Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Η πρεσβεία πανταχού παρούσα αλλά η παιδεία πάλι απούσα...

του Χρήστου Κυργιάκη απο το pressinaction.gr ...


pressinaction.gr | Ιστοσελίδα με άποψη
Πριν από δέκα περίπου μέρες πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι με εισαγγελική παρέμβαση ανοίγει ο φάκελος που είχε μπει στο αρχείο και αφορούσε τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και άλλων αξιωματούχων και διενεργείται νέα έρευνα η οποία «δείχνει», όπως και η πρώτη, προς τη μεριά της αμερικάνικης πρεσβείας.
Οι καλές γλώσσες λένε πως πρόκειται για παραπληροφόρηση που σαν σκοπό είχε να κρύψει την πραγματικότητα και να δυσφημίσει, για μία ακόμη φορά, την αμερικάνικη πρεσβεία η οποία διαχρονικά έχει αποδείξει ότι δεν ανακατεύεται στις υποθέσεις της χώρας μας. Όπως λένε οι ίδιες καλές γλώσσες, μάλλον έχει συμβεί ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, αξιωματούχοι της αμερικάνικης πρεσβείας έπεσαν θύματα υποκλοπών και παρακολούθησης από μέλη της τότε ελληνικής κυβέρνησης!
Πληροφορίες που θέλουν την ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ να εμπλέκονται σε υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου της Αμερικής, ελέγχονται ως ανακριβείς.
Πριν από δύο περίπου μέρες πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι στα γνωστά wikileaks, η υπουργός παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου φέρεται πως ενημέρωνε τον πρέσβη της Αμερικής για την πορεία θεμάτων του υπουργείου της όπως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι καλές γλώσσες λένε πως πάλι πρόκειται για παραπληροφόρηση και πως αυτό που έλαβε, στην πραγματικότητα, χώρα ήταν το ότι ο πρέσβης ζήτησε τις συμβουλές της υπουργού για θέματα της αρμοδιότητάς της, με σκοπό να τις μεταφέρει στον υπουργό παιδείας της χώρας του. 
Πληροφορίες που θέλουν τον υπουργό παιδείας των ΗΠΑ να λέει τις προθέσεις του «χαρτί και καλαμάρι» στον εκεί πρέσβη της Ελλάδας, ελέγχονται ως ανακριβείς.
Θυμήθηκα εκείνο το παράδειγμα που κυκλοφορούσε στα φοιτητικά μας χρόνια για να δείξει πόσο «αθώα» και «ανώδυνα» ήταν τα διάφορα ΕΟΚικά και άλλα προγράμματα που είχαν αρχίσει να υλοποιούνται σιγά-σιγά στα πανεπιστήμια. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα γινόταν η μελέτη του πετάγματος εντόμων και πεταλούδων, τα συμπεράσματα του οποίου θα χρησιμοποιούσε βιομηχανία κατασκευής πολεμικών αεροσκαφών για να τελειοποιήσει τα προϊόντα της, χωρίς, ενδεχομένως, να το γνώριζαν όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Λέτε κάποιο από αυτά τα αεροπλάνα να χρησιμοποιήθηκε στους μετέπειτα βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ;
Μόλις σήμερα στα σχολεία έφτασε εγκύκλιος με την οποία ενημερώνονται οι εκπαιδευτικοί πως, αντί για βιβλία, οι μαθητές φέτος θα πάρουν DVD το οποίο θα περιέχει όλα τα βιβλία όλων των μαθημάτων. Από το DVD θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να φωτοτυπήσουν τα βιβλία των μαθημάτων τους και να τα μοιράσουν στους μαθητές.
Το υπουργείο παιδείας, εκθέτοντας για μία ακόμη φορά όσους κινδυνολογούν ανεύθυνα και συκοφαντούν χωρίς λόγο και αιτία, κάνει πράξη ένα ακόμη σύνθημά του που έλεγε: «οι μαθητικές τσάντες στο σπίτι και τα βιβλία στο σχολείο».
Αφού δεν θα υπάρχουν βιβλία, ποιος ο λόγος να αγοράσει κάποιος σχολική τσάντα;
Οι εταιρείες κατασκευής και εισαγωγής σχολικών τσαντών, βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται κατακόρυφα όχι λόγω οικονομικής κρίσης και ανέχειας αλλά εξ’ αιτίας της ιδιοφυούς ιδέας της υπουργού, των υφυπουργών, της αναπληρώτριας υπουργού και των συνεργατών της που κατάφεραν και την είσοδο στην ψηφιακή εποχή να πετύχουν και εξοικονόμηση χρημάτων σε κάθε ελληνική οικογένεια να κάνουν.
Το μόνο προβληματάκι που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η έλλειψη χαρτιού και μελανιού που παρατηρείται, από πέρυσι ακόμη, στα ελληνικά σχολεία.
Πριν από μερικές μέρες πραγματοποιήθηκαν (όσες πραγματοποιήθηκαν, εν πάση περιπτώσει) οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών με πλήρως διαφανή κριτήρια και με αμέτρητες διαμαρτυρίες και ενστάσεις εκ μέρους των ενδιαφερόμενων, ότι δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Τα γνωστά παράπονα των εκπαιδευτικών που εξακολουθούν να τα θέλουν όλα δικά τους.
Νέος κύκλος αποσπάσεων προαναγγέλλεται για να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα, δείγμα ότι η κοινωνική ευαισθησία, αν μη τι άλλο, ξεχειλίζει στο εν λόγω υπουργείο.
«Όταν η ασχετοσύνη συναντάει την ανικανότητα, το μείγμα είναι εκρηκτικό», λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία η οποία όμως διέκοψε αυθαίρετα και από μόνη της τη ροή του κειμένου.
Πριν από μία εβδομάδα περίπου, ανακοινώθηκαν και τα ονόματα όσων εισάγονται στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.
Η κατάργηση του μέτρου των μετεγγραφών στα πανεπιστήμια και η αντικατάστασή του με τα μέτρα που ίσχυσαν στις φετινές εξετάσεις, είχε ως αποτέλεσμα, από τη μια ευαίσθητες κοινωνικά και οικονομικά οικογένειες να μείνουν μετέωρες και από την άλλη όλοι να τα βάλουν με τους πολύτεκνους, κυρίως, αλλά και με τις άλλες ειδικές κατηγορίες υποψηφίων. Προφανώς, η άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι πολύ δύσκολη, ειδικά από κυβερνήσεις που έχουν αποκηρύξει στην πράξη την ανάγκη ύπαρξης τέτοιας πολιτικής.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο μισθοδοσίας των μόνιμων εκπαιδευτικών, έδειξε το δρόμο για το μέγεθος… του δεύτερου δεκαπενθήμερου. Πόσο επίκαιρο μοιάζει εκείνο το παλιό σύνθημα : «το ΠαΣοΚ είναι παντού». Άλλωστε δεν πέρασε πολύς καιρός από τις εκλογές στα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, ούτε είναι μακριά ο καιρός που θα φανεί και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, πως ο έρωτας, ο βήχας και η συναίνεση δεν κρύβονται.
Το ερώτημα παραμένει και εμφανίζεται και ως ζητούμενο.
Θα ανοίξουν τα σχολεία και μαζί θα αρχίσει και ο χορός των μονοήμερων, υπέρ πίστεως και πατρίδος, απεργιακών ακινητοποιήσεων ή θα αρχίσει ο χορός των καταλήψεων( ή άλλων μορφών πάλης) με στήσιμο κάλπης, αν χρειαστεί, σε κάθε σχολική μονάδα; Πάντως η μείωση των μισθών και οι υπόλοιπες κλοπές-έκτακτες εισφορές, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την απόφαση για συμμετοχή σε απεργία.
Μάλλον η περίοδος διατύπωσης παραπόνων τελείωσε. Ήρθε η ώρα, ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για το ποια θα πρέπει να είναι η αντίδρασή μας από δω και πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων