗ (αλλά κενή και χωρίς προοπτική) «ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ»
Όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει αναλυτικά και με επιχειρήματα η Iskra, οι «κίνδυνοι Παπαδήμου» για την έξοδο από το ευρώ δεν ευσταθούν!
Και αυτό διότι:

ΠΡΩΤΟΝ: η αύξηση τιμών στα εισαγόμενα που θα επιφέρει ένα νέο εθνικό νόμισμα, το οποίο θα υποτιμηθεί, θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και σε σημαντικό βαθμό από μια προοδευτική κυβέρνηση με αυστηρό έλεγχο των τιμών και χτύπημα των καρτέλ!
Ο πληθωρισμός, αντίθετα, ανθεί σήμερα παρά τη λιτότητα και την ύφεση!
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η αύξηση του χρέους σε εθνικό νόμισμα, λόγω υποτίμησης, δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες αφού η έξοδος από το ευρώ θα συνοδευτεί απαραίτητα με στάση πληρωμών επί του χρέους που θα έχει ως στόχο τη διαγραφή, χωρίς όρους του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του.
Πέραν αυτού, συνιστά σκάνδαλο το γεγονός ότι ο Λ. Παπαδήμος θεώρησε συλλήβδην ότι το δημόσιο χρέος είναι σε ευρώ, αφού το χρέος προς τις τράπεζες (και γενικότερα τους ιδιώτες) υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο και θα μετατραπεί αυτομάτως στο εθνικό νόμισμα.
ΤΡΙΤΟΝ: Η κερδοσκοπική εξαγορά, επίσης, εγχώριων περιουσιακών στοιχείων από κατόχους ευρώ ή άλλων ισχυρών νομισμάτων, δεν θα μπορέσει να γίνει δυνατή αφού μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ, θα προχωρήσει στον έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων και πρώτα απ' όλα όσων δεν κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις.
Αυτό, όμως, που ξέχασε επιμελώς να αναφέρει ο «τεχνοκράτης» Λ. Παπαδήμος, είναι ότι διέξοδος από την κρίση και η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι ασυμβίβαστα, ενώ η έξοδος από το ευρωνόμισμα και μια νέα προοδευτική νομισματική πολιτική, στο πλαίσιο ενός νέου προοδευτικού προγράμματος, θα ανέκοπτε την εσωτερική λεηλασία, θα προσέφερε ρευστότητα στην οικονομία και θα τόνωνε την εγχώρια παραγωγική βάση.
Αλλά αυτά δεν τα λέει η Αριστερά, περιμένουμε να τα πει ο ευρω-θεματοφύλακας Λ. Παπαδήμος;

Δεν είμαι εγώ ο αλήτης της Ευρώπης, αλλά η αγορά που έψαχνε θύμα…

Του Αλεκου Ανδρικακη απο το Κουτι της Πανδωρας ...
Τα τελευταία δύο χρόνια ένιωσα πολλές φορές την ανάγκη να κρύψω το πρόσωπό μου μέσα στο μαξιλάρι μου, για να μην βλέπω και να μην ακούω. Τι δεν μας είπαν οι Ευρωπαίοι, επίσημοι και ανεπίσημοι, γραφιάδες των εφημερίδων και αναλυτές των ραδιοτηλεοράσεων. Ένιωσα το απόβλητο της σαλονάτης Ευρώπης, ο κλέφτης των τακτοποιημένων τραπεζιών της, ο παρίας με τα μπαλωμένα παντελόνια που είχε το θράσος να κάθεται δίπλα στους λόρδους με τα ημίψηλα… Με έκαναν να πιστέψω ότι είμαι τεμπέλης, ζω από τη δουλειά εκείνων, τα σπάω ο άφραγκος και άφρονας και γουστάρω. Ενώ αυτοί πληρώνουν το λογαριασμό…
Ένιωσα έτσι πολλές φορές. Κι όταν το έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, κατάλαβα ότι μπορεί να είμαι στ’ αλήθεια το πρόβλημα της Ευρώπης. Τι γυρεύω εγώ ανάμεσα σε ανθρώπους τακτοποιημένους, σε ανθρώπους που δουλεύουν, που τα οικονομικά τους, προσωπικά και κρατικά, πάνε τόσο καλά… Τι γυρεύω εγώ ο Έλληνας που χρωστώ και της Μιχαλούς, από τότε που δημιουργήθηκε το κράτος μου; Γεννήθηκαν ακόμη και υπαρξιακά ερωτήματα, που συνδέονται άμεσα με την ηθική. Τι υπάρχω και κάνω εγώ το απόβλητο!!!!
Σκέφτηκα, καλά μου κάνουν και με βάζουν σε ρατσιστικά πρωτοσέλιδα στα γερμανικά ή αγγλικά περιοδικά… Ακόμη και αυτά τα πρωτοσέλιδα με έκαναν να θυμώνω, αλλά σκεφτόμουν ότι τους έδωσα την ευκαιρία… Γιατί έτρωγα σε βάρος του κράτους μου, σε βάρος των Γερμανών και των Γάλλων, που με χρηματοδοτούσαν, έβαλα σε κίνδυνο τη λαμπρή προοπτική της ευρωπαϊκής πορείας… Εγώ, το απόβλητο Ευρώπης…
Σε κάθε απόβλητο ταιριάζει μια τιμωρία. Που μπορεί να φτάσει μέχρι την εξόντωση. Ηθική και οικονομική… Ακόμη και εθνική… Πληρώνουμε, ακούμε, ξεφτιλιζόμαστε… Δύο χρόνια τώρα. Και υπομένουμε. Οι αλήτες έτσι πρέπει να κάνουν. Να πονέσουν για να αλλάξουν. Να ξαναγίνουν χρήσιμοι στην κοινωνία…
Και ξαφνικά η πραγματικότητα μάς ξύπνησε!
Τελικά τώρα, δύο χρόνια μετά από την προσπάθεια της ηθικής και οικονομικής εξόντωσής μας, αποδεικνύεται κάτι άλλο. Το παγκόσμιο σύστημα κλονίζεται. Η κρίση χρέους είναι πλέον διεθνής. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο των Ελλήνων και της Ελλάδας, αλλά του παγκόσμιου χωριού και του συστήματός του… Ο καπιταλισμός είναι στην πιο ακραία, πρωτοφανή κρίση του. Η μία μετά την άλλη χώρα του «καπιταλιστικού βασιλείου» μπαίνουν σε διαδικασία ελέγχου του χρέους τους. Ιταλία , Ισπανία, Βέλγιο. Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Αγγλία (δεν είναι και στην ευρωζώνη!), ακόμη κι η Γερμανία ή η Γαλλία, η ίδια η Αμερική.
Τελικά, αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη και στον πλανήτη δεν είναι η Ελλάδα, όπως μας έκαναν να πιστέψουμε, για να γίνουμε εύκολα θύματα ή πειραματόζωα για να βρεθεί λύση διάσωσης του παγκόσμιου συστήματος… Τελικά δεν είναι οι Έλληνες τεμπέληδες ή βολεψάκηδες… Κι οι άλλοι έχουν προβλήματα, άρα το κακό ξεκινά από αλλού. Και φυσικά στην Ελλάδα το πρόβλημα εντάθηκε από τις χείριστες πολιτικές, το πελατειακό κράτος, το βόλεμα και τη λογική του εύκολου κέρδους…
Αυτό πάντως που περίτρανα αποδείχτηκε είναι ότι ο αλήτης του συστήματος δεν είναι ο Έλληνας, αλλά το ίδιο το σύστημα… Γιατί μας το έκρυβαν; Γιατί μας έκαναν να πιστέψουμε ότι είμαστε το κακό σπυρί;
Αυτά τα ερωτήματα δεν απαλλάσσουν από τις δικές μας ευθύνες, από την ανάγκη να διορθωθούμε και να αλλάξουμε πολλά. Αλλά να τα αλλάξουμε για το δικό μας μέλλον, για τις δικές μας ανάγκες, κι όχι της Μέρκελ, που ενώ της χρωστάμε και μας παίρνει την ευθύνη των ταμείων, συνεχίζει να μας πουλά όπλα και να αρνείται καν να συζητήσει τα δικά της χρωστούμενα από την κατοχή…
Κατάλαβα τελικά ότι όλο αυτό ήταν ένα στημένο σκηνικό από τις αγορές για να επιβάλλουν τις δικές τους λύσεις. Έκαναν πειραματόζωο τον Έλληνα, τον αδύναμο –στη «δημοκρατία των αγορών» η δύναμη έχει σχέση με την οικονομική επιφάνεια…- αλλά και τους θεσμούς σ’ αυτή τη χώρα για να δοκιμάσουν τις «λύσεις» προκειμένου να βγει το σύστημα από τα δικά του αδιέξοδα… Χωρίς να υπολογίζει τον άνθρωπο… Χωρίς να σκέφτεται κανείς ότι το σύστημα δημιουργείται για να υπηρετεί τον άνθρωπο, κι όχι ο άνθρωπος το σύστημα… Χωρίς να υπολογίζουν την αυτοδιάθεση ενός λαού και μιας χώρας. Γι αυτό επέβαλλαν τη διεθνή εποπτεία… Για να ελέγξουν καλύτερα τα πράγματα οι ίδιοι…
Φυσικά κάναμε πολλά λάθη ως λαός για να φτάσουμε εδώ. Αλλά η διεθνής εποπτεία τι θα λύσει; Για την ιστορία (αρκετά διδακτική…) αναφέρω ότι η προηγούμενη διεθνής εποπτεία επιβλήθηκε το 1898. Όμως το 1909, εν μέσω εποπτείας, ξέσπασε η επανάσταση στο Γουδί… Το φαύλο πολιτικό σύστημα της εποχής παρέμεινε, η οικονομική κρίση κορυφώθηκε, ο ευτελισμός της ανθρώπινης ζωής συνεχίστηκε. Κι αυτά οδήγησαν στο κίνημα των δημοκρατών του στρατού που έγινε παλλαϊκή εξέγερση κι έφερε στην εξουσία τον Βενιζέλο 1 χρόνο αργότερα. Άρα, 12 χρόνια εποπτείας, όχι μόνο δεν έλυσε, αλλά αντίθετα χειροτέρεψε τα πράγματα (Η σημείωση για όσους υποστηρίζουν ότι, αφού δεν μπορούμε μόνοι μας, ας έλθουν οι ξένοι να μας διορθώσουν…)
Είναι τυχερό όμως το σύστημα… Αυτό που εξευτέλισε τον Έλληνα και την ηγεσία του, αυτό που επιβάλλει τη διεθνή εποπτεία. Τώρα το αντίπαλο δέος δεν υπάρχει, ούτε υφίσταται εναλλακτική λύση για να συντρίψει τα κομμάτια που προσπαθούν να ανασυνθέσουν, σκοτώνοντας ανθρώπους, και πριν απ’ όλους τους αδύναμους Έλληνες…

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Απάντηση στην Άννα Διαμαντοπούλου ...

2310net ...
Όπως ενημέρωσε έγκαιρα το κοινό η Άννα Διαμαντοπούλου, δεν είχε σκοπό να επισκεφτεί το Πολυτεχνείο και να τιμήσει με την κατάθεση στεφάνου τους νεκρούς αγωνιστές του 1973. Η υπουργός έκανε πράξη την δέσμευσή της και δεν παρέστη στο Πολυτεχνείο. Νοιώθουμε την υποχρέωση να απευθυνθούμε στην Άννα Διαμαντοπούλου και να τη συγχαρούμε γι’ αυτή της την απόφαση, να της εκφράσουμε τη συμφωνία μας με την πράξη της και να της ευχηθούμε να είναι πάντα τόσο ευθύς και ειλικρινής. Άλλωστε η ειλικρίνεια και η συνέπεια λόγων και πράξεων δεν συνηθίζονται από τους πολιτικούς του βεληνεκούς της υπουργού.
Εύγε, Άννα (παίρνω την πρωτοβουλία να σου μιλάω στον ενικό, άλλωστε ο πληθυντικός ευγένειας δεν ανήκει στην παράδοσή μας, είναι ξενόφερτος).
Έκανες πολύ καλά που δεν επισκέφτηκες το Πολυτεχνείο. Έκανες πολύ καλά που αρνήθηκες να συμμετάσχεις σε αυτό το πανηγύρι που στήνεται κάθε χρόνο μέσα Νοέμβρη!
Σκέψου τι θα συναντούσες αν πήγαινες τελικά; Οργανωμένες μειοψηφίες που επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη σεβασμού στα μηνύματα του Νοέμβρη του 73’ μιλούν σήμερα για ψωμί- παιδεία- ελευθερία. Μιλούν σήμερα – και δεν ντρέπονται- για τα ανεκπλήρωτα αιτήματα του Πολυτεχνείου.
Θα έβλεπες οικογένειες με τα μικρά τους παιδιά να αφήνουν ένα λουλουδάκι στο μνημείο που στήθηκε γι’ αυτούς που σκοτώθηκαν εκείνο το βράδυ. Θα έβλεπες σχολεία, απ’ αυτά που λειτουργούν χωρίς δασκάλους και βιβλία, να επισκέπτονται τον χώρο του Πολυτεχνείου και μέσα τους τα παιδιά να φουσκώνουν από συγκίνηση, να αποκτούν πρότυπα ζωής κάποιους που με ανιδιοτέλεια έβαλαν τα στήθη τους μπροστά στις ερπύστριες.
Θα έβλεπες ανθρώπους κάθε ηλικίας που από συνήθεια κάθε χρόνο τέτοια μέρα περνούν από το Πολυτεχνείο, να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών, και με αυτό τον τρόπο να νοιώσουν ότι συμπαρίστανται στις οικογένειες τους. Να δείξουν ότι δεν ξεχνούν και δεν σταματούν να εκτιμούν κάτι που πραγματικά αξίζει.
Θα έβλεπες ανθρώπους κάθε μορφωτικού επιπέδου, και –σχεδόν κάθε εισοδηματικού- να βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Βλέπεις υπάρχουν ακόμα κάποια πράγματα που μπορεί να συγκινήσουν τόσο έναν μορφωμένο διδάκτορα όσο και έναν αγράμματο αγρότη.
Θα έβλεπες εργάτες, από αυτούς που πουλούν τη ζωή τους για να θρέψουν την οικογένειά τους, νεαρούς υπάλληλους που αισθάνονται παγιδευμένοι αφού το όνειρο μιας καλύτερης ζωής δεν εκπληρώθηκε, ανέργους που ξημεροβραδιάζονται περιμένοντας ένα τηλέφωνο, μια αγγελία, κάτι που να τους κάνει έστω και λίγο να χαμογελάσουν.
Θα έβλεπες γραμμένο σε τοίχους και πανό τα συνθήματα της εποχής: Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, Λαϊκή κυριαρχία- Εθνική Ανεξαρτησία, Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ. Αυτά που σε συγκινούσαν όταν σαν μαθήτρια έβλεπες να εξελίσσονται τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, αυτά που σου έφερναν αναμνήσεις λίγα χρόνια αργότερα, αυτά που σήμερα σου φαίνονται αντιπατριωτικά, αντίθετα στον κοινό αγώνα της χώρας
Θα έβλεπες φοιτητές, πανεπιστημιακούς, εργαζόμενους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που ναι, θα σε έβριζαν, θα σε γιούχαραν, και θα σε θεωρούσαν ανεπιθύμητη. Μπορεί να έβλεπες και κανέναν Πρύτανη, πάντως σίγουρα δεν θα έβλεπες κάποιον από τους managers που ονειρεύεσαι να διοικούν τα Πανεπιστήμια.
Μπορεί να έβλεπες και όργανα της τάξης, τώρα που η κοινωνία απαλλάχθηκε από το κακό άσυλο θα σουλάτσαραν κι αυτοί ελεύθεροι στους χώρους του Πολυτεχνείου.
Μάλλον όμως μόνο με αυτούς θα αισθανόσουν ασφάλεια. Με τους υπόλοιπους που ήταν εκεί δεν έχεις και πολλά κοινά. Οπότε καλά έκανες και δεν πήγες. Σου ταιριάζουν καλύτερα άλλοι χώροι, πιο κλειστοί, κοντά σε ανθρώπους με αληθινά οράματα. Αισθάνεσαι σίγουρα πιο άνετα μέσα σε μια λέσχη όπως αυτή της Μπίλντεμπεργκ, παρά δίπλα στο λαουτζίκο. Τα βρίσκεις καλύτερα με τους νέους ακροδεξιούς φίλους σου, παρά με τις δυναμικές μειοψηφίες. Σου είναι πιο προσφιλής ο Άδωνις και ο Μάκης, ας μην κρυβόμαστε.
Συνεπώς Άννα το ότι δεν εμφανίστηκες στο Πολυτεχνείο ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρες ποτέ. Και χαίρομαι, ειλικρινά, όταν βλέπω ανθρώπους που την ιδεολογία τους την τιμούν στην πράξη. Δεν σου κρύβω ότι με ενοχλούσαν και με ενοχλούν αφόρητα οι εθιμοτυπικές επισκέψεις ανθρώπων του πολιτικού σου χώρου (αυτού της σοσιαλδημοκρατικής νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς) κάθε χρόνο τέτοια μέρα να συγκινούνται on camera για τα παιδιά που θυσιάστηκαν, να μπουρδολογούν για τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, να βάζουν τη μάσκα του δημοκράτη, να παραδίδουν μαθήματα ηθικής και αγώνων. Προτιμώ από τους δακρύβρεχτους λόγους, τις ψεύτικες δηλώσεις και τις ανέξοδες δημαγωγικές τοποθετήσεις την δική σου συνέπεια. Προτιμώ την δική σου αποχή από την υποκριτική στάση των συναδέλφων σου, για τους οποίους σεβασμός στη δημοκρατία σημαίνει κατάθεση ενός στεφανιού.
Ένα πράγμα όμως, Άννα με ενόχλησε. Και αυτό ήταν η προσπάθεια να δικαιολογήσεις τις πράξεις σου. Γιατί εκεί μάλλον την πάτησες. Μιλάς για «εκτός δημοκρατικών ορίων ενέργειες δυναμικών μειοψηφιών» προτού στεγνώσει το μελάνι μιας μη δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης που τοποθετήθηκε από μικρές, δυναμικές μειοψηφίες. Ή μήπως ξαφνικά οι τραπεζίτες έγιναν πλειοψηφία; Μήπως όμως το κόμμα που πιστά υπηρετείς από παιδί αποτελεί κάποια πλειοψηφία; Δύσκολα. Άρα λοιπόν, μη μιλάς καλύτερα για μειοψηφίες γιατί οι συνειρμοί γίνονται γρήγορα. Μιλάς για «σεβασμό στην αλήθεια» εσύ, ένας επαγγελματίας πολιτικός. Εσύ που έγινες υπουργός επειδή λεφτά υπήρχαν αλλά τελικά δεν υπήρχαν. Εσύ που συνεργάζεσαι στην κυβέρνηση με αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο, εσύ που υπηρετείς ένα κόμμα που έκανε το ψέμα και την πολιτική συνώνυμα. Μιλάς για την εξέγερση των νέων εναντίον της χούντας που μας ενώνει και μας εμπνέει». Τέτοιες ώρες καλό είναι να αποφεύγεις τις λέξεις χούντα και εξέγερση γιατί θα γνωρίζεις ότι οι χούντες, ακόμα κι αν δεν φορούν στρατιωτική στολή και δεν έρχονται με τανκς, δεν έχουν ωραίο τέλος. Λες, τέλος, ότι «δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να γίνονται καταθέσεις στεφάνων με τη συνοδεία είτε της αστυνομίας είτε των κομματικών υποστηρικτών. Δεν έχεις άδικο, αλλά μήπως μπορείς να μου πεις τι μπορείς να κάνεις χωρίς την συνοδεία της αστυνομίας ή των κομματικών υποστηρικτών; Φαντάζομαι ότι και στη Βουλή πηγαίνεις με τη συνοδεία της αστυνομίας. Μήπως δεν έχει κανένα νόημα να πηγαίνεις κι εκεί, αν πρόκειται να μην μπορείς να το κάνεις χωρίς την αστυνομία; Υποψιάζομαι ότι μόνο στη γειτονιά σου και στα «κλειστά κλαμπ» μπορείς να κυκλοφορείς «ελεύθερη», αφού αν κάνεις μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας δεν θα χαρούν και πολλοί που θα σε συναντήσουν.
Το κείμενο αυτό φτάνει προς το τέλος του. Θέλω κλείνοντας να σε συγχαρώ και πάλι για την απόφασή σου να μην τιμήσεις την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Θέλω να σου συμπαρασταθώ γιατί πολλοί θα σε κακοχαρακτηρίσουν, αφού αυτό που έκανες, έγινε για πρώτη φορά. Δεν σε φοβάμαι όμως Άννα. Εσύ ήσουν πάντα πρωτοπόρος. Ποιος άλλος έγινε στα 26 του Νομάρχης; Ποιος άλλος σε τόσα λίγα χρόνια έκανε τόσα πολλά; Ποιος άλλος πολιτικός είχε την ευθύτητα να παραδεχθεί ότι συμμετείχε στη λέσχη Μπίλντεμπεργκ; Ποιος άλλος είχε το θάρρος να μιλήσει στην Κ.Ο. μετά από έναν Παπανδρέου;Ποιος άλλος υπουργός Παιδείας τόλμησε να διαλύσει ότι είχε απομείνει από την Ανώτατη Εκπαίδευση, μετατρέποντας τα Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις εν μια νυκτί; Ποιος άλλος υπουργός Παιδείας άφησε για τόσο καιρό τα σχολεία χωρίς δασκάλους και χωρίς βιβλία; Επειδή πάντα πρωτοπορείς δεν έχω παρά να σου ευχηθώ να συνεχίσεις στον ίδιο δρόμο. Και είμαι σίγουρος ότι ακόμα και όσοι έχουν αμφιβολίες για σένα θα καταλάβουν…

Νομίμως παρανομούντες...

pressinaction.gr ...

του Γιάννη Γούδα
pressinaction.gr | Ιστοσελίδα με άποψη
Τι είναι νόμος; Είναι απλά μια απόφαση που παίρνει κάποιος νομοθέτης; Ενδύεται αυτή η απόφαση με την πανοπλία του Νόμου; Και ο χιτώνας του Δικαίου τι γίνεται; Γέμισε το βεστιάριο της εξουσίας με πανοπλίες και δεν έχει μείνει χώρος για χιτώνες. Σκληρός νόμος, έλεγαν οι Λατίνοι, αλλά νόμος. Εμένα ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω. Νόμος είναι κι αυτός που επιβάλει σε κάποιες χώρες τον λιθοβολισμό των μοιχαλίδων, ή τον ακρωτηριασμό των κλεφτών, αλλά εν χορώ οι «πολιτισμένες» κοινωνίες καταδικάζουν την εφαρμογή τέτοιων νόμων. Ο νόμος λέει ότι πρέπει να πληρώνεις το αντίτιμο του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά είναι νόμιμη η αύξηση κατά 50% του κομίστρου και μάλιστα σε περίοδο κρίσης και σκληρής λιτότητας; Και πως αντιμετωπίζεις έναν άδικο νόμο; Παρανομώντας όπου μπορείς. Δια νόμου επιβλήθηκε το λεγόμενο χαράτσι στα ακίνητα και δια νόμου επιβλήθηκε η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και νόμιμη είναι η απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη καταβολής του. Κι πώς να παρανομήσεις εδώ; Εγώ για παράδειγμα θα καθυστερήσω την πληρωμή του όσο μπορώ. Βάζουν που βάζουν το χέρι τους στην τσέπη μου, δεν θα τους βοηθήσω κι όλας. Κι όπως είπε ο Δήμαρχος Περιστερίου, τι θα γίνει αν το επόμενο φορομπήξιμο το συνδέσουν με το νερό; Αν πηγαίνοντας στο νοσοκομείο σου ζητούν φορολογική ενημερότητα πριν την εγχείριση; Το πάω πιο μακριά γιατί η αναλγησία της εξουσίας δεν έχει όρια. Μπορεί να σου ζητούν φορολογική ενημερότητα για να βαφτίσεις, για να παντρευτείς, για να γράψεις το παιδί σου στο σχολείο. Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που μπορούν να δώσουν νομιμότητα στις παρανομίες της εξουσίας. Ακόμα κι άθαφτο μπορούν να σε αφήσουν αν χρωστάς στην εξουσία. Αλλά αυτό θα είναι πρόβλημα για τους συγγενείς σου, εσύ θα έχεις ησυχάσει.
Την νομιμότητα εκφράζει και η Άννα Διαμαντοπούλου, υπουργός και μάλιστα της Παιδείας, από το βήμα της βουλής σήμερα λέγοντας "Ο χρόνος των εκλογών έχει ελάχιστη σημασία μπροστά στην αντιμετώπιση δύο τεράστιων προβλημάτων: την απειλή της έσωθεν αναταραχής και ανομίας και την έξωθεν απειλή της αποβολής από την ευρωζώνη". Προσέξατε αυτό το «εσωτερική αναταραχή και ανομία»; Ένας στρατιωτικός νόμος μας χρειάζεται, τα τανκς στους δρόμους όπως προφήτεψε ο Πάγκαλος. "Είναι θέμα της Βουλής και προφανώς των αρχηγών των κομμάτων, να διαπιστώσουν λήξη συναγερμού για την επιστροφή στα δεδομένα της κανονικής πολιτικής ζωής", πρόσθεσε. Ακόμα και αυτή αντιλαμβάνεται τη μη κανονικότητα της σημερινής πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου. Ανέφερε στην ομιλία του "Πρέπει κατηγορηματικά και με σαφήνεια οι πολιτικές δυνάμεις κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να θεωρήσουν ότι είναι σε κυβέρνηση πολιτικής συνευθύνης και να της δώσουν δύναμη για να ολοκληρώσει το έργο της και να διασφαλιστούν τα 130 δισ. ευρώ της συμφωνίας που θα δώσουν αναπτυξιακή τροχιά στη χώρα", και τόνισε πως "Εκλογές πρέπει να γίνουν μόνον όταν ολοκληρωθεί και κατοχυρωθεί το έργο αυτό". Η συμμορία μετά τις προσθήκες, ξεσάλωσε.

Το καυτό έγγραφο που θα μπορούσε να τερματίσει την καριέρα του Γιώργου Παπανδρέου ...

για την κοινωνική αριστερά...

Στις 9 Μαϊου του 2010 στο site zerohedge.com, δημοσιεύτηκε από τον Δημοσιογράφο Tyler Durden το παρακάτω άρθρο.


Λίγες μόλις μέρες πρίν, στις 5 και 6 του Μάη, η Αθήνα είχε συγκλονιστεί από μεγαλειώδεις διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων λαού που παρά τον δολοφονικό εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin Bank της οδού Σταδίου και τον θάνατο τριών εργαζομένων εγκλωβισμένων στο κλειδωμένο κτίριο, Πολιόρκησαν για ώρες το Κοινοβούλιο επιχειρώντας κάποιες στιγμές και την έφοδο στο κτίριο από τις σκάλες του Άγνωστου Στρατιώτη προκειμένου να ματαιώσουν την ψήφιση του "μνημονίου" και της "δανειακής σύμβασης" που εκείνο το διήμερο είχε φέρει η Κυβέρνηση Παπανδρέου για κύρωση στη Βουλή.

Για να θυμηθούμε κάποιες στιγμές εκείνων των ημερών:


Δείτε επίσης:

Epeisodia kentro Athina 5/5

http://www.youtube.com/watch?v=bS8XMj807qA&feature=fvwrel

tvxs/ Πυρκαγια στη Marfin

http://www.youtube.com/watch?v=Tp31CG6hIwE&feature=related

http://tvxs.gr/node/57886

report24.gr- 3 νεκροί στην Marfin στην οδο Σταδίου 5/5/2010

http://www.youtube.com/watch?v=G53nWd5yCfU

Υποδοχή Βγενόπουλου.



Προεκλογικές Δηλώσεις Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και ανάλυση Max Keiser


ΒΟΥΛΗ 6/5/2010 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΔΝΤ -8


6/5/2010 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ



Το «Μνημόνιο»

Ν. 3845/10 ( ΦΕΚ 65 Α/6-5-2010 ) : Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη – μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

http://www.kwdix.gr/client_files/Misthodosia/Bibliothiki/N_3845_2010.pdf

Ακολουθεί η Μετάφραση του άρθρου:

The Smoking Gun Document That Could Terminate George Papandreou's Career

Tyler Durden's picture





Η μετάφραση έγινε από το blog: "για την κοινωνική αριστερά"



Το καυτό έγγραφο που θα μπορούσε να τερματίσει την καριέρα του Γιώργου Παπανδρέου

Υποβλήθηκε από τον Tyler Durden στις 9/5/2010

Ας ξαναθυμηθούμε για λίγο τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας: η απότομη πτώση ρεκόρ της αγοράς - η οποία σίγουρα επιτάθηκε από την έξαλλη πορεία των HFT (High Frequency Trading) αλγόριθμων αυτόματων χρηματιστηριακών συναλλαγών – προκλήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος της από τις ζωντανές μεταδόσεις της περικύκλωσης του Ελληνικού Κοινοβουλίου την Πέμπτη το βράδυ στην Αθήνα.

Ο λόγος της περικύκλωσης ήταν η γενική δυσαρέσκεια του ελληνικού πληθυσμού με τα επικείμενα μέτρα λιτότητας που θα επιβάλλει το ΔΝΤ, το οποίο αποτελεί πλέον τον de facto σωτήρα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά όλων των χωρών των PIIGS και - σύντομα – και των χωρών που αποτελούν τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΔΝΤ με τη σειρά του έπρεπε πλέον να παρέμβει, αφού η ΕΕ συνειδητοποίησε ότι η χρήση ενός άδειου «μπαζούκα του Paulson» -

(στμτφ: από την φράση του Hank Paulson, Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, στην ακρόαση της Επιτροπής για τις Τράπεζες της Γερουσίας στις 15 Ιουλίου 2008: «Αν έχεις ένα μπαζούκα στην τσέπη σου και οι άνθρωποι το ξέρουν, τότε πιθανώς δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις»),

όπως έχουμε γράψει εκτενώς - δεν λειτούργησε στο παρελθόν, και δεν θα λειτουργούσε και τώρα (πέρα από τις εκστρατείες χαρακτηρισμού των εμπόρων CDS ως αποδιοπομπαίων τράγων), και επίσης συνειδητοποίησε ότι είναι υπερβολικά κατακερματισμένη πολιτικά για να σώσει την Ελλάδα από μόνη της, κάτι που στην ουσία επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση είναι μια απάτη και το ευρώ βρίσκεται στο νεκροκρέβατό του.

Και αυτό που όλοι πραγματικά βράζει κάτω να είναι ρευστότητας: Η Ελλάδα ήταν πλήρως ενήμερη για την θλιβερή κατάσταση των οικονομικών υποθέσεων της εδώ και πολύ καιρό, και σε αντίθεση με κάθε υπερχρεωμένη αμερικάνικη εταιρεία Υψηλών Αποδόσεων, που λυσσασμένα αναχρηματοδοτεί το χρέος της ή προχωρά στην έκδοση μετοχών για να διορθώσει (έστω και προσωρινά) τον ισολογισμό της, η Ελλάδα δεν επωφελήθηκε από μια γενναιόδωρη αγορά να ενισχύσει την ρευστότητά της.

Λοιπόν, μπορεί κάποιος να πει ότι κανείς δεν παρουσίαζε χαρτιά με όρους στον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στις αρχές δηλαδή του 2010, δίνοντας στη χώρα φθηνή και άφθονη χρηματοδότηση, η οποία εάν πραγματοποιούνταν θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο το ΔΝΤ να μην εμπλεκόταν, και τα μέτρα λιτότητας να μην εφαρμόζονταν, αλλά θα εξασφάλιζε μια πολύ ομαλότερη κυριαρχική διαδικασία μετάβασης, η οποία τουλάχιστον θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην χώρα άλλους 6 μήνες πίστωσης χρόνου, κατά τους οποίους η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να είχε δώσει την εντύπωση ότι επουλώθηκε επαρκώς, με την αβροφροσύνη της αργής και βαθμιαίας κατάρρευσης της αγοράς (βλ. HFT).

Όλο αυτό αλλάζει σήμερα – το Ελληνικό blog DosePasa έχει κυκλοφορήσει διάφορα καυτά έγγραφα στα οποία η Εταιρεία Ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων HAYMAN, με έδρα την Βοστώνη (δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία Bass Kyle, τουλάχιστον καμιά που να μπορέσαμε εμείς να βρούμε), αποκαλύπτει την πρόθεση να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο 20 δισ. Ευρώ, μέσω ενός μη δεσμευτικού μνημονίου κατανόησης με επιτόκιο περίπου ίσο με το LIBOR σύν 125 μονάδες βάσης, το Φεβρουάριο του 2010.

Εάν τα έγγραφα αποδειχτούν νόμιμα - και με μια πληθώρα από υπογραφές υψηλά ιστάμενων στελεχών, μάλλον είναι δύσκολο να αποτελούν προϊόν πλαστογραφίας – η Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα θα ζητάει τώρα πια το κεφάλι του Γ-ΠΑΠ επί πίνακι, ή τουλάχιστον μία πειστική εξήγηση γιατί αρνήθηκε να κάνει αυτή την συναλλαγή που εμπεριείχε πολύ ευεργετικούς για την Ελλάδα όρους, η οποία - το πιο σημαντικό είναι αυτό- δεν προϋπέθετε τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ, τα οποία έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλη κατάπληξη μέχρι σήμερα, για να μην αναφέρουμε την εγγύτητά τους ως αιτία για τη μεγαλύτερη πτώση της αγοράς στην ιστορία.

Παρακάτω είναι σκαναρισμένα τα έγγραφα που αναφέρονται.

Η αλληλουχία των γεγονότων είναι μάλλον απλή: στις αρχές Ιανουαρίου η Hayman προσεγγίζει τον Γ-Παπ άμεσα με μία προσφορά δανείου 7 δις ευρώ με επιτόκιο Libor + 125. Ένα μήνα αργότερα, το προσφερόμενο ποσό αυξάνεται σε 20 δισ. ευρώ, και ενώ το επιτόκιο του δανείου είναι άγνωστο δεν μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο.

Το πιο αστείο όμως είναι ότι το νομικό πρόσωπο που διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό της Ελλάδας είναι το διαβόητο ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, το οποίο όπως είχαμε αναφέρει προηγουμένως, είχε αποκαλυφθεί ως το μέρος εκείνο που αγόραζε σημαντικές ποσότητες CDS για την ίδια την Ελλάδα.

Αυτό που είναι ακόμη πιο αστείο είναι το σημείο 6 του Μνημόνιου Κατανόησης: «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, επίσης, ότι το δεύτερο μέρος [Hayman] δεν θα αντισταθμίσει τον πιστωτικό κίνδυνο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην αγορά των CDS." Τώρα αυτό είναι καθαρή κωμωδία: Η Ελλάδα μπορεί να βυθίστηκε λόγω της ανόητης επιμονής της ότι οποιοσδήποτε επίσημος αντισυμβαλλόμενος για συναλλαγές νέας έκδοσης ομολόγων θα απαγορεύεται να αντισταθμίσει την έκθεσή του στον πιστωτικό κίνδυνο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι εξ’ αιτίας αυτού πιθανώς να βυθίστηκε η συμφωνία, αν και δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι έγινε με τις διαπραγματεύσεις μετά τις 8 Φεβρουαρίου.

Είμαστε σίγουροι ότι Hayman ξανασκέφτηκε την αδυναμία να αντισταθμίσει τον πιστωτικό κίνδυνο από την γενναιόδωρη προσφορά τους και είπαν στην Ελλάδα ότι υπαναχωρεί.
Το θλιβερό αποτέλεσμα - τρεις μήνες αργότερα, τα spreads των ελληνικών διετών ομολόγων είναι στο 20% +. Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα ότι η δυνατότητα αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου μέσω CDS είναι απολύτως απαραίτητη για κάθε νέα εκδοτική δραστηριότητα ομολόγων. Η Ελλάδα δεν το είχε συνειδητοποιήσει αυτό - και τώρα είναι σε πτώχευση.

Είναι πιθανό ότι περίπου στο ίδιο διάστημα, η Ελλάδα φλέρταρε επίσης με τη Ρωσία και την Κίνα σχετικά με πιθανά δάνεια διάσωσης, όπως επίσης έχουμε αναφέρει στο παρελθόν. Οι συνομιλίες αυτές, επίσης, δεν οδήγησαν πουθενά.

Εν ολίγοις Ελλάδα είπε όχι τόσο σε μια προσπάθεια διάσωσης βασισμένη σε ένα Αμερικάνικο κεφάλαιο, καθώς και σε κυρίαρχα ανοίγματα διάσωσης από σημαντικές μη-αμερικανικές ξένες δυνάμεις.
Στο τέλος η αγορά σταμάτησε την μπλόφα της χώρας και η Ελλάδα έχει τώρα αναδιπλωθεί, παγιδευμένη σε όλους και οποιουσδήποτε όρους λιτότητας θα επιβάλλει το ΔΝΤ.

Το τελικό συμπέρασμα όσον αφορά στον Γ-ΠΑΠ, είναι ότι τώρα υπάρχει ένα καυτό έγγραφο (εκκρεμεί πιστοποίηση - έχουμε καλέσει τον Όμιλο Hayman στο τηλέφωνο 617-217​​-2084 για ένα επίσημο σχόλιο, αλλά έχουμε πάρει μόνο απάντηση από τηλεφωνητή, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι είναι Κυριακή), που δείχνει ότι η Ελλάδα, όσον αφορά στο κοινό, θα μπορούσε να έχει αποφύγει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την επιβολή της λιτότητας.

Και αυτό θα είναι πιθανώς το θέμα που θα σπάσει την πολιτική καριέρα του Γ-Παπ, και που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ακόμα πιο βίαιες ταραχές (σίγουρα όχι πλέον σε απ’ ευθείας μετάδοση από το CNBC, καθώς η τιμή της μετοχής της GE τείνει να συσχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που παρακολουθούν το CNBC και πανικοβάλλονται) στην Αθήνα στις επόμενες ημέρες.

Η επιστροφή της μαζικής καθημερινής αστάθειας στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ είναι πλέον εδώ.

Η μετάφραση έγινε από το blog: "για την κοινωνική αριστερά"


Σε ποιά έγγραφα αναφέρεται ο δημοσιογράφος του zerohedge, Tyler Durden;

Γιατί τα έγγραφα δεν είναι πλέον αναρτημένα στο άρθρο του;
Γιατί όλοι οι σύνδεσμοι προς το blog dosepasa που παραθέτει είναι ανενεργοί;
Και γιατί όταν κανείς προσπαθήσει να μπεί στις διευθύνσεις των εγγράφων , βρίσκεται απέναντι στο περίφημο error 404 (η σελίδα δεν υπάρχει);
Πού μπορεί να τα βρεί κανείς;

Βρισκόμαστε, απλά, μπροστά σε μια τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης της εξαπάτησης του ελληνικού λαού από τον Γιώργο Παπανδρέου, μια επιχείρηση που εκτελέστηκε με μαφιόζικες μεθόδους από ιδιαίτερα προβεβλημένα στελέχη της "ριζοσπαστικής αριστεράς" και που στόχο είχε την εξαφάνιση κάθε στοιχείου που αποδείκνυε πως ο Παπαντρέου έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό όταν ισχυριζόταν πως "οι αγορές ήταν κλειστές" πως "κανείς δεν προτίθεται να δανείσει τη χώρα" και πως η μόνη λύση για αναχρηματοδότηση του χρέους είναι η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.


Την Πέμπτη 6/5/2011 το blog dosepasa δημοσιεύει μια σειρά εγγράφων που τινάζουν στον αέρα όλους τους παραπάνω ισχυρισμούς του Παπανδρέου. Η ανάρτηση αυτή μαζί με τα σχόλια που την συνόδευαν μέχρι τη στιγμή που την κατέβασαν οι "πρόθυμοι συνεργοί του Παπανδρέου " είναι η παρακάτω:








Οι αποδειξεις ενος προδιαγεγραμμενου εγκληματος





Τι μπορεί απαντήσει σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της “Σοσιαλιστικής” Διεθνούς όταν ερωτηθεί (αν ερωτηθεί) σχετικά με το γιατί αγνόησε προσφορά 20 δις με 1,25% spread πριν από την ψήφιση των μέτρων στις 5/3, σέρνοντας έτσι συνειδητά και προδιαγεγραμμένα την χώρα και τους εργαζόμενους στο σφαγείο του ΔΝΤ;


07/05/2010 σε 15:59 | #1

Εμπρακτη απορριψη σχεδιου υψηλου δανεισμου απο Ευρωπαϊκες τραπεζες (Γερμανικες, Γαλλικες, Ελβετικες κτλ) για να κρατησουν τα spread χαμηλα: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=143669

2. ανώνυμος αριστερός
07/05/2010 σε 23:41 | #2

Είχα προειδοποιήσει σε προηγούμενο σχόλιό μου ότι αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τα μέτρα ΄και από αυτό το blog θα κάνουν στριπτίζ πολλά έγγραφα, στοιχεία και άλλα πολλά που αποκαλύπτουν το μέγεθος της μεγαλύτερης ίσως πολιτικής απάτης στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Κράτους: Την μετατροπή μιας κρίσης δανεισμού σε αφορμή για την κοινωνική και οικονομική αποσάρθρωση της Ελλάδας για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι οικονομικοί κύκλοι και οι νεοφιλελέυθερες πολιτικές. Ακολουθεί το επόμενο (για την γνησιότητα των υπογραφών μπορεί εύκολα να ρωτηθεί ο ένας εκ των δύο που υπογράφουν):



Και μια ουσιαστική αλλά καθόλου ασήμαντη λεπτομέρεια: Για τον ρόλο της “prime bank” που κατά το πιο πάνω κείμενο θα αναλάμβανε το underwriting, επιλέχτηκε από την κυβέρνηση η Deutche Bank! Έτσι την ίδια ώρα που ο κ πρωθυπουργός απειλούσε με το ΔΝΤ, η κα Μέρκελ ήξερε όλες τις εναλλακτικές λύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το πόσο μπλόφαρε. Βλακεία ή και αυτό μέρος του σχέδιου προς το ΔΝΤ; Ας διαλέξουν!


· Πέτρος Μ.
08/05/2010 σε 12:20 | #3

Για να καταλάβω. Δηλαδή η συζήτηση περί “χρεωκοπίας και στάσης πληρωμών” πατάει στην ίδια κυβερνητική λογική περί “κινδύνου χρεοκωπίας της πατρίδας”; Τελικά θέμα απλών κυβερνητικών χειρισμών ήταν για να εξυπηρετηθούν οι στρατηγικοί στόχοι του ελληνικού κεφαλαίου και όχι “υποταγή στα κελεύσματα του συμφώνου σταθερότητας και της ΟΝΕ”. Δηλαδή αν είχαμε αποδεχτεί τις παραπάνω προτάσεις αντιμετώπισης των δανειακών αναγκών θα είχαμε αποφύγει όλα όσα έγιναν από τις 3/3 μέχρι σήμερα?



·
fakilas
08/05/2010 σε 13:28 | #4

νομιζω οτι ο κυριος παπανδρεου, τελικα, μπορει και να ειναι ο μεγαλυτερος παγκοσμιος ηγετης, ο οποιος με χρηση διπλωματιας και οικονομιστικων γνωσεων, συνασπιζει τους ηγετες ολου του κοσμου, για να ηγηθουν εναντιον του ιδιου του υπαρχοντος οικονομικου καθεστωτος και των κερδοσκοπικων λομπυ.
δεν μπορω να δεχθω οτι ειναι τοσο μα τοσο πουλημενος.
και εμεις ενδεχεται τελικα να τσιμπαμε και να παιζουμε το παιχνιδι αυτων των λομπυ, σιγονταροντας με τον τροπο μας.
σιγουρος δεν ειμαι με την καμια. Απλα εχω φαντασια και ελπιδα. καθως και ελλειψη γνωσης του παγκοσμιου χρηματοπιστωτικου καπιταλιστικου συστηματος.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=159383&page=1



ανώνυμος αριστερός
08/05/2010 σε 14:38 | #5




Για να τελειώνουμε με τις θεωρίες συνομωσίας, και για όσους αναρωτιούνται μήπως είναι “ανύπαρκτη η εταιρία” με την οποία ελληνική κρατική Τράπεζα κάνει συμφωνία 20 δις για την κυβέρνηση… ορίστε το επίσημο πιστοποιητικό της πολιτείας που δρατηριοποιείται. Τέτοια “μαγαζιά” δεν χρειάζονται sites για να δανείσουν κυβερνήσεις.
Ας ρωτήσει και κάποιος τον Πρόεδρο του ΤΤ αν είναι δική του η υπογραφή. Τόσο απλό είναι!Τα υπόλοιπα πολιτικά ερωτήματα, περιμένουν απάντηση.

κ.κ.
08/05/2010 σε 18:24 | #6

Ένα ενδιαφέρον κείμενο εδώ http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C-%CF%86%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%BF
Δεν πολυκαταλαβαίνω το σενάριο που υπονοείται από την καταγγελία. Δηλαδή ο ΓΑΠ είχε προσφορά για 20δις με χαμηλό spread, εν γνώση της Deutche Bank. Στη συνέχεια πήγε στις διαπραγματεύσεις και είπε στη Μέρκελ οτι αν δεν μας δανείσετε, θα πάμε στο ΔΝΤ. Η Μέρκελ, γνωρίζοντας την προσφορά των 20δις, οτι δηλαδή ο ΓΑΠ μπλοφάρει, είπε όχι. Τελικώς όμως η Ελλάδα στράφηκε στο ΔΝΤ. Συγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω τη συνέχεια. Το μόνο που μου είναι σαφές είναι οτι λεφτά υπήρχαν και από αλλού και μάλιστα πολύ πολύ φθηνότερα. Γιατί δεν γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ μια σχετική ερώτηση στη Βουλή;

Το Link της ανάρτησης ήταν το ακλολουθο:




Παραθέτουμε στη συνέχεια τη μετάφραση των παραπάνω εγγράφων, μετάφραση που πραγματοποιήσαμε για την διευκόλυνση της κατανόησής τους.


ΧΑΪΜΑΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Ε.Π.Ε

Οδός Φράνκλιν 225, 26ος όροφος
Βοστώνη, Μασσαχουσέτη MA 02110
Ηνωμένες Πολιτείες
Τηλ (617) 217 2084
Φαξ (617) 217 2001

2 Φεβρουαρίου 2010

Εξοχότατο κο Παπανδρέου
Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας
Δια χειρός

Αυστηρώς Προσωπικό

Έχουμε το προνόμιο να επιβεβαιώσουμε ότι η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΧΑΪΜΑΝ ΕΠΕ είναι έτοιμη, πρόθυμη και ικανή να παρέχει στην Ελληνική Δημοκρατία χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των Ευρώ 20 δις (είκοσι δισεκατομμυρίων) με όρους που υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις. Έχουμε επίσης την ευχαρίστηση να διαβεβαιώσουμε ενόρκως ότι τα αναφερόμενα κεφάλαια είναι σε πλήρη συμμόρφωση με όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις όλων των Εθνών του G-7 και είναι επιβεβαιώσιμα μέσω αμοιβαίας συμφωνίας και εκτέλεσης όλων των συμβατικών συμφωνιών από μια καταξιωμένη πολυεθνική τράπεζα με πλήρη τραπεζική υπευθυνότητα.

Με σεβασμό, δικός σας
Ρόλαντ Χάσνερ
Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


Απευθείας roland.husner@haymannet.com

H μετάφραση έγινε από το blog: "για την κοινωνική αριστερά"



ΧΑΪΜΑΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Ε.Π.Ε

Οδός Φράνκλιν 225, 26ος όροφος
Βοστώνη, Μασσαχουσέτη 02110
Ηνωμένες Πολιτείες
Τηλ (617) 217 2084
Φαξ (617) 217 2001

11 Ιανουαρίου 2010

Εξοχότατο κο Παπανδρέου
Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας
(επίδοση) Δια χειρός
Μέσω (του/της) (Διαγραμμένο όνομα)­­­,
Δικηγόρου Αθηνών


Αυστηρώς Προσωπικό

Έχουμε την ευχαρίστηση να επιβεβαιώσουμε ότι ο όμιλος εταιρειών μας είναι έτοιμος, πρόθυμος και ικανός να παρέχει δάνειο μέχρι 7.000.000.000 € (επτά δισεκατομμύρια στο νόμιμο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης), με τους παρακάτω όρους: (i) επιτόκιο Libor σύν 1,25%, (ii) πληρωτέο ετησίως στην λήξη και (iii) για διάστημα δέκα ετών υποκείμενο στην νομική προεργασία και στην αμοιβαία υπογραφή νομικά δεσμευτικών συμφωνιών σε συνδυασμό με γραπτές εξασφαλίσεις που θα εκδοθούν από μια πηγή αποδεκτή από την ΧΑΪΜΑΝ που είναι ο χρηματοδότης και από τους τραπεζίτες της.
Παρακαλούμε, βρείτε συννημένα τα παρακάτω έγγραφα:
1) Επιστολή πρόθεσης
………………

Η μετάφραση έγινε από το blog: "για την κοινωνική αριστερά"




ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

Στην Αθήνα, Ελλάδα, την 8η Φεβρουαρίου 2010 μεταξύ των παρακάτω Μερών, ονομαστικά:

A) Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Hellenic Post Bank) (Α΄Mέρος), Ελληνικό νομικό πρόσωπο με καταγεγραμμένη εταιρική έδρα την οδό Πανεπιστημίου 2-6, Αθήνα, Ελλάδα, εκπροσωπούμενο κατά νόμον από τον Πρόεδρό του Διοικητικού του Συμβουλίου κο Κλεάνθη Παπαδόπουλο

B) Την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΧΑΪΜΑΝ (Β΄ μέρος), νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με καταγεγραμμένη εταιρική έδρα στην Οδός Φράνκλιν 225, Βοστώνη, Μασσαχουσέτη MA 02110, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εκπροσωπούμενη κατά νόμον από τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κο Αουρέλ Ντέϊβιντ

Συμφωνήθηκαν και ορίστηκαν τα παρακάτω:

Επειδή το Πρώτο Μέρος σκοπεύει να ενεχυριάσει μια νέα έκδοση κυβερνητικών ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατίας ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ («τα Ομόλογα) στο Δεύτερο Μέρος με την επιθυμία μιας δανειακής διευκόλυνσης του ίδιου ύψους ποσού.

Επειδή το Δεύτερο Μέρος σκοπεύει να δεχτεί τα Ομόλογα ως εχέγγυα για την έκδοση ενός δανείου προς το Πρώτο Μέρος της τάξεως των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (το Δάνειο).

Τα συμβαλλόμενα μέρη εδώ συμφωνούν τα ακόλουθα:

1) Το Δεύτερο μέρος συμφωνεί να υποβάλλει νομιμοποιητικά έγγραφα σύμφωνα με την Συνθήκη της Χάγης (βλ. Παράρτημα 6)
2) Τα Μέρη έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν με την συναλλαγή, σύμφωνα με την διαδικασία που καθορίζεται στα εκθέματα Α μέχρι Ε του Δεύτερου Μέρους (Παραρτήματα 1 έως 5), μετά από επιβεβαίωση από το λειτουργών παράρτημα της Τράπεζας.
3) Κατά την διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο 2 ανωτέρω, το Πρώτο Μέρος θα ενεχυριάσει τα Ομόλογα ως ενέχυρο στο Δεύτερο Μέρος και το Δεύτερο Μέρος θα φροντίσει για την παροχή του Δανείου μέσω του χρονοδιαγράμματος πληρωμών που αναφέρεται στην δανειακή συμφωνία
4) Όλοι οι άλλοι όροι της διαδικασίας θα αναφέρονται στην δανειακή συμφωνία που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο Μέρη
5) Μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι ότι το Δάνειο θα εξασφαλιστεί από τον εκδότη των Ομολόγων
6) Μια επιπλέον απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι το Δεύτερο Μέρος δεν θα αντισταθμίσει τον πιστωτικό κίνδυνο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην αγορά των CDS (στμ. Credit Default Swaps, συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνων αθέτησης)
7) Τα κεφάλαια θα επιβεβαιωθούν από μια κύρια τράπεζα με πλήρη τραπεζική υπευθυνότητα, ώστε αυτά να είναι καθαρά και διαυγή, νομίμως κατεχόμενα και ελεύθερα βαρών και εμπράγματων βαρών.
8) Τα Μέρη συμφωνούν να κρατήσουν όλες τις πληροφορίες που έλαβαν ως αποτέλεσμα της ένταξής τους σε αυτό το ΜΚ (Μνημόνιο Κατανόησης) ως αυστηρά εμπιστευτικές. Τα Μέρη επίσης συμφωνούν ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες θα είναι σύμφωνες με τους Ελληνικούς Κανονισμούς που αφορούν παρόμοιες συναλλαγές.
9) Αυτό το Μνημόνιο Κατανόησης δεν είναι δεσμευτικό.
10) Το Πρώτο Μέρος, με την σύμφωνη γνώμη του Δεύτερου Μέρους έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τρέχουσα συναλλαγή σε ένα SPV (στμτφ. SPECIAL PURPOSE VEHICLE = εταιρεία («όχημα») ειδικού σκοπού, ορισμός από investopedia.com: «Το SPV είναι συνήθως μια θυγατρική εταιρεία με κεφαλαιακή διάρθρωση και νομικό καθεστώς τέτοια που καθιστούν τις υποχρεώσεις της ασφαλείς, ακόμη και όταν η μητρική εταιρεία χρεοκοπήσει»)


Για το Πρώτο Μέρος
Για το Δεύτερο Μέρος
(χειρόγραφα από εδώ και κάτω)
(χειρόγραφα από εδώ και κάτω)
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (υπογραφή)
AUREL DAVID (υπογραφή)
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου
Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (HELLENIC POST BANK)
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΧΑΪΜΑΝ ΕΠΕ, Βοστώνη


H μετάφραση έγινε από το blog: "για την κοινωνική αριστερά"


Η παραπάνω ανάρτηση παρέμεινε στο blog dosepasa από την Πέμπτη 6/5/2010 έως την Δευτέρα 10/5/2010 όπου και το blog πέρασε κατόπιν εκβιασμού εξ' ολοκλήρου στα χέρια των "προθύμων".

Οι νέοι διαχειριστές του blog, σαν πρώτη πράξη διαχείρησης, διέγραψαν τα παραπάνω έγγραφα και αντικατέστησαν αρχικά την συγκεκριμένη ανάρτηση στο ίδιο link με άλλα όμως έγγραφα (αυτά που είταν δημοσιευμένα στην Εφημερίδα δρόμος της αριστεράς τεύχος 8, και με το άρθρο Ένοχη σιωπή για ένα εκκολαπτόμενο colpo grosso με το οποίο ο "δρόμος της αριστεράς" είχε ανοίξει το ζήτημα ήδη από το Σάββατο, 10 Απριλίου 2010.


Αρχική > Οικονομία > Ένοχη σιωπή για ένα εκκολαπτόμενο colpo grosso

Ένοχη σιωπή για ένα εκκολαπτόμενο colpo grosso


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δρόμος της 10/4
Το «φιλανθρωπικό» μυστήριο του αυστραλο-αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου που προσφέρεται να δανείσει την Ελλάδα με ευνοϊκό επιτόκιο
Παρ’ ότι οι εξελίξεις στις «ελεύθερες» αγορές του ελληνικού χρέους ακολουθούν το χειρότερο σενάριο και δείχνουν να φέρνουν την κυβέρνηση όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, καίριες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά μένουν αδιάψευστες και ασχολίαστες αποκαλύπτουν ότι στο σκληρό κυβερνητικό πυρήνα εξετάζονται και εναλλακτικά σχέδια δανεισμού.
Την περασμένη εβδομάδα δημοσίευμα της εφημερίδας «Αξία» παρουσίασε σχέδιο αυστραλο- αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου (private equity fund) που έχει προτείνει εδώ και δύο μήνες στην κυβέρνηση την αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 20 έως 25 δισ. ευρώ με εξαιρετικά ελκυστικούς όρους: spread της τάξης των 125 μονάδων βάσης και τελικό επιτόκιο περίπου 4,40%, έναντι επιτοκίών 6% έως 6,3% με τα οποία έχει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δανειστεί περίπου 17 δισ. ευρώ.


Δεν ήταν η πρώτη φορά που ελληνικό ΜΜΕ είχε αναφερθεί στο θέμα. Η πληροφορία είχε και πάλι αναφερθεί σε δημοσίευμα της 16ης Φεβρουαρίου, αλλά και τότε, όπως και τώρα, η κυβέρνηση αντέδρασε με μια παράδοξη σιγή ιχθύος. Σιωπή που δεν τηρήθηκε ούτε στην περίπτωση του «χαλασμένου» deal με τους Κινέζους ούτε στις άλλες διαρροές «βαθιών λαρυγγιών» που κάρφωναν στις αγορές και «έκαιγαν» κυβερνητικές πρωτοβουλίες πριν καν εκδηλωθούν.
Οι ενδείξεις αλλά και η ανάλυση του αλλοπρόσαλου και φαινομενικά ερασιτεχνικού τρόπου χειρισμού διαφορετικών κυβερνητικών κέντρων επί των θεμάτων του δημόσιου χρέους το τελευταίο δεκαήμερο, καταδεικνύουν ότι η σχετική διαπραγμάτευση είναι προχωρημένη και ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας με το συγκεκριμένο αυστραλο-αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο είναι θέμα ημερών. Το χρονοδιάγραμμα, μάλιστα, αυτής της μυστικής διαπραγμάτευσης είναι αρκετά αποκαλυπτικό της κυβερνητικής υποκρισίας: Η πρώτη κρούση από τους «πρόθυμους» επενδυτές έγινε στα τέλη Ιανουαρίου, στη συμφωνία ενεπλάκησαν (ως undwerwriters, δηλαδή «ασφαλιστές» των υπό έκδοση ομολόγων) μία γερμανική και μια ελληνική τράπεζα και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου είχε υπογραφεί «μνημόνιο κατανόησης» και ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Μια στιγμή αυτής της διαπραγμάτευσης «φωτογραφίζει» και το έγγραφο που δημοσιεύουμε, με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου, στο οποίο μια από τις συμβαλλόμενες τράπεζες ενημερώνει την ελληνική (και κρατική) τράπεζα ότι θα ενεργήσει ως «σύμβουλος έκδοσης» στα νέα ομόλογα.
Στο βαθμό που οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν τις προσεχείς ημέρες, τροφοδοτούν κρίσιμα ερωτήματα για το «παιχνίδι» που παίζεται από τον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης και δη του πρωθυπουργικού επιτελείου.
Πρώτον, όταν ο πρωθυπουργός προειδοποιούσε (και μάλιστα από τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη) ότι «οι κερδοσκόποι θα χάσουν τα λεφτά τους» είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του το εναλλακτικό deal του δανεισμού;
Δεύτερον, όταν με τον εκβιασμό μιας επικείμενης χρεοκοπίας ανακοίνωνε ως αναπόφευκτα (στις 3 Μαρτίου) τα μέτρα σκληρής λιτότητας, εξουθένωσης των μισθωτών και φορολογικής επιβάρυνσης του λαϊκού εισοδήματος, είχε καταλήξει στην εναλλακτική λύση αποφυγής του δανεισμού με ληστρικά επιτόκια;
Τρίτον, γιατί αφού είχε τη δυνατότητα να δανειστεί φθηνότερα προχώρησε σε τρεις δόσεις δανεισμού από τις αγορές, μέσο του παγκόσμιου μονοπωλίου κρατικών ομολόγων που ελέγχει η Goldman Sachs με τις 21 συνεργαζόμενες τράπεζες, επιβαρύνοντας το ελληνικό χρέος με πάνω από 2 δισ. ευρώ «κερατιάτικα»;
Τα παραπάνω ερωτήματα είναι φυσικά ρητορικά, αφού λίγες αμφιβολίες μένουν πια για το γεγονός ότι ο «μονόδρομος» της λιτότητας επιβλήθηκε ανεξαρτήτως του «Αρμαγεδδώνα» του χρέους και της δημοσιονομικής τρομοκρατίας που συστηματικά εξαπέλυε η κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ήταν μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα στην οποία διασταυρώθηκαν τα συμφέροντα των «κερδοσκόπων», των αγορών, των ευρωκρατών και της εγχώριας ολιγαρχίας του πλούτου. Ωστόσο, ένας μπαλαντέρ που θα βγει ξαφνικά από το μανίκι προσφέρει στην κυβέρνηση ευκαιρία εκτόνωσης της λαϊκής δυσφορίας (χωρίς να αφαιρεθεί ούτε κεραία από το πακέτο λιτότητας) και πιθανότατα θεαματική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.
Υπάρχει, βεβαίως, και μια άλλη κατηγορία ερωτημάτων που αφορά τα κίνητρα των υποψηφίων επενδυτών, τα οποία δεν είναι προφανώς φιλανθρωπικά. Όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν στην εκδοχή ότι το συγκεκριμένο αυστραλο-αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο βρίσκεται σε στενή σχέση με τον Λευκό Οίκο ο οποίος «ευλογεί» πολιτικά μια εναλλακτική και φθηνότερη δανειοδότηση της Ελλάδας. Γιατί; Πρώτον, διότι δεν στοιχηματίζει όλη η πλουτοκρατική ελίτ των ΗΠΑ στην πτώση του ευρώ. Ένα τμήμα του βιομηχανικού κεφαλαίου προσβλέπει στη διατήρηση του υποτιμημένου δολαρίου για να διατηρήσει τις εξαγωγές του, κι αυτό φαίνεται να έχει την εύνοια της κυβέρνησης Ομπάμα που βρίσκεται σε μια ιδιότυπη «βεντέτα» με θύλακες του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, που ένα μέρος του ενδεχομένως προδιαγράφονται και σαν εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης του τεράστιου αμερικανικού χρέους. Δεύτερον, διότι πέρα από το καθαυτό δημοσιονομικό πεδίο, η αμερικανική ηγεσία επενδύει σε γεωπολιτικές «διευθετήσεις» στην περιοχή στις οποίες η Ελλάδα έχει έναν κομβικό ρόλο (βλέπε ελληνοτουρκικά, πετρέλαια νοτιανατολικής Μεσογείου κ.α.). Τρίτον, διότι πολλοί παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ελίτ στις ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η κρίση του χρέους δεν είναι «ελληνική ιδιαιτερότητα» αλλά παγκόσμιο πρόβλημα και ενδεχομένως η επόμενη φούσκα που όταν σκάσει δεν θα εξαιρέσει ούτε τον βυθισμένο στο χρέος του παγκόσμιο οικονομικό ηγεμόνα.
Σάιλοκ



Λίγο καιρό αργότερα, η ανάρτηση διαγράφτηκε τελείως και εξαφανίστηκε κάθε αναφορά στο ζήτημα από το blog dosepasa.

Η εφημερίδα "δρόμος της αριστεράς" διατήρησε στο ηλεκτρονικό της site την αρχική δημοσίευση χωρίς όμως το έγγραφο ντοκουμέντο που δημοσίευσε στην έντυπη έκδοση του φύλου 8 της εφημερίδας και δεν έδωσε καμία πλέον δημοσιότητα, αποκρύπτοντας και αυτή με τη σειρά της τα υπόλοιπα έγγραφα που είχε στη διάθεσή της.

Απόσπασμα του φύλου 8 της εφημερίδας μπορείτε να δείτε αμέσως παρακάτω:



Και παρακάτω το δημοσιευμένο στη σελίδα της εφημερίδας, ντοκουμέντο:


Τις Επόμενες μέρες της ανάρτησης των "εγγράφων φωτιά" από το blog dosepasa, τη δημοσίευση αναπαρήγαγαν αρκετά διεθνή και ελληνικά blog και site όπως το http://www.wdeweb.com/
που δημοσίευσε, κατεβασμένο πλέον σήμερα, άρθρο στη διεύθυνση:
http://www.wdeweb.com/the-smoking-gun-document-that-could-terminate-george-papandreous-career.html

Το ίδιο και το: http://www.neurosoftware.ro/
http://www.neurosoftware.ro/finance/insurance/stock-market/the-smoking-gun-document-that-could-terminate-george-papandreous-career/

Μεταξύ των ελληνικών, περιλαμβάνονταν και τα παρακάτω:

Βlog: Σχολιαστές χωρίς σύνορα

http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2010/05/06/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF/


και το Blog: Βαθύ Κόκκινο

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/05/blog-post_2305.html

Το τελευταίο αυτό blog και προς τιμή του, είναι το μόνο που δεν κατέβασε την ανάρτησή του μετά την εξαφάνισή της από το blog dosepasa και μπορείτε και σήμερα να την επισκευθείτε.

Ποιά είναι η συνέχεια.

Η εξέλιξη σχετικά με τη μεθόδευση Παπαντρέου είναι γνωστή και τις συνέπειές της, τις ζεί με τραγικό τρόπο ο ελληνικός λαός και σιγά σιγά ολόκληρη η Ευρώπη.

Το ποιό ακριβώς ήταν το σχέδιο της διεθνούς τραπεζικής και χρηματοπιστοπιστωτικής ελίτ που υπηρέτησε ο Παπανδρέου έχει αρχίσει να γίνεται φανερό σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας και θα προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε διεξοδικότερα σε επόμενο άρθρο μας.

Βρισκόμαστε πρός το παρόν στο Μάιο του 2010.

Ο Παπαντρέου με το μεθοδευμένο τέχνασμα του "οι αγορές δεν μας δανείζουν", ¨η χώρα θα χρεωκοπήσει" και "δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις", περνάει από τη βουλή το "μνημόνιο" και αναθέτει στον Παπακωνσταντίνου την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ, με Δεκατέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη και τη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα.

Η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης εδώ:

Όλο αυτό το διάστημα διακεκριμένα στελέχη της "ριζοσπαστικής αριστεράς" που συνδέονται με το blog dosepasa (και με πολλά ακόμη εγχειρήματα και σε διακεκριμένες μάλιστα θέσεις) είχαν εξαπολύσει έναν αγώνα στα στέκια των εξαρχείων και αλλού για να αποδείξουν σε διάφορους υποψιασμένους αριστερούς πως δήθεν τα έγγραφα που οι ίδιοι εξαφάνισαν ήταν πλαστά.

Την ίδια ακριβώς εκστρατεία είχε εξαπολύσει και το βαθύ ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση αναφοράς στα ντοκουμέντα αυτά και με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα της πλαστότητας.

Τα ντοκουμέντα όμως ήταν γνωστά σε όλους τους πολιτικούς χώρους και σε όλες τις πτέρυγες της βουλής. Όλοι σιώπησαν. Όλοι, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία η οποία και έκανε σχετική ερώτηση στη Βουλή στις 2/6/2010. Αναδημοσιεύουμε την είδηση από το δημοσιογραφικό site tvxs.gr


22:54 - Τετ 02/06/2010, tvxsteam

Αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, μετά από αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος, με αφορμή σχετική ερώτηση στη Βουλή του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα, ζήτησε να μάθει γιατί απορρίφθηκε πρόταση για φθηνό δανεισμό της χώρας.

Ο κ. Μαρκόπουλος ρώτησε αν αληθεύει ότι στις 11 Ιανουαρίου δέχθηκε επιστολή ο πρωθυπουργός της χώρας, από ένα fund του εξωτερικού, το Hayman Private Equity, για δανεισμό 7 δισ. με επιτόκιο 1,25%, και η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη του απάντησε ότι δεν γνωρίζει τα στοιχεία, ούτε το συγκεκριμένο fund αλλά ότι «σε σοβαρά κράτη όπως η Ελλάδα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για δανεισμό κυρίως μέσω του ΟΔΔΗΧ».

Ο κ. Μαρκόπουλος κατέθεσε την επιστολή προς τον κ. Παπανδρέου και είπε ότι δέχθηκε πρόταση για δεκαετή δανεισμό 20 δισ. με το ίδιο επιτόκιο και υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ της Hayman Private Equity και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για αυτό το δανεισμό.
«Τους έχετε δει προσωπικά; Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός; Που εστάλη η επιστολή; Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση; Γιατί δεν έγινε αποδεκτή προς συζήτηση η πρόταση;» ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Έχω δει πολλά τέτοια fundς στα 30 χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας που λένε ότι μπορούν να δανείσουν με ευνοϊκούς όρους. Δεν γνωρίζει κανείς ποιοι είναι και τι κάνουν. Άλλο ένα σημαντικό fund που έρχεται να συμμετέχει με συγκεκριμένες διαδικασίες σε ένα σημαντικό πρόγραμμα κι άλλο ο οποιοσδήποτε που θέλει να δανείσει σε μια χώρα. Δεν δανείζουν έτσι ιδιωτικά funds σε μια χώρα εκτός ορισμένων διαδικασιών οι οποίες είναι θεσμοθετημένες» απάντησε η Λ. Κατσέλη.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής ρώτησε τον κ. Μαρκόπουλο αν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το fund στο οποίο αναφέρθηκε δεν έχει συμμετοχή σε οποιαδήποτε έκνομη πράξη σε όλο τον κόσμο. «Εσείς που φέρατε το θέμα, όχι η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία πράξη, αντίθετα βγήκε στις διεθνείς αγορές. Έκανε την επιλογή της διαφάνειας, της μάχης στην Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού. Δεν προχώρησε σε αυτού του είδους τις διαδικασίες. Τέτοιου είδους funds σε όλο τον κόσμο, σε περιόδους ανάγκης δανεισμού προσπαθούν να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, προκειμένου οι ίδιες να πάρουν μια σύμβαση με την εκάστοτε κυβέρνηση και να τρέξουν στις διεθνείς αγορές με τον δικό τους όγκο συναλλαγών για να αποκομίσουν οφέλη» συμπλήρωσε ο κ. Παπουτσής.

«Είναι δυνατόν με ένα μη σοβαρό fund να έρχεται σε επαφή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και να υπογράφει Μνημόνιο Κατανόησης; Εκεί είναι το θέμα. Υπεγράφη τέτοιο Μνημόνιο; Αν έγινε αυτό είστε εκτεθειμένοι. Αν δεν υπάρχει και διαψεύδεται η υπογραφή του Μνημονίου τότε θα σας δώσω δίκια. Αλλά κατατέθηκαν έγγραφα, στα οποία δεν είδα να δίνετε σημασία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

tvxs.gr/node/38162


Η είδηση θάφτηκε από όλα τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης και φυσικά από σύμπασα την αριστερά όλων των πτερύγων εσω και εξωκοινοβουλευτική.

Μέχρι πρόσφατα ο Σαμαράς εξακολουθούσε να λέει σε όλους τους τόνους πως η Κυβέρνηση παπανδρέου δεν αξιοποίησε προσφερόμενα κεφάλαια από τις αγορές και πως σκόπιμα μετέτρεψε την κρίση δανεισμού σε κρίση χρέους. Η αριστερά φυσικά δεν τσιμπάει σε κάτι τέτοια. Δεν έβγαλε κίχ επί δύο σχεδον χρόνια.

Ξέχασε πολύ γρήγορα τα άρθρα που η ίδια έγραψε για το σκόπιμο μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων της χώρας.


Σενάρια ή απόδειξη συνωμοσίας;

"Οι καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ζωής Γεωργαντά, μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ που πρόκειται να αποπεμφθεί, εγείρουν τεράστιο πολιτικό θέμα. Η επιστήμονας που επιλέχθηκε μέσω του opengov και λόγω της ειδικότητας της (οικονομετρία) γι αυτή τη θέση, καταγγέλλει ότι μεθοδεύτηκε η διόγκωση του ελλείμματος της χώρας το 2009 στο 15,4% από την Eurostat με σκοπό «να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας»".


Η Ζωή Γεωργαντά στο MEGA Σαββατοκύριακο 1 17/9/2011




Η Ζωή Γεωργαντά στο MEGA Σαββατοκύριακο 2 17/9/2011



Ακόμη πιό γρήγορα, ξέχασε την ίδια την ομολογία του Στρος Καν.

ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ - Αποκάλυψη ΒΟΜΒΑ για ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ κ ΔΝΤ

http://www.youtube.com/watch?v=vIsvVZl16VA&feature=related

Αν και δεν εξηγούνται όλα με τη Βλακεία (παράγοντα που ποτέ ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμούμε) ακόμα και αυτό θα είμασταν έτοιμοι να δεχτούμε, υπό έναν όρο. Τα επώνυμα στελέχη της αριστεράς που συνέδραμαν στις απίστευτες και εγκληματικές στο τέλος πράξεις συγκάλυψης, να κάνουν ανοιχτά την αυτοκριτική τους έστω και σήμερα και να παραιτηθούν αμέσως από κάθε διακεκριμένη θέση και εκπροσώπηση. Θα ήταν αυτό μιά έστω και εκ των υστέρων αναγνώρηση της ελλειματικής τους τουλάχιστον αντίληψης του κόσμου, πράγμα που τους καθιστά ανικανους να ηγηθούν κάθε πολιτικής διεργασίας. Δεν θα το κάνουν. Διότι δεν είναι ηλίθιοι. Ας μας εξηγήσουν οι ίδιοι τους λόγους. Μέχρι να μιλήσουν όμως έχουμε κάθε δικαίωμα να υποψιαζόμαστε τα χειρότερα.

Όσον αφορά στα ίδια τα έγγραφα που παρουσιάζουμε σήμερα εκ νέου, και την υποτιθέμενη πλαστότητά τους, είμαστε σε θέση να αποδείξουμε πως τα συμβαλλόμενα πρόσωπα του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ μεταξύ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ και της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ HAYMAN, Kος Κλεάνθης Παπαδόπουλος και Kος ΑουρέλΚριστιάν (Aurel Christian) Ντέϊβιντ (DAVID) του Λάσζλο Ντέϊβινττ (Laszlo David) και της Σουζάννας, που έχει γεννηθεί στο Λίσταλ (Liestal) της Ελβετίας στις 8.6.1969, ελβετικής υπηκοότητας, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και βρίσκονται επίσης σε διακεκριμένες θέσεις του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου.


Σαν επίλογο παραθέτουμε ένα εξαιρετικό κείμενο δημοσιευμένο στη "λέσχη" , με τίτλο:

Πρόκειται για απόσπασμα από την τελευταία διάλεξη του Συνταγματολόγου Αριστόβουλου Μάνεση, πριν συλληφθεί το 1968 από το δικτατορικό καθεστώς, η οποία και δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του “Συνταγματική Θεωρία και Πράξη” με τίτλο “Το τελευταίο μάθημα επί δικτατορίας”

Όσο για τους λάτρεις του error 404 τους αφιερώνουμε αυτό το εκπληκτικό video.





17/11/2011
για την κοινωνική αριστερά.

Ροη αρθρων