Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Έχουμε επιτέλους ΟΡΑΜΑ … !

The evil witch...
vision-2022
Άκουγα σήμερα , εκλεκτοί μου αναγνώστες , στο αλαφούζειο σύμπλεγμα  μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ τριών  εγκύρων προσωπικοτήτων που συντόνιζε ο γνωστός κυριακάτικος μαϊντανός.
Εκεί προέκυψε – εκμαιεύθηκε επιτέλους το ΟΡΑΜΑ για την επόμενη δεκαετία από ένα βαρύνουσας γνώμης συνομιλητή ,  ώστε  να μη μείνει η εκπομπή , αλλά και ο  τόπος  χωρίς ελπίδα και προοπτική  αυτές τις άγιες μέρες.

Είναι γνωστό τοις πάσι , καλοί μου αναγνώστες , το κύρος  και η σημασία που ακτινοβολούν οι εκθέσεις της Αλφαμπάνκ , τριμηναίες και ετήσιες  , σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις . Εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα , πολιτικοί φορείς ,  συλλογικότητες οργανωμένων συμφερόντων , επιχειρηματικοί όμιλοι και σύμπας ο λαός  αναμένουν εναγωνίως τη δημοσιοποίηση αυτών των εκθέσεων  και των προβλέψεων  που καταρτίζουν  με πλήρη μυστικότητα και εργώδεις προσπάθειες  επιστήμονες εγνωσμένου κύρους . Επιστήμονες  και τεχνοκράτες αδέκαστοι που  αναδιφούν στα στοιχεία ,  εκτυλίσσουν  προβολές ,  καταστρώνουν μοντέλα και μοναδικό γνώμονα και αγωνία  έχουν τη σωτηρία του τόπου  ( και βεβαίως του  εξαίρετου εργοδότη τους ) .
Το ευαγές αυτό ίδρυμα , με μεγάλη και αναμφισβήτητη προσφορά στο τόπο ,  πρέπει να ομολογήσω ότι τήρησε μια σχετικά σφιχτή δανειακή πολιτική την περίοδο της φούσκας και γι αυτό σήμερα βρίσκεται σε στοιχειωδώς καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις άλλες τρεις συστημικές εταίρες , όπως διαφαίνεται από τη πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ.  Μάλιστα  αν δεν έσπευδε όταν άρχισαν τα ζόρια να  στηρίξει  τη χρηματοδότηση του Δημοσίου ( με το αζημίωτο  ως ένα σημείο ) η κατάσταση της θα ήταν ακόμα καλύτερη.  Και όπως φαίνεται , αν η έκθεση της σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς ιδιώτες δεν  αποβεί καταδικαστική ,  ίσως καταφέρουν οι ιδιοκτήτες , τους το εύχομαι ολοψύχως , να κρατήσουν τα ηνία της και μετά το προσεχή Απρίλιο ,  αφού οι ανάγκες για ιδιωτική συμμετοχή 10%  στην επιβεβλημένη αύξηση κεφαλαίου  δεν θα υπερβαίνουν πιθανώς τα “ρεαλιστικά” 300 εκ.
Αφού απένειμα τα εύσημα για τη μέχρι τώρα πολιτική της εν λόγω γηραιάς κυρίας είναι δίκαιο νομίζω να  εμφανίσω και ορισμένα προβληματικά ζητήματα :  η ευαγής  από την εποχή του Καστελλορίζου και μέχρι σήμερα  εξέδωσε σειρά εκθέσεων και προβλέψεων για τη πορεία της οικονομίας που πρακτικά είχαν δυστυχώς ( και το εννοώ ) την ίδια αξία  με τη πρόβλεψη του αδίκως νυν κατηγορούμενου και λοιδωρούμενου Παπάκη ότι πέρσι το καλοκαίρι θα βγαίναμε στις αγορές .  .  Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι όλη η διαρκής  και επίμονη  επικοινωνιακή μπαλαφάρα που στόχο είχε να πείσει τη κοινή γνώμη ότι σήμερα -  αύριο θα υπάρχει ελπίδα , προσδοκία , αντιστροφή του κλίματος , ανάκαμψη στήθηκε  εν μέρει τουλάχιστον πάνω στην έγκυρη εμβρίθεια των εν λόγω αναλύσεων. Παράλληλα  κάθε επόμενο αδιέξοδο που  αναδείκνυε η πραγματικότητα  φορτωνόταν  , με βάση και τις συστάσεις  της γηραιάς αλλά  ευαγούς ,  στη “μη εφαρμογή” ή στη “πλημμελή εφαρμογή” της πολιτικής που  οι υπάλληλοι των δανειστών προσπαθούσαν να επιβάλλουν στους  εγχώριους υπαλλήλους των υπαλλήλων των δανειστών από τους τελευταίους.
Βέβαια  το αδιέξοδο θα ήταν προφανές και το φιάσκο αναντίρρητο  αν σε κάθε νέα έκδοση των αναλύσεων  της γηραιάς πλην εντίμου δεν έσπευδαν  οι καλοί μοντελίστ να προσθέσουν και μια νότα αισιοδοξίας , μια προτροπή για συνέχιση της  ίδιας πολιτικής σε αναζήτηση του Holy Grail της κατά παPareto ισορροπίας , ένα όραμα για το μέλλον .  Και ιδού  :
Ο ένας λοιπόν εκ των συνομιλητών του αλαφούζειου μεσημεριανού  μαϊντανού ήταν ο κος ( μασούρι το ) Μασουράκης με συνομιλητή του τον Hρακλή της εν Ελλάδι  φιλελεύθερης μικροοικονομικής , τον ομότιμο πλέον κύριο Γ. Μπήτρο . Την ορέα συζήτηση  ρύπαινε και παρεκουμβούσε με τη παρουσία του ένας έξαλλος ( αλλά καθ’όλα ήρεμος )   κατρούγκαλος  just for the record…
Εν μέσω  των έκπληκτων συνομιλητών του  ( ακόμα και αυτού του Ηρακλέους ) ο πολύς   μασουράκις , chief economist της ευαγούς εξέπεμψε εν μέσω πυροτεχνημάτων  ,  τυμπάνων και σαλπισμών ένα βαρυσήμαντο μήνυμα :
( αντιγράφω σχεδόν επί λέξει )

“Το ΟΡΑΜΑ για την επόμενη δεκαετία , όσον αφορά τη χώρα μας είναι να επανέλθουμε σε καθεστώς ΑΑΑ”

Δεν έχασα καιρό καλοί μου αναγνώστες  και έσπευσα στη σύζυγο να της ανακοινώσω το μεγάλο νέο : Έχουμε ΟΡΑMA ….  αγκάλιασα τα δυό παιδάκια μου  και με δάκρυα στα μάτια τους διαβεβαίωσα ότι η χώρα έχει επιτέλους ΟΡΑΜΑ και προοπτική …. βγήκα από την υπόγα όπου μένω το τελευταίο χρόνο  και παρά τη βροχή που έπεφτε ακατάπαυστα άρχισα να χτυπάω τις πόρτες των γειτόνων …   στο ισόγειο όπου μια συμπαθής μικροεπιχειρηματίας  έχει δει το τζίρο της να καταποντίζεται … στο πρώτο όροφο όπου  ένας γεωργιανός με τη συμβία του   έχει να δει μεροκάματο από τη πλειστόκαινο ….  στο δρόμο και τη διπλανή υπόγα όπου ένας Αιγύπτιος  Χριστιανός  ψάχνει δουλειά , λίγο παραπέρα  στη κυρα Λένη που μετρά τις δεκάρες της ολοένα και μειούμενης σύνταξης  ….   στο  φίλο μου το Γιάννη που βγήκε στη διαθεσιμότητα προχτές ….  Έχουμε ΟΡΑΜΑ φώναζα συγκινημένος και εθνικά υπερήφανος  …. Έχουμε ΟΡΑΜΑ … κάτι σαν το habemus papam ένα πράγμα … εις επίρρωσιν από μερικές στέγες έβλεπα το λευκό καπνό ανωθρώσκοντα  από τα τζάκια … ( εδώ τουλάχιστον δεν καίνε ακόμα μελαμίνη σκέφτηκα ανακουφισμένος ) ….
Με έκπληξη διαπίστωνα σε κάθε επόμενη πόρτα ότι  ουδείς συμμεριζόταν  την ευωχία και τους πανηγυρισμούς μου … πέρα από το πρόβλημα της επικοινωνίας με τους μη  μετέχοντες της Ελληνικής Παιδείας αντιμετώπισα είτε βαθύτατη δυσπιστία , είτε  πιό συχνά τη πλήρη απαξία με τη πρόσθετη παρατήρηση ότι τα έχω  χάσει  και χρειάζομαι γιατρό . Μερικοί απέδιδαν το παραλήρημα μου σε έλλειψη τροφής , αλλά τους διαβεβαιώνα με ζέση ότι  το περασμένο βράδυ είχα φάει μια  ελαφρά σούπα . Δεν έδειξαν να πείθονται και εγκατέλειψα τη προσπάθεια …..
Επέστρεψα στην υπόγα σαν δαρμένος σκύλος …  Η σύζυγος δεν μου έδωσε σημασία , ούτε προσφέρθηκε να με παρηγορήσει γιατί καθάριζε ένα κολοκύθι και δύο πατάτες για τη μεσημεριανή νερόσουπα . Μάλιστα όταν άρχισε  να καθαρίζει το κρεμμύδι με προειδοποίησε αυστηρά να μην εκλάβω το δάκρυ της ως ένδειξη συμπαράστασης . Αντίθετα τα δυό μου βλαστάρια   έσπευσαν να με  αγκαλιάσουν με στοργή ,  ξεσπώντας σε ουρανομήκεις γέλωτες των οποίων όμως τη ακριβή σημασία και τις υπονοήσεις αδυνατώ μέχρι τούδε να εξηγήσω. Τέλος  σωριάστηκα στο  φθαρμένο μου καναπέ σχεδόν άπνους αλλά  με τη βαθύτατη πεποίθηση ότι έστω  και παρεξηγημένος  από οικογένεια και γείτονες , έστω και μόνος σε αυτό το πολύπαθο τόπο , δεν έχω άλλη επιλογή παρά να εμπιστευθώ το κύρος  και τη καλή θέληση του από τηλεοράσεως ειδικού της τιμίας πλην ευαγούς ,  να αποκτήσω και να διαφυλάξω ως κόρην οφθαλμού το μέγα ΟΡΑΜΑ και να διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για την ευόδωση του .
Το απόγευμα  η κυρά Λένη χτύπησε τη πόρτα μας  και ρώταγε , με γνήσια ανησυχία , τη σύζυγο  για τη ψυχική μου υγεία , αλλά εγώ  δεν πτοούμαι από τέτοιου είδους αντιξοότητες γιατί  , εμφορούμενος από πατριωτισμό , υπευθυνότητα  και νομιμοφροσύνη , ως καλός υπήκοος , έχω επιτέλους ΟΡΑΜΑ …….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων