Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Πρόσωπα και προσωπεία...

του Τακη Κατσιμαρδου απο το Εθνος...
Πρόσωπα και προσωπεία
Υπάρχει μια επίκαιρη (διαχρονικά) φράση ειδικά για το ελληνικό καρναβάλι και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς: «Μασκαράδες χωρίς μάσκες...». Είναι άγνωστο αν προϋπήρχε ή καθιερώθηκε αργότερα, αλλά ακούγεται στο πρώτο αθηναϊκό καρναβάλι του 1889. Ο στιχοπλόκος προσφωνεί τον βασιλιά Καρνάβαλο με περισσή έμπνευση: «...Γιατί και αν είσαι μασκαράς/ τον μάστορά σου βρήκες/ Eδώ υπάρχουν σαν κι εσέ/ αμέτρητες χιλιάδες, γύρνα και δες τριγύρω σου.../ Eδώ δεν πιάνεις χαρτωσιά/ σε βάζουν κάτω άλλοι.../ Aν θέλεις γύρνα να τους δεις/ σ' αυτό το Kαρναβάλι/ είναι μασκαράδες όλοι τους/ αλλά με δίχως μάσκα...». Aγνώστου πατρός οι στίχοι, «μυρίζουν» όμως Αννινο ή Σουρή. Εκτιμήθηκαν στον καιρό τους κι έγιναν κλασικοί, με στόχο κυρίως τους κατέχοντες κάθε φορά την εξουσία.
Σε μια ελεύθερη αποκριάτικη απόδοση θα μπορούσαν να... μεταμφιεστούν ως εξής: Mη φοράτε μάσκες. Αρκούν τα πρόσωπά σας. Ετσι, μεταφορικώς και αποδεσμευμένοι από τον κύκλο της Αποκριάς, προσφέρονται για γενικευμένη χρήση στην Ελλάδα της κρίσης. Οπως και η λέξη καρναβάλι - μία από τις συχνότερα επαναλαμβανόμενες λέξεις στη μνημονιακή πολιτική σκηνή.
Αν και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σ' αυτήν, υπό μία έννοια, είναι αδιάφορο αν φορούν ή όχι μάσκα. Είτε επειδή τα ίδια τα πρόσωπα είναι προσωπεία (=μάσκες) είτε επειδή οι μάσκες έχουν αντικατα-στήσει τα ίδια τα πρόσωπα. Παράδειγμα: φορούν μάσκα, άραγε, όσοι διαμηνύουν ότι ο λαός δεν χρεοκοπεί, η χώρα ανακτά τη χαμένη αξιοπιστία - ανεξαρτησία, οσονούπω αντιμετωπίζεται η πανδημία της ανεργίας και επέρχεται η πολύφερνος ανάπτυξη; Ή το προσωπείο της μη χρεοκοπίας του οικονομικο-πολιτικού συστήματος και του πλήρους αδιεξόδου, με τα σημερινά δεδομένα, έχει γίνει ένα με το πρόσωπό τους;
Με άλλα λόγια, είναι μασκαράδες (φορούν μάσκα και υποκρίνονται ) ή το προσωπείο έχει υπερισχύσει; Αλλο παράδειγμα (πεζό και των τελευταίων ωρών): Ηταν μια μασκαράτα τα «δρώμενα» για τη μορφή με την οποία θα καταβάλλεται το χαράτσι στ' ακίνητα και ο αριθμός των δόσεων για ληξιπρόθεσμους φόρους ή μια πραγματική-αληθινή ιστορία; Παρόμοια καρναβαλικά ερωτήματα είναι δυνατόν να διατυπωθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Προφανώς υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Οπως και κάθε είδους μάσκες - όχι μόνο αποκριά-τικες. Ακόμη και αντιμνημο-νιακές!
Αν τα ίδια τα πρόσωπα, τελικά, δεν είναι προσωπεία, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να πετάξουμε τις μάσκες και να δούμε κατάματα την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων