Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Θα μας πάρουν με τις φεγγαρόπετρες...

kathimerini.gr ..
Tης Mαριαννας Tζιαντζη
«Σαν να ζούμε τα “Μυστικά της Εδέμ”», λέει μια φίλη.
«Δηλαδή;»
«Να, κάθε μέρα σκάει και από ένα νέο μέτρο, ενώ στο σίριαλ, σε κάθε επεισόδιο, σκάει κάποιο μυστικό».
Στο τρέιλερ που διαφημίζει την έναρξη του νέου κύκλου της δημοφιλούς σειράς του Mega, εμφανίζονται διαδοχικά τα μέλη της θρυλικής «παρέας της φεγγαρόπετρας», που με ύφος βαρύ και ασήκωτο αναγγέλλουν νέες ίντριγκες, ανατροπές κι εκπλήξεις.
Φέτος θα χορτάσουμε «ψέματα, προδοσίες, μυστικά», μας υπόσχονται, ενώ κάποιος προβλέπει «όλους στον τοίχο θα μας στήσουν», θυμίζοντάς μας τη περυσινή φράση του κ. πρωθυπουργού «θα μας πάρουν με τις πέτρες», η οποία δεν ήταν πρόβλεψη, αλλά προειδοποίηση, αφού τη συνόδευε ένα «αν δεν...»
Στα «Μυστικά της Εδέμ» τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Μια γλυκιά κυρία μπορεί να είναι αρπακτική στρίγγλα, ενώ πίσω από έναν στοργικό πατέρα μπορεί να κρύβεται ένα κάθαρμα περιωπής κ.ο.κ. Κάθε επεισόδιο μάς βομβαρδίζει με μια αποκάλυψη, ένα μυστικό που διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον μας μέχρι την επόμενη μέρα.
Ετσι και στην πολιτική ζωή. Κάθε μέρα ένα νέο μέτρο, σκληρό αλλά αναγκαίο και δίκαιο, όπως συνήθως χαρακτηρίζεται επισήμως. Κάθε μέρα μια βαθιά τομή που είτε φτάνει μέχρι το κόκαλο είτε βρίσκει εμπόδιο και ανακόπτεται. Κάθε μέρα και μια σεναριακή ανατροπή. Π.χ., αυτή την εβδομάδα ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να πληρώσει το υψηλό τέλος ακίνητης περιουσίας που του αναλογεί και κινδυνεύει να φυλακιστεί από τον κ. Βενιζέλο...
Κάποτε μιλούσαμε για το θέατρο της πολιτικής, τώρα ξεδιπλώνεται το σίριαλ της πολιτικής. Η διαφορά είναι ότι στο θέατρο το τέλος είναι γνωστό, ενώ στο πεδίο της τηλεοπτικής μυθοπλασίας το σενάριο γράφεται σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και ούτε οι δημιουργοί του δεν ξέρουν ποιος θα ζήσει και θα ευτυχήσει και ποιος θα βρεθεί πίσω από τα κάγκελα ή θα πεθάνει ή θα το σκάσει στο εξωτερικό.
Αν στο σίριαλ κυριαρχεί η «μυστικολογία», στην πολιτική ζωή κυριαρχεί η «μετρολογία», η οποία μπορεί να είναι είτε καλό είτε κακό πράγμα. Π.χ., «να σταματήσει η μετρολογία, κυρίως από τα ΜΜΕ», είχε ζητήσει ο κ. πρωθυπουργός πέρυσι τον Σεπτέμβριο, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Εξι μήνες νωρίτερα, η Ν.Δ. είχε επικρίνει την κυβέρνηση για «ακατάσχετη μετρολογία», ενώ πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης επέκρινε την κυβέρνηση για «αναποτελεσματική και ακατάσχετη μετρολογία».
Oμως δίχως τη μετρολογία πώς θα γέμιζαν τόσες πολλές ώρες τηλεοπτικού προγράμματος και δίχως τη μυστικολογία πώς τα «Μυστικά της Εδέμ» θα συνεχίζονταν για τέταρτη σεζόν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων