Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Τρολάροντας την ανάπτυξη...

του Σι Μπεμόλ, απο  toPortal...
Στη γλώσσα του Διαδικτύου αντιγράφω από τη wikipedia η λέξη τρολ ή τρολλ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μια online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, μια mailing list, ένα chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα, ώστε να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες. Η συμπεριφορά αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από αμφιλεγόμενη διαμάχη των υπολοίπων περί του σκοπού του.
Οι προκλητικά επιτηδευμένες και εκτός θέματος αυτές θέσεις ονομάζονται «τρολιές» και μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από το χώρο του Ίντερνετ. Οι πιο έξυπνες απ' αυτές αναπαράγονται από τα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα μαζικής εξημέρωσης, κάποιες μάλιστα κατασκευάζονται εκεί, γεμίζουν στήλες και δίνουν στον αναγνώστη ή τον τηλεθεατή την ευκαιρία να χαμογελάσει.
Γνωστές τρολιές, για παράδειγμα, είναι η παρέμβαση των 58 προσωπικοτήτων για τη βία ή του μοναχού στη Μονή Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος, που πέταξε μολότοφ σε αστυνομικούς, και πολλές άλλες.

Χαρακτηριστικό της τρολιάς είναι η υπερβολή, ο παραλογισμός και γι' αυτό, συνήθως, γίνεται εύκολα αντιληπτή.
Χμμ... ή τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Γιατί τον τελευταίο καιρό οι κυβερνητικές ιδέες για το σαξές στόρι ξεπερνάνε τον παραλογισμό των τρολαρισμάτων. Έτσι, ο σημερινός πρωθυπουργός, αντιγράφοντας το παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέτας, στην ερώτηση για τη δυσπιστία των νέων στο πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία, απαντάει με δωρεάν wifi.
Αντίστοιχα, τα υπουργεία Παιδείας και Τουριστικής Ανάπτυξης συζητάνε τη θέσπιση «λευκών» μαθητικών διακοπών για την αύξηση της τουριστικής κίνησης (στα φημισμένα ελληνικά μας χιονοδρομικά κέντρα;). Με όλα τα προβλήματα λυμένα, την οικονομική και εργασιακή άνεση που έχει ο κάθε γονιός σήμερα, τι καλύτερο από ένα τετραήμερο στα χιόνια; Ε;
Η κυβέρνηση του Σαμαρία Αντωνέτου δεν ζει με ψευδαισθήσεις σαν αυτές που προβάλλει η ασόβαρη αριστερά. Με αίσθημα ευθύνης τρολάρει την ανάπτυξη. Σαξές-ξεσαξές, σκι-ξεσκί, θα επιμείνει να μας εξαντλήσει στην τετραετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων