Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Η απλή μέθοδος των τριών...

Του Κώστα Βαξεβάνη...
Επί τρεις μέρες, οι τρεις, συνεδριάζουν για την ΕΡΤ. Έτσι λένε τουλάχιστον. Δεν αποκλείω να πίνουν απλώς καφέ δεχόμενοι τις υπηρεσίες ψυχολογικού μασάζ από τον κύριο Μουρούτη, αλλά ας υποθέσουμε πως έτσι είναι τα πράγματα. Πως συνεδριάζουν επί τρεις μέρες, οι τρεις, για να δουν τι θα γίνει με την ΕΡΤ.
Προσπαθώ να θυμηθώ κάποιο άλλο θέμα για το οποίο οι τρεις αφιέρωσαν τόσες μέρες για να το συζητήσουν, ανταλλάσοντας μάλιστα σκληρές κουβέντες, αντεγκλήσεις και απειλές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει. Ούτε τα μέτρα λιτότητας, ούτε οι περικοπές, ούτε οτιδήποτε άλλο από αυτά που εφάρμοσαν, συζητήθηκαν επί μέρες, για να έχουν εξασφαλίσει έστω ότι καλώς έκαναν αφού εξέτασαν όλα τα ενδεχόμενα.
«Μα η ΕΡΤ είναι θέμα Δημοκρατίας» θα αναφωνήσει κάποιος καλόπιστος που άκουσε τις δηλώσεις Βενιζέλου και κόντεψε να πιστέψει πως μόλις βγήκε από τη συνάντηση προσκόπων όπου αποφάσισαν για την καλή πράξη της ημέρας. Μα και η επιβολή χαρατσιού στους πολίτες αλλά η εξαίρεση με νόμο Βενιζέλου των πλουσίων που έχουν πάνω από 1000 τετραγωνικά, θέμα Δημοκρατίας είναι. Και η διάσωση των διεφθαρμένων Τραπεζιτών με τα λεφτά μας, θέμα Δημοκρατίας επίσης. Και το να κυβερνιέται η χώρα με φετβάδες που υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτό κι αν είναι θέμα Δημοκρατίας.
Άρα η ΕΡΤ δεν είναι για τους τρεις, το θέμα Δημοκρατίας που λένε. Άλλωστε στις δηλώσεις Κουβέλη-Βενιζέλου φαίνεται πως δεν αντιδρούν για όσα έκανε ο Σαμαράς, αλλά γιατί τα έκανε από μόνος του, χωρίς να τους ρωτήσει. Το θέμα είναι λοιπόν, όπως λέει και κάποια φίλη που θέλει τον Κουβέλη όπως η μολόχα τη σαλάτα, πως ο Σαμαράς «είχε πάρει πολύ αέρα».
Οι δύο παραστάτες του Σαμαρά γνωρίζουν πως αν γίνουν εκλογές τώρα δεν μπαίνουν στη Βουλή αλλά ο Σαμαράς έχει κάθε λόγο να φοβάται τις εκλογές περισσότερο από αυτούς. Έτσι τον εκβιάζουν με τις εκλογές, φροντίζοντας να θυμίζουν πως το θέμα Δημοκρατίας για το οποίο μιλούν είναι ένα: δεν μπορεί να κάνει κάτι χωρίς να τους ρωτάει. Γιατί σε μια τρικομματική κυβέρνηση συνενοχής, δεν παίζουν ρόλο τα ποσοστά, αλλά η συνενοχή.
Με την απλή μέθοδο των τριών λοιπόν, αυτή με την οποία δημιουργούν δράκους που καλούνται οι ίδιοι στη συνέχεια να σκοτώσουν, η τρικομματική θα συνεχίσει να κυβερνά. Αλλά τίποτα δεν είναι όπως πριν ακόμη κι αν τίποτα δεν φαίνεται πως έχει αλλάξει. Αυτό το καταλαβαίνει πλέον ακόμη και ο Μουρούτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων