Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται...

του Θ. Μαρουλιάδη, απο το AlterThess...

star-wars_alltrilogies.jpg
Μέσα στο γενικό πολιτικό χαμό, με τις «δήθεν» αρρυθμίες στο εσωτερικό του Κόμματος της Ενωμένης Δεξιάς, πέρασε κάπως στα ψιλά η υπόθεση με το διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, του οποίου την παραίτηση ζήτησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Δεν ξέρω, καρντάση, τι διάβασες και τι άκουσες για αυτή την ιστορία και τι συμπέρασμα έβγαλες. Τα πράγματα, όπως γράφτηκαν και ακούστηκαν, δίνουν μία κάπως θολή εικόνα και καλό είναι να τη ξεκαθαρίσουμε.
Τα πράγματα έχουν ως εξής: Το Κόμμα της Ενωμένης Δεξιάς αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος, μέσα από τον ΟΑΕΔ και συμπράξεις δήμων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, για την πεντάμηνη απασχόληση ανέργων που ανήκουν σε οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Το στήσιμο του προγράμματος, δηλαδή η χρηματοδότηση και οι φορείς υλοποίησης του, σε γενικές γραμμές θα έπρεπε να ακολουθήσει το μοτίβο του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» που ήδη τρέχει, με «εργοδότη» το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, σε πολλούς δήμους της χώρας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε αντίθεση με την «παράδοση» του να βάζουν τους άνεργους σε προγράμματα βουλευτές και πολιτικά γραφεία, οι άνεργοι που εντάχθηκαν πέρασαν από διαδικασίες ΑΣΕΠ, οπότε, αν και πρόκειται για μία ληγμένη «ασπιρίνη» από κάθε άποψη, δεν είχε κάποια ρουσφετολογική απόδοση για το Κόμμα της Ενωμένης Δεξιάς.
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, που πήρε αυτή τη θέση με βάση τα αντικειμενικά τεχνοκρατικά προσόντα του, σχεδίασε το νέο πρόγραμμα περίπου ίδιο με το παλιό, χωρίς δηλαδή να προσθέσει με κάποιο τρόπο τον παράγοντα της ρουσφετολογικής απόδοσης για το Κόμμα της Ενωμένης Δεξιάς. Η μεγαλύτερη συνιστώσα του Κόμματος της Ενωμένης Δεξιάς, η Ν.Δ, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την πρόταση του Ηλία Κικίλια για το νέο πρόγραμμα, πράγμα λογικό καθώς βλέπουν, στη Ν.Δ., πως αν δεν κάνουν κινήσεις που θα έχουν ρουσφετολογική απόδοση στις επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν, θα κινηθούν κάτω από το ποσοστό που πήραν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Με δεδομένο ότι ο πολιτικός σχεδιασμός της Ν.Δ. έχει ως ταβάνι την οριακή νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ένα ποσοστό μικρότερο από αυτό του Ιουνίου θα σημαίνει, τουλάχιστον, μία οριακή ήττα.
Άρα είναι πολύ κρίσιμο για τη Ν.Δ. το πρόγραμμα, με την πεντάμηνη απασχόληση για τους άνεργους από οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, να αποκτήσει ρουσφετολογική απόδοση, να μπορέσουν δηλαδή οι βουλευτές της Ν.Δ. να βάλουν στο πρόγραμμα όσους περισσότερους «δικούς» τους μπορέσουν. Το πρόγραμμα αφορά περίπου 400.000 άνεργους, στη λογική ότι στατιστικά υπάρχουν 400.000 οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Το πόσοι τελικά – και με ποια ροή ένταξης – θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία. Νομίζω πως μπορείς να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν 400.000 άνεργοι. Όμως ακόμα και 100.000 να ενταχθούν, αν υπάρξει βέβαια ρουσφετολογική απόδοση, είναι αρκετοί για να εξυπηρετήσουν τον πολιτικό σχεδιασμό της Ν.Δ.
Μπορεί η Ν.Δ. να κερδίσει μόνο από αυτό τις επόμενες εκλογές; Προφανώς και όχι, αλλά λίγο από τα πεντάμηνα, λίγο από τα αυθαίρετα, λίγο από εδώ και λίγο από εκεί, το ταβάνι μίας οριακής νίκης επί του ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να μοιάζει σαν ένας ρεαλιστικός στόχος. Ο Ηλίας Κικίλιας έγινε διοικητής του ΟΑΕΔ στην πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση. Στη δεύτερη μνημονιακή κυβέρνηση κανένας δεν ασχολήθηκε μαζί του. Στην τρίτη μνημονιακή κυβέρνηση παράμεινε στη θέση του «καλύπτοντας» μία από τις κυβερνητικές θέσεις που το Κόμμα της Ενωμένης Δεξιάς παραχώρησε στη μικρότερη συνιστώσα του, τη ΔΗΜΑΡ. Το αίτημα της μεγαλύτερης συνιστώσας του Κόμματος της Ενωμένης Δεξιάς για την παραίτηση του Ηλία Κικίλια, ώστε στη θέση του να μπει κάποιος που θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τον «ιερό» σκοπό του να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με ρουσφετολογική απόδοση, αρχικά φάνηκε να ενοχλεί στις δύο μικρότερες συνιστώσες. Φαίνεται όμως πως η αρχική ενόχληση έχει ήδη υποχωρήσει και ότι μέσα στις επόμενες μέρες ο Ηλίας Κικίλιας θα μαζέψει τα πράγματα του από το γραφείο του διοικητή του ΟΑΕΔ.
Η ΔΗΜΑΡ αν και έχει τον κατάλληλο άνθρωπο για τη συγκεκριμένη θέση, φαίνεται πως δεν θέλει να τον «κάψει». Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θέλει με τα μπούνια να «κάψει» έναν άλλο κατάλληλο άνθρωπο που έχει για τη θέση,. Μάλλον βάσιμες πληροφορίες λένε πως πρόκειται για τον Χρήστο Πρωτόπαπα, πρώην υφυπουργό Εργασίας και πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Φυσικά, καρντάση, μπορεί τελικά να βρεθεί κάποιος άλλος κατάλληλος άνθρωπος, από τη στιγμή μάλιστα που η Ν.Δ. έχει τον καταλληλότερο, τον πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ, Γιώργο Βερναδάκη, που μάλιστα είναι ήδη «καμένος» από τα έργα και τις ημέρες του στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Με λίγα λόγια, η αυτοκρατορία προετοιμάζει την αντεπίθεση της και σχεδιάζει να χτυπήσει εκεί που θα πονέσει τη δική μας την πλευρά, που επιβάλλεται να αφήσει στην άκρη τις γενικότητες και να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό και κατανοητό, απ’ όλους, σχέδιο για τη μείωση της ανεργίας. Προφανώς, πέρα από τα σχέδια, υπάρχει και η αξιοπρέπεια, υπάρχει η οργή και η αγάπη. Υπάρχουν όμως και οι ανάγκες και η απελπισία των πολλών καλών ανθρώπων και ελπίζω η αντεπίθεση της αυτοκρατορίας να μας βρει στα χαρακώματα και όχι σε μπραντς στο Μεγάλη Βρετανία.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων