Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ελληνική μυθολογία...

kathimerini.gr ...
Tης Ξενιας Kουναλακη
Τις τελευταίες μέρες καταρρέουν ηχηρά μύθοι που αφορούν την Ελλάδα, έχουν καλλιεργηθεί από διεθνή ΜΜΕ και έχουν ενοχικά παγιωθεί και στο δικό μας υποσυνείδητο. Προχθές για παράδειγμα μάθαμε ότι οι μισθοί των Ιταλών βουλευτών είναι οι υψηλότεροι στην Ευρώπη, ανέρχονται σε 11.200 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα διπλά από τον κοινοτικό μέσο όρο των 6.937 ευρώ. Αντίστοιχα, ο καθαρός μισθός του Ελληνα βουλευτή, ο οποίος τόση οργή προκαλεί άμα τη εμφανίσει του στον δημόσιο χώρο, είναι 5.000 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι για τις βουλευτικές αποζημιώσεις θα μειωθεί το 2012 κατά ένα εκατ. ευρώ, ενώ στην Ιταλία ουδεμία περικοπή είχε προβλεφθεί. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί δηλαδή ότι, παρά τις λαϊκίστικες κραυγές πως το κοινοβούλιο έχει μείνει αλώβητο από τις περικοπές, οι Ελληνες βουλευτές βιώνουν και αυτοί με τη σειρά τους τις συνέπειες του μισθολογικού dumping.
Δεύτερος μύθος που διαψεύστηκε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι «οι Γερμανοί μας πληρώνουν», μία φράση που έχουν υιοθετήσει αρκετοί και στα καθ’ ημάς. Από τα πλέον αρμόδια χείλη, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πληροφορηθήκαμε όμως ότι μέχρι τώρα το Βερολίνο έχει πληρώσει ελάχιστα χρήματα για την ελληνική κρίση χρέους. «Δώσαμε στην Ελλάδα δάνεια, για τα οποία εισπράττουμε τόκους. Τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Bild. Ολα αυτά τα δισ. ευρώ λοιπόν που σαδιστικά προσθέτει το γερμανικό ταμπλόιντ ως το υστέρημα των Γερμανών φορολογουμένων που θα εισέλθει στα ταμεία των «τεμπέληδων» Ελλήνων παραμένουν προς το παρόν στη σφαίρα της φαντασίας των συντακτών του.
Το δικαίωμα στην τεμπελιά επίσης αποδείχθηκε πως δεν είναι ελληνικό προνόμιο, όπως ισχυρίζεται ο τρίτος πιο διαδεδομένος μύθος για την Ελλάδα. Μπορεί να ειναι γεμάτα τα καφενεία στο Κολωνάκι, αλλά την αλήθεια απηχούν οι επίσημες στατιστικές και όχι η προσέλευση στο Da Capo. Σύμφωνα με δημοσίευμα στη Wall Street Journal, οι Ελληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, ενώ οι Γερμανοι 36 και οι Ολλανδοί 31.
Μέσα στο 2011, τέλος, κατέπεσε και το στερεότυπο της πρόωρης συνταξιοδότησης των Ελλήνων. Οπως αποκάλυψε την περασμένη άνοιξη το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αποκρούοντας την απλουστευτική ρητορική της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι 61,9 και στη Γερμανία 61,8.
Οι Ελληνες είναι συνένοχοι για την καλλιέργεια αυτής της μυθολογίας, που θέλει την Ελλάδα μία χώρα βουτηγμένη στη διαφθορά, την αδικία και την τεμπελιά. Με μία λενινιστική εμμονή στην αυτοκριτική και το αυτομαστίγωμα, υιοθετούμε άκριτα τα στερεότυπα σε βάρος μας, αρκούμενοι στην εμπειρική, πλην αναξιόπιστη παρατήρηση γύρω μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων