Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει.....

Left Liberal Synthesis...
Προφανώς οι κινητοποιήσεις  γίνονται με αφορμή  το τεχνικό ζήτημα της αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αλλά είναι οι πρώτες  μαζικές και πετυχημένες εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά. Μετά από ένα χρόνο υπόρρητης ανοχής, η τρικομματική δοκιμάζει τη γεύση της μαζικής διαμαρτυρίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει αλώβητη η κυβέρνηση , ενώ το ενδεχόμενο των εκλογών προβάλει ως πιθανό.

Η φύση της διαμαρτυρίας δεν μοιάζει  με τις  προηγούμενες: διαφέρει από τις διπολικές πλατείες , από τα τοπικά κινήματα "όχι στην αυλή μου" (Κερατέα, Σκουριές). Έχουμε μια πιο δομημένη δημοκρατική  αριστερή κινητοποίηση, απαλλαγμένη από την αχλή της πατριωτικής αγανάκτησης, με ένα πολύ ισχυρό συμβολικό επίδικο: την δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ταυτόχρονα μια αίσθηση ενός σεναρίου «Πολυτεχνείου»  προβάλει ως ατμόσφαιρα.

Εκλογές, ένα χρόνο μετά τις διπλές εκλογές, σημαίνουν κατάρρευση του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή μια ήττα όλων των εμπλεκομένων. Ο Σαμαράς θα παρασύρει στον όλεθρο τους πάντες  της Μέρκελ συμπεριλαμβανομένης.

 Όμως ο άλλος δυνητικός νικητής των εκλογών Σύριζα μετά από μια τέτοια κατάρρευση τι θα διαχειριστεί; Ένα διαλυμένο πρόγραμμα, μια ασταθή  Ευρώπη και ένα αυθεντικό ναζιστικό κίνημα ως λαϊκή αντιπολίτευση με 200 τοπικές , έτοιμες , γεμάτες, οργανώσεις.

Η πρωτοβουλία για την ΕΡΤ έχει χαρακτηριστικά αυτοκαταστροφής: ταυτόχρονα πολιτικός κυνισμός, ψυχοπαθολογία και τυχοδιωκτισμός.  Ο Σαμαράς τίναξε την πάγκα , εξαέρωσε τους Βενιζέλο Κουβέλη και προκαλεί τον Τσίπρα, σε μονομαχία για να του παραδώσει σε πιθανή ήττα το απόλυτο χάος. Ο Σύριζα μετά τον Ιούνιο του 2012 μόνο αφελής δεν φαίνεται. Γνωρίζει ότι ως νικητής μετά από «γιγαντομαχία» δεξιάς αριστεράς σε μια χαοτική Ευρώπη δεν είναι νικητής. Ενώ νικητής μετά από μια καλή τουριστική περίοδο μερικές εικονικές δημοσιονομικές επιτυχίες και σταθερό στίγμα από την Γερμανία, είναι πολύ καλύτερα.

Το «Πολυτεχνείο» της ΕΡΤ θυμίζει κάτι από το 73:   Για κάποιο λόγο ξεβολεύει και τους θεσμικούς αντίπαλους της «χούντας». Το επόμενο διήμερο επιφυλάσσει πολλά, μάλλον θα γραφούν μερικές ιστορικές σελίδες και οι πιο ενδιαφέρουσες στην Κουμουνδούρου……….. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων