Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Κλέφτικο!

Η Αυγή online...
Οι Οθωμανοί είχαν εφεύρει το χαράτσι ως την πιο πρόσφορη μορφή φορολογίας. Τόσα για κάθε κεφάλι, αν ο κάτοχός του ήθελε να παραμείνει στους ώμους του. Μ' αυτόν τον τρόπο και την εξουσία τους επιβεβαίωναν, και έσοδα εξασφάλιζαν και κάθε δυνατότητα φοροδιαφυγής απέκλειαν -πού να κρύψει κανείς το κεφάλι του για να γλυτώσει και τον φόρο και τον αποκεφαλισμό; Μόνο αν το έριχνε στο κλέφτικο.

Η κυβέρνησή μας επανέφερε εδώ και καιρό την ξεπερασμένη αυτή αγριότητα, εν ονόματι της κρίσης, της τρόικας και της επικείμενης χρεωκοπίας. Δεν λέει βέβαια τόσα το κάθε κεφάλι, λέει τόσα το κάθε ακίνητο, αλλά δεν έχει και μεγάλη διαφορά. Πιάνει αυτό που δεν μπορεί να κρυφτεί, και το ακίνητο όπως λέει και η λέξη είναι αδύνατο να κινηθεί, να τρέξει, να χωθεί κάπου και να γλυτώσει. Άρα μια χαρά στόχος είναι και δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ικανότητα στη σκοποβολή για να το κατεβάσεις.
Δεν μπορεί να κρυφτεί; Λάθος. Χιλιάδες πολυτελή ακίνητα την έχουν αράξει μια χαρά στην ασφάλεια των off shore και καμιά έκτακτη εισφορά δεν τα πιάνει εκεί στο απυρόβλητο. Ας λέει ό,τι θέλει ο Βενιζέλος, οι κομπιναδόροι, οι λωποδύτες, τα τρωκτικά, οι έχοντες, είναι πολύ αμφίβολο αν θα δώσουν έστω και ένα ευρώ για κάθε πισίνα, γιατί το σύστημα έχει φροντίσει να βρει παραθυράκια, κρυψώνες, οχυρά, όπου όχι μόνο παραμένουν αλώβητοι, αλλά και φωνάζουν πόσο εθνικά αναγκαία είναι τα σκληρά μέτρα και τα χαράτσια.
Και ποιος θα την πληρώσει πάλι; Εκείνος που παλεύει τριάντα και σαράντα χρόνια για να αποκτήσει μια στέγη, ένα κεραμίδι, ένα μικρό ακίνητο για τα παιδιά του. ΕΤΑΚ, ΦΑΠ και έκτακτες εισφορές θα κάνουν κεραμιδαριό το κεραμίδι του και τη ζωή του. Γιατί για άλλη μια φορά στόχος είναι ο μικρός, ο ευάλωτος, ο μαλάκας που μια ζωή πληρώνει και μια ζωή τη βγάζει με υποσχέσεις ότι θα πληρώσουν και οι άλλοι. Του έκοψαν τη σύνταξη, του έκοψαν το μισθό, τον έστειλαν στα αζήτητα και συνεχώς του ζητούν και πάλι του ζητούν.
Τι να κάνει; Αφού μας γυρίζουν διακόσια χρόνια πίσω, δεν μένει παρά ό,τι έκαναν εκείνοι οι παλιοί. Κλέφτικο! Αλλιώς πάει και το σπίτι, πάει και το κεφάλι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων