Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η διάλυση των δήμων...

Του Δημητρη Παπαχρηστου απο το Εθνος...
Η διάλυση των δήμων
Με το σχέδιο «Καποδίστριας» έγινε η αρχή της μερικής διάλυσης της Αυτοδιοίκησης και τώρα με το σχέδιο «Καλλικράτης» ολοκληρώνεται. Δεν είναι άγνωστοι οι λόγοι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η διαφθορά δεν έγινε μόνο στη διαπλεκόμενη κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας, αλλά λειτούργησε διαβρωτικά μέσα στην κοινωνία και στον καθένα ξεχωριστά, αλλά απ' ό,τι αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό πέρασε στους δήμους και στις ελάχιστες κοινότητες, όπου οι δημοκρατικοί άρχοντες και οι λεγόμενοι «βλαχοδήμαρχοι» επέδειξαν δεξιοτεχνία και μεγάλες ικανότητες προς τούτο...
Στήθηκαν χιλιάδες δημοτικές επιχειρήσεις, προσελήφθησαν χιλιάδες «ημέτεροι», εν πολλοίς αργόσχολοι, αυξήθηκαν τα χρέη, η κεντρική διοίκηση αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τους δήμους και τα ευρωπαϊκά προγράμματα μένουν στα χαρτιά.
Τώρα τι γίνεται; Από τη στιγμή που οι συγχωνεύσεις έχουν δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από πριν. Η υγεία των κατοίκων και η Παιδεία βρίσκονται σε μεγάλη δοκιμασία, τα τοπικά Κέντρα Υγείας σχεδόν καταργούνται διά της συγχωνεύσεως, τα σχολεία κλείνουν στα χωριά και οι μαθητές μεταφέρονται με λεωφορεία και ταξί, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις στις μεγαλύτερες πόλεις.
Τα μέτρα που θέλουν να πάρουν οι συγκυβερνώντες είναι πρόχειρα, εμβαλωματικά και ισοπεδωτικά. Το υπουργείο Μεταρρύθμισης από τη μία ζητάει την απογραφή των υπαλλήλων, των οποίων τα ονόματα οι δήμαρχοι αρνούνται να δώσουν και από την άλλη δείχνει τη σπάθα των απολύσεων, εν μέσω κρίσης, που έχει παραλύσει τους πάντες και τα πάντα και οι άνθρωποι βρίσκονται σε βαθιά κατάθλιψη.
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ενεργοποίησης των υπαλλήλων των δήμων, αρκεί η κεντρική κυβέρνηση και οι δήμαρχοι να εφαρμόσουν προγράμματα αναπτυξιακά και παραγωγικά.
Η Αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο της δημοκρατίας, έχει σχέση με τις τοπικές κοινωνίες και με την ιστορία της πατρίδας μας. Δεν μπορούν εδώ να εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά μοντέλα, είναι πολύ διαφορετική η χωροταξική δομή της χώρας μας, γι' αυτό και το σχέδιο «Καλλικράτης» δημιούργησε περισσότερα προβλήματα και σε πολλές πόλεις, όπως για παράδειγμα στο Βελβεντό, που δεν δέχεται να ενταχθεί στον Δήμο Σερβίων τριάντα χιλιόμετρα μακριά. Υπήρξε αυτοκέφαλος, όμως, δήμος, με παραγωγική ανάπτυξη και έχει δύο υγιείς συνεταιρισμούς, μήλων και ροδάκινων, που εξάγουν στις πρώην σοβιετικές χώρες και φέρνουν κέρδη.
Με τις καταλήψεις των δήμων δεν λύνεται το πρόβλημα, με την αναδιάταξη και αναθεώρηση του σχεδίου «Καλλικράτης» μπορούν να αφομοιωθούν οι εργαζόμενοι. Τα κενά υπάρχουν για να τα γεμίζουμε κι όχι να πέφτουμε μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων