Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Σταυλοι μεταναστων...

Καρτεσιος...
Για μία ακόμη φορά άνοιξε το θέμα της δημιουργίας «κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών» και εν συντομία «στρατόπεδα μεταναστών». Φυσικά το θέμα δεν άνοιξε μόνο του. Το άνοιξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Πριν μπούμε στην ουσία του ζητήματος, καλό θα ήταν να δούμε κατά πόσο ειλικρινείς είναι οι προθέσεις του κ. Χρυσοχοΐδη, πόσο ρεαλιστικές είναι οι προτάσεις του και τελικά αν πράγματι θα βοηθήσουν στην πάταξη του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.
Πρώτον: Ο κ. Χρυσοχοΐδης με χθεσινή δήλωσή του παραδέχθηκε ότι μόνο στην Αθήνα ζουν ένα εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες. Αριθμητικά 1.000.000. Σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη, δημιουργούνται 30 «κέντρα κλειστής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών» σε όλη την Ελλάδα δυναμικότητας χιλίων (αριθμητικά 1.000) μεταναστών το καθένα.
Δηλαδή, το πρόβλημα του 1.000.000 παράνομων μεταναστών μόνο στην Αθήνα, θα λυθεί με τη δημιουργία στρατοπέδων όπου θα μαντρωθούν στην κυριολεξία, όλο κι όλο 30.000 μετανάστες. Εν ολίγοις, η κοροϊδία πάει σύννεφο, καθώς οι υπόλοιποι 970.000 μετανάστες συν όσοι περνούν καθημερινά τα σύνορα, θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στην Αθήνα.
Δεύτερον: Ο κ. Χρυσοχοΐδης δηλώνει ότι επιτέλους πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο θέμα των παράνομων μεταναστών, καθώς έτσι θα χτυπηθεί η εγκληματικότητα και θα αυξηθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 31 Ιανουαρίου του 2012, υπερψηφιζόταν από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, σύμφωνα με το οποίο θα αποφυλακίζονται πρόωρα «κατάδικοι με ποινές φυλάκισης έως 3 χρόνια υπό την προϋπόθεση έκτισης του 1/10 της ποινής τους, καθώς και κατάδικοι με ποινές φυλάκισης ή και κάθειρξης έως 5 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους». Να υπενθυμίσω ότι η αρχική πρόβλεψη αφορούσε και στην αποφυλάκιση καταδικασμένων για κακουργήματα σε κάθειρξη από πέντε έως δέκα έτη.
Δηλαδή: Ο κ. Χρυσοχοΐδης δηλώνει ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι καθαρά θέμα των παράνομων μεταναστών, ενώ η πρόωρη αποφυλάκιση ελλήνων που έχουν εγκληματήσει και τιμωρηθεί με 5 και 10 χρόνια κάθειρξης, δεν ενοχλεί κανέναν. Βέβαια, το στερεότυπο του «εγκληματία λαθρομετανάστη» χωνεύεται πολύ πιο εύκολα από εκείνο του εγκληματία που είναι… δικός μας άνθρωπος.
Τρίτον: Ο κ. Χρυσοχοΐδης δηλώνει ότι οι «ειδικοί» χαρακτηρίζουν «υγειονομική βόμβα» τη μεγάλη συγκέντρωση αλλοδαπών μέσα στις συνθήκες τις οποίες ζουν τώρα, καθώς πολλοί από αυτούς εμφανίζουν νοσήματα υψηλής μεταδοτικότητας.
Δηλαδή: Ο κ. Χρυσοχοΐδης προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι υγειονομική βόμβα το να ζουν 7 μετανάστες σ’ ένα σπίτι και όχι το να ζουν 1.000 μετανάστες συγκεντρωμένοι σ’ ένα χώρο.
Το επιχείρημα ότι τα στρατόπεδα που θα μαντρωθούν οι μετανάστες είναι «κλειστής φιλοξενίας» και άρα πιθανή επιδημία θα είναι ευκολότερα ελεγχόμενη, διαψεύδεται από τα υπόλοιπα σχέδια του κ. υπουργού. Βλέπετε, ο κ. υπουργός μοιράζοντας χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς των τοπικών κοινωνιών, προσπαθεί να τους πείσει ότι η φιλοξενία στρατοπέδων στην περιοχή τους έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Κι εκεί βάζει ένα ακόμη αυτογκόλ στη λογική του.
Διαβάστε, σας παρακαλώ, τα «αναπτυξιακά κίνητρα» που έδωσε ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά τη συνέντευξη Τύπου: «Σε κάθε χώρο φιλοξενίας δημιουργείται αστυνομικό τμήμα, της τάξης των 150 αστυνομικών, οι οποίοι θα τοποθετούνται με κριτήρια και την εντοπιότητα, προκειμένου να ενισχύσουμε και τις τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρχουν, επίσης, 250 άτομα, 70 άτομα εσωτερικής φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης έτσι ώστε η μεν ασφάλεια να είναι δεδομένη μαζί με τις υποδομές των κέντρων φιλοξενίας αυτών, αλλά συγχρόνως και να απασχολούνται και πάρα πολλοί ντόπιοι, νέοι κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες. Υπολογίζεται ότι σε κάθε Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας θα απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα την ημέρα, σε εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια βάση, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και έτσι θα δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος εργασιών, απασχόλησης και ευημερίας σε κάθε περιοχή».
Πάμε πάλι από την αρχή.
Πρώτον: Με 1.000 άτομα που θα μπαινοβγαίνουν στα «κέντρα κλειστής φιλοξενίας μεταναστών» πόσο κλειστή είναι η περίπτωση μετάδοσης μιας επιδημίας;
Δεύτερον: Όταν δεκάδες αστυνομικοί και λιμενικοί που υποτίθεται ότι περνούν από ψυχολογικά τεστ, έχουν καταγγελθεί για βασανισμούς παράνομων μεταναστών, με ποια λογική παραδίδεις αυτές τις ψυχές στα χέρια ανεκπαίδευτων σεκιουριτάδων;
Τρίτον: Ποια ανθρώπινη, ποια ευρωπαϊκή λογική δίνει το δικαίωμα να αντιμετωπίζεις ανθρώπους ως προϊόντα ανάπτυξης που… καλλιεργούνται σε μία περιοχή; Είναι δυνατόν να μετατρέπεις κρατούμενους σε αναπτυξιακό κίνητρο ελεύθερων; Αν αυτό δεν είναι σκλαβιά, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι Μακρόνησος όπου η Χούντα έβαζε τους εξόριστους να χτίζουν «Παρθενώνες» τότε τι είναι;
Είναι δυνατόν να λες σε μία κοινωνία ότι η οικονομία της θα στηριχτεί πάνω στη φύλαξη κρατουμένων;  Δεν την εθίζεις έτσι την κοινωνία στην παρακμιακή οικονομία; Δεν αναγκάζεις έτσι την κοινωνία να παρακαλά ώστε να μη σταματήσει ποτέ η ύπαρξη παράνομων μεταναστών; Είναι δυνατόν να κατασκευάζεις τσομπάνηδες ανθρώπων; Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεις την κράτηση ανθρώπων ως φύλαξη κοπαδιού; Δηλαδή ποια η διαφορά της κτηνοτροφίας από τη … μεταναστοτροφία;
Όσο γράφω, τόσο αηδιαστικότερο μου φαίνεται το σχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη. Δε μαντρώνει μόνο άτυχους μετανάστες που η σκατομοίρα τους έριξε σε αυτό το κολαστήριο, αλλά διαταράσσει και συνειδήσεις πολιτών τις οποίες διαφθείρει με αντάλλαγμα την επιβίωσή τους.
Οι συνθήκες κράτησης παράνομων μεταναστών, παρά τις υποσχέσεις που ακούγονται, είναι γνωστές. Πώς να ξεχάσεις τις δραματικές εκκλήσεις των φορέων αυτοδιοίκησης του Έβρου οι οποίοι εκλιπαρούσαν να δοθούν χρήματα για χαρτί τουαλέτας στα εκεί στρατόπεδα μεταναστών, επειδή οι προμηθευτές είχαν σταματήσει πλέον να συνεργάζονται λόγω καθυστέρησης πληρωμών επί μήνες; Τα ίδια θα ξαναγίνουν.
Τα χρήματα που θα πάρει ο κ. Χρυσοχοΐδης από την Ε.Ε. δε θα τα ρίξει στα στρατόπεδα. Είναι το μόνο βέβαιο. Σε δακρυγόνα, ασπίδες και λοιπό εξοπλισμό αστυνομικών θα τα επενδύσει για να μπορεί να ελέγχει τις διαδηλώσεις. Απλώς βρήκε μια καλή ευκαιρία. Απλήρωτοι θα μείνουν όσοι πάνε να δουλέψουν σε αυτή την ιστορία. Και θα την πληρώσουν πάλι οι μετανάστες. Διότι όταν οι φύλακες έχουν νεύρα, πάντα ξέρουμε ποιος την πληρώνει.
Είναι μεγάλη αυτή η ιστορία. Έχει πολύ μπόχα. Έχει πολύ φασισμό και σκοτάδι. Δεν υποστηρίζω ότι οι κάτοικοι της Αθήνας ζουν σ’ έναν παράδεισο κι ότι δεν κινδυνεύουν καθημερινά από την εγκληματικότητα. Δεν υποστηρίζω ότι όλοι οι παράνομοι μετανάστες είναι αγγελάκια.
Υποστηρίζω ότι αυτή η κατάσταση ήταν προσχεδιασμένη. Οι πολίτες έπρεπε να τρομοκρατηθούν από την εγκληματικότητα, ώστε να θεωρήσουν ελευθερία κάθε φασιστικό μέτρο που θα ληφθεί και θα στερήσει ελευθερίες από τους ίδιους. Εδώ είμαστε και θα το δούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων