Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Άλλος ένας σημαδιακός Μάιος...

Η Αυγή online...

Όπως πηγαίνουν οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, σε λίγο θα είναι ο ελληνικός λαός εκείνος που θα θέτει στους μνημονιακούς, αντεστραμμένα, το εκβιαστικό δίλημμά τους. Οι τροϊκανοί κατασκεύασαν το τρομοκρατικό και πλαστό δίλημμα "Μνημόνιο ή δραχμή". Οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές χώρες τούς αφήνουν πίσω: είναι δυνατή η ανατροπή του Μνημονίου μέσα στην Ευρωζώνη.
Στην Ισπανία ο λαός ξεσηκώνεται κατά του Μνημονίου της λιτότητας, ενώ το δημόσιο χρέος καλπάζει απειλητικά εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Στην Ιταλία αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των αυτοκτονιών, ανέργων και φτωχών. Δεν πρόκειται για απελπισμένες πορείες που προσκρούουν στο γρανιτένιο τείχος του Βερολίνου. Δεν πρόκειται για τη σφαγή των PIGS, που η Μέρκελ και ο Σαρκοζί θεωρούσαν αναγκαία για να εξαγνιστούν οι δικές τους εγκληματικές ευθύνες για την οικονομική κρίση. Πρόκειται για την αφύπνιση των κοινωνιών, που δεν αντέχουν στον κορσέ της λιτότητας και κινητοποιούνται για να τον σπάσουν.
Το προεκλογικό κλίμα στη Γαλλία ανάγκασε ακόμη και τον Σαρκοζί να υποσχεθεί ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο Σύμφωνο για το Ευρώ, που ο ίδιος μαζί με τη Μέρκελ προώθησαν προ ολίγων εβδομάδων. Επίσης υποσχέθηκε, αορίστως και υποκριτικώς, ότι πρέπει να υπάρξει κάποιος πολιτικός έλεγχος στην ΕΚΤ. Η προεκλογική στροφή Σαρκοζί, ο οποίος ξεκίνησε με ατζέντα κατά των μεταναστών και τώρα αναγκάζεται να πλησιάζει την κριτική της Αριστεράς, επιβεβαιώνει τη λαϊκή δυναμική, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ανατρέπει τους σχεδιασμούς του κατεστημένου.
Η θριαμβευτική προεκλογική πορεία του Γάλλου υποψηφίου της Αριστεράς Ζ.-Λ. Μελανσόν, από το Παρίσι στην Τουλούζη και τη Μασσαλία, δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε η κοινωνική δυσαρέσκεια να πυροδοτηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αποκτήσει προοδευτικό πολιτικό πρόσημο. "Είμαστε ο κρατήρας του ηφαιστείου της Ευρώπης" προειδοποιεί εύγλωττα ο Μελανσόν, επιβεβαιώνοντας ότι η ενότητα της Αριστεράς συνιστά αυτή καθεαυτή λαϊκή δύναμη, όχι μόνο δημοσκοπικά, αλλά με την πρωτοφανή κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Είναι η εικόνα της Μασσαλίας που προκάλεσε την αισιοδοξία στον Μανώλη Γλέζο ότι "η επόμενη Κυριακή ας είναι το ξεκίνημα νέας πορείας για τους λαούς".
Δεν είναι απομονωμένος ο ελληνικός λαός στο σφαγείο της τροϊκανής συμμορίας. Δεν είναι ακατανίκητη η νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία, ούτε φυσικό φαινόμενο η κερδοσκοπία των αγορών. Η δημοκρατική Ευρώπη, η Ευρώπη των λαών, ορθώνεται την Κυριακή στη Γαλλία. Την άλλη Κυριακή στην Ελλάδα. Στο τέλος του μήνα στην Ιρλανδία.
Ο Μάιος, άλλος ένας Μάιος, θα αποδειχθεί σημαδιακός για τους ευρωπαϊκούς λαούς και τα κινήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων