Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Η αντιμετώπιση του ρατσισμού...

του Δημητρη Παπαχρηστου, απο το Εθνος...
Η αντιμετώπιση του ρατσισμού
Να κατατεθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο τώρα ή να βελτιωθεί προς το χειρότερο και να «περάσει» τον Αύγουστο; Η ΝΔ το μπλοκάρει κι από την άλλη θέλει να εξισώσει τα «δύο άκρα» στρώνοντας το χαλί για την άνοδο της ΧΑ κι ας προσπαθεί να δείξει την ακροδεξιά της πολιτική για να αγρεύσει ψήφους από τη ΧΑ.
Το πρόβλημα του ρατσισμού δεν αντιμετωπίζεται με νομοσχέδια, εξάλλου ο Ποινικός Κώδικας έχει διατάξεις που τιμωρούν τις ρατσιστικές πράξεις. Οι γενεσιουργές αιτίες πλέον είναι ολοφάνερες, η οικονομική κρίση και η αποδιάρθρωση της κοινωνίας, με την ηθική και πολιτιστική έκπτωση, εκτρέφουν τον ρατσισμό και συνακόλουθα το μεταναστευτικό συμβάλλει να εκδηλώνονται επικίνδυνα και εγκληματικά φαινόμενα, έχουν παρατηρηθεί πολλά στη χώρα μας τελευταία, με πρωταγωνιστές τις περισσότερες φορές τους ναζιστές μαυροχρυσαυγίτες.
Ο ρατσισμός δεν έχει να κάνει μόνο με τους ξένους, έχει να κάνει με τη ρατσιστική συμπεριφορά στον άλλο, στον διαφορετικό και ξεκινάει και από τα παιδιά στο σχολείο, που πειράζουν ή ενοχλούν τον, π.χ., χοντρό μαθητή, τον κοντό, τον άσχημο, στο σύνολο της κοινωνίας εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Συνεπώς είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού. Το αντιρατσιστικό σίριαλ συνεχίζεται σε επίπεδο επικοινωνιακό. Ο γενικός γραμματέας της συγκυβέρνησης έκανε τη «διαρροή του», ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει στο κείμενο που κατέθεσε το υπουργείο που εναρμονίζεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας και η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί και διαφωνεί λιγάκι, καθότι υπάρχουν διατάξεις που όποιος εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του με χαρακτηρισμούς, όπως το διέπραξε αστειευόμενος ο Σλοβένος διανοητής Σλαβόι Ζίζεκ, θα βρεθεί κάποιος κατήγορος Θεόδωρος Πάγκαλος να ζητήσει τη σύλληψή του. Οι υπερβολές και οι ακρότητες έχουν να κάνουν με αυτόν τον τόπο καθώς και οι γενικεύσεις, που εξισώνουν και ισοπεδώνουν τους πάντες και τα πάντα. Αν συναισθανθούμε πως ο άνθρωπος είναι η χαρά του άλλου ανθρώπου, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πως το μίσος για τον άλλον είναι η προϋπόθεση του εγκλήματος.
Η βιαιότητα αυξάνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης, την υφίστανται οι αδύναμοι. Αυτά που γίνονται σήμερα λέμε, εν πλήρει απορία και αγανάκτηση, πως δεν τα χωράει ο νους του ανθρώπου. Τόση βιαιότητα, τόσος ρατσισμός, τόση ξενοφοβία, τόση εκμετάλλευση, τόσος παραλογισμός. Αυτό σημαίνει πως ζούμε σε μια αρρωστημένη κοινωνία και χρειάζεται αγώνας εξανθρωπισμού των ανθρώπων.
Δεν υπάρχουν ή υποχωρούν το συναίσθημα και η αγάπη. Ας δούμε τη ζωή μας διαφορετικά, πέρα από τα νομοθετήματα, ας αντισταθούμε στην τυραννία και τη βαρβαρότητα που δημιουργούν οι συνθήκες της ανάγκης και της καθημερινής επιβίωσης, που μας στερούν το δικαίωμα να σκεφτούμε και να απολαύσουμε τις χαρές της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων