Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ραπανάκια...

Η Αυγή online ...
Θανάσης Καρτερός

Το δίλημμα για τον Β. Ράπανο είναι σαφές: Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στην εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την κοπή της πίτας. Απλό είναι το δίλημμα και για το γνωστό και εγκυρότατο για τους απανταχού επενδυτές πρακτορείο Bloomberg: εσωτερική υποτίμηση ή έξοδος από το ευρώ.
Και τι σύμπτωση! Και το Bloomberg δίνει την ίδια απάντηση με τον Β. Ράπανο: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, γιατί μπορεί να κερδίσει κάποια πράγματα αν ανακτήσει τον νομισματικό έλεγχο, αλλά θα χάσει άλλα τόσα. Πρέπει συνεπώς να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της «πιο βάναυσα», σύμφωνα με την έκφραση του πρακτορείου. Με την περικοπή μισθών, «η οποία απαιτεί επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας για την καταστολή της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων».
Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος άλλος θα αναλάβει να μας συμβουλεύσει να είμαστε φρόνιμοι και να δεχτούμε τις νέες περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα που ετοιμάζονται. Πάντως οι σχετικές δηλώσεις, στις οποίες πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις απειλητικές δηλώσεις Προβόπουλου, έρχονται -άλλη σύμπτωση αυτή- τη στιγμή ακριβώς που ο πρωθυπουργός αρχίζει κύκλο επαφών με τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους με αντικείμενο αυτό ακριβώς που ζητούν οι τραπεζίτες και συμβουλεύει το Bloomberg.
Νά λοιπόν που ο Παπαδήμος έχει την απαραίτητη στήριξη στο θεάρεστο έργο του. Και όχι μόνο τη στήριξη των κομμάτων που δίνουν καθημερινά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, της τρόικας που έρχεται σε λίγες μέρες με το μαχαίρι ακονισμένο να κόψει μισθούς και κεφάλια, αλλά και εκείνων που κινούν το χρήμα και υποδεικνύουν πώς θα πολλαπλασιαστεί. Το Bloomberg μάλιστα δεν μασάει όπως ο Ράπανος τα λόγια του -απαραίτητη η ανεργία, λέει, για λόγους καταστολής των διαθέσεων αντίστασης.
Κι έτσι τα πράγματα είναι απλά και δεν μένει καθόλου χώρος για αυταπάτες, όσα εθνικά επιχειρήματα κι αν επιστρατεύει ο Παπαδήμος στις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων: Οι τύποι έχουν σκοπό να μην αφήσουν λίθον επί λίθου από τις εργασιακές σχέσεις. Τα υπόλοιπα -να μειώσουμε το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας- είναι ραπανάκια για να χωνέψουμε τα αχώνευτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων