Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Της Κυριακής, της αποκαλούμενης «του Πάσχα»...

Αυθορμητες Μεταβολες...
Λοιπόν σήμερα έχω νέα. Έχω χαρμόσυνα νέα, όπως υποτίθεται ότι ταιριάζει στην ημέρα. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, την αποκαλούμενη Μεγάλη, τη βγάλαμε με αστειάκια, έτσι για να σε τσιγλίσω, επειδή κι εσύ προσπάθησες πολλές φορές να με τραβήξεις στα τελετουργικά της Θρησκείας σου, και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με περισσή αδιακρισία.
Σήμερα όμως θα πω τα δικά μου χαρμόσυνα νέα.
Τα χαρμόσυνα νέα λοιπόν είναι ότι όλες αυτές οι ιστορίες των ευαγγελίων γράφτηκαν από ανθρώπους σαν εσένα. Ανθρώπους με αδυναμίες που πολύ θα ήθελαν η ιστορία τους να είναι αληθινή ίσως γιατί κουράστηκαν να προσπαθούν. Έτσι προέκυψαν αυτά τα ασήμαντης λογοτεχνικής αξίας κείμενα, γεμάτα αντιφάσεις, προσπάθειες για φτηνό εντυπωσιασμό και ανόητα κηρύγματα.

Τα χαρμόσυνα νέα είναι ότι αν και τίποτα από αυτά που λένε τα ευαγγέλια δεν συνέβη πριν δύο χιλιάδες χρόνια στην Παλαιστίνη, υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πράγματι συνέβησαν. Άνθρωποι σαν εσένα αντιστάθηκαν σκληρά στη δύναμη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και για ένα μικρό διάστημα τα κατάφεραν: στην πρώτη εξέγερσή τους εναντίον των Ρωμαίων το 66 μΧ που έληξε με την τραγική πολιορκία της Μασάντα και στη δεύτερη την αποκαλούμενη «Μπαρ-Κοχμπα» το 132 μΧ που κατάφερε να κρατήσει την Ιουδαία ελεύθερη για σχεδόν τρία χρόνια.

Τα νέα είναι ότι αν εξαιρέσεις τα παραμύθια που βλέπουμε στις πασχαλινές ταινίες η διδασκαλία που αποδίδεται από τους συγγραφείς των ευαγγελίων στο δάσκαλο Γιοσούα δεν είναι και ό,τι πιο αλτρουιστικό. Κάνε τον κόπο να μετρήσεις πόσες φορές αναφέρεται στην «ανταπόδοση» και απλά θα απογοητευτείς. Εσύ που πίστεψες ότι η Θρησκεία σου ζητάει απλά να είσαι εντάξει με τους διπλανούς σου, μάθε τώρα την αλήθεια. Η Θρησκεία έχει διαλέξει από πριν τους κανόνες του παιχνιδιού και από σένα ζητάει να είσαι εντάξει μ’αυτούς. Κατάλαβες φίλε μου? Όχι με το διπλανό σου, αλλά με τους κανόνες της και Του, ώστε να έχεις την «ανταπόδοση». Είναι ζηλιάρα, σου ζητάει να απαρνηθείς φίλους και οικογένεια και να ακολουθείς τους παράλογους κανόνες της όχι για να κάνεις τον κόσμο σου καλύτερο αλλά για να κερδίσεις μια θέση δίπλα «Του» όταν «Εκείνος» θελήσει να μας κρίνει όλους.

Αλλά είπαμε, σήμερα έχω χαρμόσυνα νέα. Και τα νέα αυτά είναι ότι δεν υπάρχει Γιοσούα όπως δεν υπάρχει και κανένας Σωτήρας του Κόσμου. Η περιβόητη διδασκαλία του είναι ένα μίγμα από μύθους της εποχής του χαλκού και από ανώριμους κανόνες των πιο μορφωμένων στα πρώτα χριστιανικά κοινόβια. Είναι τα μαγειρέματα του Παύλου από την Ταρσό, του πραγματικού ιδρυτή του χριστιανισμού. Είναι η κοπτοραπτική των Ειρηναίων και των Ευσέβιων που με τη λαγνεία της εξουσίας διάλεξαν ποια απ’όλα αυτά τα κείμενα είναι κατάλληλα για σένα, ποια σου δίνουν το σωστό μήνυμα, να υπακούς δηλαδή αδιαμαρτύρητα τους αφέντες σου. Ξέχνα λοιπόν τους φτηνούς εντυπωσιασμούς, τους αρρώστους που θεραπεύονται, τα πτώματα που ανασταίνονται και τις λοιπές ανοησίες και μπες επιτέλους στο νόημα.

Τα χαρμόσυνα νέα είναι ότι ολόκληρο το σώμα της ηθικής μας -που ανεξάρτητα από το εάν είμαστε χριστιανοί ή όχι, είναι στην ουσία της χριστιανική ηθική- είναι απλά μια μικρή φάση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτή τη φάση της ανωριμότητας που έχει ανάγκη αυτή τη σαχλή ηθική πρόκειται να την ξεπεράσουμε σύντομα και είναι στο χέρι σου να βοηθήσεις σ’αυτή την αλλαγή. Αυτά είναι τα χαρμόσυνα νέα, ότι τα ανόητα δίπολα που σε καταδυναστεύουν, το σωστό και το λάθος, το καλό και το κακό είναι μόνο το παρόν στο οποίο γεννήθηκες, αλλά όχι αναγκαστικά και το μέλλον.

Έχω πραγματικά χαρμόσυνα νέα σήμερα. Γεννήθηκες τυχαία. Η ύπαρξή σου καθώς και ολόκληρης της ανθρωπότητας είναι συμπτωματική. Δεν γεννήθηκες με το βάρος κάποιου προπατορικού αμαρτήματος, δεν χρωστάς λοιπόν κάποια εξιλέωση στο Γιαχβέ. Το ότι είσαι άνθρωπος εδώ μαζί μας είναι τύχη σπουδαία αν αναλογιστείς τις πιθανότητες και είναι οι απάνθρωπες και βάρβαρες θρησκείες που προσπαθούν να σε πείσουν ότι κάτι πάει στραβά μ’αυτό. Από την άλλη, ηρέμησε! Ούτε μέρος κάποιου θεϊκού σχεδίου είσαι. Δεν έχεις κάποιο στόχο να εκπληρώσεις, κανείς θεός ή διάβολος δεν θα σε κρίνει για το αν έπαιξες καλά το ρόλο που σου είχε αναθέσει.

Αυτά ακριβώς ήταν τα δικά μου χαρμόσυνα νέα. Ότι η ζωή είναι δική σου. Ότι οι ενοχές που σε γεμίζει η Θρησκεία είναι ψεύτικες. Ότι δεν έχεις καμιά υποχρέωση απέναντι σε κανένα πνεύμα γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν πνεύματα. Ότι η ζωή σημαίνει να την απολαμβάνεις όσο μπορείς χωρίς κανένα περιορισμό. Ότι ζωή είναι όλα αυτά που κάνεις με τους ανθρώπους γύρω σου και όχι με τα πνεύματα. Ότι δεν έχεις τη δικιά σου αθάνατη ψυχή, αλλά αποτελείς μέρος της μεγάλης πορείας της ανθρωπότητας και μοιράζεσαι τη συνείδηση αυτή. Ότι μπορείς να αγαπήσεις πραγματικά το σύντροφο ή τη συντρόφισσά σου γι’αυτό που είναι και αυτό που ζείτε μαζί και όχι επειδή στο πρόσωπό του/της αγαπάς κάποιον ανύπαρκτο Σωτήρα.

Αν όμως δεν σε έπεισα και θέλεις οπωσδήποτε κάποια έμπνευση από την Ιστορία δύο χιλιάδων χρόνων πριν, μπορώ να σου προτείνω κάποιες εικόνες. Τους υπερασπιστές της Μασάντα, τους απελευθερωτές της Ιουδαίας, την εξέγερση των σκλάβων που ταρακούνησε την ρωμαϊκή αυτοκρατορία με μπροστάρη τη σημαντικότερη μορφή του αρχαίου κόσμου, το Σπάρτακο. Αυτά είναι σοβαρά παραδείγματα να ακολουθήσει κανείς.

Μπορείς λοιπόν να γιορτάσεις σήμερα τα δικά τους χαρμόσυνα νέα για την υποτιθέμενη ανάσταση του υποτιθέμενου Σωτήρα, να ακολουθήσεις τα κηρύγματα του Παύλου από την Ταρσό, σε μια ζωή γεμάτη από ενοχές, λατρεύοντας το θάνατο και περιμένοντας την τελική κρίση. Μπορείς να ακούσεις τα δικά μας χαρμόσυνα νέα, ότι δεν χρειάζεσαι σωτήρες, ότι αν κοιτάξεις γύρω σου μπορείς να δεις ανθρώπους που είναι σαν κι σένα φοβισμένοι, απορημένοι, τσακισμένοι και ίσως και λίγο κατεργάρηδες. Μ’αυτούς τους ανθρώπους -αν προσπαθήσεις- μπορείς να κάνεις τη ζωή λίγο καλύτερη. Την πραγματική ζωή εννοώ και όχι αυτοί που σου προσφέρουν οι παπάδες μόνο αφού πεθάνεις.
Λοιπόν… «Χαίρετε»! (Μτ 28,9)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων