H «είδηση» εμφανίστηκε το Σάββατο σε εφημερίδες και άλλα μέσα: στην πρώτη της σελίδα η "Καθημερινή" έγραψε «29 καθηγητές για 8 μαθητές», με παραπομπή για το θέμα στη σελ. 16.
Στη σελίδα 16 λοιπόν, αλλά και στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, διαβάζουμε ότι στην πραγματικότητα οι καθηγητές που διδάσκουν στα 8 παιδιά του Αϊ-Στράτη δεν είναι 29, αλλά 11 και ότι οι υπόλοιποι είναι αποσπασμένοι!
Το σκάνδαλο για την εφημερίδα και τα Μέσα που αναπαρήγαγαν με τη μέγιστη επιπολαιότητα (;) το θέμα δεν είναι ότι λείπουν από το γυμνάσιο ένα σωρό ειδικότητες, αλλά ότι από τους 29 οι 18 αποσπάστηκαν αλλού (παίρνοντας τότε και τα μόρια παραμεθόριου σχολείου) και ότι μάλιστα τοποθετήθηκαν σ' αυτό το σχολείο 11 γυμναστές. Θαρρείς κι αυτό δεν ισχύει σε όλο το Δημόσιο.
Προφανώς, το υπουργείο Παιδείας δεν γνώριζε όλα αυτά τα χρόνια τι συμβαίνει με τις αποσπάσεις, προφανώς αυτοί που υπέγραφαν την τοποθέτηση 11 γυμναστών στο Γυμνάσιο Αγίου Ευστρατίου βρίσκονταν σε κατάσταση ύπνωσης. Στην ίδια ύπνωση που βρίσκονται και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι αναπαράγουν τα στοιχεία που τους έδωσε το υπουργείο Παιδείας (μέσω Μουρούτη μήπως;) χωρίς να ψάξουν ποιος άθλιος έβαλε την υπογραφή κάτω από τις τοποθετήσεις και ποιος κάτω από τις αποσπάσεις. Η ΟΛΜΕ, όπως υπαινίσσεται το δημοσίευμα;
Είδα το θέμα και σε διάφορους ιστότοπους, αλλά με τους ίδιους τίτλους πάνω-κάτω (π.χ. στο enikos.gr), χωρίς ούτε ένα ερώτημα για ποιο λόγο ξαφνικά το υπουργείο δίνει αυτά τα στοιχεία.
Φυσικά υπήρξαν αντιδράσεις, οργή, αλλά η εικόνα του τίτλου έμεινε και ήδη έχω ακούσει απαξιωτικά σχόλια από ένα σωρό ανθρώπους που ούτε κρατικοδίαιτοι του μπλοκ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είναι, ούτε φίλες που τις διόρισαν υφυπουργοί στα γραφεία τους.

Ο στόχος

Κάποιοι καλόπιστοι σκέφτηκαν:
Μήπως ο στόχος του δημοσιεύματος ήταν να επιστρέψουν οι αποσπασμένοι στις οργανικές τους θέσεις;
Μήπως να ελεγχθούν πειθαρχικά και να τιμωρηθούν αυτοί που υπέγραψαν τοποθετήσεις και αποσπάσεις;
Μήπως, μετά τον θόρυβο, να τοποθετηθούν ή να αποσπασθούν στον Αϊ-Στράτη όλες οι ειδικότητες που χρειάζεται ένα γυμνάσιο για να παράσχει τις απαιτούμενες γνώσεις στα 8 παιδιά των οποίων οι γονείς δεν την «έκαναν» ακόμη για κάποιο αστικό κέντρο;
Όχι βέβαια.
Η ίδια κυβέρνηση έκλεισε 118 σχολεία για να... εξοικονομήσει 220.000 ευρώ ετησίως. Λιγότερο από 2.000 ευρώ ανά σχολείο, κάτι ευρώ για κάθε μαθητικό κεφαλάκι. Χρειάζεται πολλαπλάσια, αν σκεφτούμε ότι τα επίσημα στοιχεία για το νέο γραφείο του απαραίτητου για να σωθεί η Ελλάς αντιπροέδρου Βενιζέλου θα κοστίζει πάνω από τα διπλάσια ετησίως, διότι πώς θα επιβιώσουν οι αμετάκλητοι μετακλητοί και οι αποσπασμένοι; Μήπως είναι και κάποιος από τον Αϊ-Στράτη;
Ένας είναι ο στόχος: κλείνουμε όσα σχολεία δεν αποδίδουν... λογιστικά.
Κι ας πάνε οι μαθητές οικότροφοι στο Κολέγιο Αθηνών ή στου Μωραΐτη...
Τα ίδια θ' ακούσουμε προφανώς και για τους μαθητές των Οινουσσών, του Βολιμού Ζακύνθου και των άλλων χωριών όπου οι πρασινογάλαζες κυβερνήσεις αποσπούσαν μεν τους εκλεκτούς, τους χρησιμοποιούν δε τώρα ως επιχείρημα για να κλείσουν τα σχολεία.
Εδώ, οι πατροκτόνοι όχι μόνο ζητούν επιείκεια διότι είναι ορφανοί, αλλά ανεβαίνουν στην έδρα και δικάζουν τους εαυτούς τους!

Ο τρώσας και ιάσεται

Το επιχείρημα για όσους τα μετράνε όλα με το χρήμα (εκτός από τις οφειλές τους στην Εφορία) είναι καταλυτικό: Σιγά να μη σπαταλάμε χρήματα, τώρα με την κρίση, για να μάθουν γράμματα 8 παιδιά και μάλιστα σε νησί που κοκκινίζει ανερυθρίαστα.
Αν δεν είναι έτσι, ο καθηγητής υπουργός Αρβανιτόπουλος, ο οποίος είναι βασικός υπεύθυνος για την αθλιότητα που διοχετεύθηκε από το βιλαέτι του, οφείλει να δηλώσει αμέσως αν θα κλείσει τα σχολεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα.
Αν δεν το κάνει, δικαιώνει αυτούς που ισχυρίζονται ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια μπορεί να διδάξει και ο πλέον άσχετος (χρησιμοποιώ το πιο επιεικές ρήμα που δύναμαι).
Τέλος: ο καλός δημοσιογράφος που προΐσταται της "Καθημερινής" γνωρίζει πολύ καλά, λόγω της θητείας του και στις ΗΠΑ, όπου τα πάντα αντιμετωπίζονται επιστημονικά, τον ρόλο που παίζει ο τίτλος σε ένα δημοσίευμα. Κι ας γράφει το ρεπορτάζ τα αντίθετα. Ο τίτλος μένει. Και κολλάει στο μυαλό σαν τη λάσπη...