Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η εκδίκηση της Ακροδεξιάς...

Η Αυγή online...

Το Εφετείο απάλλαξε τους δύο αστυνομικούς οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για τον βασανισμό Αφγανών προσφύγων το 2004, μέσα στο γκαράζ του Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονος Αχαρνών. Η απαλλακτική απόφαση ελήφθη παρά την εισαγγελική πρόταση να επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση, με την οποία οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί για... πλημμέλημα! Ο ένας από τους αστυνομικούς παραμένει στην υπηρεσία.
Η υπόθεση δεν αφορά το παρελθόν. Μόλις προχθές το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ανακοίνωσε ότι μέσα σε τρεις μήνες (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2011) κατέγραψε 63 περιστατικά, με θύτες ακροδεξιές συμμορίες και θύματα μετανάστες, κυρίως από την Αφρική. Ακόμη, κατεγράφησαν 18 περιστατικά αστυνομικής ρατσιστικής βίας.
Με την οικονομική κρίση να σπέρνει απόγνωση στην κοινωνία, και ιδιαιτέρως στα φτωχότερα στρώματα, επανέρχεται το κυνήγι μαγισσών. Νεοναζιστικές ομάδες στοχοποιούν τους μετανάστες ως υπεύθυνους για την ανεργία. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η "Χρυσή Αυγή" θα είναι το πρώτο ναζιστικό σχήμα που θα μπει σε ευρωπαϊκή Βουλή.
Τι μήνυμα στέλνει η ευνομούμενη πολιτεία, όταν αθωώνονται αστυνομικοί για υποθέσεις βασανισμού μεταναστών; Όταν το σύνθετο πρόβλημα της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μετατρέπεται από τον δήμαρχο Αθηναίων σε πρόβλημα εγκληματικότητας που αποδίδεται στους μετανάστες; Τι μήνυμα στέλνει στην κοινωνία η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα κέντρα αλλοδαπών; Ή, ακόμη, η περιβόητη ιστορία του τείχους στον Έβρο;
Η αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, σε συνθήκες γενικευόμενης κοινωνικής ανασφάλειας, αύξησης της επιθετικότητας των νεοναζιστικών ομάδων, αλλά και προώθησης της οπλοκατοχής με πρόσχημα την εγκληματικότητα, όλα αυτά δημιουργούν εύφλεκτο κοινωνικό υπόβαθρο.
Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι η δημαγωγία πάνω στο πρόβλημα της ασφάλειας και της μετανάστευσης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Χρειάζεται οι πολιτειακοί και οι κοινωνικοί θεσμοί να θέσουν στο επίκεντρό τους τη δράση των ακροδεξιών εγκληματικών συμμοριών, να μην δείξουν συγκαταβατικότητα και να τιμωρούν με αμείλικτο τρόπο παράνομες συμπεριφορές των "οργάνων της τάξης", τα οποία συνήθως λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με ακροδεξιές οργανώσεις.
Με αφορμή την προχθεσινή Ημέρα κατά του Ρατσισμού, αντιρατσιστικές οργανώσεις διοργανώνουν για αύριο συλλαλητήριο στην πλατεία Δημαρχείου, στις 3 μ.μ. Δεν πρόκειται για επετειακή εκδήλωση, αλλά για ένα σήμα κοινωνικής και πολιτικής εγρήγορσης, δημοκρατικού συναγερμού μπροστά στην εκδίκηση της Ακροδεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων