Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Μαρία Καραγιώργη: Ανυποχώρητη, ευγενής και συνεπής...

 Η Αυγή online...

Κρημνιώτη Π.
Θα μπορούσε να είναι μια φιλόλογος με λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα... Όμως η Μαρία Καραγιώργη επέλεξε τον δύσκολο δρόμο. "Ήθελα πιο ήρεμη ζωή, αλλά δεν ήμουν διατεθειμένη να κάνω την παραμικρή υποχώρηση. Δεν ήταν μόνο για την αξιοπρέπειά μου, αλλά κυρίως για την ιδεολογία μου" έλεγε στη μακρά συνομιλία που είχαμε μαζί της, πριν ένα χρόνο. Δεν έκανε, την παραμικρή παραχώρηση, ούτε υποχώρησε ποτέ από όσα είχε θέσει ως όρους απαράβατους στον βίο της. Μέχρι την περασμένη Κυριακή που έκλεισε τα μάτια, στα 94 χρόνια της, ταλαιπωρημένη από τη ζωή εξ' αιτίας της στράτευσής της στην Αριστερά, και από τον καρκίνο που τα τελευταία χρόνια την κατάτρωγε. Αλλά ανυποχώρητη.
Στρατευμένη στην ηθική και τις αξίες της Αριστεράς, η Μαρία Καραγιώργη έζησε στα πιο σκληρά χρόνια της σύχρονης ελληνικής περιπέτειας. Βίωσε τη δίνη της ιστορίας. Αντίσταση, εμφύλιος, βαθιά παρανομία... Παρούσα σε όλους τους αγώνες. Όρθια στην ανθρωποφαγία του κόμματος. Αξιοπρεπής στην τραγωδία που χτύπησε το σπίτι της, μεγάλωσε μόνη τον γιο που απέκτησε με τον σύντροφό της Κώστα Καραγιώργη, διδάσκοντάς του αξιοπρέπεια, ευγένεια, γενναιοδωρία.
Έζησε πράγματα τα οποία δύσκολα αντέχει ο άνθρωπος. Φυλακίστηκε, εξορίστηκε, γνώρισε τον απόλυτο έρωτα στο πρόσωπο του αγωνιστή και διανοούμενου γιατρού και δημοσιογράφου Κώστα Γυφτοδήμου (Καραγιώργη), αλλά και την απόλυτη δυστυχία στον τρόπο με τον οποίο ο άντρας της εξοντώθηκε από το ίδιο το κόμμα στη Ρουμανία. Απέκτησε μαζί του ένα παιδί. Διώχθηκε εκατέρωθεν. Από το κράτος της Δεξιάς ως κομμουνίστρια, από το Ζαχαριαδικό ΚΚΕ ως γυναίκα του "προδότη". Αλλά και μετά, στα χρόνια της ελευθερίας, η Μαρία Καραγιώργη, η εκλεπτυσμένη φιλόλογος και ανυποχώρητη ιδεολόγος, δεν σταμάτησε να δίνει τις μάχες της μέσα από τη στάση ζωής, τη δράση αλλά και τα βιβλία της.
Γεννήθηκε στις Μηλιές το 1918. Το 1936 μπήκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και οργανώθηκε τότε στην παράνομη Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος. Διώχθηκε, πέρασε στην παρανομία και πιάστηκε από τη Γενική Ασφάλεια Αθήνας τον Μάη του 1939. Φυλακίστηκε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ και κατόπιν εξορίστηκε στην Κίμωλο, από όπου απέδρασε τον Απρίλη του ’41. Συμμετείχε άμεσα στην Εθνική Αντίσταση μέσα από την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, την ΕΠΟΝ, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ στη Θεσσαλία και την Αθήνα. Το 1941 παντρεύτηκε τον Κώστα Καραγιώργη.
Στον εμφύλιο κρατήθηκε σε στρατόπεδα στη Χίο, στη Λαμία, στο Τρίκερι Μαγνησίας και στη Μακρόνησο. Μετά τον εμφύλιο συνέχισε την αγωνιστική της δράση μέσα από την ΕΔΑ και το 1963 και 1964 εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας. Με τη δικτατορία των συνταγματαρχών πιάστηκε στον Βόλο και κρατήθηκε σε Γιούρα, Αβέρωφ, Αλικαρνασσό και Ωρωπό.
Έγραψε τα βιβλία "...Και περιμένοντας τη Δημοκρατία", "Περιμένοντας την Ειρήνη", "Μέχρι την απόδραση", "Από μια σπίθα ξεκίνησε...",(εκδ.Προσκήνιο), Κώστας Καραγιώργης (1905-1955). Ο άνθρωπος, ο κομμουνιστής, ο δημοσιογράφος, ο αγωνιστής, το εξιλαστήριο θύμα" (αυτοέκδοση) με τη βοήθεια της Κατερίνας Ζωιτοπούλου - Μαυροκεφαλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων