Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Success story στο... Ελσίνκι...

Στον αλησμόνητο μελωδό μας ΓΙΩΡΓΟ ΓΛΥΝΟ
Ωστε οι «σωτήρες» μας εφάρμοσαν λαθεμένες συνταγές και χρησιμοποίησαν κυνικά την Ελλάδα σαν πειραματόζωο, για να σωθεί η Ευρωζώνη - ομολογεί τώρα ξεδιάντροπα το ΔΝΤ! Και οι εγχώριοι απολογητές του «μονόδρομου» των Μνημονίων, μίσθαρνοι ή εθελόδουλοι, αντί να καταπιούν τη γλώσσα τους και να χαθούν από προσώπου γης, ξαναβγαίνουν θρασύτατοι στα κανάλια για νέες «αναλύσεις»...
Κι έχουμε και τον πρώτο τη τάξει τροϊκανό, Πολ Τόμσεν, επιπροσθέτως να επικρίνει τη φορολογική μας μεταρρύθμιση (;) διότι, λέει, «ενώ αυξήθηκαν με επιτυχία (!) οι φόροι στους μισθωτούς, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πλούσιοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν...».
Μας φώτισε - λες και δεν το ξέραμε...
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Στουρνάρας διαβεβαίωνε τον Σόιμπλε (κι εμάς, τους χαχόλους, παρεμπιπτόντως) ότι ώς τον Μάρτιο θα είχε ολοκληρωθεί το ουσιαστικό φορολογικό νομοσχέδιο, με κύριο στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Προς τούτο συγκρότησε μάλιστα τον Ιανουάριο μια επιτροπή ειδημόνων, η οποία, έξι μήνες μετά, ξύνεται άπρακτη. Πουθενά το ρηξικέλευθο και θαυματουργό νομοσχέδιο που θα θεράπευε τάχα μία από τις μεγαλύτερες πληγές της οικονομίας μας - καταπώς λέει και ο πρωθυπουργός του success story.
Χωρίς αυτό το νομοσχέδιο ατυχήσαμε και για έναν πρόσθετο λόγο: δεν στρογγυλοποιήθηκαν στις 80 οι 79(!), ώς τώρα, τροποποιήσεις του βασικού μας νόμου (2238/94) για τη φορολογία εισοδήματος - τρομάρα μας...
Ετσι, με μόνη καινοτομία την ηλεκτρονική, αποκλειστικά, υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα έχουμε και εφέτος φοροεισπρακτικά μία από τα ίδια - αν όχι και χειρότερα:
Μισθωτοί και συνταξιούχοι να πληρώνουν κάπου το 55% των συνολικών φόρων. Περί το ενάμισι εκατομμύριο φορολογούμενοι να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000! Και πλουσιότεροι φορολογούμενοι, στη χώρα του επιδεικτικού νεοπλουτισμού, να αναδεικνύονται... μισθωτοί: πάνω από 500.000 ετήσιο εισόδημα θα δηλώσουν πάλι περί τους 100 μισθωτοί - και άλλοι τόσοι, αθροιστικά, έμποροι, βιομήχανοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οσα, δηλαδή, και τα ελληνικά κότερα σε μία μόνο μαρίνα της Νορβηγίας...
Ηπεριπέτεια της «λίστας Λαγκάρντ» και μόνον θα αρκούσε να τεκμηριωθεί ο ισχυρισμός ότι οι κυβερνώντες δεν θέλουν να κυνηγήσουν τους φοροφυγάδες - όπως και να συλλάβουν τους μεγαλοοφειλέτες δισεκατομμυρίων. Τρία ολόκληρα χρόνια αφ' ότου μας ήρθε επισήμως (και ρητά για φορολογική χρήση) και δεν μπήκε στο δημόσιο ταμείο ούτε δεκάρα τσακιστή!
Ο,τι και να λέει η κατευθυνόμενη Βουλή και να μας πει τελικά η προκαταρκτική επιτροπή, στη συνείδηση του απλού πολίτη, για την αυταπόδεκτη ζημιά του Δημοσίου ευθύνονται και οφείλουν να πληρώσουν τουλάχιστον:
* Δύο υπουργοί Οικονομικών: ο αποδιοπομπαίος Γ. Παπακωνσταντίνου (η προχθεσινή θλιβερή εικόνα πολιτικού κανιβαλισμού, στη Βουλή, μου θύμισε την αντίστοιχη ακριβώς με τον Μένιο Κουτσόγιωργα πριν από περίπου 25 χρόνια) και ο πολύς Ευάγγ. Βενιζέλος, που πηδάει πολλά παλούκια και να δούμε ώς πότε...
* Δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ: ο ανεκδιήγητος Γ. Καπελέρης, που μας ζάλιζε κάθε βράδυ στα κανάλια με τους 150 μεγαλογιατρούς-φαντάσματα του Κολωνακίου, και ο τρομολάγνος Ι. Διώτης, που μας παίζει τον παπά με τα στικάκια. Και, βεβαίως,
* Δύο πρωθυπουργοί: οι Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, άνευ σχολίων.
Οι (εκάστοτε) κυβερνώντες όσο κι αν επικαλούνται, για δικαιολογίες, το μέγα, όντως, ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων και τον οκνό και διεφθαρμένο εισπρακτικό μηχανισμό, είναι πλέον πασίδηλο ότι δεν θέλουν να αποκαλυφθεί πλήρως και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Διότι οι μεγάλοι φοροκλέφτες είναι: συγγενικά τους πρόσωπα· κομματικά στελέχη και «κολλητοί» τους· χορηγοί, με το αζημίωτο, πάτρωνες και αφεντικά τους στη διαπλοκή· και, εν τέλει, οι ίδιοι (υπενθυμίζω, συναφώς, ότι οι βουλευτικές αποδοχές φοροαπαλλάσσονται σε ποσοστό 60%...).
Αλλά στην εν γένει φοροκλοπή, εκτός από την παράνομη φοροδιαφυγή στην οποία επιδίδονται καθ' έξιν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και εκτός από το φορολογικό χάος των offshore εταιρειών, θα 'πρεπε να συνυπολογίζονται και:
Η νομότυπη φοροασυλία της Εκκλησίας και των εφοπλιστών.
Και τα ποικίλα τεχνάσματα φοροαπαλλαγών και αισθητά μειωμένης φορολόγησης (λ.χ. η φάμπρικα με τις προκλητικά εικονικές ΕΠΕ και τις... μονοπρόσωπες «εταιρείες») για τους χρυσοκάνθαρους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα - τεχνοκράτες, διευθυντικά στελέχη των υπηρεσιών και τραπεζών, τηλεοπτικούς αστέρες κ.ά.
Αν ο Αντ. Σαμαράς είχε ειλικρινείς προθέσεις, ανεξαρτησία, δυνατότητες, όραμα και τσαγανό, θα 'πρεπε να επωφεληθεί από το διήμερο ταξίδι του στο Ελσίνκι. Για να διδαχθεί από την ηγεσία ειδικά της Φινλανδίας, με τη μηδενική σχεδόν πολιτική διαφθορά· με τους πολίτες της να θεωρούν αδιανόητη και ατιμωτικό έγκλημα τη φοροδιαφυγή· με τα ευρωπαϊκά πρωτεία στην εκπαίδευση και την τεχνολογία· και με ακλόνητους τους πυλώνες κοινωνικής συνοχής του κράτους προνοίας και του κράτους δικαίου.
Να διδαχθεί από το παράδειγμα της Φινλανδίας, ακριβώς, όπου το success story υπήρξε πραγματικότητα και δεν είναι φθηνό επικοινωνιακό τρικ: τη βαθύτατη οικονομική κρίση, στις αρχές της δεκαετίας του '90, την ξεπέρασε αυτοδύναμα, ολοκληρώνοντας το πενταετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης σε μόλις τρία χρόνια...
Να μου επιτραπεί να αμφιβάλλω αν ο Σαμαράς επιχείρησε καν να τα διδαχθεί όλα αυτά. Διότι θα ήταν άλλος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων