Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Γίνεται και με δυόμιση χιλιαρικάκια...

Sotosblog...
Αφιερωμένο στα καλά έντυπα που έχουν κλείσει ή κλείνουν, αλλά και στους φουκαράδες που πιστεύουν ακόμα στις αγαθές προθέσεις, τη χρηστή διαχείριση και το δόγμα ότι εξορθολογίζονται οι δαπάνες.
Με αφορμή τη διαμαρτυρία Ευρωβουλευτή για την εικονιζόμενη, τιποτολογική όπως ακριβέστατα την χαρακτηρίζει, διαφημιστική καταχώριση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, έκανα μια μικρή έρευνα, και διαπίστωσα τα παρακάτω.
Μέχρι εκεί που άντεξε η υπομονή μου με το σύστημα “Διαύγεια”, για την όλη αυτή διαφημιστική εκστρατεία του υπουργείου εγκρίθηκαν τελικά κοντά 50.000 Ευρώ, σύνολο. Υπογράφτηκαν αποφάσεις πληρωμής προς τις εφημερίδες Δημοκρατία, Μακεδονία, Αγγελιαφόρος, Έθνος, Ελεύθερος Τύπος, Κέρδος, Ημερησία, Ναυτεμπορική, Το Βήμα, Η Καρφίτσα κ.α.
Καταχώριση υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης
Όπως αντιλαμβάνεσθε, όλο μου το ενδιαφέρον απέσπασε η τελευταία. Η Καρφίτσα –δεν την ήξερα. Κακώς! Να ‘ναι καλά οι άνθρωποι. Της κατεβλήθησαν 2.500 Ευρώ. Σε καλή μεριά! Διανέμεται δωρεάν.
Την ξεφύλλισα. Πέραν της ολοσέλιδης καταχώρισης του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, τις σελίδες της κοσμούν, με το αζημίωτο: 1. Μία εξίσου τιποτολογική, ολοσέλιδη καταχώριση της Εθνικής Τράπεζας, 2. Ολοσέλιδη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία, επίσης τιποτολογικά, ανακοινώνει ότι θα συμμετάσχει στη Δ.Ε.Θ., 3. Ομοίως τιποτολογική, ολοσέλιδη διαφήμιση της Ε.Υ.Α.Θ., 4. Τιποτολογική, ολοσέλιδη, συν δύο μικρότερες σε ύψος εξάστηλες, του Ο.Π.Α.Π., 5. Τιποτολογική ημισέλιδη του Συνδέσμου Ο.Τ.Α.
Κανά δυό ακόμα καταχωρίσεις που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα δικαιολογούνται από παράλληλες «δημοσιογραφικές παρουσιάσεις» του διαφημιζόμενου σε άλλες σελίδες της Καρφίτσας –συνήθης πρακτική του… «μαχόμενου ρεπορτάζ».  Εύγε στη διαφημιστική ομάδα της. Αν είναι άλλη από τον Διευθυντή της Καρφίτσας, κ. Ν. Καραμανλή, κάτι κάνει κι ελόγου της.

Υπερθεματίζοντας το ίδιο σκεπτικό… «μαχόμενης δημοσιογραφίας», οι κρατικές διαφημίσεις που καταχωρίζονται στην Καρφίτσα δικαιολογούνται στα μάτια μου ως εξής:  Σε περίοπτη θέση και με παραπομπή από την πρώτη σελίδα προς τις εσωτερικές:  1. Τιποτολογικό άρθρο του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρου Καράογλου, ο οποίος υπέγραψε άλλωστε και την Εντολή Πληρωμής της εικονιζόμενης, 2. Τιποτολογικό άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, 3. Τιποτολογικό άρθρο του Περιφερειάρχη, Απόστολου Τζτζικώστα, ο οποίος υπέγραψε την Απόφαση Πληρωμής για την καταχώριση της Περιφέρειας, 4. Τιποτολογικό άρθρο του Γραμματέα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, 5. Τιποτολογικό άρθρο του Γ. Γ. Δημοσίων Έργων, 6. Τιποτολογικό άρθρο του προέδρου του Ο.Λ.Θ., 7. Τιποτολογικό άρθρο του πεθερού του μεγάλου Αντιπροέδρου μας της κυβέρνησης και προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Μπακατσέλου, 8. Ομοίως τιποτολογικό, του Γ.Γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, 9. Ομοίως, του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Νομού Θεσσαλονίκης, 10. Ομοίως, ενός πολιτευτή της Ν.Δ, 11. Ομοίως, του επικεφαλής του Φ.Ο.Δ.Σ.Α., μάλλον λόγω της καταχώρισης του Συνδέσμου Ο.Τ.Α., 12. Ομοίως, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Υ.Α.Θ., 13. Ομοίως, του Κορκίδη, του Μίχαλου, του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, και άλλων με τους οποίους η εφημερίδα συνθέτει μαζί με τους προηγούμενους το τμήμα «Αρθρογραφούν» της ταυτότητάς της, αναγγέλοντας τους εν λόγω ως (μόνιμους;) αρθρογράφους.
Όλα τα άρθρα υμνούν το διαχωρισμό κράτους και ιδιωτικού επιχειρείν, καταδικάζοντας την κρατικοδίαιτη Οικονομία ως υπεύθυνη για την κατάντια μας!..
Στο δημοσιογραφικό κομμάτι, ξεχωρίζει συνέντευξη του υπουργού Υγείας (πιθανόν σε συντονισμό με την ταυτόχρονη καταχώριση και… «δημοσιογραφική παρουσίαση» ιδιωτικής επιχείρησης του τομέα Υγείας). Και φυσικά διάφοροι καταπληκτικοί τίτλοι, τύπου 1. «Τέρμα στα “Νέα Μέτρα” –Διπλό μήνυμα Σαμαρά», πρωτοσέλιδο, με ημισέλιδη φωτογραφία. Προσέξτε τα εισαγωγικά μέσα στα εισαγωγικά: δηλαδή τέρμα τα νέα μέτρα, αλλά και τέρμα η συζήτηση για τα νέα μέτρα, αν υπήρξαν νέα μέτρα… 2. «Το αρσενικό δεν ήρθε… από το χρυσό», χωρίς να προκύπτει κάτι τέτοιο από το κείμενο που ακολουθεί, αλλά συντασσόμενη η Καρφίτσα απλώς με την αντιφατική ανακοίνωση Πάχτα για τη μόλυνση του νερού από το σκανδαλώδες ορυχείο. Κάπου εδώ, και με κάτι αθλητικά, ολοκληρώνεται το ξεφύλλισμα του εντύπου.
Όπως βλέπετε και με δυόμιση χιλιαρικάκια γίνεται η δουλειά… Σημειώστε δε ότι όλα τούτα προέκυψαν σ’ ένα πρωινό από τον υπολογιστή μου. Φαντασθείτε να πάρει κανείς τους δρόμους και ν’ αρχίσει να ρωτάει. Φαντασθείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων