Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η "ανάπτυξη" του Μπαρόζο κόλαφος για τη χώρα ...

Η Αυγή online...

Της Θεοδώρας Σταθούλια
Στις 18 Απριλίου δόθηκε στη δημοσιότητα γραπτά η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προφορικά διά στόματος του προέδρου της Μ. Μπαρόζο, με θέμα την ανάπτυξη της Ελλάδας. Την ίδια ημέρα επίσης είχαμε και την επιστολή Λ. Παπαδήμου προς τον Μπαρόζο με θέμα ην ανάπτυξη της χώρας. Την προηγούμενη ημέρα είχαμε την επιστολή Ευ. Βενιζέλου προς τον Μπαρόζο για την ανάπτυξη. Και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν οι προτάσεις του Α. Σαμαρά για την ανάπτυξη.
Η επικοινωνιακή συμπλοκή γύρω από την "ανάπτυξη" έχει βέβαια τους προφανείς λόγους της, τις εκλογές στην χώρα αλλά και το γενικότερο κλίμα ανησυχίας στους πολίτες της Ευρώπης, ότι η Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί σε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλουν οι υπό αμφισβήτηση συμφωνίες των "Μερκοζί". Αυτό φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πολίτες της Γαλλίας που έχουν τις προεδρικές εκλογές και η Κομισιόν θα ήθελε να εξασθενήσει τις σφήνες του Ολάντ για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Από την άλλη πλευρά, προκλητική μεγαλορρημοσύνη και ανέξοδος διαγκωνισμός για την ανάπτυξη και την Ελλάδα από Βενιζέλο και Σαμαρά, όταν και οι δύο έχουν υπογράψει την πλήρη δέσμευσή τους στο Μνημόνιο/Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής επιτροπής ότιυπέρβαση της κρίσης αυτής και η ανοικοδόμηση μιας επιτυχούς οικονομίας θα απαιτήσουν την ανάληψη ενωμένης εθνικής δέσμευσης... μόνον η ίδια η Ελλάδα μπορεί να θέσει τον εαυτό της σε διαφορετική τροχιά για το μέλλον" είναι θέση - κόλαφος για τη χώρα και πολιτική αμετροέπεια. Από την άκρως νεοφιλευλεύθερη ομάδα των κομισάριων καλούνται οι πολίτες της χώρας να ορίσουν την αναπτυξιακή πορεία τους, μόνοι τους. Ενώ είναι η ίδια η Κομισιόν που δέσμευσε μαζί με το ΔΝΤ και τις ντόπιες ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. την χώρα με τα μνημόνια εξάρτησης υποχρεώνοντας σε ύφεση, σε ανεργία, σε αποικιακού τύπου διακυβέρνηση της χώρας, σε κατάθεση όλων των εσόδων της χώρας στον ειδικό λογαριασμό για να πληρώνονται μόνο οι δανειστές. Και συνεχίζει η ανακοίνωση ότι συνολική δέσμη συνδρομής προς την Ελλάδα, περιλαμβανομένων των δανείων από μέρους της Ε.Ε..., ανέρχεται αθροιστικά σε περίπου 380 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 177% του ελληνικού ΑΕΠ. Ένα τέτοιο μέγεθος συνδρομής δεν έχει προηγούμενο (το Σχέδιο Mάρσαλ των ΗΠΑ για τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση περιελάμβανε μεταβιβάσεις που ισοδυναμούσαν με το 2,1% περίπου του ΑΕΠ των δικαιούχων χωρών)". Και ακόμα πιο αναλυτικά, η Ε.Ε. θα διαθέσει "33.600 ευρώ ανά κάτοικο της Ελλάδας" για την περίοδο 2007-2013.
Άθλιοι! Τα μόνα χρήματα που δώσατε είναι για να σώσετε τις τράπεζες και όσα χρειάζονται για να ενδυναμώσετε την ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα με χρηματοδοτικά εργαλεία που ελέγχουν οι τράπεζες, στερώντας δισεκατομμύρια από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Ξεκοκαλίζετε σιγά - σιγά το ΕΣΠΑ δίνοντας εκατομμύρια ευρώ στον ΣΕΒ για να κάνει κοινωνικές μελέτες, εκατομμύρια ευρώ για δεκάδες έργα πληροφορικής στο Δημόσιο χωρίς πολιτική, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς πραγματική κοινωνική αξία. Εξακόσιες χιλιάδες ευρώ κόστισε η "ηλεκτρονική ακαδημία οδήγησης" (e-drive academy) που παράγγειλε στο ΕΣΠΑ ο Ρέππας, ως υπουργός Μεταφορών. Πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ ένα portal για να βρίσκουν δουλειά οι αποφυλακισμένοι καταθέτοντας τα βιογραφικά τους ηλεκτρονικά για να τους βρουν οι εργοδότες!! Και από την άλλη, ένας άνεργος παίρνει ένα κουπόνι 200 ή 300 ευρώ για να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: "Η Επιτροπή έχει δραστηριοποιηθεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, παρέχοντας άμεση στήριξη και πραγματοποιώντας διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη... προκειμένου να επινοηθούν καινοτόμες λύσεις και να επιτευχθούν βιώσιμα αποτελέσματα στην πράξη". Να "επινοηθούν καινοτόμες λύσεις", όπως το πρόγραμμα "Ήλιος" για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας, που, αφού η κυβέρνηση της υποταγής έδωσε "γη και ύδωρ" για να αρέσει το νομοσχέδιο στον Σόιμπλε, αυτός περιφρονητικά το απαξίωσε. Δεν θέλουν ηλιακή ενέργεια από εμάς, να εισάγουμε απ' αυτούς τα χιλιάδες πάνελς που φτιάχνουν οι βιομηχανίες τους θέλουν. Όμως σ' αυτές τις εκλογές θα εξάγουμε εμείς το μάθημα της μεγάλης ανατροπής των πολιτικών τους, της μεγάλης "κόκκινης" πορείας για να ορίσουμε συλλογικά και δημοκρατικά την ανάπτυξη του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων