Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

EUROGROUP 26.11.2012 : Σε λογο υποθετικο...

Χωρις χρεος, χωρις ευρω...
draghi samaras merkel rahoiΜετά από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Eurogroup το μνημονιακό στρατόπεδο δήλωνε, ότι στις  26.11.2012 θα υπήρχε απόφαση για την εκταμίευση.  Οι επίσημες ανακοινώσεις του Γιούνγκερ, της Ευρωομάδας και του ΔΝΤ έδειχναν τα αντίθετα. Αυτή η εικονική πραγματικότητα τούς οδήγησε τα ξημερώματα της 27.11.2012 σε συνέχιση της προπαγάνδας, ότι δηλαδή υπάρχει απόφαση για εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης. Υπάρχει όμως ;
Από ότι φαίνεται από την ίδια δήλωση, το πρόβλημα που απασχολεί την Τρόικα είναι το φούσκωμα του δημόσιου χρέους. Έξι μήνες μετά από το PSI η ομολογία αυτή αποδεικνύει, ότι τα προγράμματα για την ελληνική οικονομία εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της οικονομικής μαφίας : διάσωση τραπεζών, εργαζόμενοι σκλάβοι, διάλυση παιδείας και υγείας, ολοκληρωτική αφαίμαξη αποθεματικών ΦΚΑ, τοκογλυφία ομολόγων, ξεπούλημα κοινωνικών και φυσικών πόρων και αρπαγή περιουσίας μέσω φόρων είναι τα κυριότερα μέσα για την επίτευξη των στόχων τους.
Η ομολογία αυτή όμως δεν τους σταματάει : προτείνουν δήθεν νέα μείωση χρέους με επαναγορά των κρατικών οφειλών. Ποιος θα χάσει από αυτήν την επαναγορά θα το γνωρίζουμε από την άλλη εβδομάδα. Βάσιμη είναι η υποψία, ότι ο χαμένος θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δημόσιες υπηρεσίες. Υπεύθυνος διαχείρισης των ομολόγων  αυτών  είναι ο Διοικητής της ΤτΕ, Προβόπουλος. Η δήλωση του Στουρνάρα, ότι τα ταμεία θα αποφασίσουν ελεύθερα, είναι ψέματα.
Η απόφαση – σε λόγο υποθετικό και υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των μέτρων που θα αποφασιστούν και θα αποφασιστούν- αφορά τα εξής :
Τα σχετικά περί μείωσης τόκων, εισφορών στο EFSF/EMS και  επιμήκυνσης χρέους προς τo ΕFSF θα συζητηθούν  ΕΑΝ πετύχει  η επαναγορά του χρέους.
ΕΑΝ γίνουν τα παραπάνω : επαναγορά χρέους, μείωση τόκων, εισφορών στο EFSF/EMS και  επιμήκυνση χρέους προς την Ευρωζώνη, τότε θα συζητηθεί η μειωμένη συμμετοχή της Ελλάδας στα ταμεία χρηματοδότησης (π.χ. ΕΣΠΑ) και η μείωση των τόκων από το Μνημόνιο 1.
Στο τέλος η δήλωση επανέρχεται στην εικονική απόφαση που πανηγύριζαν οι μνημονιακοί ή καλύτερα οι σωτήρες του τραπεζικού συστήματος. Η εκταμίευση της δόσης θα αποφασιστεί στις 13 Δεκεμβρίου ΑΝ υπάρχουν εγκρίσεις από τα κράτη της Ευρωζώνης και ΑΝ πετύχει η επαναγορά χρέους.
Η πάγια θέση του Γιούρογκρουπ για να χρηματοδοτεί την Ελλάδα συνεχίζεται: πρέπει να εφαρμοστούν και να εφαρμόζονται χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα των μνημονίων με το ενδεχόμενο να συμπληρώνονται με νέα μνημόνια.
Στην ουσία αποφάσεις για τη διάσωση των τραπεζών ;
Τα σχετικά με τις μεταφορές χρημάτων στον ειδικό λογαριασμό του δημόσιου χρέους αφορούν τις τράπεζες. Αν το Δημόσιο προχωρήσει σε χρεοκοπία, οι πρώτοι που θα βουλιάξουν είναι οι ελληνικές τράπεζες, διότι το κράτος έχει αναλάβει τη διάσωσή τους. Οι δεύτεροι που θα βουλιάξουν είναι οι τράπεζες που έχουν δανείσει τις ελληνικές τράπεζες και δεν θα πάρουν τα λεφτά τους. Οπότε οι αξιωματούχοι του Γιούρογκρουπ και της Ελλάδας θέλουν να υπάρχει ένας κουμπαράς που θα απορροφήσει κατά ένα μεγάλο μέρος την χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών. Εξάλλου στη δήλωση γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε ενέργειες, ώστε να διασφαλίσουν τους πιστωτές  των ελληνικών τραπεζών.
Σχετικά με την απόφαση (;) για το μέγεθος του χρέους το 2020 ή το 2025, θεωρείται, ότι είναι απλά μια εκτίμηση των διαχειριστών της κρίσης, που δεν επιδέχεται κριτική. Κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει πόσο θα είναι το χρέος μετά από δέκα χρόνια, όταν ομολογεί την αποτυχία του έξι μήνες μετά από το PSI.
Τελευταίο, αλλά ουσιώδες μήνυμα : η συγκυβέρνηση ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ χρεώνεται μια διαπραγματευτική ήττα. Δεν πήρε τη δόση με τη ψήφιση του μνημονίου, αλλά τηρώντας νέους  όρους. Την αφαίμαξη των αποθεματικών των ταμείων και των ν.π.δ.δ. που θα οδηγήσει σε χειρότερες ασφαλιστικές παροχές και δημόσιες υπηρεσίες.
Η δήλωση του Eurogroup 27.11.2012
Μετάφραση της δήλωσης Eurogroup 27.11.2012.
01.12.2012
Γιώργος Πάσογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων