Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

«Εγώ δεν είμαι πολιτικός, λέω την αλήθεια…»

απο την Εφημεριδα των Συντακτων...Μία φράση αποκαλύπτει μερικές φορές όσα έχουν αποκρύψει χιλιάδες λέξεις ή σελίδες. Στην περίπτωσή μας είναι η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, στον δημοσιογράφο (βλέπε σελ. 3 για λεπτομέρειες), ο οποίος τον ρώτησε αν μετάνιωσε που δέχτηκε αυτή τη θέση και «μέσα σ” ένα χρόνο όλοι είναι εναντίον σας τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Ν.Δ.». Η εκπληκτική λοιπόν απάντηση του ανθρώπου που διαχειρίζεται τα οικονομικά της χώρας μας ήταν: «Αυτό σημαίνει ότι κάνω σωστά τη δουλειά μου… Εγώ δεν είμαι πολιτικός, λέω την αλήθεια και με αυτόν τον τρόπο μπορώ να περνάω την πολιτική μου. Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι είναι δυσάρεστα τα μέτρα, αλλά είναι αναγκαία…»

Κατ” αρχάς, ο κ. Στουρνάρας μάς λέει κάτι εντυπωσιακό για υπουργό της σημερινής κυβέρνησης: ότι εκείνος, που δεν είναι πολιτικός, αλλά οικονομολόγος, τεχνοκράτης, λέει την αλήθεια, ενώ οι πολιτικοί δεν τη λένε! Με άλλα λόγια, όλοι οι άλλοι που μετέχουν στην κυβέρνηση και είναι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια!

Ταυτόχρονα ο κ. Στουρνάρας, ενθουσιασμένος ίσως επειδή δεν είναι πολιτικός και συνεπώς λέει την αλήθεια, μας πληροφορεί ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί και «περνάει την πολιτική του». Δηλαδή εκείνος που δεν είναι πολιτικός, έχει μια άλλη, διαφορετική πολιτική, την οποία «περνάει»; Δεν θα προσπαθήσουμε να βρούμε άκρη με τις αντιφάσεις του κ. υπουργού. Μας αρκούν οι ομολογίες του για παραπέρα αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και των δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και υπουργείων − δηλαδή για νέες απολύσεις που θα “ρθουν.

Ομως η περίπτωσή του είναι χαρακτηριστική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρη η κυβέρνηση. Στην πλήρη έλλειψη προγραμματισμού και συντονισμού, προστίθενται τα «καψώνια» της γερμανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, αλλά και το γεγονός ότι ο κατεξοχήν αρμόδιος υπουργός πιστεύει ότι λέει την αλήθεια, ενώ όλοι οι άλλοι την κρύβουν.

Η «αλήθεια» όμως την οποία υποτίθεται ότι αποκαλύπτει ο κ. Στουρνάρας δεν είναι τίποτε άλλο από αυτά που του είπαν να λέει και αυτά που εφαρμόζει δεν είναι τίποτε περισσότερο από αυτά που του είπαν ότι πρέπει να εφαρμόσει. Κι εκείνος, ως καλός μαθητής, τα λέει και τα εφαρμόζει. Αν νομίζει ότι κάνει κάτι διαφορετικό, αυτό είναι δικό του πρόβλημα κατανόησης. Για μας είναι παραπάνω από σαφές ότι ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από την ελληνική πραγματικότητα και αδυνατεί να καταλάβει αυτά που καταλαβαίνει ο απλός πολίτης: ότι εφαρμόζει μια λαθεμένη και αδιέξοδη πολιτική, η οποία απλώς σωρεύει δεινά στους πολίτες σχεδόν όλων των κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων.

Το γεγονός ότι αδυνατεί να πιάσει τον σφυγμό του κόσμου φαίνεται και από την αφελή δήλωσή του ότι ο κόσμος «αναγνωρίζει ότι είναι δυσάρεστα τα μέτρα, αλλά είναι αναγκαία». Αναγκαία είναι μόνο η ανατροπή όλων αυτών των αποτυχημένων συνταγών οικονομικής πολιτικής και μαζί και η ανατροπή των εμπνευστών της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων