Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Αλήθειες που πονάνε και ερωτήσεις που καίνε για τα μνημόνια, το κούρεμα χρέους και τους όρους του,...

της Αναστασίας Τριανταφυλλίδου απο την ΑλφαΒητα ...
ΑΡΧΕΣ 2010: ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΤΑΝ 300 δις €
Σχεδόν ολόκληρο το παραπάνω ποσό ήταν οφειλές σε μορφή ομολόγων Ελληνικού δικαίου και όχι ενυπόθηκων δανείων προς ιδιώτες πιστωτές. Δηλαδή φυσικά πρόσωπα, ιδιωτικές τράπεζες και ασφαλιστικοί οργανισμοί εντός και εκτός της χώρας, είχαν αποταμιεύσει ή επενδύσει χρήματα, αγοράζοντας Ελληνικά ομόλογα με μεγάλα επιτόκια, αλλά και με ρίσκο σε ενδεχόμενη στάση πληρωμών ή χρεοκοπία της Ελλάδας. Σε μια τέτοια περίπτωση όλοι οι παραπάνω δανειστές της χώρας δεν θα είχαν σχεδόν καμία δυνατότητα να αντιδράσουν και να απαιτήσουν κανενός είδους αποζημίωση, αφού το κυρίαρχο Ελληνικό κράτος θα επέβαλε με δικό του νόμο τους νέους όρους των ομολόγων (για παράδειγμα την αξία, την διάρκεια ή το επιτόκιο).

Μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια, 2 μνημόνια, τεράστιες περικοπές δαπανών, νέους φόρους και κούρεμα του χρέους στο μισό (κατά 50%), φτάσαμε στη λύση…
ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 (αμέσως μετά το κούρεμα κατά 50%) :
ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ 300 δις €
Δηλαδή με απλά λόγια, το χρέος μετά το κούρεμα έμεινε ακριβώς το ίδιο με αυτό του 2010, αλλάζοντας όμως «χέρια» σε μια οικονομία που βυθίζεται στην ύφεση.

Πως και γιατί το χρέος έμεινε ίδιο με αυτό του 2010 ; Από τα 300 δις € που ήταν το χρέος αρχές του 2010, έφτασε στις αρχές του 2012 τα 360 δις λόγω νέων ελλειμμάτων αλλά και των τόκων που πλήρωσε η χώρα το 2010 και 2011 για παλιότερα δάνεια. Από αυτά τα 360 δις, τον Μάρτιο του 2012 κουρεύτηκαν στο μισό μόνο τα 200 δις, γιατί τα υπόλοιπα 160 δις η Ελλάδα μετά το πρώτο μνημόνιο τα χρωστούσε πλέον στους επίσημους φορείς της Τρόικας: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(Ε.Κ.Τ.), Κράτη Ευρωζώνης και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(Δ.Ν.Τ.). Αυτό απλά σημαίνει ότι αυτά τα 160 δις δεν επιτρεπόταν να κουρευτούν. Αρχικά λοιπόν φαίνεται να προκύπτει ένα κέρδος για την Ελλάδα περίπου 100 δις €, που όμως τελικά έγινε μόλις 60 δις, αφού η χώρα αναγκάστηκε να αποζημιώσει πλήρως τις Ελληνικές τράπεζες για τις απώλειές τους από το κούρεμα, με 40 δις € νέου δανείου από την Τρόικα. Έτσι η καθαρή μείωση του χρέους ήταν τελικά 60 δις € σε σύνολο 360 δις € (μείωση 17% και όχι 50% όπως μας λένε...)

Το χρέος άλλαξε ιδιοκτήτες και όρους : Το σύνολο πλέον του χρέους είναι είτε σε ενυπόθηκα δάνεια με τοκογλυφικούς όρους προς την Τρόικα, είτε (ένα μικρότερο μέρος του) σε ομόλογα Αγγλικού δικαίου προς ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Κράτος δεν επιτρέπεται στο μέλλον να το ξανακουρέψει.



 Η Ελληνική οικονομία είναι πλέον σε βαθιά ύφεση : Οι επιχειρήσεις κλείνουν, το Α.Ε.Π.(τζίρος) της χώρας μειώνεται συνεχώς, τα κρατικά έσοδα δεν αυξάνονται, η επίσημη ανεργία ξεπέρασε το 20%, η αγορά είναι στεγνή από ρευστό και μεγάλη μερίδα του κόσμου είναι πλέον σε απόγνωση έχοντας φτάσει στην απόλυτη φτώχεια.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ (σίγουρα πριν τις εκλογές…) :
1. Εάν το 2010 ήμασταν σε οικονομικό αδιέξοδο, σήμερα που άραγε βρισκόμαστε ;
2. Από το σύνολο του χρέους (300 δις €), πόσα δις είναι το κεφάλαιο και πόσα οι τόκοι ;
3. Πρέπει να πληρώσουμε ολόκληρο αυτό το τεράστιο χρέος με οποιοδήποτε τίμημα ;
4. Είναι η χώρα μας η πιο χρεωμένη του κόσμου οπότε και μας αξίζει ότι συμβαίνει ; 
5. Ποιοι θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη όταν τελικά έρθει με μισθούς Βουλγαρίας ;

ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ…
1. Το σύνολο πλέον του χρέους (300 δις €) διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί από την Ελλάδα να γίνει νέο κούρεμα στο μέλλον και αν ποτέ προκύψει αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους, τότε θα είναι δυνατή από τους πιστωτές μας η κατάσχεση δημόσιας περιουσίας με αποφάσεις δικαστηρίων του εξωτερικού.
(1η δανειακή σύμβαση άρθρο 14 παράγρ.1 και 2η δαν. σύμβαση άρθρο 15 παράγρ.1)



2. Η χώρα μας δεσμεύεται ότι για οποιαδήποτε νομική ενέργεια μπορεί να προσφύγει μόνο στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου, ενώ δέχεται ότι οι δανειστές της μπορούν να επιλέξουν τα δικαστήρια όποιας χώρας επιθυμούν ακόμα και της χώρας τους.
(2η δανειακή σύμβαση άρθρο 15 παράγρ.2 και 3)
3. Εάν για οποιοδήποτε λόγο το Δ.Ν.Τ. διακόψει την δική του συμμετοχή, τότε ολόκληρο το δάνειο μπορεί να ακυρωθεί. (2η δανειακή σύμβαση άρθρο 7 παράγρ.6)
4. Σε οποιαδήποτε καθυστέρηση πληρωμής κάποιας δόσης, η Ελλάδα θα χρεώνεται με επιπλέον επιτόκιο υπερημερίας 2% ανατοκιζόμενο ανά εβδομάδα.
(1η δανειακή σύμβαση άρθρο 5 παράγρ.5 και 2η δαν. σύμβαση άρθρο 6 παράγρ.3)
5. Εάν ανασταλούν οι πληρωμές του κεφαλαίου για πάνω από μια εβδομάδα ή των τόκων για πάνω από ένα μήνα, το δάνειο ακυρώνεται και το ανεξόφλητο κεφάλαιο γίνεται άμεσα απαιτητό και πληρωτέο μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους.
(1η δανειακή σύμβαση άρθρο 8 παράγρ.1α και 2η δαν. σύμβαση άρθρο 9 παράγρ.1α)
6. Η χώρα μας δεν δικαιούται να εξασφαλίσει οποιοδήποτε μελλοντικό δάνειο με υποθήκη ή ενέχυρο την περιουσία ή τα έσοδά της χωρίς την συμμετοχή των δανειστών. Επίσης χωρίς την συναίνεσή τους δεν επιτρέπεται η αγορά ή ανταλλαγή νέων Ελληνικών ομολόγων, οπότε κάθε εξόφληση χρέους με αυτόν τον τρόπο θα είναι παράνομη.
(1η δανειακή σύμβαση άρθρο 4 παράγρ.2α και 2η δαν. σύμβαση άρθρο 5 παράγρ.2α-ζ)
7. Οποιοσδήποτε από τους δανειστές μας μπορεί να μεταβιβάσει τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις του προς τρίτους, χωρίς την συναίνεση των υπολοίπων πιστωτών και χωρίς την άδεια από την χώρα μας, αρκεί να μας ενημερώσει για τις ενέργειές του.
(1η δανειακή σύμβαση άρθρο 13 παράγρ.1-2 και 2η δαν. σύμβαση άρθρο 14 παράγρ.5)
8. Η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που έχει με βάση το διεθνές δίκαιο επί της περιουσίας της, σε σχέση και με τα δύο δάνεια από την Τρόϊκα. Αυτό ισοδυναμεί πρακτικά με απώλεια της Εθνικής κυριαρχίας και θέτει σε άμεσο κίνδυνο όλη την δημόσια περιουσία (χρυσός – ακίνητα – ορυκτός πλούτος)
(1η δανειακή σύμβαση άρθρο 14 παράγρ.5 και 2η δαν. σύμβαση άρθρο 15 παράγρ.4)
9. Όλα τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα αποπληρώνουν αποκλειστικά το δημόσιο χρέος. (Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο : νόμος 3986/2011 άρθρο 1 παράγρ.2)
10.Δεσμευτήκαμε στην Τρόικα ότι τους επόμενους δύο μήνες θα δοθεί με νόμο η απόλυτη προτεραιότητα στην εξόφληση των πιστωτών, έναντι οποιασδήποτε άλλης εσωτερικής δαπάνης. Η ρύθμιση αυτή θα ενσωματωθεί αργότερα και στο Ελληνικό Σύνταγμα. (Υπάρχει σε βίντεο η δήλωση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Προέδρου του Γιούρογκρουπ)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ (σίγουρα πριν τις εκλογές…) :
1. Μας δίνουν οι παραπάνω όροι ελπίδα σωτηρίας ή οδηγούν στο ξεπούλημα της χώρας ;
2. Πρέπει οι πολίτες μοιραία να τους υποστούμε ή μπορούμε να τους ανατρέψουμε ;
3. Σώθηκε η Ελλάδα από την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή οδηγείται σ΄αυτήν παγιδευμένη ;
4. Ήταν αυτό που μας συμβαίνει αναπόφευκτο ή κάποιοι έχουν πολύ σοβαρές ευθύνες ;
5. Γίνεται αυτοί που μας έφεραν ως εδώ, να μας σώσουν τώρα ή αυτό δεν έχει λογική ;
Αναστασία Τριανταφυλλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων