Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 'H «ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ»;

ΙΣΚΡΑ ...
ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ H ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Η κρίση της ευρωζώνης την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποσύνθεση και τη διάλυση και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Σήμερα, οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε., ιδιαίτερα στο Γερμανογαλλικό μπλοκ, όλο και περισσότερο διαβλέπουν αυτήν την εξέλιξη.
Οι προσπάθειες των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. να απαντήσουν στην κρίση διάλυσης της ευρωζώνης επικεντρώνεται, για να το γράψουμε πολύ συνοπτικά, σε τρεις βασικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας, ο οποίος όλο και περισσότερο χάνει έδαφος, θεωρεί ότι αν εφαρμοστούν με αυστηρότητα και ταχύτητα οι αποφάσεις της έκτακτης συνόδου της Ευρωζώνης της 21ης Ιούλη, τότε είναι δυνατόν η κρίση να ανακοπεί και στη συνέχεια να δημιουργηθούν συνθήκες ανέλιξης.
Είναι προφανές ότι αυτές οι θεωρήσεις δεν πατάνε πουθενά και είναι εκτός τόπου και χρόνου!
Ο δεύτερος άξονας, ο οποίος μοιάζει να κερδίζει οπαδούς ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ελίτ και μερίδες του χρηματιστικού κεφαλαίου, προτείνει ως διέξοδο να γίνουν βήματα, με ένα μεγάλο πλήθος παραλλαγών, δημοσιονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη και να συνοδευτούν με μιας μορφής έκδοση ευρωομολόγων. Η iskra έχει τονίσει πολλές φορές ότι οι λογικές της «δημοσιονομικής ενοποίησης» και των «ευρωομολόγων» δεν συνιστούν διέξοδο στην κρίση της Ελλάδας ούτε της ευρωζώνης, ενώ θα ακολουθηθούν με ακόμα σκληρότερες γερμανικές κηδεμονίες και χειρότερες πολιτικές λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας!
Ο τρίτος άξονας απαντήσεων, ο οποίος μόλις τώρα βλέπει το φως της δημοσιότητας, προτείνει, με αόριστες μεθοδεύσεις και δαιδαλώδεις ρυθμίσεις (βλ. ρεπορτάζ παρακάτω), να βρεθούν τρόποι ώστε να «εξοστρακιστούν» οι πλέον προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, αν και εφόσον δεν θελήσουν να εφαρμόσουν ή δεν μπορέσουν, νέες πολύ πιο σκληρές πολιτικές.
Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους προτάσεις, περί ''εξοστρακισμού'' άκρως μειοψηφικές στους κυρίαρχους κύκλους της Ε.Ε. αυτή την ώρα, έχουν κυρίως ως στόχο να πιέσουν τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της ευρωπεριφέρειας και ειδικότερα της Ελλάδας, οι οποίες έχουν ταυτισμένα τα συμφέροντά τους με το ευρώ, να προβούν σε επιλογές ταχύτερης εκποίησης, κοινωνικής και εργασιακής κατεδάφισης.
Ασφαλώς, όμως, υπάρχουν κι εκείνες οι μικρές αστικές πολιτικές μερίδες στην Ε.Ε., οι οποίες, μαζί με ακροδεξιούς κύκλους, μπορεί να θεωρούν ότι ο «εξοστρακισμός» της Ελλάδας από το ευρώ ή και των άλλων «αδύνατων» χωρών της ευρωπεριφέρειας, θα έδινε «φιλί της ζωής» στην ευρωζώνη, η οποία θα μπορούσε να επιβιώσει μακροπρόθεσμα με λιγότερες χώρες.
Ο συλλογισμός αυτός των όποιων μερίδων των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε., προφανώς βρίσκεται στον «αέρα», διότι το πρόβλημα στην ευρωζώνη δεν το προκαλεί απλώς και μόνο η Ελλάδα ή απλώς και μόνο δυο-τρεις χώρες της ευρωπεριφέρειας. Το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι «δομικό» και αγγίζει και την ίδια τη Γαλλία.
Τέλος, μπορεί να υπάρχουν –και υπάρχουν- μεγαλοαστικοί κύκλοι (πάρα πολύ περιορισμένοι μέχρι τώρα) σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, ακόμα και σε Γερμανία και Γαλλία, οι οποίοι θεωρούν ότι η ευρωζώνη πρέπει να διαλυθεί εν γένει και να υπάρξει επάνοδος στα εθνικά νομίσματα, διότι κατά τη θεώρησή τους, είναι ασύμφορο το ευρώ, αφού με ενιαίο νόμισμα οι πλούσιοι του Βορρά αιμορραγούν, περίπου, σε όφελος των οκνηρών λαών του Νότου!
Το ότι ο συλλογισμός αυτός αντιστρέφει απολύτως την πραγματικότητα είναι κάτι παραπάνω από προφανές, αφού το ευρώ, όπως έχουμε υποστηρίξει τεκμηριωμένα, συνιστά μηχανισμό που λειτουργεί ως επιλογή εσωτερικής «αποικιοποίησης» στην Ε.Ε., υπέρ της Γερμανίας και των πλουσιότερων χωρών της Ε.Ε.
Το τραγικό είναι ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της χώρας μας αλλά και ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς, χρησιμοποιούν ως «μπαμπούλα» αυτές τις (ακροδεξιές και μη) απόψεις στις χώρες του Βορρά ή και ως επιχείρημα, για να αντικρούσουν ή καλύτερα να κινδυνολογήσουν σε βάρος της ριζοσπαστικής άποψης που διεκδικεί την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, ως συστατικό μιας συνολικότερης πολιτικής σύγκρουσης με την Ε.Ε. και προοδευτικής πορείας του τόπου με σοσιαλιστική προοπτική.
Η λογική αυτή της κινδυνολογίας θυμίζει «το ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει»
Διότι αν κάποιοι αστικοί ή ακροδεξιοί κύκλοι παραβλέπουν ή παραμορφώνουν το συμφέρον του πολυεθνικού και χρηματιστικού κεφαλαίου των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών του ευρωπαϊκού βορρά και ειδικότερα της Γερμανίας, το οποίο είναι απόλυτα συνυφασμένο με το ευρώ ως μηχανισμό εκμετάλλευσης του «Νότου» και της «ευρωπεριφέρειας», αυτό διόλου δεν σημαίνει ότι η Αριστερά στην πατρίδα μας και την ευρωζώνη θα πρέπει να γίνει θιασώτης και απολογητής του ευρωνομίσματος.
Διότι αν η Αριστερά το πράξει αυτό, όπως το κάνουν ορισμένα τμήματά της, θα καταδικάσει τους εργαζόμενους και τους λαούς της ευρωπεριφέρειας και όλης της ευρωζώνης στην κατεδάφιση και λεηλασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους και σε ένα μέλλον «βαρβαρότητας» και εξαχρείωσης!
Η iskra παραθέτει, ακολούθως, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες που παρουσιάζουν προτάσεις για αλλαγές στην ευρωζώνη, οι οποίες εμπεριέχουν σκέψεις για «εξοστρακισμό» χωρών από το ευρώ:
ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ "ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΥ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
Tου ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΗ
Πηγή:www.capital.gr
Η ομοβροντία δηλώσεων για την "πειθάρχηση" της Ελλάδας στις εντολές της τρόικα αυτή την φορά δεν φαίνεται να έχει καμία ...ελαστικότητα.
Ο κ. Βαν Ρομπάι ετοιμάζει προτάσεις για την "οικονομική διακυβέρνηση" της Ευρωζώνης οι οποίες θα κοινοποιηθούν τον Οκτώβριο και θα διαμορφώνουν τις πρώτες σαφείς προϋποθέσεις για τον προσωρινό ή οριστικό εξοστρακισμό μιας χώρας από την ΟΝΕ.
Το "πολιτικό παιχνίδι" που επιχείρησε να παίξει η Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, με την "διακοπή" της διαδικασίας αξιολόγησης από την τρόικα ευνόησε το κλίμα για την αποδοχή σε ευρύτερο επίπεδο των αλλαγών αυτών. Η ταχύτατη αναδίπλωση στην οποία υποχρεώθηκε η ελληνική κυβέρνηση στη συνέχεια δεν έχει καταφέρει να ανατρέψει αυτό το κλίμα και το ρόλο του "λαγού" που εν γνώση της ή όχι υποχρεώθηκε να παίξει η Αθήνα...
Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι "ρυθμίσεις" που θα φέρει ως προτάσεις ενίσχυσης της "οικονομικής διακυβέρνησης" στην Ευρωζώνη ο κ. Ρομπάι έχουν την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας και στοχεύουν στην θεσμοθέτηση μέτρων τα οποία θα στερούν τις χώρες που δεν μπορούν να "πειθαρχήσουν" στο Σύμφωνο Σταθερότητας τόσο από τα κονδύλια "σύγκλισης" (Διαρθρωτικά Ταμεία) όσο και από την δυνατότητα διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών μέσω του Προϋπολογισμού τους, αφού αυτός θα τίθεται σε άμεση κοινοτική εποπτεία και διαχείριση.
Με άλλα λόγια η παραμονή στο ευρώ θα προϋποθέτει απώλεια εθνικής κρατικής οικονομικής κυριαρχίας.
Ακόμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη καθώς την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αλλαγή των όρων του έτσι ώστε να γίνει εξαιρετικά αυστηρότερη η εφαρμογή του και να μπορεί να ενεργεί "προληπτικά" στην δημοσιονομική πειθαρχία και όχι εκ των υστέρων.
Διπλωματικές πηγές στην Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η υπόθεση της Ελλάδας –πέραν των ακραίων προτάσεων κυβερνητικών στελεχών της Ολλανδίας– έχει επιτρέψει να δρομολογηθεί όχι απλώς η συζήτηση αλλά και τα μέτρα που απαιτούνται για μία έμμεση και χωρίς αλλαγές της Συνθήκης, ενοποίηση της δημόσιας οικονομικής πολιτικής.
Η εκδοχή του "εξοστρακισμού" από το ευρώ –όπως υποστηρίζεται από τους ίδιους κύκλους– είναι μια ελληνική λέξη με γνωστό σε όλους περιεχόμενο αλλά παραμένει απευκταία από όλες τις πλευρές, ακόμα και από την Γερμανία, όπως τόνισε χθες η κα Μέρκελ.
Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός, προσθέτουν στο Capital.gr, οτι "μετά την υιοθέτηση των κανόνων που θα προταθούν από τον κ. Βαν Ρομπάι τον Οκτώβριο, για ορισμένες οικονομίες όπως η ελληνική θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν στην ΟΝΕ χωρίς δραματικές αλλαγές τις οποίες ακόμα δεν φαίνεται δυνατό να κάνουν...".
«ΤΣΑΡΟ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Να φύγουν από την ευρωζώνη οι παραβάτες του συμφώνου σταθερότητας υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών
Πηγή: tovima.gr
Η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να αποκτήσει έναν «τσάρο» με εξουσίες που θα του επιτρέπουν να υπαγορεύει τη φορολογική πολιτική και την πολιτική δαπανών στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και να αποφασίζει ακόμη και για την παραμονή ή τον εξοστρακισμό μιας χώρας από το ευρώ.
Την άποψη αυτή διατυπώνει σήμερα με άρθρο του στους Financial Times ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
Ο ολλανδός ηγέτης – καθώς και ο υπουργός του επί των Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ που συνυπογράφει τις διατυπούμενες απόψεις – εξηγεί ότι ο ευρωπαίος αξιωματούχος με τις υπερεξουσίες που περιγράφει θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο νέος επίτροπος, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πειθαρχία, που θα διοριστεί.
Ο «τσάρος» αυτός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στις χώρες της ευρωζώνης που παρεκκλίνουν δημοσιονομικώς, κυρώσεις που θα φθάνουν μέχρι τον αποκλεισμό τους από τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ.
«Αν μια χώρα συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στα αιτήματα της ΕΕ για περιορισμό των δαπανών, τότε θα πρέπει να υποβάλλει τον προϋπολογισμό της στον αρμόδιο επίτροπο, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα, εφ' όσον δεν συμφωνεί με κάποιες από τις διατάξεις του, να τον αναπέμπει και να απαιτεί τροποποιήσεις προτού η κυβέρνηση που τον κατήρτισε τον καταθέσει στο Κοινοβούλιο της συγκεκριμένης χώρας», γράφουν οι Ρούτε και ντε Γιάγκερ.
Οι ολλανδοί πολιτικοί προτείνουν, τέλος, οι χώρες που θα αρνηθούν να υιοθετήσουν το καθεστώς αυτό, να μπορούν να επιλέξουν την έξοδό τους από την ευρωζώνη. «Στο μέλλον η έσχατη ποινή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους κανόνες αυτούς θα μπορεί να είναι ο εξαναγκασμός των χωρών να εγκαταλείψουν το ευρώ», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι δύο ολλανδοί πολιτικοί.
Οπως γράφουν οι FT, η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται ο Ρούτε αντιμετωπίζει τη διογκούμενη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος της Ολλανδίας για τα προγράμματα διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – στο οποίο μετέχει βεβαίως και ο Ρούτε.
«Επιπλέον, ο Ρούτε κυβερνά με τη στήριξη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος αντιτίθεται στη χορήγηση κάθε βοήθειας προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είναι σαν να πετάς λεφτά σε ένα πηγάδι δίχως πάτο», σημειώνουν οι FT.
Η εφημερίδα θεωρεί ότι οι θέσεις του Ρούτε είναι ενδεικτικές του κλίματος που θα επικρατήσει και των προτάσεων που θα συζητηθούν κατά τις δίμηνες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν στην ΕΕ για την ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης που θεωρείται απαραίτητη για την υπέρβαση της κρίσης χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη.
ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ Ο Χ. ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
πηγή: in.gr
Απέκλεισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Αυτή η περίπτωση δεν θα συμβεί ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Αλμούνια κάλεσε τις χώρες του Βορρά της ευρωζώνης να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τις χώρες του Νότου, αλλά και τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να συνεχίσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης. «Υπάρχουν κράτη - μέλη, κυρίως ορισμένα από τα πιο ισχυρά, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, που έχουν την εντύπωση ότι δεν έχουν προβλήματα» δήλωσε. Ο Χοακίν Αλμούνια απηύθυνε έκκληση για μία πιο ισχυρή πολιτική αρχή για τη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας ότι χωρίς αυτή «η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών θα αυξηθεί».
Χθες, η Αθήνα έγινε δέκτης νέων αυστηρών μηνυμάτων από την ΕΕ, που επιμένει σε πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο των πακέτων δανειακής της στήριξης.
Θα ήταν τεράστιο λάθος για την Ελλάδα να μην προχωρήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή στην οποία έχει δεσμευτεί, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, μετά και την αυστηρή προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε πως «εν τέλει είναι στο χέρι της Ελλάδας να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ». Ο κ. Τρισέ τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται μπροστά από τους δημοσιονομικούς της στόχους, προσθέτοντας ότι υποθέτει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει τα απαραίτητα, δηλαδή θα σεβαστεί απόλυτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει .
Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα να εκπληρώσει όλους τους όρους που απαιτούνται για να είναι κράτος-μέλος της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της δεν θα της δοθεί νέα οικονομική βοήθεια. Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «σοβαρή» την κατάσταση στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ ναι μεν ξεκαθάρισε πως δεν διεξάγεται καμία συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρόσθεσε όμως και αυτός με τη σειρά του πως η χώρα μας θα μπορεί να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια μόνο αν εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους.
Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις με την τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να δήλωσε νωρίτερα, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της γερμανικής Βουλής, ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα σε δυο περίπου εβδομάδες.
Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης. «Η Ελλάδα δεν θα διακινδυνεύσει σε καμία περίπτωση την υλοποίηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου γιατί αυτή η συμφωνία εξασφαλίζει τις δανειακές ανάγκες της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από πλευράς ΔΝΤ επιβεβαιώθηκε πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου αρνήθηκε πάντως να δώσει διευκρινίσεις για τη φύση της «τεχνικής εργασίας» που ζήτησε η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θα ήταν συνετό να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες της αποστολής. Επομένως πιστεύω ότι θα πρέπει να αφήσουμε την αποστολή να επιστρέψει και να κάνει τη δουλειά της».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στην Ελλάδα αναμένεται να απασχολήσει το ΔΝΤ σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων