Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Πόρισμα Τσεβά: Οι 16 άγνωστοι νεκροί του Πολυτεχνείου!


Pheme.gr...

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ

Τι αναφέρει στο πόρισμα που συνέταξε ο εισαγγελέας Δ. Τσεβάς για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Όχι μόνον υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο, όπως καταγράφεται σε επίσημα ιστορικά αρχεία, αλλά υπήρξαν και νεκροί που δεν τους έμαθε ποτέ κανείς!

Αυτό αποκαλύπτεται στο πόρισμα Τσεβά που έφερε στη δημοσιότητα το 2003 ο δημοσιογράφος Κώστας Χατζίδης στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε για το ένθετο περιοδικό ΒΗΜΑreportage της εφημερίδας Το Βήμα.

Εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής κ. Νίκος Μιχαλολιάκος, η προκαταρτική εξέταση που διενήργησε για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς, άλλα μαρτυρούν.

"Εκ των εκτεθέντων δήλον καθίσταται ότι εις τους καταλόγους των επισήμως ανακοινωθέντων και υπό της ερεύνης βεβαιωθέντων τοιούτων, δέον να προστεθούν και έτεροι δέκα έξι (16) τουλάχιστον βασίμως προκύπτοντες, οίτινες, τονιστέον και πάλιν, ουδεμίαν έχουν, ως προς την ταυτότητα, σχέσιν με τους επισήμως ανακοινωθέντας", συμπεραίνει ο εισαγγελέας στην έκθεση του.

Η αρχή έγινε όταν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθήνας εντόπισε δύο από τις σκοτεινές δολοφονίες εκείνων των ημερών. Τα θύματα άγνωστα, οι δράστες όμως γνωστοί: αστυνομικοί που υπηρετούσαν στη μόνιμη αστυνομική φρουρά του νοσοκομείου.

Ο εισαγγελέας Τσεβάς συνεχίζει να αναζητά την αλήθεια στο νεκροθάλαμο του Ρυθμιστικού, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας όπου διακομίστηκαν οι περισσότεροι τραυματίες και  νεκροί του Πολυτεχνείου.

Εκεί διαπίστωσε αμέσως ότι μόνο στις 16 προς 17 Νοεμβρίου διακομίστηκαν 10 νεκροί οι οποίοι δεν βρέθηκαν ποτέ! Αυτό προέκυψε από τις επίσημες αναφορές των νοσηλευτών που ήταν υπεύθυνοι του νεκροθαλάμου.

Ο Νικ. Νίκας, ο οποίος είχε υπηρεσία ως τις 11 το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου, κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι "παρέλαβε και ετοποθέτησε εις τον νεκροθάλαμον επτά πτώματα νέων ανδρών, ηλικίας 22-25 ετών, τα οποία δεν συνωδεύοντο από πιστοποιητικόν θανάτου και κάρταν περί της ταυτότητος του νεκρού". Ο Ιωάννης Μάρας, που ανέλαβε υπηρεσία αμέσως μετά τον Νίκα, κατέθεσε ότι "παρέλαβε επτά πτώματα, νέων ομοίως ανδρών, ηλικίας 20-35 ετών, εκ των οποίων τα τέσσερα ήσαν αγνώστου ταυτότητος"!

Όταν ο Δημήτρης Τσεβάς θελήσει να μάθει τον επίσημο αριθμό των νεκρών στα αρχεία του νοσοκομείου, βρέθηκε προ εκπλήξεως. "Και ούτω κατά την τραγικήν εκείνην νύκτα των γεγονότων, 16 προς 17 Νοεμβρίου 1973, ένδεκα πτώματα αγνώστων νέων διακομίζονται εις το Ρυθμιστικόν Κέντρον Αθηνών, άτινα όμως, πλην ενός - κατά τα επίσημα στοιχεία του νοσοκομείου -, ουδαμού εμφανίζονται, ούτε καταχωρίζονται!".

Στο πολυσέλιδο πόρισμα που συνέταξε τον Οκτώβριο του 1974 υπογράμμιζε για το θέμα: "... Και η ανυπαρξία επισήμων στοιχείων εν τω νοσοκομείω δεν αποδεικνύει βεβαίως την ανυπαρξία πτωμάτων, διότι αι καταθέσεις είναι κατηγορηματικαί και σαφείς και πλήρως εκ της ερεύνης εβεβαιώθη ότι ουδεμία εγένετο επίσημος εγγραφή του πλήθους των εισαγομένων τότε τραυματιών εις το Γενικόν βιβλίον της πύλης".

Ποιοι και πόσοι ήταν οι άγνωστοι νεκροί του Πολυτεχνείου

Ο διακεκριμένος εισαγγελέας δεν κατάφερε να δώσει μια κατηγορηματική απάντηση. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση που κάνει το 1974:

"Παραμένει βεβαίως πάντοτε το ερώτημα: Τι εγένοντο τα πτώματα των νεκρών τούτων και διατί οι οικείοι των εξακολουθητικώς σιωπούν; Δεν είναι εύκολος η απάντησις εις τον χαράσσοντα τας γραμμάς ταύτας. Είναι υποχρέωσις, όμως, η έναντι του προβλήματος θέσις και η κατανόησις των ανερμηνεύτων ή αδυνάτων". Τριάντα χρόνια μετά, το ερώτημα περιμένει απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων