Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ...

Toυ ΣΠΥΡΟΥ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΥ*, απο την Ισκρα...
Το βράδυ της 25ης Μαΐου, βρήκε την Αριστερά στην Ελλάδα, να γράφει ιστορία. Για πρώτη φορά, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και αφού κατεστάλλει βίαια το λαϊκό μέτωπο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, η Αριστερά καταγράφεται ως πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας!

Δεν γίνομαι μελοδραματικός, αλλά κακώς θεωρείται δεδομένη, η εικόνα της υπεροχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία προ εκλογών, γιατί απλά μεγάλο μέρος της διαμορφώνει εικόνα από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, εκείνο το βράδυ, είδε τον ΣΥΡΙΖΑ ως σοβαρή κυβερνητική εναλλακτική προοπτική.
Βέβαια, θα μπορούσαμε να περιμένουμε μεγαλύτερα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ,λαμβάνοντας υπόψη, ότι μιλάμε για ευρωεκλογές με τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνται κοινοβουλευτικά να συγκεντρώνουν ένα υψηλό ποσοστό, στο 17%, που σίγουρα δεν θα μεταφερθεί στις επόμενες εθνικές δίνοντας από σήμερα μία προοπτικη΄στον ΣΥΡΙΖΑ, για ποσοστά άνω του 30%! Το ερώτημα είναι πως πάμε παραπάνω.....
ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑΝΕ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ "ΦΙΛΟΙ" ΜΑΣ
Από την πρώτη μέρα των εκλογών, έγκριτοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές, όπως ο κ. Δελατόλας, αλλά και ο κ. Χατζηνικολάου μαζί με άλλους, ενώ μίλαγαν για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα μίλανε για το ανώτατο όριο του ΣΥΡΙΖΑ (αυτό το περίπου 30%), μπούκωμα, και ανάγκη αλλαγής πορείας του. Μιλάνε, λοιπόν, για αναγκαιότητα από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει πιο συναινετικός με την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ώστε να γίνει πιο συμπαθής στους ψηφοφόρους τους, πιο μετριοπαθής ένα πράγμα. Προτείνουν, να χαλαρώσει με την αντιμνημονιακή ρητορική του, και να κοιτάξει για συνεννοήσεις με Ποτάμια, Ελιές, και διαλυμένα υπεύθυνα πρώην Αριστερά κόμματα.
Εξηγούν, ότι το αντιμνημόνιο έφτασε τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι εδώ, "και να ακολουθήσει τις συμβουλές τους να πάει παραπάνω....".Βέβαια, σκοπίμως δεν αναφέρουν ότι μία Κεντροαριστερή, στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, θα προκαλέσει κατάρρευση του "αντιμνημονιακού" του εκλογικού σώματος, που κανένα success story δεν βιώνει, χτυπιέται από την κολλημένη στο 27% ανεργία, από την απειλή κατασχέσεων, κτλ! Μην ξεχνάμε άλλωστε αυτοί που εκφράζουν σήμερα την "Κεντροαριστερά", ακόμα και σήμερα περιγράφουν ως αναγκαία την επιλογή των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθούνται από το 2010, και η όποια κριτική κάνουν είναι υπό καθαρά με νεοφιλελεύθερο πρίσμα.
Δεν το αναφέρουν, γιατί απλά δεν θέλουν το καλό του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και το βράδυ των εκλογών της 25ης Μαΐου, αυτοί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ήταν απέναντι από εμάς, και δεν έγιναν ξαφνικά φίλοι μας. Να μην ξεχνάμε, ότι ήταν οι ίδιοι που συμβουλεύανε τον Σαμαρά να συναινέσει με το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου, και την ΔΗΜΑΡ να συγκυβερνήσει με Σαμαρά και Βενιζέλο.Η ΝΔ καταρρέει, και από την ΔΗΜΑΡ έχει μείνει η σφραγίδα, και 5 γραφικά στελέχη, λέει η ιστορία!

Στο κάτω-κάτω, θέλουν να αποκόψουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τις φυσικές, με ταξικά χαρακτηριστικά συμμαχίες του με εργάτες, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, νεολαία, μικροεπαγγελματίες.

Δυστυχώς οι φωνές αυτές βρίσκουν ευήκοα ώτα, και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, και δυστυχώς και στο  περιβάλλον της ηγεσίας του κόμματος, με την βάση του κόμματος, όμως,  να αποτελεί εγγύηση αυτή τη στιγμή, για την συνέχιση της ριζοσπαστικής πορείας του κόμματος
ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ;
Οφείλω να συμφωνήσω, ότι ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράζεται από τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, και τα κεντρικά μας στελέχη, αυτός ό λόγος, η έκφραση ενός ανατρεπτικού κυβερνητικού προγράμματος, από τα τηλεοπτικά πάνελ και τις πλατείες, που μας εκτόξευσε από το 4% στο 30%, έφτασε στο ανώτατο όριο διεμβόλισης της ελληνικής κοινωνίας. Συνεχίζουμε έτσι (με λιγότερες στρογγυλεύσεις στο πάνελ, παρακαλώ...), αλλά κάτι πρέπει να προσθέσουμε στην συνταγή!
Νομίζω, ότι απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, έγινε ξεκάθαρη μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.....Τουλάχιστον για μένα! Και συγκεκριμένα, το χαμηλό αποτέλεσμα των περισσοτέρων αυτοδιοικητικών μας σχημάτων (αν και από το 2010 τετραπλασίασαν δυνάμεις τους), σε σχέση με την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκεί τοπικές κοινωνίες. Τι έφταιξε και δεν κάναμε και το 'μπαμ", όπως έκανε κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012, στις τοπικές μας κοινωνίες;;
Αυτό που έφτιαξε ήταν η μη διάχυση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, άρα και των προτάσεων του για την τοπική αυτοδιοίκηση στις τοπικές κοινωνίες. Περιμέναμε μια αυτόματη μεταφορά της ψήφου εμπιστοσύνης από το κεντρικό πολιτικό, στο τοπικό, που δεν έγινε!
Έτσι, το αναγκαίο συστατικό για να αυξήσουμε την πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η παρέμβαση των μελών του στην κοινωνία. Τα μέλη του, όχι σε ρόλο παραγόντων, αλλά φορείς των θέσεων του κόμματος, πρέπει να μιλήσουν, να πείσουν την κοινωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα αυτιά ανοικτά βέβαια, γιατί και νέο κόμμα είμαστε, και λημένα δεν τα έχουμε όλα, άρα πολύ πιθανό η κοινωνία να μας δώσει "προτάσεις", που θα γίνουν θέσεις μας, μετά από την αναγκαία προσαρμογή τους στον ριζοσπαστικό μας χαρακτήρα.
Κακά τα ψέματα, από το 2012 μέχρι σήμερα σε αυτό μείναμε πίσω. Πολλοί λένε κλειστήκαμε στα κομματικά γραφεία για να λύσουμε τα προβλήματα φυσιογνωμίας του κόμματος, και η εσωστρέφεια πολλές φορές έγινε ενοχλητική για την κοινωνία. Μπορεί να έγινε από λίγους, αλλά και αναγκαίο είναι το κόμμα να συζητά την φυσιογνωμία του, την πολιτική του γραμμή, αλλά και πάλι αυτοί ήταν οι λίγοι. Τα πολλα΄μέλη μας κόλλησαν ή συνέχισαν να κουβαλάνε το μικρόβιο της ανάθεσης, πέσαμε θύματα της λογικής του "ώριμου φρούτου", και της εξουσίας που θα έρθει από μόνη της.
ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ;;
Μα όπως ξέρουμε, δεν προτείνω κάτι νέο ως τρόπο παρέμβασης, αλλά να ενεργοποιήσουμε πάλι τα όπλα μας, να οπλίσουμε και να στοχεύσουμε ενάντια στην ολιγαρχία που έχει βαλθεί με εντελώς ταξικά κριτήρια να αφανίσουν τον αντίπαλο. Το άνεργο, τον νεολαίο τον εργάτη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Παρεμβαίνουμε λοιπόν με
1. Με τα δυναμωμένα αυτοδιοικητικά μας σχήματα. Παρεμβαίνουμε στις γειτονιές, στους συλλόγους, με τον ριζοσπαστικό μας λόγο. Γειώνουμε την ανατροπή που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πολιτική σκηνή, με την ανατροπή στην γειτονιά. Γιατί ανατροπή είναι η ανάπτυξη της αλληλεγγύης στις γειτονιές, ανατροπή είναι ο πόλεμος στο αίσθημα της ανάθεσης, ανατροπή είναι το ξεμπρόστιασμα των "αυτοδιοικητικών" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξη της βαθιάς τους σχέσης με τις κεντρικές εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές. Να γίνουμε η φλόγα, τοπικών κινημάτων, ενάντια σε κατασχέσεις, ενάντια σε διακοπές ρευματοδότησης σε κινήματα για το πράσινο και την ποιότητα ζωής
2. Με την πιο έντονη παρέμβαση μας στα ταξικά σωματεία, στις λαϊκές συνελεύσεις, στις συνελεύσεις ανέργων. Να συνεχίσουμε αλλά να εντατικοποιήσουμε τις παρεμβάσεις μας, σε όλες τις εκφάνσεις αντίστασης του λαού μας. (Αλήθεια σύντροφοι, οι καθαρίστριες, είναι μέρες μόνες του στο Υπουργείο Οικονομικών, εμείς που είμαστε;)....Πορείες, απεργίες, θα πρέπει να είναι στο καθημερινό μας πρόγραμμα, και να τις ενισχύουμε με τις παρεμβάσεις μας
3. Απλή κουβέντα με τον κόσμο της γειτονιάς, τους φίλους, την οικογένεια. Πόρτα-πόρτα παρεμβάσεις. Στο κάτω-κάτω, για να σε εμπιστευθεί ο γείτονας στις επόμενες Δημοτικές εκλογές, αλλά και στην πρόταση "ΣΥΡΙΖΑ" για τη κυβέρνηση που θα του κάνεις προεκλογικά, θα πρέπει να σε γνωρίζει, να τους έχει μιλήσει. Μπορεί να μην συμφωνήσει σε όλα μαζί σου, αλλά η συνεπής παρουσία μας, κερδίζει το σεβασμό, σε κάνει αξιόπιστο συνομιλητή του.
*Ο Σπύρος Γουδέβενος είναι μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Σοφίας-Ζαβλανίου-Αγυιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων