Τρίτη 1 Απριλίου 2014

«Τρένα, καράβια, ποδήλατα...»

Της Μαριαννας Τζιαντζη...
 
Καθώς επιχείρησα να διαβάσω το πολυνομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση σήμερα, θυμήθηκα ένα τραγούδι του Χάρρυ Κλυνν από το δίσκο Πατάτες: «Άλογα, βήματα, χέρια, μαχαίρια, τρένα, καράβια, ποδήλατα... φίδια, αράχνες, σκορποί, σαραντοποδαρούσες, Ρίχτερ, αντίσκηνο, Ουψάλα, φύγε, έλα, κάτσε, σήκω».
       Στις περίπου 200 πυκνογραμμένες σελίδες του νομοσχέδιου χωρέσανε όλα: γάλατα, ρυζόγαλα, πετρέλαια, κρεοσκευάσματα, φάρμακα, φωτοβολταϊκά, ψωμιά, κουλούρια, λαγάνες, αποζημιώσεις απολυμένων, «ράντες αναπηρίας», ενοικιαζόμενα μοτοποδήλατα (στις τουριστικές περιοχές), σιδηροδρομικά ακίνητα, οι Θίννες του Βαρθολομιού (μια περιοχή έκτασης 950 στρεμμάτων που μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ), η συσκευασία του ελαιόλαδου, το «χύδην τσιμέντο», οι «δρόμωνες ίπποι». Χώρεσαν τα «άλφα» του Καράμπελα και το «μι» της Χάιδως.
       Ακόμα και το τι σημαίνει «ολίγον έγκυος» ή μάλλον παρ’ ολίγο έγκυος μάς εξηγεί το πολυνομοσχέδιο, δηλαδή περιλαμβάνει μια διάταξη για τις εγκύους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Αν η εγκυμοσύνη αποδειχτεί ανεμογκάστρι ή διακοπεί για οποιονδήποτε λόγο, τότε αίρεται η 12μηνη παράταση της διαθεσιμότητας και η γυναίκα απολύεται κανονικά. Μαθαίνουμε ακόμα τι είναι το τίμιο επάγγελμα του «αναλογιστή» και του «εκτιμητή», ενώ άφθονοι είναι στο κείμενο οι ξένοι όροι όπως και οι χρηματοοικονομικοί.
       Τι είναι οι «αεριοστρόβολοι»; Τι είναι η «απομάστευση»; (Μήπως αυτό που έκαναν οι Αμαζόνες που έκοβαν τον έναν τους μαστό για να χειρίζονται καλύτερα το όπλο;) Και ειδικό κεφάλαιο με τίτλο «Μείωση εργοδοτικού κόστους»... Σε όλα θέλει να βάλει τάξη η τρόικα, τίποτα το ανθρώπινο δεν της είναι ξένο, τίποτα το ανθρώπινο και το φιλολαϊκό να μην απομείνει σ’ αυτό τον τύπο.
       Μέσα σε λιγότερο από δύο 24ωρα, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης θα διαβάσουν το νομοσχέδιο, θα βρουν τις άγνωστες λέξεις στο λεξικό και θα πουν το «ναι σε όλα»; Αν σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής τούς έβαζε πρόχειρο διαγώνισμα με θέμα «Τι κατάλαβα από το πολυνομοσχέδιο», οι περισσότεροι θα έδιναν άσπρη κόλλα.
         Η αποψινή ψηφοφορία δεν ισοδυναμεί μόνο με εξευτελισμό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Είναι και ύβρις κατά της λογικής. Τυφλοί, κουφοί και άλαλοι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (όχι πια της λαϊκής) αποφασίζουν για τη ζωή των πολλών, για τη ζωή των επόμενων γενιών. Ντροπή και ξεφτίλα χωρίς όρια.
 
(ΠΡΙΝ, "Τελος αγοράς", 30.3.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων